|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Kamera domowa z rejestratorem
drza - 2013-02-26, 08:47 Temat postu: Kamera domowa z rejestratorem Postanowiłem założyć nowy temat bo zmagam się z niełatwym problemem. Trzy tygodnie temu odebrałem nowego Dusterka z salonu. Już w pierwszym tygodniu na parkingu osiedlowym ktoś mi lekko przerysował bok auta(kawałek drzwi). Widać, że jest to uderzenie drzwiami. Jakoś to przeżyłem, chociaż nerwy już się pojawiły. Wczoraj patrzę, a z drugiej strony rysa długości 30 cm na drugim boku (drzwi pasażera). Podejrzewam, że facet który trzyma samochód obok zahaczył mnie czymś podczas odśnieżania swojego złomka. Jestem wściekły, zdesperowany i trochę bezsilny.
Wpadłem na pomysł, żeby zakupić kamerkę i nagrywać z okna co się dzieje przy moim samochodzie. Jak tylko zobaczę rysę to sprawdzam zapis i mam gotowy dowód. KAmery z rejestratorem to wydatek rzędu ok 500zł, ale znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/kamera-...3008745868.html
Jest to zwykła kamerka samochodowa z rejestratorem.
Teraz zastanawiam się czy jakbym dam kartę 32 gb, nagrywał w najniższej rozdzielczości i włączył detekcję ruchu to czy przez 12 godzin ta kamera będzie chodzić i nagrywać? Po pierwsze czy akumulator wytrzyma, a po drugie czy karta 32 gb nie będzie za mała na nagrywanie przez tak długi okres czasu?
Kratylos - 2013-02-26, 09:47
Gimbo - 2013-02-26, 10:57
Naprawdę ludzie są aż tak wredni aby niszczyć nowe auta?
Szczerze mówiąc, nie spotkałem się z tym nigdy... ale nigdy nie miałem nowego auta
drza - 2013-02-26, 12:38
Gimbo napisał/a: | Naprawdę ludzie są aż tak wredni aby niszczyć nowe auta?
Szczerze mówiąc, nie spotkałem się z tym nigdy... ale nigdy nie miałem nowego auta |
Dla mnie to jest przegięcie. Jakbym dopadł takiego leszcza to bym go zmasakrował
Rozumiem jedna rysa na rok, ale nie w dwa tygodnie. Jak tak dalej pójdzie to za rok będę miał samochód cały porysowany.
Teraz już wiecie dlaczego rozważam zamontowanie kamery. Z drugiej strony jak ma to być koszt większy niż 100zł to szkoda chyba mojego zachodu
Dyziek - 2013-02-27, 14:11
ludzka zawisc nie zna granic
niestety
Obwarzanek - 2013-02-27, 15:26
U mnie sąsiada tak bolało, że w nocy jajka na samochodach rozbijał. Jak się szybko tego nie usunęło to potem zostawała tylko polerka
Transfogarski - 2013-02-27, 17:11
Cytat: | Dla mnie to jest przegięcie. Jakbym dopadł takiego leszcza to bym go zmasakrował |
Zdecydowanie odradzam, ponieważ przewidywana sekwencja zdarzeń wyglądałaby tak: on idzie na policję, Ty za kratki, Ty oglądasz swoje auto tylko na zdjęciach a on dalej je rysuje.
Lepsza opcja z kamerą: Ty idziesz na policję, on dostaje wyrok/firma ubezpieczeniowa ściąga z niego odszkodowanie. On dalekim łukiem omija Ciebie i Twoją furę
Cendra - 2013-02-27, 17:32
Dyziek napisał/a: | ludzka zawisc nie zna granic
niestety |
"Podłośc ludźka nie zna granic."
