DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Galeria naszych samochodów - Axiowy Duster

Axia - 2012-11-07, 15:43

Odebraliśmy Autko. Nasze upragnione i wyczekiwane maleństwo. Przy okazji oprowadzania nas po autku, zebrała się wokół nas grupa gapowiczów, wtranżalając nam się do środka. (Sprzedawca oczywiście spytał czy Ci Państwo są z nami, ale powiedzieliśmy, że nie przeszkadza nam że sobie ludki trochę pooglądają :) ) Powiem tak, autko warte każdej wydanej na niego złotówki. Dywaniki dostaliśmy gumowe głębokie, ale miło zaskoczyły nas drugie materiałowe obszyte czerwoną nitką w bagażniku.
Mąż sprawdził od razu działanie BT i zapuścił muzyczkę z telefonu.

Na razie daje pierwsze zdjęcia zrobione telefonem więc umieszczam je tu a nie w galerii. Szkoda, że nie zrobiłam wnętrza :D

Domel2250 - 2012-11-07, 15:54

No to Gratulacje! :-) I dużo zadowolenia! :-)
Jeżeli dobrze widzę, to RRG w alejach :-P

TD Pedro - 2012-11-07, 15:56

gratulacje... i bezproblemowego "ujeżdżania" życzę... :lol:
Dominus - 2012-11-07, 16:38

Piękny. Też się zastanawiałem nad białym ale wybrałem czarny ;D
To jest Laureate 2 czy Delsey??
Bo widzę ciemne felgi ale brak znaczka.

Zniecierpliwieniem czekam na foto z środka i wskaźnika do czujników parkowania.

miskowski - 2012-11-07, 17:10

Czekała, czekała i się doczekała. Całe cztery dni przed terminem. ;-) Wygląda zupełnie jak mój, tylko felgi ma przypalone i boczne listwy odpadły. :mrgreen:

Niech Ci dobrze służy i bądź zadowolona z ujeżdżania przynajmniej tak samo jak ja. :mrgreen:

Dar1962 - 2012-11-07, 17:11

dech mi zaparło - piękny ;-) gratuluję i życzę mnóstwo frajdy z jazdy - szczególnie jak spadnie biały puch
Axia - 2012-11-07, 17:46

Dodam że dali nam opony wielosezonowe.
Axia - 2012-11-07, 17:56

Dominus - To Laureate 2 tylko ma Pakiet look 2 są to "palone" dodatki. W założeniu miał wyglądać jak Delsey tylko w wybranej przez nas opcji, która nie była już dostępna kiedy zamawialiśmy autko. Środek też ma obszywany czerwoną nitka zupełnie jak Delsey.

Domel2250 - Tak to Aleje :) na obecną chwilę jesteśmy bardzo zadowoleni z salonu :)

miskowski - 2012-11-07, 18:06

Axia, jeśli wyjechałaś na fabrycznych Continentalach, to tak do końca nie są oponki wielosezonowe. To oponki M+S czyli na błoto i śnieg. Niemniej jednak jeśli nie wybierasz się w Alpy i w zimie nie pokonujesz zasypanych śniegiem podjazdów o nachyleniu 45 stopni - powinny wystarczyć. ;-)
Farurej - 2012-11-07, 18:15

Gratuluję ! I zazdroszczę trochę. Ja jeszcze 28 d 15 h 16 m 18 s muszę poczekać na mojego.
Axia - 2012-11-07, 18:16

Hehe, przyznam, że nie wiem na jakich oponach wyjechałam, bo kluczyki od razu zostały mi odebrane przez męża :) ( łaskawie pozwolił się odwieźć do salonu i pozwolił obejrzeć autko bo wiedział, żem babsko czepliwe i przyczepię się do wszystkiego :P ) Zapytałam tylko jakie to opony, dlatego byłam w szoku ;P
Miśkowski ale generalnie jak one funkcjonują latem?

