|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Nowe sandero w Automaniaku
rimo - 2013-06-01, 16:29 Temat postu: Nowe sandero w Automaniaku Jutro jak dobrze widzialem o 11.00 na TVN Turbo maja pokazac test Nowego Sadero vs Aveo vs chyba Rio.
maciek - 2013-06-01, 17:53
^^ jeśli 10 odcinek to Adam vs 500L vs Garbus 3 chyba że za tydzień, albo coś namieszali
toomas08 - 2013-06-02, 17:10
rimo napisał/a: | Podlacze sie tu, bo nie chce zakladac nowego tematu. Jutro jak dobrze widzialem o 11.00 na TVN Turbo maja pokazac test Nowego Sadero vs Aveo vs chyba Rio. |
Mialo być dzisiaj o 11. Powtórka chyba w sobotę lub online.
rimo - 2013-06-02, 19:57
I bylo, ogladalem ale do podsumowania nie doczekalem.
Prezes - 2013-06-03, 10:57
toomas08 napisał/a: | rimo napisał/a: | Podlacze sie tu, bo nie chce zakladac nowego tematu. Jutro jak dobrze widzialem o 11.00 na TVN Turbo maja pokazac test Nowego Sadero vs Aveo vs chyba Rio. |
Mialo być dzisiaj o 11. Powtórka chyba w sobotę lub online. |
I pokazali. Chwalić nie chwalili. Ale oni mają różne podejścia do oceniania aut. A raczej dziwne. Sandero najpojemniejszy. Ale stwierdzenie Mikiciuka, że silnik 0,9 pali za dużo, bo w trasie przy szybkiej jeździe palił 7-8 l/100 km, to w mieście na pewno będzie to 9 litrów było bez pojęcia sprawy. Autka z taką opływowością w mieście palą mniej No i że wyposażenie jak w starożytności - nie wiem, pewnie chodziło o nawigację, czy coś..
Z innych ciekawych zagadnień, to fakt, że zjechali kia Rio za to, że ma silnik diesla, bo to do miejskiego samochodu nie ma sensu Hehehe.. powinni wziąć wersję benzynową, w końcu wybór jest.. i takie tam, długo by pisać. Ceny podawali golasów, jeździli najwyższymi wersjami.
ryjas - 2013-06-03, 12:12
Czasem mam wrażenie, ze Ci ludzie nie mają pojęcia czym jeżdżą i za ile takie coś można kupić. To w sumie ważne jak się testuje auta;)
tomala72 - 2013-06-04, 19:26 Temat postu: Automaniaka ostatnio oglądali? Test (porównanie) był aveo, kia rio i nowe sandero, nawet można obejrzeć było co w tvn turbo nie zawsze się udaje:)
radzio - 2013-06-04, 19:30
Nie oglądali. Nie mają TVN Turbo.
Ma ktoś to nagrane?
maciek - 2013-06-04, 19:33
a czytali Pany forum
a zobaczcie TVP Player
radzio - 2013-06-04, 19:47
Niestety, z racji użytkowanego systemu cokolwiek bazujące na technologii Silverlight jest dla mnie niedostępne.
d3mol3k - 2013-06-04, 20:59 Temat postu: Re: Automaniaka ostatnio oglądali?
tomala72 napisał/a: | Test (porównanie) był aveo, kia rio i nowe sandero, nawet można obejrzeć było co w tvn turbo nie zawsze się udaje:) |
A w którym to odcinku było?
A to dopiero było w niedzielę jak widzę po wpisie na ichnim facebookowym profilu - a najnowszy odcinek dostępny będzie dopiero za ...
03
dni
:
17
godz.
:
29
min.
Z miłą chęcią obejrzę.
A w tv będzie jutro - środa - 15:45 i 22:50
tomala72 - 2013-06-05, 08:24
No właśnie w ostatnią niedzielę była premiera tego odcinka a ja wczoraj do południa się na powtórkę załapałem:)
tomala72 - 2013-06-05, 08:26
radzio napisał/a: | Niestety, z racji użytkowanego systemu cokolwiek bazujące na technologii Silverlight jest dla mnie niedostępne. |
A to żałuj bo testowali egzemplarz z takim silniczkiem jak twój Kolego i bardzo motorek chwalili, to tak na pocieszenie:)
toomas08 - 2013-06-05, 08:33
Mnie generalnie wydaje się, że Dacia wypadła bardzo dobrze. Zaskoczyła mnie pozytywnie informacja o głośności wewnątrz (ciszej niż w Kia). Poza tym dobre hamulce, pakowna, silnik pozytywnie ocenili.
