|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Lodgy - jakie spalanie ? i inne problemy
Marckok - 2013-08-04, 22:19 Temat postu: Lodgy - jakie spalanie ? i inne problemy Proszę wszystkich użytkowników Lodgy, zwłaszcza z identycznym jak mój silnikiem (1.5 dci 110 KM), o wypowiedź:
1) Ile autko Wam spala paliwa ?
2) Czy też macie problem z wypadającą roletą bagażnika ? Gdy pociągnie się nierówno lub mocniej roleta wypada
3) nie słyszę w ogóle rozmówcy przez głosniki przy spięciu telefonu za pomocą Bluetooth z MediaNav
mój egzemplarz jest jednym z pierwszych jakie dotarły do Polski i zastanawiam się czy coś nie zostało spieprzone
tomala72 - 2013-08-05, 08:31
Weź sobie zresetuj komputerek i przejedź kilka kilometrów z prędkością ok 90 km/h bez gwałtowniejszych butowań gazu i zobacz ile wyjdzie średnio.
Powinno być w okolicy 5 litrów na 100km.
Na trasie jest większa prędkość i jak lata się po autostradach 120-140 to ciężko żeby spalał 5 literków:) Wszystko jest super do momentu jak nie przekraczamy magicznych 120 km/h:)
Duża buda robi swoje i wraz ze wzrostem prędkości rośnie opór, auto też leciutkie nie jest no i jeśli trochę masz na pokładzie...
http://www.autocentrum.pl...10km-2012-2013/
Marckok - 2013-08-05, 08:49
w weekend zrobiłem test: trasa do Drezna i z powrotem (około 540 km); na 6 biegu nie przekraczałem 100 na godzinę, fakt że z włączoną klimą
wynik: 7,8 l / 100 km
chwilowe waha się od 5 do 11
BoloSr - 2013-08-05, 08:51
Marckok napisał/a: | w weekend zrobiłem test: trasa do Drezna i z powrotem (około 540 km); na 6 biegu nie przekraczałem 100 na godzinę, fakt że z włączoną klimą
wynik: 7,8 l / 100 km
chwilowe waha się od 5 do 11 |
to faktycznie duzo :(
a ja myslalem ze mój Duster pali duzo
tomala72 - 2013-08-05, 09:22
Mało nie jest, zbliżony wynik na podobnej długości trasie, miałem w tamtym roku dusterem z tym, że mój jest w benzynie...
Od 1.5 dci oczekiwał bym spalania na takiej trasie z włączona klimą w granicach 6,5 litra...
wielgibolo - 2013-08-05, 09:22
ZA DUŻO
Albo Ty coś źle robisz, albo coś nie tak z autem
BoloSr - 2013-08-05, 09:30
wielgibolo napisał/a: | ZA DUŻO
Albo Ty coś źle robisz, albo coś nie tak z autem |
moze kolega caly czas na 4 biegu jezdzi :)
tomala72 - 2013-08-05, 09:48
Albo przy przyspieszaniu butuje gaz w podłogę za każdym razem:)
Może nie gasi silnika na krótkich postojach (ewentualnie dużo stoi w korkach), wtedy komputer generuje sztucznie większe spalanie:)
Kiedyś jak se zresetowałem kompa na parkingu przy uruchomionym silniku...patrzę a tam 15 na 100?
Marckok - 2013-08-05, 09:55
Panowie, nie jestem debilem, nogi zbyt ciężkiej też nie mam
Loganem miałem średnie poniżej 6, w długiej trasie schodziłem w okolice 5
Od początku coś mi nie pasuje z tym spalaniem, dopytuję zanim złożę oficjalną reklamację do Renault
a co z pozostałymi sprawami ? zestaw głośnomowiący i roleta ? wypowie się jakiś użytkownik Lodzi ?
