|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Portal - Sandero ma 4 gwiazdki ! Zaskoczenie?
ryjas - 2013-05-29, 10:32 Temat postu: Sandero ma 4 gwiazdki ! Zaskoczenie? ENCAP opublikował wyniki najnowszych testów zderzeniowych. Dla miłośników marki Dacia tym razem jest to powód do świętowania;)
http://www.euroncap.com/r...andero/517.aspx
Biorąc pod uwagę politykę Renault, taki wynik może stanowić zaskoczenie. Do tej pory wszystkie modele uzyskiwały wyniki na poziomie 3 gwiazdek. Było wyraźnie widać, która z marek koncernu ma stanowić o jakości z zakresu bezpieczeństwa;)
Fakt, że przy "masowo" osiąganych wynikach 5 gwiazdkowych te cztery nie robią wrażenia, ale umówmy się, nie ma już pożywki dla portali internetowych czy gazet, które wykorzystując takie potknięcie jak w przypadku Lodgy (3 gwiazdki), robiły marce Dacia negatywny PR.
DrOzda - 2013-05-29, 10:46
Nie.
Wszystkie Dacie zawsze łapały się na 4 gwiazdki, tylko polityka marketingowa Renault powodowała takie a nie inne wyniki końcowe.
Czemu węższe zagłówki z Sandero dają lepsze rezultaty ochrony głowy ?
P.S. Nissan Evalia 3 gwiazdki hehe ale będzie hejt
Prezes - 2013-05-29, 10:48
Pomylili się jak nic. W sensie Ci w Renault. Ktoś przespał sprawę! Będą masowe zwolnienia!
No to na głównego kandydata na mój kolejny wózek wyrasta nowy Logan "MCV"
Prezes - 2013-05-29, 10:49
DrOzda napisał/a: | Wszystkie Dacie zawsze łapały się na 4 gwiazdki, | Nie łapały się. Choćby ostatnio Lodgy.
DrOzda - 2013-05-29, 11:03
Ledwo się załapali w Sandero na 4 przez zbyt dobry zderzak przedni :) 2 % i byłyby 3 gwiazdki.
Lodgy miało 3 gwiazdki za ochronę pieszych i brak ESP:
http://www.euroncap.com/f...7e5b41529dc.pdf
Bezpieczeństwo pasażerów 4 gwiazdki , dzieci 5 gwiazdek i to według reguł na rok 2013.
Prezes: czy ty naprawdę kupujesz samochody sugerując się tylko gwiazdkami EuroNCAP ? Rozumiem że brak ESP zdyskwalifikował Dustera .....
BoloSr - 2013-05-29, 11:15
DrOzda napisał/a: | Ledwo się załapali w Sandero na 4 przez zbyt dobry zderzak przedni :) 2 % i byłyby 3 gwiazdki.
Lodgy miało 3 gwiazdki za ochronę pieszych i brak ESP:
http://www.euroncap.com/f...7e5b41529dc.pdf
Bezpieczeństwo pasażerów 4 gwiazdki , dzieci 5 gwiazdek i to według reguł na rok 2013.
Prezes: czy ty naprawdę kupujesz samochody sugerując się tylko gwiazdkami EuroNCAP ? Rozumiem że brak ESP zdyskwalifikował Dustera ..... |
toc Duster ma ESP :)
Prezes - 2013-05-29, 11:50
BoloSr napisał/a: | toc Duster ma ESP :) | Jak ja kupowałem nie miał. A jak szybciej zakręcałem to się mocno bujał i poczułem potrzebę mania
Gwiazdkami się nie sugeruję, ale jak słupki czy podłoga wnikają do wnętrza auta (Lodgy) to nie bardzo mi się to podoba. Wolę jak się takie rzeczy nie zdarzają.
DrOzda - 2013-05-29, 12:17
Zagłówki (i fotele) w Lodgy i Sandero wydają się być identyczne (ktoś potwierdzi?)
To skąd u licha taka różnica w ocenie ochrony kręgosłupa szyjnego ?
Może inaczej się testuję klasę miejską a inaczej MPV ?
laisar - 2013-05-29, 13:04
Brawo Dacia - NARESZCIE!!!