Sam na Citigo zauważyłem drobne przerysowanie po tygodniu... Chociaż jest to delikatny czarny ślad (lakier nie pękł, blacha nie wgięta) na wiosnę spoleruje.
jurek - 2013-02-27, 21:30
Stojąc pod chmurką, nie unikniesz takich atrakcji. Mam już sporo takich obcierek i rysek. Niewielkich, ale jednak. Teraz już nie zwracam na to uwagi. pozdr
mekintosz - 2013-02-27, 21:40
U mnie nawet sie an tylnej szybie ryski pojawiły ;-( + kilka wgniotek kołomarketowych. Tylko te sa owocem ludzkiej bezmyślności w wysiadaniu/wsiadaniu do pojazdów, zaś inne wspomniane tu rysy to akt czystego wandalizmu.
WhiteDragon - 2013-02-27, 22:12
Pomysł z kamerą jest dobry - 32 GB na pewno wystarczy na 12 godzin w nie przesadzonej rozdzielczości. Ja używam pendriva 32 GB jako nagrywarki do PVR w tunerze DVBT, mam nagranych kilka filmów i jeszcze sporo miejsca.
zyga03 - 2013-02-28, 08:48 Temat postu: Re: Zabezpieczenie przed rysami
drza napisał/a: | Postanowiłem założyć nowy temat bo zmagam się z niełatwym problemem. Trzy tygodnie temu odebrałem nowego Dusterka z salonu. Już w pierwszym tygodniu na parkingu osiedlowym ktoś mi lekko przerysował bok auta(kawałek drzwi). Widać, że jest to uderzenie drzwiami. Jakoś to przeżyłem, chociaż nerwy już się pojawiły. Wczoraj patrzę, a z drugiej strony rysa długości 30 cm na drugim boku (drzwi pasażera). Podejrzewam, że facet który trzyma samochód obok zahaczył mnie czymś podczas odśnieżania swojego złomka. Jestem wściekły, zdesperowany i trochę bezsilny.
Wpadłem na pomysł, żeby zakupić kamerkę i nagrywać z okna co się dzieje przy moim samochodzie. Jak tylko zobaczę rysę to sprawdzam zapis i mam gotowy dowód. KAmery z rejestratorem to wydatek rzędu ok 500zł, ale znalazłem coś takiego:
Teraz zastanawiam się czy jakbym dam kartę 32 gb, nagrywał w najniższej rozdzielczości i włączył detekcję ruchu to czy przez 12 godzin ta kamera będzie chodzić i nagrywać? Po pierwsze czy akumulator wytrzyma, a po drugie czy karta 32 gb nie będzie za mała na nagrywanie przez tak długi okres czasu? |
pojemność kart nie ma dużego znaczenia bo zapis ustawiasz np w 3 minutowych odcinkach czasowych i po zapełnieniu całej karty najstarszy odcinek jest kasowany zobiąc miejsce dla nowego
większym problemem jest odległość z której będziesz nagrywał , nie może być za duża max 30 m dla przeciętnej kamery samochodowej
drza - 2013-02-28, 17:35 Temat postu: Re: Zabezpieczenie przed rysami
zyga03 napisał/a: | drza napisał/a: | Postanowiłem założyć nowy temat bo zmagam się z niełatwym problemem. Trzy tygodnie temu odebrałem nowego Dusterka z salonu. Już w pierwszym tygodniu na parkingu osiedlowym ktoś mi lekko przerysował bok auta(kawałek drzwi). Widać, że jest to uderzenie drzwiami. Jakoś to przeżyłem, chociaż nerwy już się pojawiły. Wczoraj patrzę, a z drugiej strony rysa długości 30 cm na drugim boku (drzwi pasażera). Podejrzewam, że facet który trzyma samochód obok zahaczył mnie czymś podczas odśnieżania swojego złomka. Jestem wściekły, zdesperowany i trochę bezsilny.
