DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Klekot z komory silnika. WTF?

jan ostrzyca - 2013-08-09, 19:53
Temat postu: Klekot z komory silnika. WTF?
Mam taki objaw: po odpaleniu silnika 1.6 LPG, od silnika odzywa się metaliczny klekot, który ustaje po nagrzaniu silnika. Źródło jest u góry silnika. Wóz ma 20 tys. km na fabrycznym gazie. Zawory?
matysz - 2013-08-09, 20:52

brzmi jak zawory.z tym że ja w swoim na benzynie pierwsza regulację wykonałem po 215kkm. trochę szybko jeżeli po 20kkm już zawory.
kubalonek - 2013-08-09, 20:58

Chyba jednak zawory - trzeba sprawdzić bo jak są już podparte to zniszczysz głowice. Chyba że masz hydrauliczną regulację to objaw zużytego oleju , ale w 8 zaworowcach jej chyba nie było . Ma 1.6 16V .
piotr. z - 2013-08-10, 07:45

Otwórz maskę, odpal przy zimnym silniku i leć posłuchać, co klepie. Też sądziłem, że to zawory i leciałem do ASO się poskarżyć. Chociaż było to ciężkie do przyjęcia to okazuje się, że fabryczne LR Omegas przez pierwsze 30 sekund wykonują jakąś autodiagnostykę i wtedy wtryski klepią. A ponieważ listwa wtryskiwaczy jest umieszczona praktycznie na silniku więc wydaje się, że to zawory. Później znalazłem w necie instrukcję do Omegasa i tam też było info o tej autodiagnostyce, więc looozik :->
Dyziek - 2013-08-10, 08:18

KME tez ma klekot taki na poczatku (wtryski gazu), jakbys wlozyl karte do gry typu plastik w szprychy rowerowe (kto pamieta to z dziecinstwa w latach PRL?)

NIemniej gdzies na forum czytalem, ze zawory wlasnie trzeba regulowac po ok 20 tys km

jan ostrzyca - 2013-08-10, 08:25

Objaw występuje przy wyłączonym LPG. To na pewno nie wtryski LPG.
mekintosz - 2013-08-10, 12:34

Mi klekocze zawsze, głosniej na zimnym, na szczescie nic nie musze regulowac, martwic sie, mam 1.5 dci ;-) Widać w parze z oszczednoscia LPG dostajemy nieprzewidziane dzwieki z silnika.
jan ostrzyca - 2013-08-10, 13:36

mekintosz napisał/a:
Mi klekocze zawsze, głosniej na zimnym, na szczescie nic nie musze regulowac, martwic sie, mam 1.5 dci ;-) Widać w parze z oszczednoscia LPG dostajemy nieprzewidziane dzwieki z silnika.

Nieprzewidziane dźwięki to są jak ktoś głośno pierdnie na naradzie. Silnik samochodu nie powinien generować żadnych dźwięków poza odgłosami pracy.

piotr. z - 2013-08-10, 17:51

Masz MPI, czyli najprawdopodobniej bez popychaczy hydraulicznych. Jeśli klekocze na noPb to musi zawory... Jeśli masz na gwarancji to wiadomo...