|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - wymiana tylnych drzwi
Domel - 2012-12-24, 13:00 Temat postu: wymiana tylnych drzwi ostatnio miałem naprawę po stłuczce. Do wymiany poszły tylnie drzwi (bagażnik, oba skrzydła). Stare drzwi miały konserwacje. Na dziurach profile były pozaklejane takimi przeźroczystymi plastikowymi zaślepkami i widać było, że jest ten smar konserwacji w środku. Nowe drzwi są czyste, dziurki niepozaklejane. Czy w nowych częściach już nie konserwują?
tomala72 - 2012-12-24, 15:41
Nowe przychodzą z fabryki pokryte tylko podkładem zabezpieczającym i jak maja być zakonserwowane, przeciez w aso muszą je polakierować pod kolor naprawionego auta i ewentualnie zabezpieczyś dodatkowo środkiem antykorozyjnym. Widocznie u Ciebie im sie zapomniało:)
Upomnij się:)
Domel - 2012-12-24, 22:44
upomnę, tylko czy w nowych świeżo kupowanych jest taka konserwacja? I tak będę musiał do nich podjechać, bo czujniki cofania są źle ustawione - zderzak też był wymieniany. Bo może już odeszli od tego i trzeba we własnym zakresie. Jak byłem na przeglądzie technicznym to diagnosta nie mógł się nadziwić, że całe podwozie jest zakonserwowane. Podobno w droższych już oszczędzają na konserwacji podwozia.
tomala72 - 2012-12-25, 09:57
Mój duster ma fabrycznie zakonserwowane drzwi jakimś środkiem antykorozyjnym, którego zacieki widać w dolnych otworach odpływowych:)
Mariusz - 2012-12-25, 10:04
Nie jestem pewny czy w elementach nadwozia, które przyjeżdżają do serwisu jest konserwacja. Jeżeli nie ma to musi serwis przeprowadzić ją zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli chodzi o zaślepki w odpływach drzwi to należy je ściągnąć ponieważ woda nie ma gdzie wypłynąć i pozostaje w tych drzwiach powodując korozję. Zaślepki wkładane są podczas konserwacji na etapie produkcji, natomiast wyciągnięte powinny być przez serwis podczas przeglądu przed oddaniem samochodu
tomala72 - 2012-12-25, 10:09
Mariusz napisał/a: | Nie jestem pewny czy w elementach nadwozia, które przyjeżdżają do serwisu jest konserwacja. Jeżeli nie ma to musi serwis przeprowadzić ją zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli chodzi o zaślepki w odpływach drzwi to należy je ściągnąć ponieważ woda nie ma gdzie wypłynąć i pozostaje w tych drzwiach powodując korozję. Zaślepki wkładane są podczas konserwacji na etapie produkcji, natomiast wyciągnięte powinny być przez serwis podczas przeglądu przed oddaniem samochodu |
Nie ma żadnej konserwacji tylko warstwa podkładu zabezpieczającego, przecież są przeznaczone do lakierowania...
Jeśli nawet jest jakiś środek konserwujący to i tak trzeba przed lakierowaniem element oczyścić.
W fabryce konserwuje się już kompletne, polakierowane nadwozie oraz niektóre elementy zawieszenia.
Mariusz - 2012-12-25, 10:19
Drzwi wewnątrz nie są lakierowane
tomala72 - 2012-12-25, 12:43
Bo nie ma takiej potrzeby:) Ale podkład antykorozyjny jest:)
Po lakierowaniu zewnętrznej częsci drzwi, przed założeniem boczków tapicerki mozna zapuścić środkiem do konserwacji profili zamkniętych.
Mariusz - 2012-12-25, 13:02
Można,a nawet trzeba zakonserwować
|
|