|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Przycisk top depart komputera (sandero II)
GrzechuWart - 2013-02-03, 16:17 Temat postu: Przycisk "top depart" komputera Komputer pokładowy- gdzie i co to jest przycisk Top Depart, jak zresetować wszystkie dane z komputera. Po zatankowaniu do pełna chciałem wszystko wyzerować. Nacisnąłem i przytrzymałem przycisk w manetce ale nic się nie stało (może za krótko trzymałem)- domyślam się że to jest ten przycisk top depart.
krakry1 - 2013-02-03, 16:24 Temat postu: Re: Pomocy :-)
GrzechuWart napisał/a: | 2. Komputer pokładowy- gdzie i co to jest przycisk Top Depart, jak zresetować wszystkie dane z komputera. Po zatankowaniu do pełna chciałem wszystko wyzerować. Nacisnąłem i przytrzymałem przycisk w manetce ale nic się nie stało (może za krótko trzymałem)- domyślam się że to jest ten przycisk top depart.
| W Sandero I wszystko resetuje się przytrzymując przycisk przy zegarach. Ustawiasz na manetce (Top Depart) wartość, którą chcesz skasować, a następnie przytrzymujesz przycisk przy zegarze.
Boogie - 2013-02-03, 17:03
GrzechuWart napisał/a: | 2. Komputer pokładowy- gdzie i co to jest przycisk Top Depart, jak zresetować wszystkie dane z komputera. Po zatankowaniu do pełna chciałem wszystko wyzerować. Nacisnąłem i przytrzymałem przycisk w manetce ale nic się nie stało (może za krótko trzymałem)- domyślam się że to jest ten przycisk top depart. |
Pewnie jest podobnie jak Lodgy. Wybierasz co chcesz wyzerować i trzymasz przycisk na końcu manetki. Wyświetlacz zaczyna migać i wartość się zeruje. Jakieś 5 sekund trzeba przytrzymać.
laisar - 2013-02-03, 18:41
Boogie napisał/a: | Pewnie jest podobnie jak Lodgy |
Tak.
Grzechub - 2013-02-24, 15:54
Pojedyńcze przyciśnięcie przycisku na tablicy wskażników przełącza licznik przebiegu głównego (i zegar ) w pozycję licznik przebiegu cząstkowego . Ustawiasz się na cząstkowy naciskasz i przytrzymujesz przycisk dłużej do chwili aż zacznie wskażnik zacznie migać - trzymasz jeszcze aż się wyzeruje i to tyle. Zawsze zeruję swój licznik cząstkowy po zatankowaniu LPG.
Wojciech-EL - 2016-07-08, 02:03 Temat postu: Przycisk "Top Depart" Jestem nowym użytkownikiem samochodu Sandero w wersji Laureate z komputerem pokładowym.
Chodzi mi o przycisk "Top Depart" - w instrukcji obsługi jest to niewyjaśnione w sposób oczywisty - czy to jest ten przycisk na końcu manetki do obsługi wycieraczek?
Wybieram nim wciskając krótko, poszczególne informacje z komputera pokładowego, a dłuższe wciśnięcie tegoż przycisku, powoduje wykasowanie pewnych wartości, np licznik kilometrów dziennych.
Proszę oświećcie mnie Wiem, że to głupie pytanie ale jestem świeżakiem
Czy np jak skasuję licznik kilometrów dziennych przytrzymując ten przycisk przez dłużej, to wartość np zużycia paliwa w litrach bądź średniego zużycia paliwa / 100 km. bądź średniej prędkości, będzie obliczana "na nowo" od tej chwili?
Dzięki z góry i przepraszam, bo pewnie ten temat był już wałkowany ale nie mogę znaleźć konkretów
gfedorynski - 2016-07-08, 07:07
Z tego co się zorientowałem, licznik "mały" (drugi w kolejności po liczniku podstawowym) i licznik "od ostatniego tankowania" to dwa osobne liczniki, możesz je kasować niezależnie (ten drugi sam się chyba resetuje po tankowaniu?), oczywiście statystyki są liczone względem drugiego.
route2000 - 2016-07-08, 07:15
Tak mam w Lodgy, że przyciskiem wciskasz i wybierasz informacje do odczytania na wyświetlaczu pokładowym. Przy liczniku całkowitego przebiegu wciskam raz i mam licznik dziennego przebiegu, wtedy przytrzymując dłużej powoduje skasowanie dziennego, ale nie kasuje dalszych informacji tak jak zużycie paliwa czy coś innego, dopiero dalsze wciskanie na inną wartość np. średnie zużycie paliwa i przytrzymując dłużej powoduje skasowanie wszystkich informacji komputera pokładowego.
gregorisan - 2016-07-08, 07:49
gfedorynski napisał/a: | (ten drugi sam się chyba resetuje po tankowaniu?) |
Nie resetuje.
Tak jak napisał route2000, - licznik przebiegu dziennego jest niezależny od licznika średniego spalania.
gfedorynski - 2016-07-08, 08:03
Pisząc "ten drugi" miałem na myśli licznik od ostatniego tankowania. U siebie zawsze kasuję go ręcznie, ale mam wrażenie, że czytałem na forum, że sam się resetuje przy tankowaniu. Pozostałe są jego pochodną.
Wojciech-EL - 2016-07-08, 10:28
Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Myślę, że najlepiej przy tankowaniu "do pełna" skasować sobie licznik dziennych kilometrów oraz tak jak piszecie, przejść do innych opcji, np średnie spalanie, średnia prędkość, ilość zużytego paliwa od chwili tankowania, i także sobie te wartości wykasować.
Podsumowując - przycisk Top Depart to nic innego jak właśnie ten przycisk w manetce wycieraczek
Krótkie wciśnięcie - zmiana wyświetlanej informacji
Dłuższe wciśnięcie - wykasowanie wyświetlanej informacji lub np ustawienie aktualnej godziny, adaptacja ciśnienia w oponach, kasowanie inspekcji olejowej itp
route2000 - 2016-07-08, 11:21
Wojciech-EL, DOKŁADNIE.
|
|