Domel2250 - 2013-08-05, 10:22
C o prawda ja jeżdżę benzynką i to Dusterem, ale jeżeli ja potrafię zejść w trasie poniżej 7 l/100km, załadowany prawie po dach i w 3 osoby (klima odpalona) (trasa częściowo po górach-Zakopane i okolice ze Słowacją włącznie)-normalna jazda, tj. 90-100km/h, przy wyprzedzaniach vmax 120-130km/h, a przy dynamicznej jeździe robię w okolicach 8,5-8,9l/100km i tu sporadycznie pojawiają się prędkości maksymalne dla tego modelu(licznikowe 160+km/h), przez większość trasy 120-140km/h...przypominam u mnie jest benzyniak, to u kolegi, jeżeli jest tak jak kolega pisze i autko nie jest katowane, to musi być coś nie tak ze spalaniem.... czy te wyniki na forum, to z komputra, czy liczone na podstawie tankowań? Bo może jeszcze jest to kwestia wskazań komputera (choć z reguły jak się mylą w daćkach to w drugą stronę )
Ja bym reklamował, tylko szczerze mówiąc nie bardzo wiem, co i jak , na jakiej podstawie, przecież ASO/Renault Polska zawsze mogą powiedzieć, że to wina użytkownika i jego ciężkiej nogi, lub złej jakości paliwa itd.....
BoloSr - 2013-08-05, 10:43
Marckok napisał/a: | Panowie, nie jestem debilem, nogi zbyt ciężkiej też nie mam
Loganem miałeś średnie poniżej 6, w długiej trasie schodziłem w okolice 5
Od początku coś mi nie pasuje z tym spalaniem, dopytuję zanim złożę oficjalną reklamację do Renault
a co z pozostałymi sprawami ? zestaw głośnomowiący i roleta ? wypowie się jakiś użytkownik Lodzi ? |
spokojnie :)
generalnie ja tez troche jestem zawiedzony spalaniem mojego Dusterka ale chyba az tak zle umnie to nie wyglada jak u ciebie :)
Jak czytalem tu ile ludziom splal Duster to bylem w szoku a umnie tych wartosci na oczy jeszcze nie widzialem moze tak byc u ciebie to raz a dwa moze faktycznie trzeba by pojechac do ASO i podpiac kompa i sprawdzic czy cos nie jest tak i nie ma co sie denerwowac bo w sumie spalanie spalaniu nierowne i tyle :)
Marckok - 2013-08-05, 10:51
auto jest po dwóch przeglądach, serwis twierdzi że wszystko OK i te auta tak palą
no to postanowiłem dopytać się użytkowników, bo jednak parametry z katalogu razy dwa to dla mnie lekka przesada
wkurza mnie to tym bardziej, że wiedząc że robię dużo km w trasach zdecydowałem się na 6-biegówkę bo myślałem że będzie oszczędnie...
BoloSr - 2013-08-05, 10:59
Marckok napisał/a: | auto jest po dwóch przeglądach, serwis twierdzi że wszystko OK i te auta tak palą
no to postanowiłem dopytać się użytkowników, bo jednak parametry z katalogu razy dwa to dla mnie lekka przesada
wkurza mnie to tym bardziej, że wiedząc że robię dużo km w trasach zdecydowałem się na 6-biegówkę bo myślałem że będzie oszczędnie... |
to by sie trzeba bylo zapytac w takim razie w RP ile i jak mocno moga odbiegac wyniki w spalniu bo umnie tez jest spora roznica jak dla mnie :( 4,8 w trasie a mnie to wychodzi pod 6 tak samo w miescie 5.7 a umnie 7.7
DrOzda - 2013-08-05, 11:00
Marckok napisał/a: |
a co z pozostałymi sprawami ? zestaw głośnomowiący i roleta ? wypowie się jakiś użytkownik Lodzi ? |
Moja 1.6 MPI spaliła na trasie 7.5 bez klimy i 8 z klimą przy 100 - 110 po trasie Warszawa - Biskupiec - Warszawa.
Ja mam co prawda zestaw z CD Plug & Radio ale zestaw głośnomówiący działa idealnie , przetestowane z kilkoma telefonami pod Android , IOS , Symbian ....
Roletka siedzi na miejscu i nie ma zamiaru wypadać.
