DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Ogranicznik prędkosci

eplus - 2012-10-24, 22:10

Ten, co wymyślił taki ogranicznik, to się chyba z koniem na głowy zamienił, bo np. jak ktoś zapomni, że przejeżdżał niedawno przez teren zabudowany, zacznie wyprzedzać ciężarówkę i w pół drogi dostanie odcięcie, to chyba w słoneczny dzień zobaczy szóstą gwiazdkę NCAP...... :idea: :mrgreen: :-D
laisar - 2012-10-24, 23:20

@eplus: Przecież ten ogranicznik podobno nie przeszkadza w wyprzedzaniu - wciska się gaz do dechy i auto normalnie przyśpiesza ponad ustawione ograniczenie...
Prezes - 2012-10-25, 09:13

W tempomacie nie przeszkadza tylko piszczy (przynajmniej w Aveo), ale jak Lodzią jechałem, to cisnąłem ze świateł, a ogranicznik był włączony to nagle przestał przyspieszać.. Sprawdzałem to świadomie. Dupniejsze rozwiązanie niż tempomat i nie tylko dlatego, że gaz trzeba naciskać żeby auto jechało, nie tylko dlatego, że samo nie przyspiesza ale właśnie wyprzedzać z tym nie można - trzeba wyłączyć i włączyć ponownie. Lipa i już.
laisar - 2012-10-25, 10:07

Prezes napisał/a:
ogranicznik był włączony to nagle przestał przyspieszać

Czyli coś było nie halo - bo sprawdziłem w instrukcji i powinno być tak jak napisałem: wciśnięcie pedału do końca wyłącza tymczasowo ogranicznik (kontrolka miga), a auto ma przyśpieszać normalnie dalej.

Prezes - 2012-10-25, 12:03

Może nacisnąłem za mało "do końca".. ale starałem się dynamicznie rozpędzić, bo sprawdzałem przyspieszenie, które w benzynie 1.6 w Lodgy mimo moich obaw okazało się spoko.
laisar - 2012-10-25, 12:11

Nie wiem, jak w lodgy, bo nic na ten temat nie napisali, a jakoś - będąc mało zainteresowanym - w ogóle nie wypróbowałem ogranicznika, ale w instrukcjach do renówek jest ustęp, że trzeba przezwyciężyć wyczuwalny opór, jakby przełamać lekką blokadę pedału gazu.
bebe - 2012-10-25, 12:32

Taki kickdown dla ubogich. :D
kukubara - 2012-10-25, 12:58

laisar napisał/a:
Nie wiem, jak w lodgy, bo nic na ten temat nie napisali, a jakoś - będąc mało zainteresowanym - w ogóle nie wypróbowałem ogranicznika, ale w instrukcjach do renówek jest ustęp, że trzeba przezwyciężyć wyczuwalny opór, jakby przełamać lekką blokadę pedału gazu.

A to moze byc calkiem niezly ...ekonomizer :)

Zastanawialem sie dlaczego zaden z producentow samochodow nie wpadl
na pomysl zeby pedal gazu stawial ...opor. Im mniej ekokomiczne manewry
tym pedal twardszy. Dodajesz plynnie, powoli gazu - pedal miekki, depczesz
narwowo - pedal twardnieje :) Jestem przekonany ze daloby to zauwazalne
oszczednosci w spalaniu, w sumie prawie zadnym kosztem.

q

grekol - 2012-10-25, 14:55

kukubara napisał/a:
laisar napisał/a:

A to moze byc calkiem niezly ...ekonomizer :)

Zastanawialem sie dlaczego zaden z producentow samochodow nie wpadl
na pomysl zeby pedal gazu stawial ...opor. Im mniej ekokomiczne manewry
tym pedal twardszy. Dodajesz plynnie, powoli gazu - pedal miekki, depczesz
narwowo - pedal twardnieje :) Jestem przekonany ze daloby to zauwazalne
oszczednosci w spalaniu, w sumie prawie zadnym kosztem.

q

oszczędności pewnie i owszem, ale mocować się z własnym autem to chyba nic przyjemnego. kilka depnięć z oporem w kilkuset kilometrowej trasie i wychodzisz z kłodą zamiast nogi :)

laisar - 2012-10-25, 15:43

grekol napisał/a:
kilka depnięć z oporem w kilkuset kilometrowej trasie i

...siłownia nie potrzebna! Zatem nie dość, że ekonomicznie, to jeszcze zdrowo (:

DrOzda - 2013-09-27, 11:10
Temat postu: Ogranicznik prędkosci
Według instrukcji przy ustawionym limicie prędkości wystarczy mocno depnąć pedał gazu i wtedy samochód zaczyna przyspieszać a ikona ogranicznika miga.
Niestety mimo licznych prób u mnie to nie działa - czy to jest normalne w wersji 1.6 czy mam coś wybrakowanego ?

piotr. z - 2013-09-27, 14:12

Tzn. nie przyspiesza czy nie miga ikona?
DrOzda - 2013-09-27, 14:27

piotr. z napisał/a:
Tzn. nie przyspiesza czy nie miga ikona?

