|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Zamienniki adapterów do dziennych LED do dustera
BoloSr - 2013-05-29, 21:06 Temat postu: Zamienniki adapterów do dziennych LED do dustera Witam i sie zapytam czy bylo by zainteresowanie na takie adaptery pod Ledy Philipsa ???
Mysle o zrobieniu pod te ledy jak na allegro :)
Bo cena w serwisie jest masakryczna :( a to co ASO wyprawiaja to woła o pomste do nieba :(
Te orginale sa z "plastiku" ja bede chcial zrobic z nierdzewki lub z blachy czarnej malowanej na czarno :)
TD Pedro - 2013-05-29, 21:40
pewnie tak ale napisz coś więcej...
mekintosz - 2013-05-29, 23:11
http://allegro.pl/swiatla...3265604324.html
Podobnej wielkosci jak philips. Maja metalowe adaptery do lamp. Wiem, bo mam takie same w sandero.
tomszafa - 2013-05-31, 09:17
Ja na pewno będę chętny, ale najlepiej jak byłoby to czarne, bo z nierdzewki to jakoś tego nie widze.
yakov - 2013-05-31, 12:31
I ja się dopisuję jako chętny.
Dominus - 2013-05-31, 16:53
mekintosz napisał/a: | http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-led-magneti-marelli-i3265604324.html
Podobnej wielkosci jak philips. Maja metalowe adaptery do lamp. Wiem, bo mam takie same w sandero. |
Tylko że koledze BoloSr chodziło o zrobienie adapterów takich jak oryginalne plastikowe wpuszczane w kratkę.
Bo PhilipsDay 4 Light ma takie same jak Magneti-Marelli adapterki metalowe
BoloSr - 2013-05-31, 16:59
Dominus napisał/a: | mekintosz napisał/a: | http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-led-magneti-marelli-i3265604324.html
Podobnej wielkosci jak philips. Maja metalowe adaptery do lamp. Wiem, bo mam takie same w sandero. |
Tylko że koledze BoloSr chodziło o zrobienie adapterów takich jak oryginalne plastikowe wpuszczane w kratkę.
Bo PhilipsDay 4 Light ma takie same jak Magneti-Marelli adapterki metalowe |
dokładnie i kombinowanie zaczne od przyszlego tygodnia :):)
janzet - 2013-06-01, 15:51
Witam
Takie adaptery sa stosowane od dawna do LEDów Philipsa Daylight 4 do Daci Duster. (sam mam takie).
Ale info o nich znalazłem w holandii - chodzi o te elementy do których wkłada się LEDy i które potem w całości wpasowuje w kratki grilla Dustera.
Niestety jak kupowałem to było dostępne jako akcesorium w całości z LEDami do Dustera.
Info w PDFie jest po .... (powiedzmy w innym nieznanym języku)
janzet - 2013-06-01, 15:54
o i jeszcze zdjęcie dołożę "katalogowe", swoich jeszcze nie sfotografowałem.
Dominus - 2013-06-01, 17:32
janzet napisał/a: | Witam
Takie adaptery sa stosowane od dawna do LEDów Philipsa Daylight 4 do Daci Duster. (sam mam takie).
Ale info o nich znalazłem w holandii - chodzi o te elementy do których wkłada się LEDy i które potem w całości wpasowuje w kratki grilla Dustera.
Niestety jak kupowałem to było dostępne jako akcesorium w całości z LEDami do Dustera.
Info w PDFie jest po .... (powiedzmy w innym nieznanym języku)
o i jeszcze zdjęcie dołożę "katalogowe", swoich jeszcze nie sfotografowałem. |
Koledze BoloSr przecież o dokładnie te adaptery chodzi,
jak sam piszesz te elementy adaptery są w całym zestawie a kolega chce zrobić sobie takie adaptery gdyż ASO sobię ładną cene za komplet około 600zł z czego same Philipsy można kupić za 200zł...
Pisałem nawet do LZpart czy sprzedają same adaptery ale nie tylko cały zestaw...