wieza - 2013-06-05, 17:37
a oglądali i mysle ze wypadło autko swietnie najbardziej mnie rozwalil tekst jak koles powiedział ze przy jeździe autostradowej przy predkosci 140km/h auto pali 8 litrow a producent podaje 7l tylko ze producent nie podaje takich danych ;) jeśli chodzi o predkosc autostradową :)
radzio - 2013-06-05, 19:55
tomala72 napisał/a: | A to żałuj bo testowali egzemplarz z takim silniczkiem jak twój Kolego i bardzo motorek chwalili, to tak na pocieszenie:) |
No żałuję bardzo Może za pare miesięcy będzie na chomiku.
A silniczek zapowiada się bardzo ciekawie - z racji "docierania" jeżdzę na pół gwizdka, ale potencjał widać. No i jeśli spalanie pozostanie na poziomie matizowym z gabarytami sandero i 2x większą mocą to będzie cymesik. Oby tylko pożył te 200 tys km.
mekintosz - 2013-06-05, 22:25
Nagrałem na dysk, tylko musze jakos ustawic aparat by nagrac bezposrednio z ekranu tv na aparat.
d3mol3k - 2013-06-05, 23:35
Obejrzałem i fakt - test wypadł w mojej ocenie dobrze.
Pokazał jak Polacy podchodzą do tego segmentu na rynku a w szczególności marek poddanych testowi.
Negatywne wspomnienia Dacii pozostawiły trwały ślad na psychice emerytów - i tu bez urazy proszę nie doszukiwać się podtekstów - nie i już. Kia - auto koreańskie o nowoczesnym powiedziałbym futurystycznym pełnym gadżetów wyglądzie. Chevrolet - jak to powiedział jeden z pensjonariuszy Ciechocinka - kiedyś bardzo pożądana marka :). Jak by mu powiedzieli że to koreańskie Daewoo to by chyba miał zagwozdkę co wybrać.
Dacia z tego testu mile mnie zaskoczyła - tak poziomem hałasu, hamowaniem; o walorach "bagażowych" nie wspomnę. Spalanie przy 140 km/h - jeśli jest tak jak powiedział testujący - to całkiem niewielkie w porównaniu z katalogowym poza miastem (kiedyś to było 90 km/h).
No i teraz wiem czemu moje wycieraczki dostają świra podczas deszczu pryz prędkości powyżej 110 km/h :) czyli skaczą i fruwają a nie dokładnie przylegają do szyby - bo jak to powiedział Patryk Mikiciuk - z aerodynamiką ma niewiele wspólnego (czy jakoś tak)
bebe - 2013-06-05, 23:44
d3mol3k napisał/a: | No i teraz wiem czemu moje wycieraczki dostają świra podczas deszczu pryz prędkości powyżej 110 km/h :) czyli skaczą i fruwają a nie dokładnie przylegają do szyby - bo jak to powiedział Patryk Mikiciuk - z aerodynamiką ma niewiele wspólnego (czy jakoś tak) |
Bo takie wycieraczki z patykami to se można... :> Polecam porządne, bezstelażowe, ze spoilerem. Regularnie bujam się po autostradzie z prędkością przelotową 140 km/h i, co ciekawe, zazwyczaj wtedy pada. :( Używam Bosch Aerotwin. Ostatni komplet przejeździł dwie zimy i ponad 20000 km, wymieniłem tylko dlatego, że wypada, bo oznak zużycia nie wykazywał, ale nie chciałem, żeby nagle mi się wysypał na wspomnianej autostradzie.
Jak sobie przypomnę oryginalne, przykrótkie papudraki, to śmiech pusty mię ogarnia. :>
Prezes - 2013-06-06, 08:16
d3mol3k napisał/a: | jak to powiedział Patryk Mikiciuk |
Ale powiedział też, że skoro na autostradzie pali 8, to mieście na pewno co najmniej 9.
A skoro zna prawa dynamiki to by się kapnął, że skoro auto nieopływowe, to wraz ze spadkiem prędkości spalanie spada.
Pamiętam z Dustera, jak wracałem z trasy i wjeżdżałem do miasta to mimo świateł spalanie zawsze spadało
ryjas - 2013-06-06, 14:46
bebe napisał/a: | Używam Bosch Aerotwin. |
Ja BOSCHA już nigdy nie kupię. Polecam Valeo. Mam teraz płaskie i chyba przy tez długosci nie jest to najlepsze rozwiązanie (szczególnie zimą, kiedy usztywniają sie sniegiem i lodem) ale te tradycyjne sa ok. Natomiast guma wytrzymuje dużo więcej niż ta z Boscha:/ Moze miałem pecha.