Tyle że ja dopiero dobijam do 5 tys km .... mniej jeżdżę samochodem bo zacząłem dojeżdżać do pracy rowerem :)
Zainwestuj w interfejs ELM na BlueTooth i sparuj sobie z aplikacją w telefonie w której jest podawane chwilowe spalanie z OBD (trzeba gniazdko OBD wyjąć z zatrzasków i podwiesić z interfejsem żeby się dało zamknąć klapkę) - to będzie najbardziej miarodajne a logi mogą być argumentem dla serwisu żeby się przyjrzeli głębiej problemowi - może żabojadom powinni podesłać do sprawdzenia ?
kakus - 2013-08-05, 11:44
na takiej trasie i przy tych prędkościach ja spalam moim sandero 4,5 l/100km
czaju - 2013-08-06, 08:43
Cytat: | Loganem miałem średnie poniżej 6, w długiej trasie schodziłem w okolice 5 |
I to jest osiągnięcie? Ja w weekend zrobiłem 200km Dusterem ze spalaniem 3.9l/100km, z czego komputer zwykle zawyża moje wyniki, z ~1500km w lipcu spalanie rzeczywiste wyszło mi na poziomie 4.49). Ogólnie nawet przy codziennym miejskim bujani spalanie ok 5l/100. Fakt, że staram się nie przekraczać 2000obrotów i ~90km/h, i... nawet zaczyna mi się to podobać. Silnik myślę że ten sam (1.5dCI 107KM)
Ale jak pokręciłem Dustera w jeden dzień to na 150km średnia wyszła koło 8l/100km i to też z v-max 120, ale za to znacznie dynamiczniej (a poznać to po gwizdaniu turbiny, której na co dzień raczej nie słucham).
garfield1988gse - 2013-08-06, 17:35
A czy kolega Marckok liczył spalanie na kartce czy tylko opiera się na wskazaniach komputera pokładowego? Bo moim zdaniem dokładny wynik spalania daje dopiero wyliczenie na kartce tzn. tankujesz do pełna i przy następnym tankowaniu też do pełna spisujesz ile kilometrów przejechałeś i dzielisz zatankowane litry przez kilometry przejechane i wtedy masz prawdziwe średnie spalanie
np. zatankowałeś do pełna i pojechałeś sobie w trasę i stwierdzasz, że czas zatankować, sprawdzasz licznik i okazuje się, że przejechałeś 500 km, tankujesz do pełna, załóżmy, że zatankowałeś 30 litrów a więc:
30l:500km = 0,06 czyli średnie spalanie wyszło 6l/100km
kasujesz licznik chwilowego przebiegu i zabawa rozpoczyna się od nowa, może napisałem oczywistą oczywistość, ale ja tak zawsze liczyłem spalanie w każdym z aut jakim jeździłem.
mter - 2013-08-06, 18:04
No trochę za dużo.
Ja pamiętam, jak miałem MCV z 1.5dCi 85 KM, to przy jeździe nad może spalił mi poniżej 4L/100. Przy normalnej jeździe na codzień średnio 5,5L.
Chyba stare MCV to najbliższe porównanie z Logy.
Stepway - 2013-08-06, 19:48
Nie, faktycznie coś z tym spalaniem nie gra.
Z doświadczenia wiem, że kolosalne znaczenie ma ciśnienie w oponach. Również niepozorna jazda z otwartymi oknami wpływa na spalanie - mimo że nie wierzyłem, uwierzyłem. Może jak sugerują koledzy paliwo? Ale czy ja wiem, czy miałoby to taki wpływ?
Większość czasu poruszam się Sandero, 1.6 MPI 85KM. Dziś zrobiłem ~270km w trasie, dynamicznie na III do odcięcia przy wyprzedzaniu, starając się jednak nie przekraczać na dłuższych odcinkach tych 110km/h - wynik 6,61 L/100km
Tydzień temu natomiast, na jednym tankowaniu, spokojnie w granicach 2,5k obr/min, ~170km autostradą i ~400km DK w godzinach popołudniowych, wynik? ~5,5L/100km
Za ostatnie 72tys km, średnie spalanie wychodzi niespełna 7L/100km, spokojnie mniej niż 6L, nie przykładając wagi do ubytku w portfelu nieco ponad 6,5L, a gdy przekraczam 110km/h, obrotomierz więcej czasu spędza na polu 3-3.5tyś obr - cóż, płacę za to średnią(!) wartością przekraczającą 7,6L. Maksymalnie było 13,4L/100km przy Vmax=170km/h, trzech osobach dorosłych, na dystansie całkowitym (CPN-autostrada-CPN) ~200km oraz Vsr=138km/h.