W pierwszym linku scren z istrukcji montażu ledów
PhilipsDay Light 4 i adapterki
BoloSr - 2013-06-01, 19:38
Info w PDFie jest po .... (powiedzmy w innym nieznanym języku) |
moze i sa ale cena za te ledy z tym adapterem to troche przesada :)
toc ten kawalek plastiku powinien kosztowac 50-100 max za kpl a ja bede chcial zrobic takie zeby weszly te philipsy i moze uda sie tez zrobic do tych MM
BoloSr - 2013-06-12, 09:53
Dobra wstepnie cos zrobilem :)
tomszafa - 2013-06-12, 13:13
BoloSr napisał/a: | Dobra wstepnie cos zrobilem :) |
Wyglada zacnie ale to juz wiesz
Ciekawi mnie bo w oryginale sa takie wciecia pod miejsce na usuniete kratki a tutaj tego nie zastosowales.
Rozumiem też, że sam led będzie wychodził "przed kratke" umieszczony wlasnie w tym adapterze?
Oryginalny ma też zaokrąglenia po prawej stronie tak żeby bardziej wpasowywał sie w krzywizne grilla.
tomszafa - 2013-06-12, 13:16
|
A możesz ewentulanie porobić fotki z bliska tych adapterów jak to jest zamontowane?
BoloSr - 2013-06-12, 13:37
tomszafa napisał/a: | BoloSr napisał/a: | Dobra wstepnie cos zrobilem :) |
Wyglada zacnie ale to juz wiesz
Ciekawi mnie bo w oryginale sa takie wciecia pod miejsce na usuniete kratki a tutaj tego nie zastosowales.
Rozumiem też, że sam led będzie wychodził "przed kratke" umieszczony wlasnie w tym adapterze?
Oryginalny ma też zaokrąglenia po prawej stronie tak żeby bardziej wpasowywał sie w krzywizne grilla. |
Wstepny projekt ktory trzeba bedzie dopasowac :)
Wiec i wyciecia pewnie sie pojawia albo nie zobaczymy zalezy jak to wejdzie :) pamietaj ze pastikowe orginaly mja grubsza scianke bo inaczej by sie to rozpadlo a tu jest stalowe o grubosci 1 a bedzie moze z 0.8 :)
BoloSr - 2013-06-13, 07:27
Ciag dalszy prac :)
tomszafa - 2013-06-13, 08:17
Może zostane pierwszym beta-testerem tych adapterow
BoloSr - 2013-06-13, 08:21
tomszafa napisał/a: | Może zostane pierwszym beta-testerem tych adapterow |
a moze zrobimy z nierdzewki w koncu duzej powierzchni widocznej nie ma a wtedy jest pewnosc ze nie zardzewieje :)
tomszafa - 2013-06-13, 09:02
BoloSr napisał/a: | tomszafa napisał/a: | Może zostane pierwszym beta-testerem tych adapterow |
a moze zrobimy z nierdzewki w koncu duzej powierzchni widocznej nie ma a wtedy jest pewnosc ze nie zardzewieje :) |
U mnie by nawet pasowalo bo mam dodatki srebrne to i nierdzewka nie bedzie sie tak w oczy rzucac.
Ale stal czarna malowana proszkowo tez powinna sporo wytrzymac.
BoloSr - 2013-06-13, 12:04
Troche projekt musialem zmodyfikowac coby nie przykrecac do zderzaka ani kratki :)
Wiadomo kratke trza bedzie usunac ale bez wiercenie w zdesiu :)
TD Pedro - 2013-06-13, 12:15 Temat postu: Re: Led - adaptery do DD
BoloSr napisał/a: | sie zapytam czy bylo by zainteresowanie na takie adaptery pod Ledy Philipsa ??? |
nabieram coraz większej ochoty
BoloSr - 2013-06-13, 12:18 Temat postu: Re: Led - adaptery do DD
TD Pedro napisał/a: | BoloSr napisał/a: | sie zapytam czy bylo by zainteresowanie na takie adaptery pod Ledy Philipsa ??? |
nabieram coraz większej ochoty |
spoko :) mam nadzieje ze jutro bede mial juz toto w ostatecznej wersji zrobione :)
dzisiaj posprawdzam czy pasuje a jutro zapuszcze do roboty :)
tomszafa - 2013-06-13, 13:44 Temat postu: Re: Led - adaptery do DD
BoloSr napisał/a: | TD Pedro napisał/a: | BoloSr napisał/a: | sie zapytam czy bylo by zainteresowanie na takie adaptery pod Ledy Philipsa ??? |
nabieram coraz większej ochoty |
spoko :) mam nadzieje ze jutro bede mial juz toto w ostatecznej wersji zrobione :)
dzisiaj posprawdzam czy pasuje a jutro zapuszcze do roboty :) |
A przyszlym tygodniu jak dobrze pojdzie, testowy montaż na moim bolidzie
BoloSr - 2013-06-13, 13:55 Temat postu: Re: Led - adaptery do DD mam nadziej ze na twoim i moim od razu :)
Roobertino - 2013-06-20, 08:53
i jak prace? posunęły się do przodu? jak tak to prosimy o zdjęcia całości
BoloSr - 2013-06-20, 08:56
Roobertino napisał/a: | i jak prace? posunęły się do przodu? jak tak to prosimy o zdjęcia całości |
ciezka bo goraco :)
generlanie musze troche konstrukcje pozmieniac bo wymiarowa sie nie zgadza :(
tzn za mala odleglosc sie robi miedzy lampami i za daleko od obrysu sie robi ale przerobie :)
tomszafa - 2013-06-20, 10:43
U mnie jednak próbowaliśmy zamontować te adaptery ale w sumie poszliśmy na łatwiznę i zamocowaliśmy na oryginalnych mocowaniach dodawanych do Philipsa.