Szwagierka ma teraz nowe Aveo i w sumie bardzo fajne auto. Chyba bym wolał od Sanderki, głównie z uwagi na świetną pozycję za kierownicą. Wycieraczki są w każdym razie do bani;), choć chyba lesze niż w Dacii.
toomas08 - 2013-06-06, 20:52
Boch, Valeo..jakość ta sama. Miałem i to i to i wytrzymywały tyle samo. Teraz mam Valeo i po ok 10kkm już zostawiają smugi.
radzio - 2013-06-09, 09:25
Obejrzałem w końcu ten odcinek. Najbardziej rozśmieszyła mnie sonda uliczna w Ciechocinku.
Starszy pan mówiący o Chevrolecie pożądanym za PRLu nie był świadomy że siedzi w Daewoo Lanos (a są rynki na których Daewoo jest sprzedawane pod marką Pontiac nawet tam to dopiero starszy pan byłby w ekstazie).
No i ta pani, która ocenia auta po znaczku na klapie (no ale ona przecież jeżdzi Hondą) i "ten nie, bo Dacia". Inny emeryt paplający coś o niechęci do Rumunii (zapewne przez błędne skojarzenia z "ludnością narodowości romskiej").
Ciekawy jestem jak wypadałby taka sonda gdyby wszystkie oznaczenia marek i modeli zakleić i wsadzać "respondentów" kolejno do każdego z aut.
Pod względem użytkowym to Sandero bije Aveo na głowie : bagażnik, spalanie, cena (Aveo z MyLink jest chyba z 10 tysięcy droższy od Sandero z Media Nav).
Sandero przegrywa tak naprawę ilością knefli na kierownicy - kierownica Rio przypomina manuał basowy akordeonu
Zupełnie pominięto kwestie miejsca wewnątrz samochodu, zwłaszcza z tyłu - tutaj jeden z testujących, ten najbardziej słusznych gabarytów byłby idealnym testerem. Szkoda że go wsadzili tylko do jednego samochodu.
No i nie do końca wyjaśnili w którym miejscu są te wady, których "Dacia ma najwięcej". Podejrzewam że jest to maska, kierownica i klapa bagażnika.
yadoctor - 2013-06-09, 09:39
radzio napisał/a: | Ciekawy jestem jak wypadałby taka sonda gdyby wszystkie oznaczenia marek i modeli zakleić i wsadzać "respondentów" kolejno do każdego z aut. |
To może Ci pomóc:
http://www.youtube.com/watch?v=OkWvmwM9aNM
radzio - 2013-06-09, 09:56
No właśnie ten filmik skłonił mnie do takich przemyśleń. Skoro po zasłonięciu "rumuńskiego piętna" większość anglików wypowiadało się o sandero pozytywnie to ciekawe jak po zasłonięciu "prestiżowego krzyża chevroleta" wypowiadano by się o zabawkowym chociażby wnętrzu aveo.
krakry1 - 2013-06-09, 10:05
Dobre, prawie wszyscy zawyżali cenę o 3000 -9000 funciaków. A potem szczena opadła, za ile naprawdę? i co to za autko.
Rysiob - 2013-06-09, 11:27
radzio napisał/a: | Aveo z MyLink jest chyba z 10 tysięcy droższy od Sandero z Media Nav |
Cena to jedno, ale MyLink potrzebuje smartfona, aby nawigacja działała! Czyli kupuje się na dobrą sprawę radio z dużym wyświetlaczem...
Pomysł z zaklejeniem znaczków byłby dobry i tak powinien ten odcinek być zrealizowany. Uprzedzenia już niejeden interes zniszczyły. Choć m.in. przez nie obecnie auta francuskie można kupić za ułamek prawdziwej wartości :)
A co do testu: Kia wygląda dobrze, ale jest droższa w porównaniu do konkurencji, a części zamienne zapewne nie będą tanie, bo nie są współzamienne z innymi. Aveo ma platformę następnej Corsy, technicznie tam cudów nie ma, więc pod tym względem jest ok. A Sandero wiadomo - części jest sporo i w rozsądnych cenach, a nie są one tak często potrzebne :) Aveo jest gadżeciarskie i mi się to podoba, ale plastiki we wnętrzu bardziej mi przeszkadzały niż w Sandero I. Nie wiem, może to tylko moje subiektywne odczucie... ale nawet Polonez ma ciekawszą fakturę niż Aveo :P
ryjas - 2013-06-09, 12:58
radzio napisał/a: | Obejrzałem w końcu ten odcinek. Najbardziej rozśmieszyła mnie sonda uliczna w Ciechocinku.