Swoją drogą nie doprowadziła mnie do zawału rysa wyglądająca jak zdarcie lakieru, do której to oczywiście się od razu przyczepiłam :D Okazało się jednak że to była tylko maść do przewozu aut i pan przyszedł ze szmatką i wytarł ( pod obślinionym palcem nie schodziło :O ) Martwią mnie również nadkola.. chętnie zabezpieczyłabym je jakimś plastikiem.. ale w osobówkach się tego nie czyni więc czemu niby w Dusterku...

miskowski - 2012-11-07, 19:10

Axia, nie wiem, bo jeszcze w lecie na nich nie jeździłem. Mam auto dopiero trzy tygodnie. :mrgreen: Jednak całe swoje motoryzacyjne życie bezstłuczkowo oraz bezwypadkowo przejeździłem na oponach wielosezonowych. Ostatnio na "kapciach" BF Goodrich w bardzo podobnym rozmiarze, z bardzo podobnym bieżnikiem i nawet mrozy ubiegłoroczne nie były straszne. Generalnie nie jestem wyznawcą podziału na opony letnie i zimowe, no ale co ja mogę wiedzieć po 25 latach za kółkiem... ;-)

Natomiast mój Pan Od Opon jasno powiedział (zamierzałem założyć Fuldy również z indeksem M+S), że nie ma to najmniejszego sensu. Fabryczne Continentale są dobrymi oponami ze wspomnianym indeksem M+S i jeśli nie zamierzam bawić się w pług śnieżny albo zdobywać szczytów w Pirenejach - szkoda forsy. No ale on siedzi w branży zaledwie czterdzieści lat, obsługuje moje bodajże szóste auto, więc co tam może wiedzieć... ;-)

GDkris44 - 2012-11-07, 19:18

Axia prosze powiedz jeszcze ile trwaly formalnosci i gdzie wykupilas ubezpieczenie?
Ja odbieram w poniedzialek... :lol: :mrgreen:

Axia - 2012-11-07, 19:18

My również doszliśmy do podobnych wniosków we wcześniejszych autach.. ale nigdzie podobnego potwierdzenia nie znalazłam, za to "gadanie głupot" było najmniej obelżywym określeniem moich poglądów :)
Na szczęście jestem już na tyle duża, ze przyjmuje argumenty inne niż gadasz głupoty, za młoda jesteś aby coś wiedzieć :P

miskowski - 2012-11-07, 19:21

No i dlatego szerokim łukiem omijam wszystkie dyskusje dotyczące opon. Niech wyznawcy kopią się między sobą, a ja w tym czasie zajmę się czymś pożytecznym, zamiast tracić czas na strzępienie jęzora. :mrgreen:

GDkris44 - formalności są banalne:
- dostajesz od sprzedawcy komplet papierów
- zapierniczasz do Wydziału Komunikacji
- wykupujesz ubezpieczenie
- z dowodem rejestracyjnym, "blachami" i polisą jedziesz po samochód.

Od momentu przekazania Ci dokumentacji do odbioru samochodu mogą więc minąć tylko 24 godziny, albo i mniej. Wszystko zależy od tego, ile opcji dodatkowych będzie montowanych i na jaki termin umówisz się ze sprzedawcą. Jeśli o mnie chodzi - samochód przyjechał w środę, w piątek odebrałem papiery a w kolejną środę bladym świtem odebrałem auto. Tyle tylko, że u mnie było montowanych kilka pierdół typu chlapacze, czujniki itp.