Po montażu wygląda to tak:
BoloSr - 2013-06-20, 10:52
tomszafa napisał/a: | U mnie jednak próbowaliśmy zamontować te adaptery ale w sumie poszliśmy na łatwiznę i zamocowaliśmy na oryginalnych mocowaniach dodawanych do Philipsa.
Obrazek |
Zaraz zaraz kto tu poszedl na łatwizne ???
bo napewno nie ja :):)
PS jak tam swieca dobrze w dzionek ???
tomszafa - 2013-06-20, 11:00
BoloSr napisał/a: | tomszafa napisał/a: | U mnie jednak próbowaliśmy zamontować te adaptery ale w sumie poszliśmy na łatwiznę i zamocowaliśmy na oryginalnych mocowaniach dodawanych do Philipsa.
Obrazek |
Zaraz zaraz kto tu poszedl na łatwizne ???
bo napewno nie ja :):)
PS jak tam swieca dobrze w dzionek ??? |
Bardzo dobrze.
Wszystko dobrze dziala i fajnie wyglada.
Dzieki za pomoc.
chriskb - 2013-06-20, 18:17
tomszafa,
Widać na zdjęciu, że odległość pomiędzy DRL nie jest zachowana (min. 600 mm). Dobry diagnosta to zakwestionuje.
BoloSr - 2013-06-20, 18:43
Miedzy lampami jest dokladnie 600
tomszafa - 2013-06-20, 20:01
chriskb napisał/a: | tomszafa,
Widać na zdjęciu, że odległość pomiędzy DRL nie jest zachowana (min. 600 mm). Dobry diagnosta to zakwestionuje. |
Jest zachowana.
Jest dokladnie 600mm.
chriskb - 2013-06-20, 20:41
Ramka tablicy rejestracyjnej to chyba nie ma 600 mm jak tablica rejestracyjna ma 540 mm
BoloSr - 2013-06-20, 20:50
chriskb napisał/a: | Ramka tablicy rejestracyjnej to chyba nie ma 600 mm jak tablica rejestracyjna ma 540 mm |
sugerujesz sie zdjeciem a my to sprawdzilismy dokladnie :)
radzio - 2013-06-20, 20:51
Rozstaw rozstawem, ale czy żadne przepisy nie określają na jakiej wysokości te lampki mogą być zamontowane? Przecież tutaj są zamontowane praktycznie na podwoziu. Zawsze jak widzę nadjeżdzający samochód z zamontowanymi w ten sposób swiatłami odnoszę wrażenie iż jest znacznie dalej niż jest faktycznie. A tak chyba być nie powinno?