Przy czym przez te 72tyś km, tylko 26tyś to ruch miejski.
Wachluje biegami co nie zmienia że doceniam szybko niski moment 8V jednostki benzynowej. Przegrywam po przekroczeniu 50-60km/h - ale świadomie już zapinam V bieg. Dla tego motoru to żaden problem. 1,5k obr i bez trudu ciągnie wzwyż. Brak intercoolera ma swoje wady, ale i zalety. Gdy trzeba przeciągnę na II czy III, do 6-7k obr/min - ale optymalnie dla mojego benzyniaka czuję się pomiędzy 2-3k.
Patrząc na to co napisałem, Twoje wyniki dCI wydają się być nader wysokie. Chociaż Żona w drugim Sandero (też 1.6MPI), w mieście przekraczała 8-8.5L/100km praktycznie co każde tankowanie.
Odrzuć wyniki komputera, notuj na kartce tankowania i przebiegi między nimi. Zmień stację - niekoniecznie na paliwo premium. Sprawdź ciśnienie w oponach. Jeżeli masz bagażnik na dachu wywal poprzeczki. Na drogach ekspresowych lepiej włączyć klimę niż pozwalać dzieciakom wychylać się przez okna Przełam się - jeśli musisz - do powszechnie głoszonych zasad eko (-loginczych, -nomicznych) zasad jazdy, korzystając z VI biegu jak najszybciej i jak najdłużej. Jeżeli nie poprawisz wyników na kolejnych 1000-1500km faktycznie, objaw wydaje się niepokojący.
Opór większej budy nie może mieć aż tak bardzo wielkiego wpływu byś przekraczał tak znacznie dane producenta - oczywiście wiemy, że zaniżane, ale aż tak?!
Kończąc dłuższy wątek, powiem że na dCI musiałem czekać pół roku, więc wolałem kwartał na MPI z myślą o wstawieniu LPG (w 2011 nie było fabrycznej instalacji). Minęły dwa lata, 72tyś km i pomimo widma realnych oszczędności nie jest to priorytet :) w stopce masz odnośnik do statystyk.
Lukas87 - 2013-08-06, 20:46
czaju napisał/a: | Fakt, że staram się nie przekraczać 2000obrotów |
wiesz że wtedy najbardziej cierpi koło dwumasowe a nie mówiąc już o turbinie ze zmienna geometrią, kiedyś się kierownice w turbinie zablokują nagarem wtedy będzie problem
Stepway - 2013-08-06, 20:52
Lukas87 napisał/a: | czaju napisał/a: | Fakt, że staram się nie przekraczać 2000obrotów |
wiesz że wtedy najbardziej cierpi koło dwumasowe a nie mówiąc już o turbinie ze zmienna geometrią, kiedyś się kierownice w turbinie zablokują nagarem wtedy będzie problem |
Nie podważając tego co piszesz, bo akurat tu nie chcę się wypowiadać mechanika nie jest moją najmocniejszą stroną, to wiesz że wysokie obroty to bardziej lubią sami ludzie
bebe - 2013-08-06, 22:56
Lukas87 napisał/a: | czaju napisał/a: | Fakt, że staram się nie przekraczać 2000obrotów |
wiesz że wtedy najbardziej cierpi koło dwumasowe |
O, to pewna nowość. :) Bo?
Lukas87 napisał/a: | a nie mówiąc już o turbinie ze zmienna geometrią, kiedyś się kierownice w turbinie zablokują nagarem wtedy będzie problem |
O nagarze gromadzącym się poniżej 2000 obrotów też chętnie posłucham. :]
Boogie - 2013-08-07, 00:05 Temat postu: Re: Lodgy - jakie spalanie ? i inne problemy
Marckok napisał/a: | Proszę wszystkich użytkowników Lodgy, zwłaszcza z identycznym jak mój silnikiem (1.5 dci 110 KM), o wypowiedź:
1) Ile autko Wam spala paliwa ?
