|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Co zrobić ze zużytymi Osram Nighbreakerami ;)
Marmach - 2013-09-29, 21:34 Temat postu: Co zrobić ze zużytymi Osram Nighbreakerami ;) Jakiś czas temu spaliły mi się (po roku z hakiem, ok. 18 000km i kilku górskich odcinkach z solidnym wytrząsaniem) Nightbreakery. Ponieważ i tak je lubię, bo świecą dużo lepiej od zwykłych, to i tak wsadziłem nowy komplet, ale też wpadłem na pomysł wykorzystania "przepalonych" żarówek - wmontować je w domową lampkę.
Oczywiście można było to zrobić prościej - zamontować kostkę H4 do gotowej oprawki do halogenów... ale że lubię się bawić wyrzynarką, wkrętarką i papierem ściernym, to wyprodukowałem na szybko kompletną lampkę z dostępnych w szafie materiałów budowlanych, wykorzystując dodatkowo ceramiczną kostkę H4, transformator elektroniczny i kawałek kabla :D
Proszę się tylko nie śmiać z wykończenia, jestem wprawdzie inżynierem, ale zapracowanym i do tego z niewłaściwej branży :D
W każdym razie Nightbreakery świecą teraz w kuchni - DUŻO mocniej niż zwykła żarówka 60W, no i mam je (jak też inne) w zasadzie za darmo za każdym razem, gdy włókno świateł mijania się zużyje ;)
mud maX - 2013-09-29, 22:23
Adam Słodowy by się nie powstydził
mekintosz - 2013-09-29, 22:56
Cube wyszło fajnie, oryginalnie
Marek1603 - 2013-09-30, 04:59
Gratuluję zapału i inwencji twórczej.
Ptah - 2013-09-30, 12:47
Fajny pomysł
matysz - 2013-10-03, 05:47
a ile to to prundu żre?
Marmach - 2013-10-03, 15:36
Watomierz pokazuje dokładnie 60W, czyli tyle ile mają brać drogowe. Zakładając, że transformator coś tam zużywa, pobór samej żarówki może być minimalnie mniejszy.
|
|