BoloSr - 2013-06-20, 21:01
radzio napisał/a: | Rozstaw rozstawem, ale czy żadne przepisy nie określają na jakiej wysokości te lampki mogą być zamontowane? Przecież tutaj są zamontowane praktycznie na podwoziu. Zawsze jak widzę nadjeżdzający samochód z zamontowanymi w ten sposób swiatłami odnoszę wrażenie iż jest znacznie dalej niż jest faktycznie. A tak chyba być nie powinno? |
ludzie czy wy znacie te przepisy co i jak ??? czy tak klepiecie by klepac ???
miedzy nimi ma byc 600 od obrysu 400 (jest niestety 420) i od ziemi ma byc w granicach 250-1500 i to jest tez tyle co trza toc one w orginale sa w tym samym miejscu montowane :)
chriskb - 2013-06-21, 05:48
Ja jestem upierdliwy i z podanych wymiarów coś mi się nie zgadza. DD ma szerokość 1822 mm. 600 + (2 X 420) = 1440 mm. Rozumiem, że szerokość lampy DRL musi wtedy być 191 mm każda. Z tego co wiem o lampach Philips z pięcioma diodami LED to mają one szerokość 182 mm. Te na zdjęciu są z czterema diodami LED, przypuszczam, że są węższe. Jak się to podsumuje to ciężko uwieżyć, że jest zachowana min. odległość 600 mm pomiędzy lampami.
Ponieważ sam ćwiczyłem ten temat, w tym miejscy, aby zachować prawidłowe wymiary możliwy jest tylko montaż na ukos, jak to zrobił jeden z kolegów na naszym Forum.
BoloSr - 2013-06-21, 06:21
chriskb napisał/a: | Ja jestem upierdliwy i z podanych wymiarów coś mi się nie zgadza. DD ma szerokość 1822 mm. 600 + (2 X 420) = 1440 mm. Rozumiem, że szerokość lampy DRL musi wtedy być 191 mm każda. Z tego co wiem o lampach Philips z pięcioma diodami LED to mają one szerokość 182 mm. Te na zdjęciu są z czterema diodami LED, przypuszczam, że są węższe. Jak się to podsumuje to ciężko uwieżyć, że jest zachowana min. odległość 600 mm pomiędzy lampami.
Ponieważ sam ćwiczyłem ten temat, w tym miejscy, aby zachować prawidłowe wymiary możliwy jest tylko montaż na ukos, jak to zrobił jeden z kolegów na naszym Forum. |
proponuje wziasc do reki metrowke i pomierzyc :)
bo teorie walisz nieziemskie :):)
tomszafa - 2013-06-21, 09:32
BoloSr napisał/a: |
miedzy nimi ma byc 600 od obrysu 400 (jest niestety 420) i od ziemi ma byc w granicach 250-1500 i to jest tez tyle co trza toc one w orginale sa w tym samym miejscu montowane :) |
BoloSr daj se luz, przeciez wiesz, ze sprawdzalismy te wymiary i jest ok (no poza wymiarem od obrysu auta (no wlasnie obrysu) bo tego nie spelnia.
Przeciez dwoch inzynierow nie moze sie mylic w mierzeniu
BoloSr - 2013-06-21, 09:37
tomszafa napisał/a: | BoloSr napisał/a: |
miedzy nimi ma byc 600 od obrysu 400 (jest niestety 420) i od ziemi ma byc w granicach 250-1500 i to jest tez tyle co trza toc one w orginale sa w tym samym miejscu montowane :) |
BoloSr daj se luz, przeciez wiesz, ze sprawdzalismy te wymiary i jest ok (no poza wymiarem od obrysu auta (no wlasnie obrysu) bo tego nie spelnia.
Przeciez dwoch inzynierow nie moze sie mylic w mierzeniu |
ale na to wychodiz ze ja i ty zle to zrobilismy a kolega to odczytal ze zdjecia jaka jest odleglosc miedzy nimi :):)
pluto - 2013-06-21, 10:00
chriskb napisał/a: | Ja jestem upierdliwy i z podanych wymiarów coś mi się nie zgadza. DD ma szerokość 1822 mm. 600 + (2 X 420) = 1440 mm. Rozumiem, że szerokość lampy DRL musi wtedy być 191 mm każda. Z tego co wiem o lampach Philips z pięcioma diodami LED to mają one szerokość 182 mm. Te na zdjęciu są z czterema diodami LED, przypuszczam, że są węższe. Jak się to podsumuje to ciężko uwieżyć, że jest zachowana min. odległość 600 mm pomiędzy lampami.
Ponieważ sam ćwiczyłem ten temat, w tym miejscy, aby zachować prawidłowe wymiary możliwy jest tylko montaż na ukos, jak to zrobił jeden z kolegów na naszym Forum. |
Lampy 4 ledowe mają szerokość 122 mm i w takim układzie jak koledzy zamontowali spokojnie spełniają warunek rozstawu min. 600 mm.