Teraz zastanawiam się czy jakbym dam kartę 32 gb, nagrywał w najniższej rozdzielczości i włączył detekcję ruchu to czy przez 12 godzin ta kamera będzie chodzić i nagrywać? Po pierwsze czy akumulator wytrzyma, a po drugie czy karta 32 gb nie będzie za mała na nagrywanie przez tak długi okres czasu? |
pojemność kart nie ma dużego znaczenia bo zapis ustawiasz np w 3 minutowych odcinkach czasowych i po zapełnieniu całej karty najstarszy odcinek jest kasowany zobiąc miejsce dla nowego
większym problemem jest odległość z której będziesz nagrywał , nie może być za duża max 30 m dla przeciętnej kamery samochodowej |
Odległość będzie ok 20-30 m więc nie ma problemu. Taka kamera ma zasilanie z samochodowej zapalniczki albo z usb. Czyli nagrywajac z okna mieszkania musialbym miec podłączona kamerę do komputera? A może jest opcja żebym podłączył kamerę pod ladowarke do telefonu, ktora ma gniazdo usb?
zyga03 - 2013-02-28, 20:45 Temat postu: Re: Zabezpieczenie przed rysami
drza napisał/a: | zyga03 napisał/a: | drza napisał/a: | Postanowiłem założyć nowy temat bo zmagam się z niełatwym problemem. Trzy tygodnie temu odebrałem nowego Dusterka z salonu. Już w pierwszym tygodniu na parkingu osiedlowym ktoś mi lekko przerysował bok auta(kawałek drzwi). Widać, że jest to uderzenie drzwiami. Jakoś to przeżyłem, chociaż nerwy już się pojawiły. Wczoraj patrzę, a z drugiej strony rysa długości 30 cm na drugim boku (drzwi pasażera). Podejrzewam, że facet który trzyma samochód obok zahaczył mnie czymś podczas odśnieżania swojego złomka. Jestem wściekły, zdesperowany i trochę bezsilny.
większym problemem jest odległość z której będziesz nagrywał , nie może być za duża max 30 m dla przeciętnej kamery samochodowej |
Odległość będzie ok 20-30 m więc nie ma problemu. Taka kamera ma zasilanie z samochodowej zapalniczki albo z usb. Czyli nagrywajac z okna mieszkania musialbym miec podłączona kamerę do komputera? A może jest opcja żebym podłączył kamerę pod ladowarke do telefonu, ktora ma gniazdo usb? |
każda ładowarka z usb będzie odpowiednia ta twoja do telefonu także
Gasnik - 2013-03-01, 11:47
Mój rejestrator DVR który mam w firmie, na dysku 160GB urządzenie wyliczyło mi pozostały czas nagrywania rzędu 87 dni przy jednej kamerze.
A nie płaciłem za niego jakichś wielkich pieniędzy, bo coś ok. 250zł, a resztę miałem w domu, łącznie z kamerą.
Chyba najlepsze wyjście to zwykła kamera internetowa, oświetlacz i komputer. Do tego rejestratora co pokazałeś kupiłbym jeszcze oświetlacz, bo w nocy nie będzie widać, a te zamontowane diody guzik dają, a już na pewno nie pomogą na 30m.
drza - 2013-03-01, 22:05
Gasnik napisał/a: | Mój rejestrator DVR który mam w firmie, na dysku 160GB urządzenie wyliczyło mi pozostały czas nagrywania rzędu 87 dni przy jednej kamerze.
A nie płaciłem za niego jakichś wielkich pieniędzy, bo coś ok. 250zł, a resztę miałem w domu, łącznie z kamerą.
Chyba najlepsze wyjście to zwykła kamera internetowa, oświetlacz i komputer. Do tego rejestratora co pokazałeś kupiłbym jeszcze oświetlacz, bo w nocy nie będzie widać, a te zamontowane diody guzik dają, a już na pewno nie pomogą na 30m. |
Z oświetleniem nie bedzie problemu bo samochod stoi pod latarnia i wszystko jest w nocy widac.
Jak myślicie kupic ta kamerke co podalem w pierwszym poscie? Koszt takiej kamerki z rejestratorem to 100zl+ osobno karta 32gb ok 60zl. Sprawdzi sie w moim przypadku, dla moich potrzeb?
|
|