|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Poduszki/kurtyny w Dusterze...
TomaszDuster - 2013-04-04, 15:30 Temat postu: Poduszki/kurtyny w Dusterze... Witam.
Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Wszędzie mozna przeczytać, że Duster nie ma kurtyn powietrznych. Czyli poduszek chroniących głowę. I tak też przyjąłem kupując Dustera. Jednak na teście NCAP 2011 widać, że jest kurtyna - albo poduszka boczna która sięga do dachu i chroni głowę. Czy jest to jedna duża poduszka boczna, która sięga aż pod dach i chroni głowę? Nie sądzę, żeby testowali jakiś specjalny egzemplarz Dustera z dodatkową kurtyną (skoro kurtyny są niedostępne). Czy jest to po prostu poduszka powietrzna boczna z ochroną głowy (tak jak Skoda Citigo)?
laisar - 2013-04-04, 15:34
TomaszDuster napisał/a: | Czy jest to jedna duża poduszka boczna, która sięga aż pod dach i chroni głowę? [...] Czy jest to po prostu poduszka powietrzna boczna z ochroną głowy |
Tak.
Dar1962 - 2013-04-04, 15:54
o ile wyczytałem - to ostatnie - 1 min 03 sek
http://www.youtube.com/watch?v=VT9SIhjOeew
TomaszDuster - 2013-04-05, 08:55
Czyli w Dusterze mamy z przodu poduszkę boczną ze zintegrowaną częściową kurtyną powietrzną (ochroną głowy). Bo pełna kurtyna powietrzna jak widzę w innych autach jest sporo większa i obejmuje większą część szyby (na przykład Hyundai i20). Szkoda, że w Dusterze z tyłu nie ma poduszek. Kompletnie niezrozumiała oszczędność w samochodzie europejskim i koncernu współpracującego z Renault. A płacąc ponad 50 tys za auto to taki brak jest faktycznie bolesny - ale chyba Duster na całą Europę nie ma z tyłu poduszek.
48piotr - 2013-04-05, 09:47
TomaszDuster napisał/a: | Szkoda, że w Dusterze z tyłu nie ma poduszek |
A mnie w upalne dni bardzo doskwiera brak wodotrysku./nie oferujcie klimy-wysusza powietrze/
TomaszDuster - 2013-04-05, 10:00
48piotr:
Mówiąc żartobliwie, to zamknij obieg w samochodzie to wzrośnie Ci wilgotność oczywiście żartowałem, bo to grozi niedotlenieniem na dłuższą metę, a o parowaniu szyb nie wspominając.
DrOzda - 2013-04-05, 10:40
Przecież możesz kupić Koleosa czy tam Kaszkaja i mieć wszelkie wypasy w tym naście poduszek. Fakt że nie za 50 tys ale dżentelmeni o kasie nie rozmawiają prawda :) ?
TomaszDuster - 2013-04-05, 10:51
DrOzda... Ale ja uwielbiam Dustera... Nie podoba mi się Koleos ani Kaszkai (pisownia przypadkowa).... Jestem stuknięty, ale gdybym za kwotę którą dałem za Dustera dostał Kaszkaja to chyba został bym przy Dusterze... Wiem... nawet najtanszy Kaszkai ma większy wypas, poduszki, wyposażenie, lepszy silnik.. ale Duster to Duster. Uwielbiam jego bryłę/sylwetkę, taką solidność w wyglądzie a nie taki UNI-SEX jak w innych SUV-ach...
No i jest jedna zabawna sprawa... codziennie przynajmniej kilka osób ogląda się za samochodem. Chwilami naprawdę to wywołuje mój uśmiech, bo to są takie nagłe odwrócenia głowy po raz drugi... Ludzie idą obok auta, widzą kawał ładnego auta, mijają go i potem jak zerkają na znaczek to jest osłupienie.. i ponowne spojrzenie na samochód. U mnie w biurowcu na parkingu to właściciele bryk za 100-150 tys się oglądają i zagadują... Szok A ja ten samochód wybrałem z powodu wysokiego zawieszenia, sylwetki, prostoty konstrukcji, ceny i braku szpanu... A tu się okazuje, że nikt nawet nie spojrzy na popularne SUVy a Duster zwraca codziennie uwagę... Inna sprawa, że w Szczecinie jest mało aut marki Dacia, bo mój kochany Szczecin to paskudnie snobistyczne miasto... szpanerskie... niestety...