Mam zamontowane w tym miejscu i rozstaw wynosi 625 mm
wieza - 2013-06-21, 15:21
a ja powiem tak jestem przeciwnikiem swiateł led montowanych sobie samemu i jakiś taniotek później jedzie się na trasie i nie widać wogule czy auto ma bo sa zle poustawiane albo się ledwo tla .... błąd jest taki ze nie ma przepisów dobrych na to jakiej mocy powinny być.
BoloSr - 2013-06-21, 15:30
Czyli zalozenie tego przez dacie bedzie oki a samemu nie ???
Tylko male ale to sa te same lampy w tym samym miejscu 3 razy taniej :)
bebe - 2013-06-21, 19:44
wieza napisał/a: | błąd jest taki ze nie ma przepisów dobrych na to jakiej mocy powinny być. |
Mylisz się, przepisy są. (Czy dobre, nie mi oceniać.)
tomszafa - 2013-06-21, 22:01
wieza napisał/a: | a ja powiem tak jestem przeciwnikiem swiateł led montowanych sobie samemu i jakiś taniotek później jedzie się na trasie i nie widać wogule czy auto ma bo sa zle poustawiane albo się ledwo tla .... błąd jest taki ze nie ma przepisów dobrych na to jakiej mocy powinny być. |
Durny jest przepis, ze w takim kraju jak nasz trzeba jezdzic caly rok na swiatlach, ale tak jest i nic z tym nie zrobimy.
A akurat te ledy philipsa sa wedlug mnie bardzo dobrze widoczne...
janzet - 2013-06-25, 10:31
Witam
Czytam spór o wymiary, rozstawy, odległości.
Zamontowałem w ASO fabryczne LED DLR dostępne do Dustera w całej Unii Europejskiej i jakoś nie myślę że Renault zrobił sobie światła z pominięciem przepisów. Są tam gdzie są i są zgodne.
Na początku wątku są dokumenty (akurat holenderskie bo tam najpierw znalazłem) .
Co do jakości jasności Philipsow: świecą dobrze, w dobrym kierunku, są widoczne, zatapiane wielokrotnie nawet w rzeczkach podczas przejazdów pozostają szczelne i bez zaparowań, ale nie są najtańsze.
tomszafa - 2013-06-25, 21:23
janzet dasz rade zrobic z bliska fotke jak to jest zamontowane, dokladnie jak te adaptery wygladaja na żywo?
bebe - 2013-06-25, 22:40
janzet napisał/a: | Zamontowałem w ASO fabryczne LED DLR dostępne do Dustera w całej Unii Europejskiej i jakoś nie myślę że Renault zrobił sobie światła z pominięciem przepisów. Są tam gdzie są i są zgodne. |
W (większości) UE są zgodne, w Polsce - nie. :) Wynika to ze smętnego faktu, że nowe normy (znoszące wymóg 40 cm od krawędzi bocznej) zostały wprowadzone Dyrektywą UE, która z kolei nie ma mocy prawnej, bo konkretne przepisy muszą być wprowadzone rozporządzeniem ministra czegośtam. Ponieważ naszemu ministru nie spieszy się z klepnięciem rozporządzenia, wozimy się w takim rozkroku - w większości UE są już nowe przepisy, u nas są ciągle stare, teoretycznie ktoś mógłby się jeszcze u nas przyczepić, ale w razie co sprawa jest do wybronienia w sądzie. Poczytaj wątek o światłach do jazdy dziennej, tam męczyliśmy ten temat długo i namiętnie. ;)
drizzt - 2013-06-26, 20:36
tomszafa napisał/a: | zrobic z bliska fotke jak to jest zamontowane |
Przyłączam się do prośby, bo też zamierzam się wykosztować... Jeśli można to na włączonych również :)
janzet - 2013-06-27, 07:25
Hej Panowie to nie koncert życzeń !
Zrobiłem, skopiowałem, wykadrowałem, zmniejszyłem rozmiar aby weszły na forum a tu patrzę, czytam....na włączonych również...
to teraz są nie na włączonych
a na włączonych to znowu dajcie mi trochę czasu
A ha ! to może najpierw DD jeszcze umyję ? i od razu piszcie jaki plener chcecie... i ramkę... a może w sepii zdjęcie....