Tylko... dlaczego nie lodgy??? Akurat sandero wystarczyłyby oficjalne 3*, z "wirtualną" czwartą wszyscy-wiemy-jak-jest-mryg-oczkiem - natomiast wyniki (zwłaszcza pozagwiazdkowe) daćkowego minivana są po prostu strasznie, strasznie słabe jak na auto rodzinne. Może zatem jakiś lifting? Prooooszę? (:
DrOzda napisał/a: | inaczej się testuję klasę miejską a inaczej MPV ? |
Metodologia jest ta sama, ale fizyka nie skaluje się dokładnie proporcjonalnie w każdym zakresie jednocześnie.
Trzeba zrobić analizę i uaktualnić porównanie ze starszymi modelami...
TSD - już widzę te flejmy w komciach w Onetowpodobnych miejscach, mniam! <<<:
DrOzda - 2013-05-29, 13:14
Jako Advocatus Diaboli Lodgy muszę zaprotestować przeciwko "wynikom pozagwiazdkowym"
Lodgy dostała po łapach za przednie słupki (choć inne samochody - jak rzeczone Sandero zachowują się tak samo - obejrzyjcie sobie jak wygląda dach w Sandero po zderzeniu czołowym) i za ten nieszczęsny tunel/podłogę za słabo zgrzaną zapewne (tak samo jak dzisiejszy Nissan Evalia z tego samego powodu dostał 68% za ochronę pasażerów i stąd 3 gwiazdki pomimo że ochronę dzieci i pieszych ma na 5 a systemy bezpieczeństwa na 4 ). I te zastrzeżenia zostały ujęte w 72% wyniku końcowym ochrony pasażerów co dawało 4 gwiazdki w tej kategorii (Sandero ma 80% i łapie się na 5).
I gdyby babcia miała wąsy i zrobiła inny kształt maski plus dołożyła ESP w standardzie to wtedy Lodgy dostałaby te 4 gwiadki mimo zastrzeżeń co do wytrzymałości konstrukcji.
Może arcyszonowny MOD przeniesie ten wontek na portal zamieszczając poniższą wklejkę? Jest w końcu co oblewać :)
laisar - 2013-05-29, 15:12
DrOzda napisał/a: | przeniesie ten wontek na portal zamieszczając poniższą wklejkę? |
Zrobione - już wcześniej poprosiłem wątkotwórcę o rozwinięcie pierwszego postu dokładnie w tym celu (:
Dodałem jedynie przygotowaną przez Ciebie grafikę - dzięki!
(Do adwokatowania jeszcze się odniosę - ale zasygnalizuję, że nie całkiem tak to wszystko jest...).
radzio - 2013-05-29, 16:04
A czy na filmiku z badania ESC dwukrotny napis "ESC ON" jest właściwy? Jeden z przejazdów nie powinien być z wyłączonym ESC?
mekintosz - 2013-05-29, 19:01
Odnosze wrazenie, ze dodatkowa gwiazdka jest za ochrone pieszych oraz ESP w standardzie. Gniotliwosc karoserii nie odbiega od tej z Sandero 2008. Oczywiscie wynik 4 * to jest zawsze na plus
Dyziek - 2013-05-30, 06:38
to poprawcie jeszcze zabezpieczenie antykorozyjne i bede przeszczesliwy
maciek - 2013-05-30, 07:18
mógł by mi ktos pomóc znaleźć info na forum o tym że Sandero I ( z lepszym wyposażeniem) też miało 4 gwiazdki
mekintosz - 2013-05-30, 09:10
Sandero I w wersji 4 poduszki + napinacze pirotechniczne nie miało ESP ani sygnalizacji nie zapietych pasów. Inna maska, wiec moze to zadziałało na uzyskanie rzetelnych czterech gwiazdek zamiast witrualnych Mysle, ze Laisar niebawem przygotuje rzetelne porownanie crash testów sadero.
