|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - dziwne objawy
roidemonde - 2013-10-11, 14:43 Temat postu: dziwne objawy Witam
Jestem tutaj świeży ale zanim napisałem próbowałem znaleźć gdzieś punkt zaczepienia na dwie sprawy związane z moim Dusterem. Mam swoją Dacię od półtora miesiąca i gdzieś coś mi przeszkadza.
To jest wersja 1.5 dCi 86 KM.
1 pierwszy problem pojawia się w momencie kiedy ruszam (1,2 bieg) coś mi stuka dziwnie z prawej strony z przodu - tak jakby coś uderzało o siebie. Nie jest to metaliczny dźwięk - nazwałbym go bardziej plastikowym. Ten dźwięk pojawia się również w momencie, kiedy obroty spadną a ja mam jeszcze wysoki bieg.
2 problem to dziwne zachowanie sprzęgła. Po zmianie biegu kiedy puszczam sprzęgło mam wrażenie jakbym jechał po tarce (często przy światłach w Łodzi, Warszawie można takie tarki spotkać).
Auto ma dopiero 30000 km przejechane (udokumentowany, serwisowany w Polskim salonie) więc dziwią mnie takie objawy.
Może ktoś z Was się z czymś takim spotkał i będzie w stanie pomóc świeżemu właścicielowi Dacii.
Dzięki z góry za odpowiedź i pomoc
DrOzda - 2013-10-11, 15:31
No cóż wszystko wskazuje na sprzęgło (tłumiki drgań skrętnych?) - raz że te zakładane w Daciach do najtrwalszych nie należą a dwa że przy złej obsłudze łatwo da się je załatwić na amen.
Na szczęście nie masz koła dwumasowego więc koszt części dość niski (poza wysprzęglikiem).
WhiteDragon - 2013-10-11, 19:54
W półtora miesiąca 30 000 km? - No to dość duży przebieg jak na taki czas...
Lajkonik - 2013-10-11, 22:11
WhiteDragon napisał/a: | W półtora miesiąca 30 000 km? - No to dość duży przebieg jak na taki czas... |
Może koledze roidemonde chodziło o 1,5 roku, albo o 3 000 km
roidemonde - 2013-10-12, 01:29
WhiteDragon napisał/a: | W półtora miesiąca 30 000 km? - No to dość duży przebieg jak na taki czas... |
ja go kupiłem półtora miesiąca temu od gościa, który kupił je w polskim salonie. i teraz ma 30000 km a auto jest z 2010 z grudnia więc jak na 3 lata to dość mało. Ale poprzedni właściciel raczej do kościoła nim jeździł :)
Andrzej Zajczuk - 2013-10-12, 08:16
Zjawisko stukotu występuje w Dusterach zawsze przy pierwszym ruszeniu po uruchomieniu silnika. Serwis tłumaczy to jak auto test ABS-u. Do momentu wyłączenia zapłonu i ponownego uruchomienia nie występuje nigdy.
Pozostałe objawy wskazują na usterki w układzie napędowych ja stawiam jeszcze na poduszki zawieszenia silnika i skrzyni biegów.
Hakama 4x4 - 2013-10-13, 07:30
Z tym sprzęgłem czasem mam to samo i tak już przejechałem 74 kkm. Szarpie raz na kilkanaście- kilkadziesiąt ruszeń. Nie powinno tak być ale auto kupiłem używane z przebiegiem 40 kkm więc u mnie przypuszczam, że przyczyną jest zużycie przez przegrzanie przez moją poprzedniczkę. Jeżdżę z tym. Ty masza taki przebieg, że wymienią może nawet na gwarancji ale nie czekaj bo Ci powiedzą, że zużyłeś sprzegło po 40 kkm (zresztą to się ponoć zdarza w Dusterach jak się trzyma nogę na sprzęgle - trzeba być na to wyczulonym by but kłaść na podłodze). Zgłoś jak najszybciej do ASO.
Zjawisko mam tylko na 1 i wstecznym i sporadycznie.
bossboss - 2013-10-13, 09:00
mam tak w wilgotne dni. jak ruszam na 1szym biegu auto mi drga, trzęsie i podskakuje ale tylko 7-8 pierwszych ruszeń--sądzę że wilgoć dostała się do przewodów(mam dopiero 9000 tys przebiegu)
Hakama 4x4 - 2013-10-16, 06:29
roidemonde napisał/a: | Po zmianie biegu kiedy puszczam sprzęgło mam wrażenie jakbym jechał po tarce |
Napisz proszę co na to Twój serwis. Z moim akurat jak jestem w serwisie to nie chce szarpać więc nie ma tego za bardzo jak zdiagnozować.
Marek1603 - 2013-10-16, 09:03
Hakama sprawdź sobie przewody do świec, jeżeli jest to na zimnym silniku, a zwłaszcza rano.
Hakama 4x4 - 2013-10-16, 09:06
Marek1603 napisał/a: | przewody do świec |
Dzięki, spróbuję bo są jeszcze oryginalne, choć wydaje mi się, że podczas szarpania autem silnik pracuje równo.
Marek1603 - 2013-10-16, 12:08
No właśnie. Oryginalne, a parę tysiączków masz już przejechane i to na LPG.
Czajowi w sanderce to rozerwało nawet jeden kapturek przy cewce.
corrado - 2013-10-16, 14:35
Mam ten sam silnik -> K9K 796
dziwne objawy, nie za bardzo specyficzne albo kiepsko opisane.
A wogóle masz dobrze odpowietrzony układ hamulcowy ?
Nie musisz ze 2 razy wcisnąć hamulca z rana zanim stwardnieje ?
Z hałasem plastiku musisz popatrzeć sam pod auto/maskę itp.
laisar - 2013-10-17, 00:10
roidemonde napisał/a: | kiedy puszczam sprzęgło mam wrażenie jakbym jechał po tarce |
Na wszystkich biegach, przy różnych obrotach?
Bo gdyby przypadkiem zawsze tylko przy tych samych (ew. ich wielokrotności), to może być jednak coś innego, co po prostu wpada w drgania - a wtedy pierwszy podejrzany to... wydech: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=972
|
|