DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Spotkania, imprezy, wyprawy - Piknik Daci - wrzesień 2013 - Gdańsk

chriskb - 2013-09-14, 21:58
Temat postu: Piknik Daci - wrzesień 2013 - Gdańsk
Dzięki kol. Stepway znalazłem się na tym pikniku. Był również kol. Jan Ostrzyca wizytował Wybrzeże. Miło było się spotkać na żywo a nie przez Forum.
Obejrzałem Dacia Logan MCV, kilka spostrzeżeń. Po pierwsze "huge boot" i zwijane przykrycie bagażnika zmierzyłem - szerokość 1040 mm. Przy pewnych modyfikacjach można będzie zastosować to rozwiązanie w DD.
Wnętrze normalne niczym nie powala. Media-Nav jak dla mnie bardzo nisko zainstalowany - słabo widać.
Loganik miał silnik kosiarki i tu pełne zaskoczenie co do jego umiejscowienia jak i pracy. Myśl konstruktorska jak dla mnie obłędna. Rurki klimatyzacji umiejscowione nad śrubami mocowania silnika, karkołomne doprowadzenie powietrza dolotowego z filtra, pomimo niewielkich rozmiarów pod maską mało miejsca. Moje spojrzenie może nie dotyczyć wielu użytkowników ale zostałem zaskoczony jak prostą konstrukcję można spaprać.
Przeglądając parametry silników widać, że auto nie zbudzi entuzjazmu wielu użytkowników. Owszem bardzo przestronne ale w pełni załadowane przy tych jednostkach napędowych będzie potrzebowało żagla. Z jedną osobą na pokładzie i wyłączona klimatyzacją to może da się tym autem wyprzedzić.
Reasumując wóz wygląda OK, jest przestronny ale widać oszczędności w konstrukcji i niestety kilka niedoróbek takich jak uszczelki i sposób montażu.

keg - 2013-09-14, 23:29
Temat postu: Piknik w salonie Zdunek - Gdańsk-Oliwa
Witam Kolegę z tej samej miejscowości :) Jestem w lekkim szoku bo choć od jakiegoś już czasu byłem biernym użytkownikiem tego forum to wcześniej nie zauważyłem że mam tu sąsiada :)

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc niniejszym witam wszystkich użytkowników i sympatyków marki.

Też dzisiaj wziąłem udział w pikniku w salonie w Oliwie przy ul. Abrahama. Tak dokładnie nie przyglądałem się nowemu Loganowi jak Kolega choć przyznam że głównie z jego powodu zdecydowaliśmy się z Żoną wybrać i zobaczyć z bliska jak na żywo wygląda potencjalny zakup.
Od jakiegoś już czasu nosiłem się z zamiarem zakupu samochodu którego głównym użytkownikiem będzie Żona, na potrzeby dojazdów do pracy, zakupy, odwózki dzieci do przedszkola i szkoły. Ponieważ dzienne przebiegi są niewielkie (rzędu 30~40 km) moim priorytetem był niewielki samochód z małym silnikiem benzynowym. W pracy mam okazję używać Sandero 1,4 więc na początku właśnie je, a trochę później Stepway 0,9 TCE brałem pod uwagę jako kandydata do zakupu. Jednak dosyć mały jak na nasze potrzeby bagażnik (tegoroczne wczasy dobitnie to pokazały) skierował naszą uwagę właśnie na Logana MCV. No i rzeczywiście bagażnik ten samochód ma duży jednak ogólne wrażenie całości, w tym m.in. sposób skomponowania deski rozdzielczej na której nisko ustawiony MediaNav także zwrócił moją uwagę sprawiły, że samochód od pierwszego wrażenia nie przypadł nam do gustu.
Dlatego zdecydowaliśmy się na jazdę próbną innym modelem czego wynikiem jest wpłacona zaliczka i podpisana umowa na Dustera 4x2 1.6 w wersji Laureate z fabrycznym LPG :) Dokładnie tak samo skonfigurowane auto miałem przyjemność prowadzić na jeździe próbnej i wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Auto pomimo pozornie dużych rozmiarów prowadzi się wygodnie i łatwo nim manewrować, a wysoka pozycja kierowcy jest tym czego oboje szukaliśmy.

Odbiór mamy planowany za trzy tygodnie (7-13 października + prawdopodobny poślizg o którym na forum czytałem) ale oczywiście to nie zmienia faktu że już nie możemy się doczekać.