Domel2250 - 2013-04-05, 11:52
Oczywiście, że żal z powodu braku kurtyn w Dusterze i jeszcze większy i niezrozumiały w przypadku Lodgy ......Ale jak już wiele razy na tym forum wspomniano pojazdy marki Dacia w europie mają mić te 3/4 ***ale nie mogą mieć 5. 5***** jest dla Nissana i Renault. Modele Dacii są celowo kastrowane z pewnych rozwiązań, gadżetów, bo gdyby miały to wszystko, co Renault /Nissan, a kosztowały te no nawet 10-15% więcej niż obecnie to prawie nikt by nie chciał nawet spojrzeć na samochody innej marki niż Dacia (w ramach koncernu grupy Renault).
Piotr_K - 2013-04-05, 13:23
TomaszDuster napisał/a: | DrOzda... Ale ja uwielbiam Dustera... Nie podoba mi się Koleos ani Kaszkai (pisownia przypadkowa).... Jestem stuknięty, ale gdybym za kwotę którą dałem za Dustera dostał Kaszkaja to chyba został bym przy Dusterze... Wiem... nawet najtanszy Kaszkai ma większy wypas, poduszki, wyposażenie, lepszy silnik.. ale Duster to Duster. Uwielbiam jego bryłę/sylwetkę, taką solidność w wyglądzie a nie taki UNI-SEX jak w innych SUV-ach...
No i jest jedna zabawna sprawa... codziennie przynajmniej kilka osób ogląda się za samochodem. Chwilami naprawdę to wywołuje mój uśmiech, bo to są takie nagłe odwrócenia głowy po raz drugi... Ludzie idą obok auta, widzą kawał ładnego auta, mijają go i potem jak zerkają na znaczek to jest osłupienie.. i ponowne spojrzenie na samochód. U mnie w biurowcu na parkingu to właściciele bryk za 100-150 tys się oglądają i zagadują... Szok A ja ten samochód wybrałem z powodu wysokiego zawieszenia, sylwetki, prostoty konstrukcji, ceny i braku szpanu... A tu się okazuje, że nikt nawet nie spojrzy na popularne SUVy a Duster zwraca codziennie uwagę... Inna sprawa, że w Szczecinie jest mało aut marki Dacia, bo mój kochany Szczecin to paskudnie snobistyczne miasto... szpanerskie... niestety... |
;) z tego tez powodu nie zamawiam do naszego alusów itp. Ma być piękny w swojej prostocie...
laisar - 2013-04-05, 13:37
TomaszDuster napisał/a: | Czyli w Dusterze mamy z przodu poduszkę boczną ze zintegrowaną częściową kurtyną powietrzną |
Nie - to faktycznie jest ochrona głowy, ale nie ma nic wspólnego z kurtyną, która montowana jest do nadwozia, górnej krawędzi boku auta, i otwiera się, rozwijając w dół i na płasko wzdłuż burty.
Poduszka, nawet osłaniająca głowę, to po prostu inna konstrukcja, więc nie można jej nazywać kurtyną.
TomaszDuster napisał/a: | Kompletnie niezrozumiała oszczędność |
Bynajmniej - absolutnie zrozumiała, właśnie w kontekście ceny.
"Niezrozumienie" można wykazywać najwyżej wobec braku dostępności dodatków tego typu jako opcji - choć bardziej jest to po prostu odmienna ocena słuszności takiej polityki marketingowej. MSZ nie zagroziłyby sprzedaży qashqaia czy koleosa, ale "nie moje małpy, nie mój cyrk" - a właściciel uważa inaczej. Jego prawo - nam pozostaje ocena na tle konkurencji...
TD Pedro - 2013-04-05, 19:13
DrOzda napisał/a: | Przecież możesz kupić Koleosa |
niedawno już ktoś na Forum udzielił podobnej rady sugerując kupno "Kaleosa" zamiast Dustera...
Dominus - 2013-04-05, 19:25
TD Pedro napisał/a: | DrOzda napisał/a: | Przecież możesz kupić Koleosa |
niedawno już ktoś na Forum udzielił podobnej rady sugerując kupno "Kaleosa" zamiast Dustera... |
Oj całkiem nie dawno tą propozycje zmiany na "Kaleosa" widziałem
miałem ubaw
|
|