|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - kontrolka wtrysku?
stepwayka - 2012-11-22, 21:09 Temat postu: kontrolka wtrysku? Hej...
dziś rano pojawiła się owa kontrolka:
http://oskduet.pl/sites/o...lka_wtrysku.gif
Dodam, że stało się to po tankowaniu LPG na stacji benzynowej. Mam się bać?
Mariusz - 2012-11-22, 21:30
Koniecznie wizyta w ASO. Niech podepną sondę i sprawdzą co to za błąd
czaju - 2012-11-23, 15:37
Cytat: | Koniecznie wizyta w ASO |
A to dlaczego? Podłączasz interfejs KKL albo CAN, sczytujesz kod błędu. Za samo to w ASO zawołają więcej niż tani interfejs. Co więcej z taką wiedzą (że np Sonda Lambda wskazuje błąd) albo wymieniasz sondę, albo jedziesz do gazownika, żeby wyregulował regulację.
Wymiana sondy akurat nie jest trudna, szczególnie w daćkach gdzie jest ona na wierzchu.
Możesz również skasować błąd, kontrolna zgaśnie, i jeśli nie wróci, to mogła to być chociażby wilgość na stykach ECU.
To jest kontrolna Check Engine, a nie wtrysku - zapala się naprawdę często - wystarczy chwila w google żeby się przekonać ile osób oferuje jej wyłączenie...
Mariusz - 2012-11-23, 15:42
Oni (ASO) podpinają sondę za kilkanaście tysiaków i sprawdzają dokładnie błędy. nie ryzykowałbym kasowania błędów samym programem gdy samochód jest na gwarancji
waski - 2012-11-23, 20:52
Ja ci rozwiążę ten problem, bo miałem to samo i wielu na tym forum również, którzy posiadają lpg w swoich autach. Regulacja zaworów i lampka przestanie świecić. Nie masz przypadkiem problemów z falującymi obrotami, spadający obrotami i gasnącym silnikiem, szarpaniem?
stepwayka - 2012-11-24, 10:35
Waski, szarpanie zdarzyło się dwa razy (wtorek, środa). A w czwartek zapaliła się kontrolka.
|
|