Wszystko będzie ale nie będę ich wypruwał żeby od drugiej strony zrobić zdjecie
Pozdrawiam serdecznie
tomszafa - 2013-06-27, 08:41
Wielkie dzięki janzet naprawdę dobrze to wygląda.
drizzt - 2013-06-27, 11:12
janzet napisał/a: | nie są najtańsze |
tomszafa napisał/a: | Wielkie dzięki janzet naprawdę dobrze to wygląda. |
Również jestem pod dużym wrażeniem!!! Można wiedzieć, gdzie był wykonywany montaż i jak bardzo się cenią
janzet - 2013-06-27, 12:06
Zakup i montaż w Renault Tandem w Będzinie. Brałem "hurtowo" akcesoria:
nakładki na 4 błotniki + montaż, podłokietnik skórzany + montaż, światła LED + montaż , dywaniki gumowe głębokie komplet (bez montażu) więc cena zbiorcza była spora, teraz proponuję wysłać do 2-3 dealerów zapytania i zobaczyć co przyjdzie. Ceny się zmieniają, wchodzą promocje itd.
bebe - 2013-06-27, 18:03
Jeśli chodzi o ceny akcesoriów, to tu jest zazwyczaj niewielkie pole do manewru - akcesoria przychodzą z magazynu centralnego albo z Francji i kosztują, ile kosztują. Natomiast montaż jest rozliczany wewnętrznie i tu można utargować znacznie więcej, z montażem gratis włącznie. Także przy większym zamówieniu sugerujcie od razu sprzedawcy montaż gratis czy ze zniżką, szanse na sukces znacznie większe.
BoloSr - 2013-06-28, 06:02
janzet napisał/a: | Hej Panowie to nie koncert życzeń !
Zrobiłem, skopiowałem, wykadrowałem, zmniejszyłem rozmiar aby weszły na forum a tu patrzę, czytam....na włączonych również...
A ha ! to może najpierw DD jeszcze umyję ? i od razu piszcie jaki plener chcecie... i ramkę... a może w sepii zdjęcie....
Pozdrawiam serdecznie |
A ja mam pytanie z innej beczki mogbys zobaczyc jak idzie kable od ledow ??
Dokładnie chodzi mi jak idzie od lampki dalej ???
Bo tak patrzylem u siebie i nie wiem jak mam poscic kabel :(
zdzisiu27 - 2013-07-01, 16:32
może i ten fabryczny montaż jest estetyczny, ale z jego widocznością na drodze to słabo widzę. Żeby miało to sens praktyczny LEDy powinny być moim zdaniem na wysokości reflektorów a najlepiej w nich
DD - 2013-07-02, 13:12
zdzisiu27 napisał/a: | może i ten fabryczny montaż jest estetyczny, ale z jego widocznością na drodze to słabo widzę. |
Jak tak samo slabo widze widocznosc tych zamontowanych nisko LEDow, nie tylko w przenosni, ale rowniez doslownie (w praktyce na drodze). Raz, ze sa slabiej widoczne z samego faktu, ze sa nsko umieszczone, a dwa, ze pewnie bedzac nisko tez sie dosc szybko brudza od "nieczystosci" na drodze,
zdzisiu27 napisał/a: | Żeby miało to sens praktyczny LEDy powinny być moim zdaniem na wysokości reflektorów a najlepiej w nich |
Moim zdaniem tez. A dzienne w reflektorach chyba beda w DD phII, tyle ze pewnie nie na LEDach.
tomszafa - 2013-07-02, 14:44
DD napisał/a: | zdzisiu27 napisał/a: | może i ten fabryczny montaż jest estetyczny, ale z jego widocznością na drodze to słabo widzę. |
Jak tak samo slabo widze widocznosc tych zamontowanych nisko LEDow, nie tylko w przenosni, ale rowniez doslownie (w praktyce na drodze). Raz, ze sa slabiej widoczne z samego faktu, ze sa nsko umieszczone, a dwa, ze pewnie bedzac nisko tez sie dosc szybko brudza od "nieczystosci" na drodze, |
I wlasnie dobrze, ze mozna je tak montowac, bo akurat przepis jazdy calorocznej w naszym kraju to jedna z wiekszych bzdur ktore kompletnie nie poprawiaja bezpieczenstwa (ale to moje zdanie )
A swiatla tak zamontowane (dobre swiatla a nie jakies najtansze chinczyki) wcale nie sa gorzej widoczne niz np. swiatla mijania.
