|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Potrzeba chwili i przepisów - zestaw modyfikacji
kali - 2013-09-04, 07:38 Temat postu: Potrzeba chwili i przepisów - zestaw modyfikacji Dziś przedstawiam zestaw modyfikacji Logana, które wynikły z potrzeby. Resztę dołożyłem, bo akurat miałem to porozbierane. Pilną potrzebą był montaż dodatkowego gniazdka zapalniczki na desce. Miejsce fabryczne powodowało, że kabelek do nawigacji czy telefonu był mocno naciągnięty często wypadał i zasłaniał radio. Gniazdo miałem z odzysku i takie zamontowałem. Gniazdo jest starej konstrukcji tzw. głębokie i wszelkiego rodzaju ładowarki się w nim zatrzaskują i dobrze trzymają, fabryczne jest płytkie i ładowarka na wertepach potrafi się wysunąć nie ładując urządzenia. Gniazdo zostało podłączone na sztywno (30) tzn. jest tam napięcie cały czas. W ten sposób uniknąłem niebezpiecznych skoków napięcia podczas rozruchu samochodu, kiedy to fabryczne gniazdo jest pozbawiane prądu po każdym ruchu kluczyka.
Reszta poszła psim swędem no już było rozebrane to włożymy. I tym sposobem dołożyłem jeszcze imobiliser gniazdo, którego jest po środku nawiewów i tam pierwotnie planowałem włożenie gniazda zapalniczki, ale zrezygnowałem, bo tam też mi kabelek by zwisał na radio.
Dodatkowo założyłem też automatyczny włącznik świateł, do którego dołożyłem na środkowej konsoli wyłącznik, bo nie zawsze jest potrzeba by te światła, np. w warunkach serwisowych się paliły. Światła podpiłem wszystkie łącznie z postojówkami.
Jak widać dołożyłem też zestaw głośno mówiący dość leciwy, ale sprawny i działający. W wersji finalnej głośnik przełożyłem na drugą stronę konsoli, bo z tej mi troskę czasami przeszkadzał.
W planach założenie siłownika do zamka klapy bagażnika, bo otwieranie tylko z kluczyka zaczyna mi mocno doskwierać. A że siłownik jest tam pchający, a wszystkie dostępne w handlu są ciągnące to pewnie zrobię to na siłowniku od centralnego zamka.
Idzie też zima, więc jak każde moje auto także i to dostanie ogrzewanie postojowe.
Siłownik bagażnika: http://www.daciaklub.pl/f...1618732#1618732
Ogrzewanie postojowe: http://www.daciaklub.pl/f...1623634#1623634
|
|