|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Kredyt, leasing, ubezpieczenie - Maksymalna kwota świadczenia Assistance
bobo100 - 2013-01-25, 22:33 Temat postu: Maksymalna kwota świadczenia Assistance Mam takie oto pytanie chcę ubezpieczyć mojego Logana
zastanawiam się nad wykupem Assistance i zastanawiam się co oznacza ta zakładka maksymalna kwota świadczenia jakbyście mogli mi to wytłumaczyć byłbym wdzięczny.
Na swoją obronę dodam że prawko posiadam od 04-01-2013 i to jest pierwsze ubezpieczenie jakie będę podpisywał.
Za odpowiedź dziękuję
ZeneC - 2013-01-28, 10:21
Najlepiej odnieść się do konkretnych ogólnych warunków danego ubezpieczenia - nazwa produktu , wariant, ubezpieczyciel.
Domyślam się, że chodzi o regulację następującą:
Holowanie uszkodzonego pojazdu - limit maksymalny np. 1000,00 zł.
Załóżmy, że koszt niezbędnego holowania wynosi 400,00 zł. Chodzi o koszt holowania zrealizowany przez partnera assistancowego danego towarzystwa. Pozostaje na czas późniejszy do wykorzystania kwota 600,00 zł, o ile warunki przewidują kolejne holowanie - najczęściej usługa tego typu przewidywana jest trzykrotnie w okresie ubezpieczenia, zwykle przy założeniu, że nie jest to ten sam typ awarii, nie usunięty po pierwotnym udzieleniu pomocy.
Jeżeli koszt holowania wyniesie 1000,00 zł , to nic nie zostanie i pomimo że warunki przewidują trzykrotnie daną usługę - nie będzie możliwa do zrealizowania, bo limit wyczerpie się.
Z usługami assistancowymi bywa rozmaicie - warto sprawdzić, w jakich warunkach dana pomoc przysługuje. bywa, że tańsze warianty uzależniają udzielenie pomocy od odległości miejsca zdarzenia od domu, np. 25 czy 50 km.
Można dyskutować o różnych limitach, dlaczego są małe lub warunkowe, ale pamiętać warto, że ubezpieczenie assistancowe ma być pomocą w sytuacji wyjątkowej. Jeżeli ktoś np. w zimie chce zaoszczędzić na wymianie akumalatora na nowy, to kupowanie ubezpieczenia assitancowego - mimo, że znacznie tańsze - jest kiepskim pomysłem....
|
|