DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Dział ogólny o daciach - Plastikowa stopka pedału sprzęgła w Sandero
mekintosz - 2013-07-19, 23:42 Temat postu: Plastikowa stopka pedału sprzęgła w SanderoWitam
Przy okazji pourlopowych porządków w aucie zdecydowałem sie oczyścić z piachu poziome rowki w pedale sprzęgła. Uczyniłem to nożykiem. Przy okazji odkryłem, ze sprzęgło w sandero jest całe z tworzywa sztucznego łącznie z samym pedałem. Czasem odczuwałem swoisty brak przyczepności obuwia do sprzęgła, lekki uślizg. Okazało sie, ze nie ma na nim gumowej osłonki - cała "stopka" jest z wytrzymałego plastiku/ABS czy jak zwał. W związku z tym zastanawiam sie, czy można jakoś "adoptować" gumową nakładkę z innego pojazdu na sprzęgło ? Czy Was tez to troszkę irytuje, ze jest inne oparcie stopy na hamulcu oraz sprzęgle ? Przy okazji oględzin pedał gazu jest tez cały plastikowy. Tutaj jednak to nie przeszkadza.Lukas87 - 2013-07-20, 07:55 hehe, mnie też to kiedyś zszokowało Transfogarski - 2013-07-20, 16:19 Prościej będzie zmienić obuwie Np. na trampki Ptah - 2013-07-22, 20:00 Z ciekawości zajrzałem jak jest u mnie (nowe sandero). Na wszystkich trzech pedałach są gumowe nakładki, a same pedały wydają się zrobione z pomalowanego na czarno aluminium.marszelest - 2013-07-22, 20:04 owszem abs jest wytrzymały w normalnych warunkach
ale w ujemnej temp. jest kruchy (pewnie dlatego w twingo urywały się klamki w zimie) radzio - 2013-07-22, 20:05
Ptah napisał/a:
pomalowanego na czarno aluminium.
Jak to możliwe?Ptah - 2013-07-22, 20:20
radzio napisał/a:
Jak to możliwe?
Normalnie - farbą. Może być też w inny dowolny sposób nadany czarny kolor. Ale przy stukaniu wydaje metaliczny odgłos. Nie mam zamiaru drapać tego nożem by się przekonać czy to faktycznie aluminium czy ABS. Najważniejsze że są trzy gumowe nakładki.mekintosz - 2013-07-22, 21:08 Czyli wygląda, że w nowym sandero zmienili na tak jak być powinno.Lukas87 - 2013-07-22, 22:18
radzio napisał/a:
Ptah napisał/a:
pomalowanego na czarno aluminium.
Jak to możliwe?
Jedyna rzecz która mi przyszła do głowy czytając tego posta to:
radzio - 2013-07-23, 06:03 Lukas87, "Chodzilo mi właśnie o to"jackthenight - 2013-07-23, 08:12 W moim Sandero na wszystkich pedałach są nakładki gumowe.mekintosz - 2013-07-23, 09:27 Może znaczenie ma rodzaj silnika? W dci jest sprzęgło hydrauliczne. Artur, czy sam podał jest metalowy oprócz stopki? Być może w Aso można dokupić gumową nakladke na sprzęgło.bebe - 2013-07-23, 10:21
mekintosz napisał/a:
Może znaczenie ma rodzaj silnika?
Ma. Jest zupełnie inne mocowanie pedałów i same pedały w dCi i w benzynie.Stepway - 2013-07-23, 19:49 Zaintrygował mnie ten temat do tego stopnia że aż się pochylę przed Stepway'em
W byłym już Sandero, zdziwienie - najpierw moje, później kupujących - wzbudziła styropianowa "wkładka" :) Było gdzieś tu u nas na Forum, ale tego nie da się opisać, trzeba samemu zobaczyć Jutro z ciekawości podejrzę pedały mekintosz - 2013-08-01, 20:43 Znalazłem foto całego zdemontowanego elementu...Stepway - 2013-08-02, 11:19
bebe napisał/a:
mekintosz napisał/a:
Może znaczenie ma rodzaj silnika?
Ma. Jest zupełnie inne mocowanie pedałów i same pedały w dCi i w benzynie.
Sprawdziłem. Przyznaję, że nadal bym żył w nieświadomości co codziennie dociskam podeszwami :) U siebie 1.6 MPI, mam tak jak Kolega Mekintosz - sprzęgło z tworzywa.
Przy czym po 72tyś km, dużego zużycia nie widać. Jest ono równomierne, to znaczy pedał hamulca wygląda podobnie. Pewnie i dlatego nie zwróciłem nawet uwagi na rodzaj materiału.robertp1983 - 2013-08-02, 13:06 W Loganie benzyna to samo. ale wygląda całkiem solidnie więc chyba większej róznicy nie mamekintosz - 2013-08-03, 06:55 Ja bym wolał mieć na tym plastikowym pedale zprzegła gumowa nakładkę. Czasem czuć pod stopą lekki poslizg. Pewnie tez innaczej by sprzegło sie wciskało. Zastanawiam sie tylko, co maja powiedziec Panie kierujace pojazdem dacia w roznego rodzaju szpilkachci innych butach z niemal twarda, sliska - plastikowa podeszwa. To moze byc niebezpieczne, jak taki bucik bez "podgumowania" zeskoczy ze sprzegła. Dlatego na hamulcu jest podkladka gumowa.jackthenight - 2013-08-03, 08:05 A nie, jednak po dokładnym sprawdzeniu nakładkę gumową mam tylko na hamulcu.
Sprzęgło i gaz są plastikowe.chriskb - 2013-08-03, 13:04 Można za parę groszy nabyć nakładki antypoślizgowe i sprawa zostanie rozwiązana.