|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Akcja niemieckiej Policji mająca poprawić bezpieczeństwo...
KaS602 - 2008-06-12, 20:48 Temat postu: Akcja niemieckiej Policji mająca poprawić bezpieczeństwo... "Niedawno na przydrożnych parkingach u naszych zachodnich sąsiadów zobaczyć można mrożące krew w żyłach inscenizacje, w których dla uświadomienia kierowcom czym grozi niebezpieczna jazda, wykorzystano prawdziwe rozbite samochody."
Caly tekst tutaj: www.interia.pl
GeRRaD - 2008-06-12, 21:55
moim zdaniem szkolić i jeszcze raz szkolić (ale nie w tempie 40 km/h i na placyku manewrowym) oraz utrudniać dostęp do prawka furiatom i nieporadnym (psychotesty, testy sprawnościowe itp)
johnny303 - 2008-06-13, 23:19
GeRRaD napisał/a: | szkolić i jeszcze raz szkolić |
Święte słowa. Zauważcie jednak, że akcja propagandowa niemieckiej policji to tylko część jej działań prewencyjnych. Podstawa to w ich kraju solidne szkolenie, a potem surowe egzekwowanie przestrzegania przepisów, czyli nieuchronność kary za każde przewinienie.
GeRRaD - 2008-06-14, 09:29
karanie tak ............ale i możliwość swobodnej jazdy na autobahnach - bo przy możliwościach nowych nowoczesnych samochodów 90 km/h to naprawdę mała przyjemność z jazdy
stempik - 2008-06-15, 07:46
johnny303 napisał/a: | a potem surowe egzekwowanie przestrzegania przepisów, czyli nieuchronność kary za każde przewinienie | Bo nic tak nie wychowuje jak rachunki. Słyszaliscie o nowych stawkach w Niemczech. Wzbudzają nieodpartą potrzebę przestrzegania przepisów.
straszna_maruda - 2008-06-15, 09:59
GeRRaD napisał/a: | karanie tak ............ale i możliwość swobodnej jazdy na autobahnach - bo przy możliwościach nowych nowoczesnych samochodów 90 km/h to naprawdę mała przyjemność z jazdy |
Tylko dlaczego przecietny polak jak widzi osiedlową wielopasmówkę to leci bez ograniczeń jak na autobahnie? I to co oznacza pryjemność z szybkiej jazdy? Równie ekscytujaca jest szybka jazda na grze komputerowej a o wiele bezpieczniejsza.
Jeśli chodzi o przyjemności... Moze warto kupić stare powiedzmy 30-letnie auto ( np malucha) i wtedy człowiek nie jest tak doskonale odizolowany od warunków poruszania się tzn może doskonale poczuc prędkość.
GeRRaD - 2008-06-15, 10:24
Jeżeli jeździ wariacko po drogach osiedlowych i jednojezdniowych miejskich to............jest nieprzewidującym idiotą
A co do malucha to nie podzileam poglądu ...szybka jazda wymaga najlepszego i perfekcyjnie przygotowanego sprzętu (np. jazda w jednych wrunkach drogowych 160km/h nowym mocnym autem będzie wiele bezpieczniejsza niż taka sama jazda autem z dużym przebiegiem lub powypadkowym)
laisar - 2008-06-15, 13:12
GeRRaD, pomysł marudy był raczej w tym, że w maluchu przy 60km/godz ma się podobne wrażenia jak w przysłowiowym bwm przy 160 d;
GeRRaD - 2008-06-15, 13:34
raczej przy 360 km/h
dogberry - 2008-06-15, 17:08
Samochodów nie widziałem ale na autobahnach są co jakiś czas zdjęcia ludzi którzy zginęli w wypadkach. Nie wiem, czy są one autentyczne czy tylko są to zdjęcia zrobione na potrzebę kampanii.
KaS602 - 2008-06-16, 00:24
Wedlug mnie przydaloby sie do szkolenia kierowcow wprowadzic obowiazkowe wizyty w miejscu, gdzie mozna by sie naocznie przekonac jak zachowuje sie czlowiek podczas wypadku bez pasow (tez na tylnych siedzeniach, jak zachowuja sie przemioty w samochodzie (np. parasol zostawiony na tylnej polce przy uderzeniu z 60 km/h), a takze obowiazkowe zajecia z Policja z sekcji "obslugi" wypadkow drogowych... To co czlowiek zobaczy lepiej zapamietuje niz regulki na zajeciach teoretycznych...
dogberry - 2008-06-16, 09:53
KaS602 napisał/a: | Wedlug mnie przydaloby sie do szkolenia kierowcow wprowadzic obowiazkowe wizyty w miejscu, gdzie mozna by sie naocznie przekonac jak zachowuje sie czlowiek podczas wypadku bez pasow (tez na tylnych siedzeniach, jak zachowuja sie przemioty w samochodzie (np. parasol zostawiony na tylnej polce przy uderzeniu z 60 km/h), a takze obowiazkowe zajecia z Policja z sekcji "obslugi" wypadkow drogowych... To co czlowiek zobaczy lepiej zapamietuje niz regulki na zajeciach teoretycznych... |
Dobry by był pomysł ale nie jest wykonalny, za dużo osób zdaje na prawko, to są osoby liczone w tysiącach tygodniowo. Jakby zdawało z 500 to tak ale tak nie da rady.
GeRRaD - 2008-06-16, 17:45
Myślę że zdjecia to za mało - najlepiej niestety działa widok ofiar wypadków live - choć nikomu tego nie życzę - wtedy trauma działa długo (wiem po sobie), a co do liczby wydawanych prawek -uważam że to stanowczo za dużo - obserwując to co dzieje się na drogach.Prawko to nie dowód osobisty i nie wszyscy muszą je mieć
dogberry - 2008-06-16, 20:57
Ale każdy ma prawo je mieć ;)
Psychotesty powinny być
|
|