Axia - 2012-11-07, 19:27

Kris, ubezpieczenie braliśmy z Renault zaproponowali nam Allianz i Generali w podobnej cenie poniżej 2k zł Zadałam pytanie które by polecił jako fachowiec, powiedział ze Generali. Na tym stanęło. Dzięki problemom z wprowadzeniem ubezpieczenia do systemu, chcieliśmy opcje z ubezpieczeniem szyb, ich ubezpieczenie dali nam w cenie. Całkowity koszt 1840. Przy wartości ubezpieczenia 64 700.
Generalnie również byliśmy zadowoleni, bo wszystko załatwialiśmy przez telefon, ubezpieczenie było wystawione od 5, a my odbierając dziś auto dokonaliśmy opłaty. Więc nie trzeba było jechać specjalnie do salonu by opłacić ubezpieczenie.

Co do formalności to ciężko mi powiedzieć bo wszystko załatwialiśmy przez maila i telefon.

marszelest - 2012-11-07, 19:27

gratuluje wampirka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
widzę,że wybraliście wersje "zimowa" :-D :-D :-D
oczywiście życzę bezawaryjnej jazdy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tomszafa - 2012-11-07, 19:28

Gratulacje, wiem co to znaczy czekać i się doczekać :mrgreen:
Zadowolenia z ujeżdżania maszyny ;-)

BoloSr - 2012-11-07, 19:45

Gratuluje zakupu :)
Mam nadzieje ze i ja tez bede mogl sie pochwalic za jakis czas :)

Marek1603 - 2012-11-07, 19:52

Gratki i gumowych słupów życzę.
Axia - 2012-11-07, 19:55

Pan nas zaprosił do gadgetów, więc wspomniałam mężowi że moglibyśmy kupić breloczki do kluczy, na co Pan dał nam dwa :) Jeden typowo salonowy metalowy, drugi skórzany typowo daćkowy :D Głupie szczegóły ale widać dbałość o klienta.
tomala72 - 2012-11-07, 20:17

[quote="Axia"]Odebraliśmy Autko. Nasze upragnione i wyczekiwane maleństwo. Przy okazji oprowadzania nas po autku, zebrała się wokół nas grupa gapowiczów, wtranżalając nam się do środka. (Sprzedawca oczywiście spytał czy Ci Państwo są z nami, ale powiedzieliśmy, że nie przeszkadza nam że sobie ludki trochę pooglądają :) )

Widzę, że Koleżance ego się podrasowało zakupem Dustera:) Ludkowie wtranżalający się do środka...brzmi jakby to był zakup mercedesa gl ale fajnie, iż duster wyzwala w człowieku poczucie wyższości:)

Tak na marginesie to ładne auto:)

Axia - 2012-11-07, 20:22

Wyższości? A co ja drabinę kupowałam?
Czy jak jeździsz autem po mieście to ci ludzie włażą do środka w zabłoconych buciorach pooglądać?
Ego mi się niestety nie podbudowało powyżej pewnych granic nie rośnie ;P

Ale zabawy mam nadzieje przyniesie mnóstwo :) Właśnie się wybieramy na nocny objazd :P

mekintosz - 2012-11-07, 20:24

Fajny białasek, zycze udanej eksploatacji. Szkoda, ze nie załapałas sie na 100% delseya walizeczka ;-(. W kolorze zielonym jest boski ! Co do plastikowych nakladek chyba warto zainwestowac. Zawsze mniejsze szanse na okołpmarketowe obicia, poza tym fajnie wygladaja. Warto je uszczelnic od gory po przyklejeniu odp preparatem. Mozna tez zainstalowac listwy na drzwi np. http://allegro.pl/listwy-...2741489784.html Do bialego by pasowały. Sa tez dostepne czarne u innego sprzedawcy.
radzio - 2012-11-07, 20:45

Gratuluję. Mam pytanie odnośnie "wnętrza" a raczej koloru tych plastikowych wstawek, które w "zwykłej" wersji Laureate były sraczko-brązowe. Czy faktycznie w wersji "Laureate2 z tapicerką Delsey" są one srebrne? Bo szerze mówiąc planuję kupić srebrnego Dusterka i te brązowe wstawki wyglądałyby, cytując Stanisława Anioła, jak "gówno w lesie", czyli nie do zaakceptowania przeze mnie jak i przez moją drugą połówkę.
dystrykt9 - 2012-11-07, 20:46