Prezes - 2013-07-02, 15:28
Szpanery-bajery. Żarówka 8 PLN, wzrost spalania 0,00005 l /100km a tłumaczenie, że dla oszczędności. I po co to kombinować? Dla szpanu. Tylko tych chińskich ledwo w nocy widocznych strasznie nie lubię a w deszczu nie widzę. Lubię ledy jak są wbudowane w normalne światła i fabryczne - dobrze je widać i są w dobrym miejscu.
Jeszcze większe OT. W nowych Mercedesach S-klasy wszystkie światła są ledowe i musieli dodać patent podgrzewania ich zimą, bo by zamarzały i widoczność byłaby słaba. Eh te ulepszenia światłowe.
janzet - 2013-07-02, 19:18
zdzisiu27 napisał/a: | może i ten fabryczny montaż jest estetyczny, ale z jego widocznością na drodze to słabo widzę. Żeby miało to sens praktyczny LEDy powinny być moim zdaniem na wysokości reflektorów a najlepiej w nich |
Z tym się akurat nie zgadzam, dlaczego na wysokości reflektorów ? A halogeny montuje się też na dachu to nie mogą być ? Połowa tirów tak ma.
A kto stwierdził że LEDow w Dusterze nie widać skoro nie macie zamontowanych ?
Zamontujcie Philipsy (czy inne markowe DLRy) a nie jakieś choinkowe lampki LED, czy postojowe taśmy LED wkładane do reflektorów), to będzie was widać. Moje są nisko, świecą mocno i same się myją i mogłem sobie pozwolić na ekstra żarówki GE których nie wypalam całymi dniami, (wiadomo mocne kosztem żywotności, dają bardzo mocne światło, różnica jest ogromna gdy jadę nocą, pełna nazwa: General Electric Megalight Ultra +120, filmy można znaleźć w necie).
Jak widzę taksówkarzy ze "swieczkami" zamontowanymi pod zderzakiem to też mam skojarzenia jak autor wypowiedzi i wtedy się z nim zgadzam.
Inna kwestia (oprócz Megalightów na noc) to oczywiście ciągła pełna gwarancja ASO na elektrykę auta i na same na DLRy. Jak bym miał auto po gwarancji to szukałbym alternatywy.
ajax - 2013-07-02, 20:32
janzet napisał/a: | nie będę ich wypruwał żeby od drugiej strony zrobić zdjecie |
dlaczego???
tomszafa - 2013-07-03, 06:29
Prezes napisał/a: | Szpanery-bajery. Żarówka 8 PLN, wzrost spalania 0,00005 l /100km a tłumaczenie, że dla oszczędności. I po co to kombinować? Dla szpanu. Tylko tych chińskich ledwo w nocy widocznych strasznie nie lubię a w deszczu nie widzę. |
No właśnie bo świateł dziennych też trzeba umieć używać.
W deszczu powinno się włączać normalne światła mijania ale mało kto tak robi :(
A ja dla szpanu nie montowalem tylko po to co by nie zapominać o włączaniu świateł i bardzo mnie wkurzały podświetlane zegary w dzień
Aha i żarówki za 8 zyla to bym nie kupił, bo nie
Prezes - 2013-07-03, 07:11
tomszafa napisał/a: | Aha i żarówki za 8 zyla to bym nie kupił, bo nie | Zawsze można się targować
DD - 2013-07-03, 12:01
tomszafa napisał/a: | I wlasnie dobrze, ze mozna je tak montowac, bo akurat przepis jazdy calorocznej w naszym kraju to jedna z wiekszych bzdur ktore kompletnie nie poprawiaja bezpieczenstwa (ale to moje zdanie ) |
To Twoje zdanie, ale jest tez duzo osob uwazajacych zupelnie inaczej... i ja rowniez do nich naleze.
tomszafa napisał/a: | A swiatla tak zamontowane (dobre swiatla a nie jakies najtansze chinczyki) wcale nie sa gorzej widoczne niz np. swiatla mijania. |
To znow Twoje zdanie, moje jest inne.
