DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Pływający przod w Sandero Stepway

jjmalin - 2013-07-02, 07:56
Temat postu: Pływający przod w Sandero Stepway
Witam. Ostatnio zauważyłem, że przy przyśpieszaniu autko ściga mi w prawo, przy puszczeniu gazu w leo i to dość poważnie. Przy hamowaniu również ściąga mi w lewo i trzeba dość mocno kontrować. Ciśnienie w oponach prawidłowe, testowane na idealnie równym asfalcie. Mam dziwne wrażenie, które czuć na kierownicy, że to problem z lewym kołem. Sprobuję wyważyć od nowa zobaczymy czy pomoże.

A przy okazji to w czwartek oddaje auto do ASO na likwodację gradobicia... Maska do wymiany, dach będą wyciągać ...

Domel2250 - 2013-07-02, 08:33

Przyczyn może być wiele...A czy przy płynnej jeździe tzn. bez przyspieszania i hamowania na równym przy prędkościach 80+km/h auto nie myszkuje po drodze?, sprawdź też czy po jeździe, temperatura tarcz z obu stron podobna...może któryż klocek nie odpuszcza po hamowaniu, no i podstawowa sprawa, czy ostatnio nie było żadnej dużej dziury 'złapanej" jedną stroną.....
tomala72 - 2013-07-02, 11:17

wyważenie raczej na ściąganie nic nie pomoże:(
Ja bym zaczął od sprawdzenia tulei na wahaczach i łączników stabilizatora.

Dar1962 - 2013-07-02, 16:43

ciśnienie w kołach też nie zawadzi sprawdzić
d3mol3k - 2013-07-02, 16:49

Ostatnio oglądałem w TV "fani czterech kółek" - mieli podobne objawy w jednym ze swoich nowo zakupionych używek. Poprawili zbieżność i się uspokoiło. Jedno z przednich kół miało przekroczone dopuszczalne wymiary.

Może kolega lekko przychaczył zawieszeniem w terenie?

kubalonek - 2013-07-02, 18:40

Miałem to samo . Prawdopodobnie poleciały tuleje wahacza - rozwulkanizowały się ,lub po wymianie na nowe użyto na każdą stronę innych tulej / wahaczy . Sprawdź dokładnie końcówki drążków - zrób koniecznie - to twoje bezpieczeństwo!
monopios - 2013-07-02, 22:17

Podjedź do jakiegoś diagnosty i niech sprawdzi auto na szarpakach, to Ci powie czy wszystko w porządku z zawieszeniem. Koszty są niskie, a wiele można się dowiedzieć z takiego badania.
BogdanK - 2013-07-03, 00:09

Zgadza się, warto też sprawdzić geometrię.
jjmalin - 2013-07-03, 06:39

byłem wczoraj na profilaktycznym wyważeniu i okazalo się, że jest luz na lewej gałce. właśnie w okolicach 80 km/h jest zauważalne myszkowanie... w czwartek oddaje auto do likwidacji szkody to przy okazji niech mi porobią parę rzeczy