|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Mark Webber + Duster na pustyni = ciekawy film
BLACHA_997 - 2012-11-10, 14:29 Temat postu: Mark Webber + Duster na pustyni = ciekawy film Polecam - fajne ujęcia (francuskie .pl)
http://francuskie.pl/?p=44533
zdzisiu27 - 2012-11-10, 17:05 Temat postu: Re: Mark Webber + Duster na pustyni = ciekawy film
Tak się zastanawiam... ile tam było piachu pod kołami. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten samochód pojedzie w takim sypkim.
BLACHA_997 - 2012-11-10, 17:21 Temat postu: Re: Mark Webber + Duster na pustyni = ciekawy film
zdzisiu27 napisał/a: | Tak się zastanawiam... ile tam było piachu pod kołami. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten samochód pojedzie w takim sypkim. |
Nie wydaje mi się aby ktoś specjalnie "preparował" tego rodzaju górki
okey32 - 2012-11-11, 23:57
Oj chyba dlugo biedny Duster w takich warunkach by nie wytrzymał . przecież to nie jet samochód do takiej jazdy. Nie takimi 4 napedowcami nie zalecaja pchania sie w ciężki teren. Ale reklama dżwignią handlu
Duster jest dobry na wysokie krawężniki w miescie jak i inne auta tego typu a nie na piachy pustyni
wojtek_pl - 2012-11-12, 08:23
Wbrew pozorom w piachu też da radę bo jest lekki ! A to ma znaczenie w takich warunkach.
Tyle, że dłuższa zabawa na pustyni wykończy sprzęgło tylnego napędu, klocki i tarcze, bębny i szczęki hamulcowe, no i piaskowanie podwozia nie wpłynie dobrze na właściwości antykorozyjne lakieru.
laisar - 2012-11-12, 09:55
wojtek_pl napisał/a: | dłuższa zabawa na pustyni wykończy sprzęgło tylnego napędu |
Ale myślisz, że tak jak te kolejne rzeczy, przez zapylenie, czy sugerujesz jakiś inny powód? Przy Lock4WD w zasadzie nie powinno być uślizgów, to nic strasznego nie powinno mu się dziać...
DrOzda - 2012-11-12, 10:06
Malkontenci .... kupcie sobie jakiegoś ZIŁA tajga edition tam się nic nie zepsuje a pojedzie po każdej nawierzchni.
wojtek_pl - 2012-11-12, 10:17
laisar napisał/a: | wojtek_pl napisał/a: | dłuższa zabawa na pustyni wykończy sprzęgło tylnego napędu |
Ale myślisz, że tak jak te kolejne rzeczy, przez zapylenie, czy sugerujesz jakiś inny powód? Przy Lock4WD w zasadzie nie powinno być uślizgów, to nic strasznego nie powinno mu się dziać... |
W zasadzie tak, tylko czemu napisali w instrukcji, że może się przegrzać i przejść w tryb Auto czy nawet 2WD do czasu aż wystygnie ?
Co do tarcz i klocków to piasek jest dość dobrym materiałem ściernym i po prostu zetrze hamulce w przyspieszonym tempie.
Tak się zastanawiam jak takie piaskowanie wpłynie na żywotność osłon przegubów na półosiach...
laisar - 2012-11-12, 10:42
wojtek_pl napisał/a: | może się przegrzać |
Jeżeli będą uślizgi - dlatego napisałem, że wydaje mi się, że akurat tam nie powinno chyba być...?
keikan - 2012-11-12, 11:55
czy ten Duster ma fabryczne opony? To chyba nie jakieś specjalne na piasek z tego co widać...
I tak dobrze "robią" w piachu? Ciekawe...
wojtek_pl - 2012-11-12, 12:04
Powinny być niezłe. Zbyt agresywny bieżnik na piachu szkodzi bo auto ma tendencję do kopania wgłąb. Chyba dlatego, że wystające i stosunkowo rzadkie klocki bieżnika np. opon typu MT, mają mniejszą powierzchnię styku z podłożem niż stosunkowo pełny bieżnik opony szosowej.
Przetestowane nad Wisłą. XJ na oponach typu AT, nieco łysawych, jeździł bez problemu podczas gdy podobne wagowo Samuraje czy Vitary na MT kopały ładne dołki.
Inna sprawa, że zmniejszenie ciśnienia powietrza w kołach dramatycznie ułatwia poruszanie się po piachu.
|
|