maciek - 2013-05-30, 10:51
nie mogę znaleźć nigdzie tego a chce włączyć się gdzie w pewną dyskusję ale muszę się podeprzeć dowodami
DrOzda - 2013-05-30, 12:55
http://www.euroncap.com/t...008/100340.aspx
znajdź przeliczniki punktów na gwiazdki na rok 2008 i już
laisar - 2013-05-31, 00:07
maciek napisał/a: | mógł by mi ktos pomóc znaleźć info na forum o tym że Sandero I ( z lepszym wyposażeniem) też miało 4 gwiazdki |
Kompendium Dacii » Bezpieczeństwo Dacii » Sandero: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1399
Prezes - 2013-06-01, 19:47
W Raporcie Turbo powiedzieli, że były nowe testy zderzeniowe Captur, etc. i nowe Sandero, które zdobyło 4 gwiazdki, czy jedną mniej niż jej poprzednia wersja z powodu braku ochrony pieszych i brakach w systemach bezpieczeństwa.. i inne tam dziennikarskie misz-masze. Wynikało z reportażu, że poprzednie Sandero miało 5 gwiazdek i jakość spada
DD - 2013-06-11, 12:52
Prezes napisał/a: | Pomylili się jak nic. W sensie Ci w Renault. Ktoś przespał sprawę! Będą masowe zwolnienia! |
Wiesz, to teraz taka nowa polityka Renaulta: Sandero i Logan dostaja pozwolenie na 4 gwiazdki, ale za to cena bedzie wyzsza ... i dlatego wlasnie ostatnio ich ceny zostaly podniesione (od 03.06.2013).
mekintosz - 2013-08-24, 21:44
Spojrzcie na crash test capture. Mozna zastosowac odp materiały by sie nie skladały slupki A podczas zderzenia ani odkształcał dach. Klient oczywiscie za to musi renault zapłacic roznice w cenie sandero/captur.
http://www.euroncap.com/r...captur/519.aspx
http://www.euroncap.com/r...andero/517.aspx
r_lukas - 2013-08-26, 07:27
Wynik do przewidzenia. Imo dalej konstrukcja nośna jest taka sama i w aucie lżejszym, 4 gwiazdki były podobnie jak w 1 gen (z podobnym wyposażeniem - 4 poduchy) do zrobienia.
Niska masa 980 kg w stosunku do Captura 1180 kg, nie bierze się z nikąd... (oba auta segment b, blisko spokrewnione z Clio)
msciciel - 2013-11-01, 09:51
Patrzac na inne auta w ncap wychodzi ze gdyby nie brak sygnalizacji zapietych pasow na tylnich siedzeniach to byloby 5 gwiazdek.
eplus - 2018-11-17, 16:40
z fejsbuka:
macminer - 2018-12-07, 17:58
A tymczasem Jeep Wrangler ma 1 gwiazdkę: https://www.euroncap.com/.../Wrangler/34192
michele - 2018-12-11, 08:26
A wrzuć z tego roku wynik testu Sandero, bo ja widzę z 2013 roku, a pomiędzy 2013, a 2018 zmieniono sposób gwiazdkowania...
traks - 2018-12-11, 09:21
Osobiście niekoniecznie chciałbym mieć bliskie spotkane z Wranglerem, bo wbrew gwiazdką mógłby nie zauważyć że coś rozjechał :)
KliPer - 2018-12-11, 12:50
Michele ma rację.
0 wynika z przyjęcia innej metodologii punktacji. Tak samo 0 zaliczyła panda.
macminer - 2018-12-11, 14:09
KliPer napisał/a: | 0 wynika z przyjęcia innej metodologii punktacji. Tak samo 0 zaliczyła panda. |
O to mi niejako chodziło. Wydaje mi się, że testy NCAP poszły trochę w niewłaściwym kierunku. O ile parę lat temu gwiazdki odpowiadały poziomowi bezpieczeństwa w realnych sytuacjach drogowych, związanemu z samą konstrukcją auta, to teraz zbyt dużą wagę przywiązuje się do gadżetów i systemów aktywnych. Rozsądniej byłoby utrzymać punktację gwiazdkową przyznawaną za samą konstrukcję auta, natomiast wprowadzić dodatkową punktację w kategorii "bezpieczeństwo aktywne".
Czort - 2018-12-11, 20:23
A ten cały EURO NCAP nie jest sponsorowany przez VW? Byłoby to wtedy mało wiarygodne, od trzech lat nie zrobili testu Vesty która jest oferowana w całej europie, pewnie za dużo gwiazdek dostało, bo Bajaja to chętnie do testów wzięli.
|
|