DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Powitania - Cześć :)

hojnorek - 2012-11-19, 13:25
Temat postu: Cześć :)
Witam wszystkich :)
Noszę się z zamiarem kupna Lodgy. Na dzień dzisiejszy jako auta rodzinnego (dla rodziny 2+3) używam vw t3 multivan i pewnie dłuuugo jeszcze tak by pozostało gdyby nie silnik poczciwego kanta 1,7d który jest za wolny (rozsądan prędkość podróżna to 80-90km/h)

jestem po jeździe póbnej :)

laisar - 2012-11-19, 13:46

Lodgy jest całkiem fajna, ale przestrzenią to jednak do multivana się nie umywa - na pewno to zdzierżycie? (; Bo może zmiana na inny egzemplarz tego vw (albo chociaż swap silnika) byłyby znośniejsze...?

No chyba że są też inne szczegóły oprócz słabowitego silnika?

elektryk1 - 2012-11-19, 13:53

Witaj :-D
hojnorek - 2012-11-19, 13:58

drugi szczegół to obawy żony że 23letnie auto nie może być dobre, choć Julian (bo takie pieszczotliwe imię dostał kant) jest z nami 3 lata i nigdy nas nie zawiódł. Co do blacharki to na pewno przeżyje niejedno współczesne auto :) Silnik ma blisko 400oookm. Nie kopci, nie bierze oleju, nie znaczy terenu. Teraz takich aut już nie robią.

Z drugiej strony: napęd na tył, brak klimatyzacji, brak wspomagania kierownicy. To nie jest auto dla kobiety (i niejednego młodego kierowcy hehehehe)

Jazdy testowe Lodgy odbyliśmy (całą rodziną) w sobotę. Było nieźle choć nie było takiego wow :)
Celuję w wersję benzynową. Na próbie jeździłem dieslem. Generalnie byłem niemile zaskoczony tym silnikiem a konkretnie tym że jak był zimny i depnąłem gaz to klekotał jakby się miał rozlecieć. Jeździłem 1,4TDCi i 2,0TDCi forda a obecnie 1,6CRDi Kia i nic takiego się nigdy nie działo. Za to nie zaobserwowałem szarpania drążkiem biegów o którym jest pisane na forum. Kolejny mankament to rozwarstwiająca się deska rozdzialcza w demonstracyjnyum modelu. heh - już???? w multivanie nic takiego się nie dzieje :)))

Teraz poluję na wersję benzynową bo bardzo chciałbym się takim autem przejechać przed zakupem. Może ktoś wie gdzie na trasie Wrocław - Warszawa, albo jeszcze lepiej Wrocław-Katowice-Kraków-Nowy Sącz znajdę lodgy z 1,6 benzyną??

DrOzda - 2012-11-19, 14:15

Lodgy 1.6 miał na jazdy próbne salon w Warszawie Al.Jerozolimskie.
hojnorek - 2012-11-19, 14:20

Dziękuję!
Patrząc na nawiasy wnioskuję że zamówiłeś taki egzemplarz :)

laisar - 2012-11-19, 14:27

hojnorek napisał/a:
rozwarstwiająca się deska rozdzialcza w demonstracyjnyum modelu

W którym miejscu???

hojnorek - 2012-11-19, 14:34

tym ciemnym elemencie idzie "przedziałek" od drzwi aż do daszka liczników. to mniej więcej w 1/3 długości od drzwi

Dar1962 - 2012-11-19, 14:56

hojnorek napisał/a:
znajdę lodgy z 1,6 benzyną??

cudów się nie spodziewaj - 1,6 8v to bardzo solidny motorek, elastyczny, z niezłym dołem, prosty konstrukcyjnie ( w razie potrzeby doskonale znoszący LPG) ale w tak dużym i dość ciężkim aucie jak Lodgy zadowoli raczej spokojnego kierowcę płci męskiej albo kobietę, która nie ma zapędów rajdowych ;-)

laisar - 2012-11-19, 14:59

Czyli na styku części składowych? Bo "rozwarstwienie" sugerowało, że to sam materiał się popsuł, a nie, że to problem montażu...
hojnorek - 2012-11-19, 15:08

ostatni raz zadowolony to byłem z focusa 2,0 TDCi.
Kia 1,6 CRDi 90KM ma walory użytkowe (np spalanie na poziomie 4,5l/100km), ale nie zabawowe :) a jak chcę trochę przyjemności na drodze to biorę motocykl. 600cm, 105KM i obrotomierz wyskalowany do 15krpm ;-)

za benzyną przemiawiają:
prostota silnika (zatem spodziewam się niezawodności) i cena

z założenia to ma być auto na wycieczki za miasto albo w dalszą trasę (jak jedziemy całą rodziną). trzeci samochód w rodzinie. zakładane przebiegi 5-8kkm rocznie, ale z drugiej strony też zakładam że z 10lat to posłuży. jakby była zwykła 2,0 benzyna to wybór byłby prosty, pozostałe 3 silniki mnie nie przekonują zwłaszcza że dopłata (patrząc procentowo na wartość auta) jest dość znaczna.

wspomniana kia, przy przebiegu 60kkm nie potrafi dojechać od przeglądu do przeglądu bez dolewki oleju :-?

hojnorek - 2012-11-19, 15:11

laisar, moim zdaniem to jednak wina materiału, który się odkształcił od... temperatury??
hojnorek - 2012-11-19, 15:13

tak jeszcze studiuję parametry techniczne. max ładowność to 666kg. czyli w wersji 7miejscowej 7 chuderlawych osobników bez bagażu :)

:o a dla 110KM diesla o 2kg mniej :o

laisar - 2012-11-19, 15:19

hojnorek napisał/a:
spodziewam się niezawodności

Do tej pory nie było narzekań - to jest stary wół roboczy, ten sam co w reszcie daciek i starych renówkach.

hojnorek napisał/a:
to jednak wina materiału

Zawsze istnieje taka możliwość, ale tylko Ty wiesz co widziałeś... W każdym razie nie przypominam sobie podobnych przypadków w innych daciach - może faktycznie coś popsuli? Chyba że to po prostu uszkodzenie.

hojnorek napisał/a:
w wersji 7miejscowej 7 chuderlawych osobników

95 kg = chuderlawy?! ((((:

TD Pedro - 2012-11-19, 18:11

witaj w Klubie :-) ...
trafnego wyboru życzę :lol: ...

SE-MEN - 2012-11-20, 18:40

siemka :mrgreen:
dystrykt9 - 2012-11-21, 07:04

Witaj w Klubie :-)
BLONDI83 - 2012-12-01, 21:53

Witam :-)