DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Sprawy klubowe - Przebieg w profilu

antropolog - 2013-07-06, 20:11

a może by dodać jeszcze do info przebieg ?
kapelusznik - 2013-07-06, 20:32

i miałbym po każdej przejażdżce. autem aktualizować profil?

get real, komu to potrzebne, 90% kierowców w Polsce jeździ autami z przebiegiem poniżej 160000km na liczniku

Marek1603 - 2013-07-06, 20:53

Wystarczy np raz na tydzień lub miesiąc.
antropolog - 2013-07-06, 21:12

kapelusznik napisał/a:
i miałbym po każdej przejażdżce. autem aktualizować profil?

nie, od czasu do czasu - twój wybór

Cytat:
90% kierowców w Polsce jeździ autami z przebiegiem poniżej 160000km na liczniku

szczególnie jak kupują kręconą 8-letnią Betę którą Babcia jeździła tylko do kościółka i zrobiła nią jedyne 87 000 km ?

Ja służbowym robię 60 000 rocznie, a prywatnym "weekendowo" 20 000 rocznie.

Dla mnie, a myślę że dla wielu forumowiczów info o wieku auta, przebiegu i silniku to ciekawe statystyki.
Moja znajoma mieszkająca we Frankfurcie nad Menem robi rocznie 40k-50kkm i ma w 6 letnim aucie 280kkm i jej jeździ bez problemu. Myśli o kupnie za rok-dwa nowego, bo faktycznie zużywa jej się tapicerka (zafajdana i powycierana przez aktywność pociech)

w Pl. jest np mental, że 100kkm to już trzeba półsyntetyk lać, 160 to turbina pada, a 200kkm to już auto na szrot, lub ew. kapitalny remont silnika i zawieszenia. Dlatego ciekaw jestem jak to np. wygląda statystycznie np. na naszym forum, jak długo ludzie mają psychę jeździć autami, no i jak wygląda awaryjność i zużywalność dacii. Mam dane o Skodach (Fabia, Octavia) o Citroenach ( C1, C3) volvo (v40, v70) fiatach ( Brava, Ducato) - większość to auta flotowe, które przez 5 latek kręcą taką kilometrówkę, przy której satystyczny Kowalski już 3 razy chciałby zmieniać furę.

Zauważyłem też, że na naszym forum działa również bariera 200 kkm :)

a jak widzę 12 latka z Niemiec z przebiegiem zamiast 300-400kkm to dziwnym trafem 149-192kkm to na mej twarzy pojawia się uśmiech. Nawet na naszym forum już było pytanie o kręcenie licznika.

Zatem info o przebytych km jest baaardzo ciekawe :)
Każdy kto chce mógłby co jakiś czas tam sobie aktualizować cyfrę, co w porównaniu z info o roczniku i silniku byłoby dobrą informacją wpływającą na świadomość. Może wówczas przebiegi pow. 200 kkm nie byłyby taką sensacją już ;)

BogdanK - 2013-07-06, 21:37

:arrow: http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
antropolog - 2013-07-06, 22:40

no ale ile można odświeżać wątek ? Rozwiązanie profilowe wydaje mi się lepsze ! :)
laisar - 2013-07-06, 22:47

antropolog napisał/a:
ile można odświeżać wątek ?

Dokładnie tyle samo, co profil?

antropolog - 2013-07-06, 23:29

z profili łatwiej zebrać dane niż postów... poza tym jak zmieniasz np. fotkę w profilu to przy okazji możesz zmienić liczbę km. niekoniecznie chcąc szukać wątku by w nim wpisać dane :)
kapelusznik - 2013-07-07, 06:50

jaki sens mają dane, co do których nie masz pewności że są aktualne?

post w wątku przynajmniej ma datę utworzenia; wpis w profilu nie ma takiej cechy

antropolog - 2013-07-07, 08:34

lepsze takie dane niż żadne, poza tym jak już wcześniej pisałem, są łatwiejsze do edycji w tej formie :)
krakry1 - 2013-07-07, 10:04

Tez jestem za takim info w profilu - najlepiej jak by była opcja przypominająca o odświeżaniu danych np. co miesiąc. Nie wiem czy to możliwe ze względów technicznych silnika php, jakiego używa forum.
kapelusznik - 2013-07-07, 10:21

może jeszcze mailem powiadamiać?

od razu dodałbym do spamu

monopios - 2013-07-07, 11:32

Jest jeszcze opcja podpisu w profilu, gdzie możesz takie informacje umieścić. I z tego co zauważyłem, pewni forumowicze już z tego korzystają.
chriskb - 2013-07-07, 12:29

Mogła by być opcja w sygnaturce Motostat podawania przebiegu z każdego tankowania, ale nie wielu korzysta z Motostat.
pluto - 2013-07-07, 14:02

monopios napisał/a:
Jest jeszcze opcja podpisu w profilu, gdzie możesz takie informacje umieścić. I z tego co zauważyłem, pewni forumowicze już z tego korzystają.

Właśnie tak to robię aktualizuję co 100 km i nie wymaga to naprawdę dużego nakładu pracy ;-)

krakry1 - 2013-07-07, 15:27

kapelusznik napisał/a:
może jeszcze mailem powiadamiać? ...
Dlaczego nie? Całkiem dobry pomysł.
kapelusznik - 2013-07-07, 18:17

krakry1 napisał/a:
Dlaczego nie? Całkiem dobry pomysł.
mało macie spamu w skrzynkach :?:
za takie nagabywanie to bym łeb adminowi urwał :-P

wpisujcie sobie co chcecie w stopki, ale nie wymagajcie, żeby przebieg był polem w profilu

i takie pytanie do autora wątku - dlaczego sam nie podajesz swojego przebiegu :?: chcesz żeby przebieg był polem w profilu, ale od siebie nie zacząłeś :roll:

antropolog - 2013-07-07, 20:15

drogi Kapeluszniku po co te emocje - przecież nie chodzi nam o obowiązkowe wpisy, kto by chciał to by miał ;)

a jeśli chodzi o miejsce wpisu, to osobna rubryka jest łatwiejsza dla obróbek statystycznych :)

Marek1603 - 2013-07-07, 20:22

kapelusznik napisał/a:

za takie nagabywanie to bym łeb adminowi urwał :-P

Przyjąłem że do mnie pijesz. ;-) Nieładnie się tak wyrażać publicznie. :mrgreen: :mrgreen:
A tak na poważnie kto che to właśnie w stopce podaje takie lub podobne informacje.

A silnik forum .... no cóż jakoś to forum ciągnie. A naszego regulaminu się póki co też nie da rady podczepić, a przynajmniej mam taką informację. 8-)

Stepway - 2013-07-09, 07:56

antropolog napisał/a:
(...)jeśli chodzi o miejsce wpisu, to osobna rubryka jest łatwiejsza dla obróbek statystycznych :)

Moim zdaniem, jeżeli ktoś chce to ma taką możliwość dopisania przebiegu, właśnie w stopce. Rozumiem Twoją idee, a wyniki pewnie też byłby ciekawe. Z drugiej strony, patrząc po swojej osobie, nie aktualizowałem profilu od czasu rejestracji. I to chyba na żadnym z for na których się udzielam. Z założenia znajdują się tam dane typowo statyczne.

Są portale z typową pożywką dla miłośników "obróbek statystycznych" - cy to MotoStat czy AutoCetrum. Z mojego puntu widzenia różnicy nie ma, gdzie przypadkowo odczytam przebieg - czy z boku czy na dole. Bardziej wiarygodnym [czyt.aktualnym] wydawać mi się jednak będzie stopka.