Gratulacje. Teraz to już każda droga z górki :-D
Hawki - 2012-11-07, 21:27

Gratki :-D
miskowski - 2012-11-07, 21:31

Radzio, wersja Laureate 2 to prawie Delsey. Tylko, że bez walizki. ;-) Wewnątrz nie ma już brązowych wstawek. Polecam wizytę na stronie Dacii i skorzystanie z konfiguratora.
Axia - 2012-11-07, 21:32

Wszystko co delseyowskie zostało adoptowane do standardów. :lol: Kolor oliwkowy też można sobie zażyczyć. Środek pokaże jutro jak porobie zdjęcia w dzień :mrgreen:
Reakcja męża który nie czyta forum -dlaczego teraz każdy czuje potrzebę aby mnie wyprzedzić- wywołała mój smiech :lol:
Do kilku rzeczy trzeba się przyzwyczaić, hamulce, fotele, wychodzenie z auta...do walenia anteną w sufit w supermarketach

miskowski - 2012-11-07, 21:47

Axia napisał/a:

Redakcja męża który nie czyta forum -dlaczego teraz każdy czuje potrzebę aby mnie wyprzedzić- wywołała mój smiech :lol:

Na drodze obserwuję dokładnie to samo. Niezbadane są kompleksy ludzkie... :mrgreen:

Cytat:
Do kilku rzeczy trzeba się przyzwyczaić, hamulce, fotele, wychodzenie z auta...do walenia anteną w sufit w supermarketach

Zwłaszcza wchodzenie i wychodzenie. Ten cholerny próg... :mrgreen:

radzio - 2012-11-07, 21:52

miskowski napisał/a:
Radzio, wersja Laureate 2 to prawie Delsey. Tylko, że bez walizki. ;-) Wewnątrz nie ma już brązowych wstawek. Polecam wizytę na stronie Dacii i skorzystanie z konfiguratora.

Nie mam zaufania do konfiguratora, który pod Operą pokazuje zupełnie inne opcje do wyboru niż pod IE. Pozatym w salonie teoretycznie składano obietnice że plastiki będą srebrne, ale jak to w życiu bywa nie zawsze wszystko co sprzedawca żyjący z prowizji od sprzedaży obieca jest zgodne z rzeczywistością. A że trafiła się Użytkowniczka wersji rzeczonej, chciałem "organoleptycznego" potwierdzenia obietnic składanych przez sprzedawców.

miskowski - 2012-11-07, 21:57

Też używam Opery i u mnie wszystko działa jak nalezy. Sprawdź, czy nie masz przypadkiem ustawionej błędnie identyfikacji przegladarki...
Masterino - 2012-11-07, 22:11

Ja również gratuluję odbioru wyczekiwanego Dusterka. Życzę zadowolenia z użytkowania pojazdu.
piotrres - 2012-11-07, 23:08

Gratuluję auteczka! Śliczniaste. 8-)
Szerokości, przyczeności i 1110% satysfakcji.

wat - 2012-11-07, 23:09

gratuluje!
a lepy zielonej aco2 do klekota juz nie kleją na tylnej szybie?

Axia - 2012-11-08, 00:09

Kleją,ale jest malutka :mrgreen: i niewidoczna
Seal - 2012-11-08, 00:18

Gratulacje!
Axia napisał/a:
Reakcja męża który nie czyta forum -dlaczego teraz każdy czuje potrzebę aby mnie wyprzedzić- wywołała mój smiech :lol:

Spokojnie już nie którzy samochodziarze "poparzyli sobie łapska" na Panu Dusterku i teraz mają respekt :mrgreen: :mrgreen:

Piotr_K - 2012-11-08, 00:22

Seal napisał/a:
Gratulacje!
Axia napisał/a:

Spokojnie już nie którzy samochodziarze "poparzyli sobie łapska" na Panu Dusterku i teraz mają respekt :mrgreen: :mrgreen:
/*98

Nie przejmować się ...;) tez tak mamy, i czasem sprawdzają grubość lakieru (2x porysowany). Jeździć, cieszyć się autkiem, zjechać czasem z czarnej drogi ..;)

Axia - 2012-11-08, 12:38

Przede wszystkim Baaaaardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa. Po tylu życzeniach musi śmigać bezawaryjnie :)

Mój Synek, po umieszczeniu w aucie krzyczał "Nieeeee Boojeee!!!", ale po przejechaniu kilku metrów zobaczył widoki i do końca nie odrywał oczu od szyby :D

Dodaję kilka zdjęć ze środka.
Przy czujniku alarmu zamontowany jest mikrofon od BT.
Przy wstecznym lusterku czujnik cofania.

tomszafa - 2012-11-08, 12:48

We wnętrzu zupełnie jak mój Delsey, moim zdaniem najladniesza konfiguracja materiałów w Dusterze.
Fajnie wygląda ;-)

TD Pedro - 2012-11-08, 14:55

tomszafa napisał/a:
moim zdaniem najladniesza konfiguracja materiałów w Dusterze

chociaż moja inna (też fajna :lol: ) to popieram :-) ciekawe czy tapicerka w takiej wersji będzie trwalsza...

Axia - 2012-11-08, 15:03

Moim zdaniem? Nie bardzo... Niestety nie wygląda na taką :P
tomszafa - 2012-11-08, 15:50

TD Pedro napisał/a:
tomszafa napisał/a:
moim zdaniem najladniesza konfiguracja materiałów w Dusterze

chociaż moja inna (też fajna :lol: ) to popieram :-) ciekawe czy tapicerka w takiej wersji będzie trwalsza...

A co inna jest nie trwała?
Pewnie nie bo to robione z tego samego, tak mi sie wydaje jedynie inne kolory ;-)

Dominus - 2012-11-08, 15:50

Ładne radyjko ;-) Pioneer DEH-3400UB, mam w swoim Delsey'u zamontowane bardzo podobne.
Pioneer MVH-1400UB, wersja bez CD i BT.

Axia - 2012-11-08, 16:52

Radyjko jest naprawdę bardzo fajne i godne polecenia. A najbardziej zaskakujące jest to, że polecone i zamontowane przez serwis :D
TD Pedro - 2012-11-08, 17:49

tomszafa napisał/a:
A co inna jest nie trwała?
Pewnie nie bo to robione z tego samego, tak mi sie wydaje jedynie inne kolory

- tego nie wiem a opieram się jedynie na wizualnym (subiektywnym :-P ) wrażeniu... wydaje mi się "solidniejsza" ...
- ja i tak krótko po zakupie założyłem pokrowce to "problem ewentualnego braku trwałości" :lol: w pewnym sensie oddala się w czasie...

Marcinho - 2012-11-08, 20:35

Szerokiej drogi !
tomszafa - 2012-11-09, 09:34

TD Pedro napisał/a:

- ja i tak krótko po zakupie założyłem pokrowce to "problem ewentualnego braku trwałości" :lol: w pewnym sensie oddala się w czasie...

Mi szkoda zakładać pokrowców bo ta tapicerka mi się bardzo podoba :)
Może zmienie zdanie jak moja córeczka zacznie rzucać jakimiś dziwnymi płynami po siedzeniach, narazie siedzi w foteliku spokojnie :mrgreen:

bebe - 2012-11-09, 10:05

tomszafa napisał/a:
Może zmienie zdanie jak moja córeczka zacznie rzucać jakimiś dziwnymi płynami po siedzeniach, narazie siedzi w foteliku spokojnie :mrgreen:

Na to jest prosty sposób - zakaz żarcia/picia w samochodzie! :> Poza ograniczeniem syfu, jest też kwestia bezpieczeństwa - u nas Młoda siedzi z tyłu sama, jak się zakrztusi, to weź teraz stawaj, wysiadaj, ratuj. A tak - żarcie tylko na postojach, ja mam motywację żeby w ogóle stawać (jak mam dobry dzień, to mógłbym tak jechać, i jechać, i jechać... ;), czasem uda się coś zwiedzić przy okazji. Oczywiście, natura nie znosi próżni, więc Maja robi syf innymi metodami, ale przynajmniej łatwiejszy do ogarnięcia. :)

tomszafa - 2012-11-09, 10:34

bebe napisał/a:

Na to jest prosty sposób - zakaz żarcia/picia w samochodzie! :> Poza ograniczeniem syfu, jest też kwestia bezpieczeństwa - u nas Młoda siedzi z tyłu sama, jak się zakrztusi, to weź teraz stawaj, wysiadaj, ratuj. A tak - żarcie tylko na postojach, ja mam motywację żeby w ogóle stawać (jak mam dobry dzień, to mógłbym tak jechać, i jechać, i jechać... ;), czasem uda się coś zwiedzić przy okazji. Oczywiście, natura nie znosi próżni, więc Maja robi syf innymi metodami, ale przynajmniej łatwiejszy do ogarnięcia. :)

Zobaczymy jak to będzie, narazie 8 miesięcy córeczka ma i jest spokojna, jak będzie szaleć to wtedy Tatuś się będzie martwił :mrgreen:

GDkris44 - 2012-11-09, 11:19

A prosze powiedz gdzie dokladnie umocowali mikrofon z BT i jak sie sprawuje zestaw glosno-mówiacy czyli jakosc rozmów telefonicznych?
Dar1962 - 2012-11-09, 11:25

ja od trzech samochodów stosuję ten sam patent - bawełniane "podkoszulki" - które zakładam tylko na przednie fotele (jeździmy głównie we dwójkę). Przyjemnie się na nich siedzi, nie malują pleców,a ponieważ kosztują zwykle ok 30 PLN, raz do roku je wywalam i zastępuję nowymi
Axia - 2012-11-09, 12:03

Przyznam szczerze, że ja tez nie chce niczego zakładać na fotele. Może faktycznie dłużej będą ładne, tylko po co jeśli sobie na nie nie popatrzę :P

Co do BT na zdjęciu pokazałam umiejscowienie mikrofonu. Zaraz obok czujnika alarmu. Co do jakości rozmów to jeszcze nie wiem bo nie rozmawiałam :P
Jak tylko dokonam jakiegoś połączenia to dam znać :)

TD Pedro - 2012-11-09, 13:25

Dar1962 napisał/a:
nie malują pleców

jak to rozumieć?
Axia napisał/a:
Co do BT na zdjęciu pokazałam umiejscowienie mikrofonu. Zaraz obok czujnika alarmu. Co do jakości rozmów to jeszcze nie wiem bo nie rozmawiałam :P

mam mikrofon również w tym samym miejscu i w moim przypadku jakość rozmów jest bardzo dobra (radio Clarion)...

tomszafa - 2012-11-09, 13:48

TD Pedro napisał/a:
Dar1962 napisał/a:
nie malują pleców

jak to rozumieć?

Pewnie, że nie barwią pleców ;-)

TD Pedro - 2012-11-09, 13:54

tomszafa napisał/a:
Pewnie, że nie barwią pleców

tak na "wprost" to oczywiście rozumię :-P ale czemu miałyby barwić? (w kontekście wcześniejszej wypowiedzi o pokrowcach... pokrowce też nie malują - chyba chdzi o co innego, dlatego pytam)

