DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Uszczelka rantowa na drzwi

Max - 2013-01-28, 11:56
Temat postu: Uszczelka rantowa na drzwi
Mam zamiar zamontować uszczelką rantową na drzwi.Zastanawia mnie to czy nie będzie się pod nią gromadzić woda,a jak woda to i rdza.Po założeniu od góry do dołu na cały bok.Od góry mam zamiar delikatnie przejechać silikonem żeby nie przeciekała woda.Widziałem u kolegi jak w mercedesie ściągnął listwy plastikowe z drzwi to pod listwami był brud i smród a woda miał postać galarety.Na forum ktoś już zakładał ta uszczelkę rantową żeby nie obrysować drzwi i fajnie to wygląda.Z jednej strony myślę że chyba pod uszczelką nic się nie będzie działo,jest ona wąska ma 8mm a z drugiej się waham bo to nowe drzwi.Uniknę otarcia a zafunduje ukrytą rdze.To samo dotyczy nakładek na nadkola z jednej strony drogie ale fajne a z drugiej czy się nie będą gromadziły pod nimi różne rzeczy:woda,piasek itp.
Dominus - 2013-01-28, 14:04

Ja mam czarnego Dustera i założyłem czarny gumowy rant na drzwi, miał on w środku klej więc się ładnie przykleił do rantu drzwi i woda nie wcieka, ostatnio nawet uratował mnie bo tak to bym miał już orysowane drzwi od ściany w garażu...uff
jurek - 2013-01-28, 15:29

Do środka uszczelki możnaby wcisnąć na całej długości przezroczystego silikonu i dopiero wtedy nałożyć na rant. Myślę, że to zabezpieczy przed wodą i syfem wszelkiej masci. pozdr
Max - 2013-01-28, 22:38

Dzieki też myślałem o silikonie pewnie woda nie dojdzie
Mariusz - 2013-01-29, 18:25

Ja osobiście odradzam zakładanie takich gadżetów ze względu na brud i wodę. Ja mam samochód 5 lat i w jednym miejscu na rancie drzwi miałem delikatne obtarcie. Odtłuściłem to miesce, zapraweczka i nic nie widać