DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Lodgy - temp silnika

hojnorek - 2012-12-05, 13:58
Temat postu: Lodgy - temp silnika
nie ma zagara, nie ma wskaźnika na komputerze jak w Dusterze - skąd zatem wiadomo, że można dać w palnik, albo co gorsza, silnik sie przegrzewa??
Dyziek - 2012-12-05, 14:12

Mam to samo w C3. Szkoda, bo temp. silnika zawsze obserwuje. Taki nawyk z czasow Fiata 125p i Golfa II ;)
Jak Ci sie bedzie przegrzewal (w obszarze niebezpiecznym), to powinna Ci sie zapalic stosowna kontrolka. Dla mnie to gorsze rozwiazanie, ale coz...

hojnorek - 2012-12-05, 14:15

heh w yarisce były dwie kontrolki. niebieska jak silnik niedogrzany i czerwona jak się przegrzewa. no ale co się dziwić :) dawniej koło zapasowe też było w standardzie :))
Alien - 2012-12-05, 14:30

Jak tak dalej pójdzie, w nowych "autach" zaczną montować tylko jeden wskaźnik - ekologiczności :-P
w moim PNie poza standardem, czyli prędkościomierzem, obrotkiem, tem silnika, paliwem, ciśnieniem oleju jest też voltomierz i wakuometr - przynajmniej wiem co auto do mnie mówi. :mrgreen:

Lukas87 - 2012-12-05, 20:18

hojnorek napisał/a:
heh w yarisce były dwie kontrolki. niebieska jak silnik niedogrzany i czerwona jak się przegrzewa. no ale co się dziwić :) dawniej koło zapasowe też było w standardzie :))

zgadza się :) w wielu autkach tak jest dla mnie w benzynie by to jeszcze przeszło ale w dieslu by się przydało bo w zimę trzeba kilka albo kilkanaście km przejechać nim dojdzie do 60C a gdzie tam 90C jak tu ogrzewanie musi działać

PiotrWie - 2012-12-05, 20:46

To wszystko wina klubowiczów - inżynierowie Dacii dowiedzieli się że narzekacie na "cegiełki " więc postanowili je zlikwidować :mrgreen:
Lukas87 - 2012-12-05, 21:21

PiotrWie napisał/a:
To wszystko wina klubowiczów - inżynierowie Dacii dowiedzieli się że narzekacie na "cegiełki " więc postanowili je zlikwidować :mrgreen:

Teraz macie święty spokój :lol: :lol: koniec męczenia ASO :mrgreen:

Marek1603 - 2012-12-05, 21:32

Ale już mamy pewne rozwiązanie.

http://www.daciaklub.pl/f...?t=7677&start=0

Wystarczy czujnik temperatury zewnętrznej usytuować w pobliżu czujnika na silniku (bo przecież z czegoś musi się ta lampka przegrzania zapalać) i już mamy.

Kristoff - 2012-12-06, 14:24

PiotrWie napisał/a:

O tym samym pomyślałem. W ten sposób producent ostatecznie rozwiązał problem "niemania" czterek kresek na cyferblacie temperatury wody ;)

hojnorek - 2012-12-07, 09:05

W Clio jest niebieska gwiazdka sygnalizująca zimny silnik :|
MZ000 - 2012-12-08, 22:03

Inni też próbowali zaoszczędzić na wskaźniku temp. - np. Opel Astra III, Zafira II, Kia Venga..
Teraz taki Opel wycofuje się -> w Astrze IV normalnie 4 zegary.