Prezes napisał/a: | Szpanery-bajery. Żarówka 8 PLN, wzrost spalania 0,00005 l /100km a tłumaczenie, że dla oszczędności. I po co to kombinować? |
Otóż to!
tomszafa - 2013-07-03, 13:53
DD napisał/a: | tomszafa napisał/a: | I wlasnie dobrze, ze mozna je tak montowac, bo akurat przepis jazdy calorocznej w naszym kraju to jedna z wiekszych bzdur ktore kompletnie nie poprawiaja bezpieczenstwa (ale to moje zdanie ) |
To Twoje zdanie, ale jest tez duzo osob uwazajacych zupelnie inaczej... i ja rowniez do nich naleze.
tomszafa napisał/a: | A swiatla tak zamontowane (dobre swiatla a nie jakies najtansze chinczyki) wcale nie sa gorzej widoczne niz np. swiatla mijania. |
To znow Twoje zdanie, moje jest inne.
Prezes napisał/a: | Szpanery-bajery. Żarówka 8 PLN, wzrost spalania 0,00005 l /100km a tłumaczenie, że dla oszczędności. I po co to kombinować? |
Otóż to! |
Uważasz to za szpan? Bo ja nie. Nie założyłem ich dla szpanu jak tak uważasz to twoja sprawa...
Zawsze mozesz mnie uswiadomic ale jakos nie widze potrzeby jazdy na swiatlach, duzo jezdze po niemczech i tam nie ma takiego przepisu i jakos wszyscy sobie daja rade z jazda (i nie pisz mi, ze maja lepsze drogi, bo jezdza tez po wioskach gdzie sa krete i waskie drogi), poza tym to kolejny wymysl wyciagania pieniedzy od kierowcow i tyle ale do tego w tym kraju juz przywyklem.
Ciekaw jestem o ile spadala ilosc wypadkow po wprowadzeniu tego przepisu, ale pewnie nie da sie tego zmierzyc bo powstaja u nas nowe drogi a to ma wplyw na bezpieczenstwo a nie jakies wlaczone swiatla.
Wiem nie dobry jestem ale tak mam
DD - 2013-07-03, 14:53
tomszafa napisał/a: | DD napisał/a: | Prezes napisał/a: | Szpanery-bajery. Żarówka 8 PLN, wzrost spalania 0,00005 l /100km a tłumaczenie, że dla oszczędności. I po co to kombinować? |
Otóż to! |
Uważasz to za szpan? |
Sorrki, faktycznie nieopatrznie o te dwa slowa z myslnikiem za duzo zacytowalem slowa Prezesa.
Przypuszcam, ze zamontowales nie dla szpanu, tylko ze wzgledu na ich, Twoim zdaniem, pewne korzysci. Masz oczywisice prawo do swojego zdania , a ja do mojego. Moim zdaniem: to wcale nie jest jakis szpan, wiec nie zainstalowalbym ich zarowno dlatego, zeby nie "szpecic" auta, jak rowniez zeby nie byc gorzej widocznym (niz ze sw. mijania), stad nie mam powodu, zeby jeszcze za to wydawac kase . A swiatla mijania i tak zapalam zawsze i zamierzam tak robic nadal, nawet jesli przypadkiem kolejny wozik bedzie fabrycznie wyposazony w dzienne. I nie bede plakal z powodu :
Prezes napisał/a: | Żarówka 8 PLN, wzrost spalania 0,00005 l /100km |
janzet - 2013-07-04, 11:41
ajax napisał/a: | janzet napisał/a: | nie będę ich wypruwał żeby od drugiej strony zrobić zdjecie |
dlaczego??? |
Dobra wezmę się i spróbuję....:-)
janzet - 2013-11-05, 10:11
no i nie wyprułem jeszcze, ale siatkę będe montował, będzie okazja....
keikan - 2013-11-05, 12:06
janzet napisał/a: | Hej Panowie to nie koncert życzeń !
Pozdrawiam serdecznie |
Hej..albo mi się wydaje..albo to ta pogoda tak na mnie działa, ale czy one nie są do góry nogami? tzn. napisy na kloszu chyba są odwrotnie? ;)
laisar - 2013-11-05, 13:45
keikan napisał/a: | czy one nie są do góry nogami? |
Jeśli tylko są zamontowane poprawnie geometrycznie to nie ma żadnego znaczenia - wiązka światła dziennych jest symetryczna w obu osiach.
BoloSr - 2013-11-07, 13:20
Kombinuje dalej i w końcu wykombinuje :)
|
|