Nie przyspiesza i nie miga ...

PiotrWie - 2013-09-27, 17:34

Ogranicznik prędkości nie powinien tak działać ( powinien tak jak w instrukcji) - więc do reklamacji
maciek - 2013-09-27, 17:51

mogę że założyć że mu powiedzą że TTM lub wersje na rynek polski inaczej są zaprogramowane :-)
bebe - 2013-09-27, 17:57

Jeździliśmy Lodgy z ogranicznikiem na pikniku. Oczywiście bawiłem się ogranicznikiem prawie cały czas, bo jestem zboczony. :>

On ma sprzętowy klik. :) W tym sensie, że po wciśnięciu gazu do końca, kiedy ogranicznik ogranicza, trzeba jeszcze mocniej wcisnąć pedał, wtedy pedał wpadnie z takim kliknięciem jakby wciskał klawisz i samochód jedzie.

Jak nic takiego nie chce się zrobić, to reklamuj.

słoń - 2013-09-27, 19:42

Czyli podobnie jak w automacie kick-down??
wielgibolo - 2013-09-27, 20:39

u mnie wszystko działa, ale nie wystarczy wcisnąć mocniej pedał gazu jak napisałeś. tam jest taki podwójny opór. podwójna podłoga.

jak dojdziesz z gazem "do dechy" to dociśnij jeszcze dalej aż przeskoczy - wtedy auto zareaguje.

a jak nie zareaguje to reklamuj

DrOzda - 2013-09-29, 20:22

OK jednak działa, aby zadziałał trzeba mieć już osiągniętą ustaloną prędkość wtedy przy mocniejszym depnięciu gazu pojawia się "drugie dno" :)
BigT - 2014-03-10, 16:53

http://www.daciaklub.pl/f...1632756#1632756
gbyrka napisał/a:
- jako limiter prędkości maksymalnej (np w ustawiasz sobie 70km/h i limiter nie pozwoli Ci jechać szybciej - wielu chwali sobie takie rozwiązanie w mieście)
Gdyby pikało, brzęczało to pół biedy, ale tak na sztywno jak blokuje to dość niebezpieczne może być.
jas_pik - 2014-03-10, 17:13

BigT napisał/a:
ale tak na sztywno jak blokuje to dość niebezpieczne może być.

Ale nie jest bo jak wciskasz gaz do dechy to limiter przestaje Cię blokować i możesz wyprzedać :mrgreen:

Karenzo - 2015-09-17, 19:34

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak działa ogranicznik prędkości by dacia ?

z tego co zrozumiałem blokuje on tylko możliwość przekraczania pewnej prędkości
normalnie trzeba wciskać gaz cały czas

imielinek - 2015-09-17, 19:40

tak trzeba wciskać gaz cały czas po wciśnięciu do podłogi dezaktywujesz chwilowo aż prędkość spadnie poniżej ustawionej bo jazdy beż trzymania gazu służy tempomat
Karenzo - 2015-09-17, 19:50

"regulator i ogranicznik prędkości "
to tempomat ?

corrado - 2015-09-17, 20:20

tak, mam to u siebie i dziala bez zadnego aktualizowania czy podlaczania CLIPa
maciek - 2015-09-18, 08:49

Regulator to tempomat
ogranicznik to ogranicznik prędkości ;-)

lysy1991 - 2015-09-18, 10:09

Dokładnie w Lodgy ogranicznik jest sterowany na zasadzie kickdowna w automacie po przeskoku pedału zaczyna dalej przyspieszać i mruga ikonka. ogranicznika w lodzi nie da się włączyć równolegle z tempomatem bo są na jednym przełączniku.
route2000 - 2015-09-18, 11:15

lysy1991 napisał/a:
Dokładnie w Lodgy ogranicznik jest sterowany na zasadzie kickdowna w automacie po przeskoku pedału zaczyna dalej przyspieszać i mruga ikonka. ogranicznika w lodzi nie da się włączyć równolegle z tempomatem bo są na jednym przełączniku.

To jest prawda, bo sam osobiście to sprawdzałem. ;-)