DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Akcja niemieckiej Policji mająca poprawić bezpieczeństwo...

KaS602 - 2008-06-12, 20:48
Temat postu: Akcja niemieckiej Policji mająca poprawić bezpieczeństwo...
"Niedawno na przydrożnych parkingach u naszych zachodnich sąsiadów zobaczyć można mrożące krew w żyłach inscenizacje, w których dla uświadomienia kierowcom czym grozi niebezpieczna jazda, wykorzystano prawdziwe rozbite samochody."

Caly tekst tutaj: www.interia.pl

GeRRaD - 2008-06-12, 21:55

moim zdaniem szkolić i jeszcze raz szkolić (ale nie w tempie 40 km/h i na placyku manewrowym) oraz utrudniać dostęp do prawka furiatom i nieporadnym (psychotesty, testy sprawnościowe itp)
johnny303 - 2008-06-13, 23:19

GeRRaD napisał/a:
szkolić i jeszcze raz szkolić

Święte słowa. Zauważcie jednak, że akcja propagandowa niemieckiej policji to tylko część jej działań prewencyjnych. Podstawa to w ich kraju solidne szkolenie, a potem surowe egzekwowanie przestrzegania przepisów, czyli nieuchronność kary za każde przewinienie.

GeRRaD - 2008-06-14, 09:29

karanie tak ............ale i możliwość swobodnej jazdy na autobahnach - bo przy możliwościach nowych nowoczesnych samochodów 90 km/h to naprawdę mała przyjemność z jazdy :-?
stempik - 2008-06-15, 07:46

johnny303 napisał/a:
a potem surowe egzekwowanie przestrzegania przepisów, czyli nieuchronność kary za każde przewinienie
Bo nic tak nie wychowuje jak rachunki. Słyszaliscie o nowych stawkach w Niemczech. Wzbudzają nieodpartą potrzebę przestrzegania przepisów.
straszna_maruda - 2008-06-15, 09:59

GeRRaD napisał/a:
karanie tak ............ale i możliwość swobodnej jazdy na autobahnach - bo przy możliwościach nowych nowoczesnych samochodów 90 km/h to naprawdę mała przyjemność z jazdy :-?

Tylko dlaczego przecietny polak jak widzi osiedlową wielopasmówkę to leci bez ograniczeń jak na autobahnie? I to co oznacza pryjemność z szybkiej jazdy? Równie ekscytujaca jest szybka jazda na grze komputerowej a o wiele bezpieczniejsza.

Jeśli chodzi o przyjemności... Moze warto kupić stare powiedzmy 30-letnie auto ( np malucha) i wtedy człowiek nie jest tak doskonale odizolowany od warunków poruszania się tzn może doskonale poczuc prędkość.

GeRRaD - 2008-06-15, 10:24

Jeżeli jeździ wariacko po drogach osiedlowych i jednojezdniowych miejskich to............jest nieprzewidującym idiotą

A co do malucha to nie podzileam poglądu ...szybka jazda wymaga najlepszego i perfekcyjnie przygotowanego sprzętu (np. jazda w jednych wrunkach drogowych 160km/h nowym mocnym autem będzie wiele bezpieczniejsza niż taka sama jazda autem z dużym przebiegiem lub powypadkowym)

laisar - 2008-06-15, 13:12

GeRRaD, pomysł marudy był raczej w tym, że w maluchu przy 60km/godz ma się podobne wrażenia jak w przysłowiowym bwm przy 160 d;
GeRRaD - 2008-06-15, 13:34

raczej przy 360 km/h :-P
dogberry - 2008-06-15, 17:08

Samochodów nie widziałem ale na autobahnach są co jakiś czas zdjęcia ludzi którzy zginęli w wypadkach. Nie wiem, czy są one autentyczne czy tylko są to zdjęcia zrobione na potrzebę kampanii.
KaS602 - 2008-06-16, 00:24

Wedlug mnie przydaloby sie do szkolenia kierowcow wprowadzic obowiazkowe wizyty w miejscu, gdzie mozna by sie naocznie przekonac jak zachowuje sie czlowiek podczas wypadku bez pasow (tez na tylnych siedzeniach, jak zachowuja sie przemioty w samochodzie (np. parasol zostawiony na tylnej polce przy uderzeniu z 60 km/h), a takze obowiazkowe zajecia z Policja z sekcji "obslugi" wypadkow drogowych... To co czlowiek zobaczy lepiej zapamietuje niz regulki na zajeciach teoretycznych...
dogberry - 2008-06-16, 09:53

KaS602 napisał/a:
Wedlug mnie przydaloby sie do szkolenia kierowcow wprowadzic obowiazkowe wizyty w miejscu, gdzie mozna by sie naocznie przekonac jak zachowuje sie czlowiek podczas wypadku bez pasow (tez na tylnych siedzeniach, jak zachowuja sie przemioty w samochodzie (np. parasol zostawiony na tylnej polce przy uderzeniu z 60 km/h), a takze obowiazkowe zajecia z Policja z sekcji "obslugi" wypadkow drogowych... To co czlowiek zobaczy lepiej zapamietuje niz regulki na zajeciach teoretycznych...

Dobry by był pomysł ale nie jest wykonalny, za dużo osób zdaje na prawko, to są osoby liczone w tysiącach tygodniowo. Jakby zdawało z 500 to tak ale tak nie da rady.

GeRRaD - 2008-06-16, 17:45

Myślę że zdjecia to za mało - najlepiej niestety działa widok ofiar wypadków live - choć nikomu tego nie życzę - wtedy trauma działa długo (wiem po sobie), a co do liczby wydawanych prawek -uważam że to stanowczo za dużo - obserwując to co dzieje się na drogach.Prawko to nie dowód osobisty i nie wszyscy muszą je mieć :!:
dogberry - 2008-06-16, 20:57

Ale każdy ma prawo je mieć ;)

Psychotesty powinny być