Starszy pan mówiący o Chevrolecie pożądanym za PRLu nie był świadomy że siedzi w Daewoo Lanos (a są rynki na których Daewoo jest sprzedawane pod marką Pontiac nawet tam to dopiero starszy pan byłby w ekstazie). |
Tyle tylko, że to teraz bardziej Opel niż Daewoo a o tym ani słowa.
Testując bagażniki pana Jemielita zapomniał opuścić podwójną podłogę i dlatego bagażnik Aveo wyszedł mu najmniejszy, a jest to bzdura. Ten w Kii nie jest większy.
Ogólnie test w Automaniaku mnie nie zaskoczył. Jak zwykle bez pomysłu, brak podstawowej wiedzy o testowanym samochodzie i powielanie stereotypów.
Sonda raczej potwierdza, że polacy to naród pełen uprzedzeń, a samych zainteresowanych w większości utwierdza w swoich przekonaniach.
ryjas - 2013-06-09, 13:01
[quote="Rysiob"] radzio napisał/a: | Nie wiem, może to tylko moje subiektywne odczucie... ale nawet Polonez ma ciekawszą fakturę niż Aveo :P |
Tapicerka w Aveo jest dużo lepsza niż w Dacii. Deska a własciwie jej góra naprawdę na wysokim poziomie. Jedynie boczki drzwi są takie sobie.
W Dacii plastiki wydają sie mocniejsze, ale są chyba bardziej podatne na zarysowania. Kia wnętrze robi najlepsza robote i w sumie nic poza tym. Z zewnątrz ten samochód już mi się zdarzył opatrzyć. (W przeciwieństwie do Ceeda)
mekintosz - 2013-06-09, 22:09
W AVEO nie przkonuje mnie elektroniczny oczojebny niebieski wyswietlacz ;-( Kia byla CRDI, wiec porownanie obrotow przy danej predkosci w stosunku do beznynowych sandero/aveo niesportowe. Mimo swojej dosyc krytycznej w stosunku do daci opini wsrod tych samochodow wybrałbym.. sandero
d3mol3k - 2013-06-10, 18:21
Rysiob napisał/a: |
Pomysł z zaklejeniem znaczków byłby dobry i tak powinien ten odcinek być zrealizowany. Uprzedzenia już niejeden interes zniszczyły. Choć m.in. przez nie obecnie auta francuskie można kupić za ułamek prawdziwej wartości :) |
I chyba w ten sposób powinno się w naszym kraju tak testować wśród społeczeństwa samochody. Albo trzeba było pożyczyć z rosyjskiego salonu Renault Sandero
Swego czasu miałem chrapkę na Aveo ale mam uraz do oplowskiej technologi . Kia Rio fajnie wygląda ale nie wiedziałem że ma tak mały bagażnik no i t 7 letni gwarancja z 2 letnią gwarancj na koło dwumasowe lub jego 40000 km . Sandero - no cóż największe auto w tej klasie.
Jest jeszcze jedna fajna rzecz w teście - poziom głośności we wnętrzu - autka wypadły podobnie (no można mieć wątpliwości co do kii z dieslem - tu powinna się znaleźć wersja benzynowa auta a nie diesel) .
Rio 2600 obr/min 6 biegów 140 m/h - 75,9 dB
Aveo 4000 obr/min 5 biegów 140 km/h - 76,6 dB
Sandero 3500 obr/min 5 biegów 140 km/h - 77,8 dB
Myślę że to wyniki jednakowe jednak.
yadoctor - 2013-06-10, 21:11
Z tym hałasem - Aveo jest lepiej wyciszony, bo był cichszy przy wyraźnie wyższych obrotach.
ryjas - 2013-06-10, 21:17
róznica jednego dB to jednak dużo. Dacia przy 130 pewnie by wygrała. Główną przyczynę stanowi pewnie nie wyciszenie a wysokie nadwozie. Rio i Aveo sa bardziej opływowe (bardziej pochylona szyba). Rio jest tez zdecydowanie niższa od reszty (pewnie niżej zawieszona)
|
|