2) Czy też macie problem z wypadającą roletą bagażnika ? Gdy pociągnie się nierówno lub mocniej roleta wypada
3) nie słyszę w ogóle rozmówcy przez głosniki przy spięciu telefonu za pomocą Bluetooth z MediaNav
mój egzemplarz jest jednym z pierwszych jakie dotarły do Polski i zastanawiam się czy coś nie zostało spieprzone |
1) U mnie spalanie 5,4-6,5. 6,5 to maksymalne spalnie zimą głównie po mieście, ale udawało się też poniżej 6 przy ujemnych temperaturach. Tyle samo spaliła po odbiorze jadąc z Zamościa do Poznania (prawie 600km, w tym 300km po autostradzie z prędkością około 140-160). Obecnie robiłem trasę Poznań-Kołobrzeg-Poznań, dwie osoby na pokładzie, spalanie 5,5, jazda dosyć dynamiczna, czasami włączona klima. Co do rady z resetowaniem komputera - mi komputer zawyża o 0,4-0,6l od tego co wychodzi na stacji. Zawsze tankuję do pełna także spalanie podaję rzeczywiste.
Marckok takiego spalania nie udało mi się nigdy osiągnąć, musiałbym nieźle butować i to w mieście chyba. Przy prędkościach do 100km/h na trasie można się zbliżyć do 5l. Wydaje mi się że nawet na dotarciu jest coś nie halo przy takim spalaniu.
2) roleta nie wypada, trzyma się stabilnie
3) A głośność podkręcasz? U mnie za każdym razem jak dzwonię muszę praktycznie na max ustawić w MediaNav żeby było dobrze słychać. Sprawdź głośność w telefonie jeśli tam możesz ustawiac dla urządzeń zewnętrznych, jeśli nie ma czegoś takiego to nie mam pojęcia co to może być.
Mój egzemplarz też jest jednym z pierwszych, rejestracja 16.08.2012
Jeśli chodzi o jazdę poniżej 2000 obrotów - w takim razie chyba muszę 6 bieg jakoś usunąć, bo w Polsce byłby praktycznie nie do użycia - 2000 obrotów jest przy 120km/h
ZbujMadej - 2013-08-07, 08:43
Cytat: | Fakt, że staram się nie przekraczać 2000obrotów >>
wiesz że wtedy najbardziej cierpi koło dwumasowe |
Zgadzam się z tym. Według niektórych artykułów w prasie motoryzacyjnej i wypowiedziach na forach optymalnym czasem na zmianę biegów w samochodach z silnikiem diesla i kołem dwumasowym jest okolica 2.100-2.200 obrotów. Poniżej 2tys. obrotów na koło zamachowe działają bardzo duże siły związane z wysokim momentem obrotowym dzisiejszych diesli.
W celu dokładnej lektury o dwumasowym kole zamachowym polecam wujka Google.
Sztuką jest tutaj znalezienie złotego środka pomiędzy zużyciem paliwa, a możliwością przedwczesnej (i wcale nie taniej) wymiany koła zamachowego.
Boogie - bieg 6 poniżej 2.000 obrotów nie jest tragedią, przecież z reguły używany jest do utrzymywania prędkości, a nie gwałtownego przyspieszania, które powoduje mocne obciążenie koła dwumasowego.
