|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Test Sandero TCe 90 w Autogalerii
yadoctor - 2013-03-31, 13:23 Temat postu: Test Sandero TCe 90 w Autogalerii Zapraszam do lektury :)
http://www.autogaleria.pl...ureate,748.html
mekintosz - 2013-03-31, 20:56
Troszke zjechali silnik za nieprzyjemna kulture pracy w zakresie wolnych obrotow. Natomiast mnie zaciekawiło to zdjecie. Czy tak sie wywaza felgi aluminiowe ? Myslalem, ze od wewn strony ?
Dar1962 - 2013-03-31, 21:14
jaki warsztat - takie wyważenie
mekintosz - 2013-03-31, 21:58
Tylko czy to ASO czy fabryka tak wywaza ? Spodziewałem sie czegos jak na foto ponizej na aluskach.
yadoctor - 2013-04-01, 09:14
Ten element na zdjęciu z autogalerii nie wygląda mi na ciężarek wyważający - jest w sumie bardzo niewielki (a co za tym idzie, nie waży dużo). Choć z drugiej strony zupełnie nie mam pomysłu, do czego to może służyć.
Co do samego silnika - myśl rozwinąłem na forum autogalerii na 3. stronie - obawiam się, że jedynym sensownym może być dCi 90.
Dar1962 - 2013-04-01, 10:57
mekintosz napisał/a: | Spodziewałem sie czegos jak na foto ponizej na aluskach. |
to też nie jest normalna sytuacja, tyle ciężarków nie powinno się używać. Dobry gumiolep najpierw zoptymalizuje położenie opony na feldze. Być może felga jest niedokładnie odlana
mekintosz - 2013-04-01, 14:25
Mowisz o tej z tego drugiego obrazka ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=3093673020
Przyznam sie, ze myslalem nad ich ew zakupem, tyle ze:
- te liczne ciezarki,
- odbior w zakldzie renowacji felg
czyli ona moze byc poszkodowa ;-(
jackthenight - 2013-04-01, 14:46
Akurat takie odważniki, jak na zdjęciu poniżej, to zakładają w fabryce i jest to fabryczne wyważanie :
mekintosz - 2013-04-01, 15:58
Wyglada paskudnie i szpeci alufelge.
piotr. z - 2013-04-01, 16:28
I tu niespodzianka- to nie jest alufelga! Stałem obok nowej Sanderki i sprzedawca też mi mówił coś o kołpakach, patrzę na koła- przecież tu są alusie! Sprzedawca uświadomił mnie, że nowe Sanderki mają właśnie takie stalówki a kołpak imituje- i to z dobrym skutkiem- alufelgi. Stałem z 1,5 metra od samochodu i tego nie zauważyłem, dopiero po podejściu i przyjrzeniu się z bliska "cenka opadła". Ciężarek jednoznacznie wskazuje na stalową felę; na alufelgach ciężarki są klejone
yadoctor - 2013-04-01, 16:51
To jest alufelga. Na stepwayach montuje się teraz pięcioramienne stalówki z kołpakami.
ryjas - 2013-04-01, 17:44
piotr. z napisał/a: | Ciężarek jednoznacznie wskazuje na stalową felę; na alufelgach ciężarki są klejone |
Byłbyś w stanie założyć ciężarek na kołpaka?
Tzw felgi strukturalne sa w Stepwayach. W tym Sandero jest alu Jest to opcja za 1000zł.
Wyważenie raczej dziwne jak na alufelgę ale widać ze ma ona rancik i jest do tego przystosowana.
Patrzę na inne zdjęcia i widać ze a wszystkich sa te odważniki. Nie wygląda to dobrze ale chyba tak ma być :/
Ciekaw jestem czy faktycznie audio jest takie słabe i czy w drzwiach jest miejsce na większe głośniki.
mekintosz - 2013-04-01, 18:21
Ponizej zdjecie metalowej felgi z plastikowymi "aluskami". Tej ze stepawya MKII. Co ciekawe ciezarki musza byc schowane . Piotrze.Z spojrz na sposob osadzenia wentylka, widac roznie w alu w sandero laureate a metalowej ze stepwaya.
piotr. z - 2013-04-02, 10:16
A może i tak?... Trzeba by się temu bliżej przyjrzeć. Faktycznie to zdjęcie koła z ciężarkiem z niebieskiej Stepki wskazuje na alu z dostosowaniem do ciężarków od stalówek- tak to przynajmniej wygląda. Może zabrakło chłopakom miejsca na klejenie ciężarków?
czaju - 2013-04-02, 12:00
to są alufelgi - miałem Sandero to wiem, że tak właśnie fabryka wyważa alufelgi...
mekintosz - 2013-04-03, 17:03
Zgadza sie Czaju, dzis widziałem na Peugeocie oryginalne felgi z takim rantem do wywazania jak w klasycznych metalowych felgach. Czyli jest pewna grupa felg alu ktore wywaza sie jak tradycyjne stalowe.
Cendra - 2013-04-03, 17:13
W Scenicu II też mamy takie fabryczne alu felgi. Niestety jest to kiepskie rozwiązanie, bo po 9 latach już widać ich uszkodzenia po tych ciężarkach...
mekintosz - 2013-04-04, 23:43
Kilka zdjec "upolowanego" wczoraj na Mokotowie Stepwaya II z takimi plastikowaymi kołpakopodobnymi "aluskami".
d3mol3k - 2013-04-17, 18:26
A tu kolejny test w regiomoto: Testujemy: Dacia Sandero TCe 90 - downsizing dla ludu (FOTO, FILM)
podsumowanie tego testu:
Cytat: | Plusy:
- oszczędna jednostka napędowa,
- konkurencyjna cena,
- obszerny bagażnik,
Minusy:
- spodziewana szybsza niż u konkurencji utrata wartości,
- mało elastyczny silnik,
- kiepskiej jakości plastiki wewnątrz kabiny. |
|
|