|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Regulacja wybieraka skrzyni biegów
corrado - 2013-09-29, 18:25 Temat postu: Regulacja wybieraka skrzyni biegów Hej,
Mam pewien temat, przy wrzucaniu biegów czuje pewne opory/luzy. Podejrzewam że wyrobiły się tulejki na wybieraku , bądź się źle linki wyregulowane.
Nie mogłem znaleźć tego tematu w ang. serwisówce Dustera. W poprzednim ładnie wymieniłem tuleje i wyregulowałem drążek że wrzucanie szło jak "w masło" mimom że auto miało 12 lat.
Czy ktoś zmierzył się z tematem regulacji wybieraka skrzyni/ lub wymiany tulejek zarówno na wybieraku albo może i drążku zmiany biegów ?
MOJA SKRZYNIA TO JR5 * 189
W Dialogysie coś u mnie nie widzę elementów wybieraka i tulejek :(
corrado - 2013-10-23, 08:45
Czy można poprosić Laisara ( albo kogoś innego uprzejmego ) o zdjęcia i części plastikowe wybieraka skrzyni biegów ?
Moja wersja skrzyni b. to: JR5 * 189
laisar - 2013-10-24, 17:29
corrado napisał/a: | części plastikowe wybieraka skrzyni biegów? |
O to chodzi?
(Nieważne, że MCV-kowe, w dusterze jest tak samo).
(No bo chyba nie chodzi o wybieraki wewnątrz skrzyni biegów? Nie są zdaje się plastikowe...).
corrado - 2013-10-24, 17:47
Aha, a co to jest nr 3 ?
Do czego to służy ?
Chodziło mi generalnie o te końcówki linek które łączą się z wybierakiem na skrzyni .
Na rysunku to te główki ( chyba białe jak kojarzę ) dwóch linek z punktu 1. Nie wiem , czy faktycznie nie są wymienne ?
W golfie 4 miałem takie same i po wymianie i regulacji , tam się blokowało drążek i wybierak na skrzyni i popuszczało sprężcynki i napinało z tych główek linek . Było jak niebo/ziemia.
Może gdzieś jest przynajmniej opis jak się reguluje te cięgna ? Bo takie coś robić trzeba chociażby po zrzucaniu skrzyni ( przy wymianie sprzęgła )...
laisar - 2013-10-25, 02:13
corrado napisał/a: | co to jest nr 3? |
"Drążek sterujący" - w jednych skrzyniach jest on, a w innych linki sterujące.
corrado napisał/a: | końcówki linek które łączą się z wybierakiem na skrzyni |
Nie ma takiej części zamiennej.
corrado napisał/a: | jak się reguluje te cięgna? |
Serwisówka nie opisuje takiej czynności.
corrado - 2013-10-25, 08:02
:(
Dziwna sprawa, tym bardziej że końcówki to tulejki plastikowo/gumowe , przynajmniej u mnie na skrzyni :P
laisar - 2013-10-25, 08:34
@corrado: W renówkach z tą skrzynią w razie potrzeby wymienia się całą linkę - może dlatego nie ma potrzeby regulacji? Ale to faktycznie dziwne...
corrado - 2013-10-25, 08:56
A jest nr referencyjny tych linek ?
Może koszt jest do przełknięcia i warto byłoby je wymienić .
laisar - 2013-10-25, 09:20
corrado napisał/a: | jest nr referencyjny tych linek ? |
Np w megane II 1.6 16v hatchback/sedan: 7701474701 - 338 zł brutto / szt.
W clio III 1.6 16v 3d: 349352288R - 569 zł brutto za komplet 2 szt.
A w innych jeszcze inaczej...
W daciach wyłącznie w całości razem z lewarkiem zmiany biegów i jego podstawą: 6001548695 - 582 zł.
laisar - 2013-10-25, 23:19
Cytat: | może dlatego nie ma potrzeby regulacji? |
No najwyraźniej:
MR364MEGANE3-37A-83 napisał/a: | Uwaga: Nie istnieje układ regulacji cięgien. |
76magg - 2016-04-10, 22:52
Wykopię temat...
Mam MCV 1,6 rocznik 2009. I przy zmianie biegów zgrzyta itp. Po wstępnych oględzinach przez zaprzyjaźnionego mechanika wyszło, że problemem są luzy na tulejkach od linek zmiany biegów.
Od lewarka zmiany biegów idą dwie linki, które kończą się (już w komorze silnika) plastikową częścią (białą/kremową) w której zatopiona jest guma... która wciśnięta jest na metalowe jabłko wychodzące ze skrzyni biegów.
Linki takie mam dwie... i z tego co napisaliście powyżej, wynika, że muszę kupić je razem z lewarkiem.
Pytanie, czy może rynek zamienników poszedł o krok do przodu w stosunku do producenta... i da się dostać same linki?
Albo same te końcówki?
Może samą gumę?
A może ktoś to już jakoś umie regenerować, albo czymś zastąpić?
kali - 2016-04-11, 07:16
Obawiam się że zgrzyta z innego powodu. Luz nie jest raczej powodem zgrzytania.
Po co regenerować jak można wyminić w całości i masz pewność wszystkiego. Tak jest taniej.
route2000 - 2016-04-11, 07:18
Raczej sprzęgło jest do wymiany (nie wysprzęgla się do końca) albo wyrobiły się synchronizatory w skrzyni biegów....
76magg - 2016-04-18, 13:30
Sprzęgło było wymienione nie tak dawno (po 100k). A mechanik na słuch przy testowaniu stwierdził, że to właśnie nie skrzynia czy synchronizatory ale właśnie przełożenie lewarka.
Jak otworzyli i grzebali, to też stwierdzili, że luzy są za duże i powinny być mniejsze.
|
|