P.S. Trzeba było brać benzynę, tam nie ma wtrysków, FAPów i innych dwumas :D
jacek331 - 2013-08-13, 14:49
Moja Lodgy spaliła na trasie Niemcy-Polska-Chorwacja-Polska-Niemcy ( czyli okolo 4 tys. km ) średnio okolo 11,5 litra LPG . Samochód w pełni obciążony , 4 osoby , bagażnik wypełniony po dach, klima prawie non stop . Na autostradach ponad 120 km/h, prawie zawsze no chyba że górka jakaś to niestety brak mocy daje sie we znaki ( przy włączonej klimie też odczuwalny spadek mocy ) . Dacka jest aktualnie po przegladzie gwarancyjnym po 20 tys. km i stwierdzono do wymiany sprężarkę klimy ( głośno chodzi i coś z niej wycieka ) oraz wyciek ze skrzyni biegów . Czekam na wizytę w ASO.
wieza - 2013-08-14, 15:59
marckok daj mi auto to je sprawdze pod względem spalania ;)
Boogie - 2013-08-14, 19:01
wieza, odbierz już to auto bo sam jestem ciekawy
jozef969 - 2013-08-15, 21:42
witam 730km 6,1/100 przy pełnym obciążeniu plus bagażnik dachowy ,problem ciągle odkleja mi się uszczelka nad drzwiami po stronie kierowcy.
mekintosz - 2013-08-15, 21:52
Ktora uszczelka ? Mozesz foto załączyć, ew cos z sieci ?
jozef969 - 2013-08-15, 22:07
uszczelka biegnąca z przodu nad drzwiami jutro postaram się dołączyć foto
jozef969 - 2013-08-17, 11:55
wizyta w serwisie 2 tygodnie oczekiwania na nową bo podklejenie nic nie dało.
mekintosz - 2013-08-17, 20:22
Mało widać, możesz dodać foto wiekszej rozdzielczości ?
andrev17 - 2013-08-18, 19:23
wracając do tematu, ja problemów nie mam z roletą, siedzi sztywno.
MediaNav - moi rozmówcy nie słyszeli mnie dopóki miałem Szajsunga Galaxy S+, po zmianie na LG L9 wszystko gra;-)
A co do spalania to moja stodziesiątka pali średnio 5,5. najniżej mi się udało zejść przy dobrych wiatrach do 4,4 na trasie przy max 100km/h, trasa 100 kiliometrów, ale to tylko raz;-) a jak przyciskam mocniej to około 6,5.
Męczy mnie tylko problem pukania w tylnej części auta, obstawiam na 100% że jest wadliwy prawy tylny amortyzator, żadne luźne zamki, czy rury od wlewu paliwa, już to przerabiałem z serwisem, po kilku przejechanych kilometrach nic już nie słychać... i Serwis też nic nie słyszy...
pozdro
Boogie - 2013-08-19, 10:49
4,4? to mi dałeś wyzwanie!
andrev17 - 2013-08-19, 17:12
Na niemieckim forum lodgy-club.de jeden gosc tez z silniczkiem 1,5 110 konikow, zszedl do 4,2 l/100km i to chyba na dosc dlugiej trasie, takze mozna:-)
majkhell - 2013-08-29, 07:50
Mój Dokker dCi 90 na trasie o charakterze mieszanym (autostrada, korek na drodze szybkiego ruchu, drogi przez wiochy) z obciążeniem w postaci 4 osób, niewielkich bagaży i 4 rowerów na haku spalił 5/100 a nie ma 6-tego biegu, zatem spalanie w okolicach 8 litrów na trasie nie jest w normie.
majkhell - 2013-08-29, 08:01
jozef969 napisał/a: | wizyta w serwisie 2 tygodnie oczekiwania na nową bo podklejenie nic nie dało. |
To samo mi wyskoczyło m moim Dokkerze, taśma Nitto D5306 załatwia ten problem definitywnie, bez tracenia czasu na czekanie na nową i jeżdżenia do serwisu.
P.S.
Taśma dwustronna do dywanów, jak sama nazwa na to wskazuje jest do dywanów.
Marckok - 2017-01-06, 21:54
stary temat ale powracam: dzisiaj trasa Wroclaw - Gdansk, 605 km, srednie spalanie 8,6 litra/100 srednia prędkość 89 km/h
warunki zimowe, ale jednak na wiekszosci trasy sucha droga tyle ze zimno okolo -9
wieza - 2017-01-07, 21:18
ps jest temat spalanie dacia lodgy 1,5 dci wrzocaj tam odnosnie spalania :)
|
|