Dar1962 - 2012-11-09, 15:01

latem pocimy się - co jest naturalne - raz marnej jakości pokrowiec zabarwił mi koszulkę :-D
TD Pedro - 2012-11-09, 19:15

można przytaczać różne inne jednostkowe przykłady... np. o marnej jakości koszulek :-P pokrowce są z założenia szyte z mocniejszych można zaryzykować stwierdzenie, że z solidniejszych materiałów, są gęstsze przez co lepiej chronia/izolują tapicerkę itd... ale to nie wątek o wyższości pokrowca nad koszulką, każdy używa tego co mu bardziej pasuje... każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety... :-)
Andrzej Zajczuk - 2012-11-11, 20:02

Gratuluję zakupu!
Popieram decyzję o braku pokrowców. Tapicerka wersji Delsey jest super i wstyd ją zakrywać. "Piękno jest po to by zachwycało"!
Jak się zaplami to można ją uprać.
Zainteresowaniu ludzi się nie dziwię , bo na parkingach wiele osób prosi mnie o możliwość zajrzenia do wnętrza i opinię z użytkowania.
Przyjemnego śmigania.
A.Z.

Axia - 2012-11-16, 14:12

Przejechane 1k km. Zastrzeżenia? - Niewygodne fotele.
Plusy - Cała reszta. Spalanie na obecną chwilę to 5.8 Głównie miasto.
Generalnie nic nam nie stuka nie puka na razie do serwisu nie wracamy :D
Oby tak dalej.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-11-21, 00:13 ]
Dyskusja nt foteli: http://www.daciaklub.pl/f...p=148552#148552.

greg1367 - 2012-11-16, 19:04

Axia, śliczna dziewczyna i ładna maszyna to bardzo dobre zestawienie :-D
Życzę bezproblemowego użytkowania :-D

Axia - 2012-11-17, 21:33

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: dziękuję .
Dziś trasa do łomży spalanie na trasie wzrosło. 6.1 fakt że załadowany.nie działa mi mikrofon w telefonie z androidem nikt mnie nie słyszy ale to już nie wina auta :-)
Pisanie z telefonu boli :-)

Axia - 2012-11-20, 23:34

Generalnie super się jeździ tym silniczkiem. Wyprzedzanie spokojnie na piąteczce. Na razie silnik na dotarciu więc nie przesadzałam z prędkościami i obrotami.
Gasnik - 2012-11-21, 17:54

Na serwisie mówil nami że benzyniaka spokojnie można cisnąć na 3 a nawet 3,5k rpm. Nie wiem jak z dCi, ale pewnie podobnie.
Axia - 2012-11-21, 18:06

w instrukcji było Żeby uważać do 1.5k km jak odbieraliśmy to facet nic nie mówił na ten temat. zdaje sobie sprawę że to już inne silniki ale...
Marcinho - 2012-11-21, 20:19

^ dotrzyj go spokojnie na szaleństwa przyjdzie czas
tomala72 - 2012-11-22, 08:34

Jeździć normalnie bez zbytecznego wkręcania na wysokie obroty i tyle, jak czasem trzeba przyspieszyć to przyspieszać, nie dławić silnika przesadnie na wolnych obrotach bo to 16- zaworówki i im szkodzi.
Tak jak Kolega gasnik napisał do 3-3,5 tysiąca obrotów, raczej 4 nie przekraczać ale co najważniejsze to jak już trzeba to płynnie dodawać gazu, nie obciążając silnika gwałtownie.

Andrzej Zajczuk - 2012-11-24, 21:41

Na potwierdzenie uwag kolegów charakterystyka silnika.
K4M-690_1.6_16v_77_kW_(105_KM).jpg
Przy 3750 obr silnik ma maksymalny monet obrotowy i najlepsze parametry pracy.

BLONDI83 - 2012-12-01, 22:21

Życzę zadowolenia z Dusterka, wiem że chciałam Delsey-a, ale porównując z laureate 2, ( są one prawie identyczne), myślę, że się nie rozczarowałaś :-)
Dużo frajdy i szerokiej drogi :-)