|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Uruchomienie II linii produkcyjnej w Tangerze
Rysiob - 2013-10-11, 14:12
Wzrosło zainteresowanie Sandero II i Sandero II Stepway. W tym roku sprzedano prawie 80 tysięcy egzemplarzy i na zrealizowanie czeka jeszcze więcej zamówień. Dlatego Dacia zdecydowała się na produkowanie tych modeli również w fabryce w Tangerze (Maroko).
Obecnie północnoafrykańska fabryka może wytwarzać prawie 200 tysięcy egzemplarzy, a po modernizacji nawet 340 tysięcy rocznie. Egzemplarze z Maroka będą trafiać zarówno do klientów afrykańskich, jak i europejskich.
źródło: http://es.autoblog.com/20...ra-abastecer-l/
orzeszek2 - 2013-10-16, 16:58
W Rumunii już nie mogli?
radzio - 2013-10-16, 17:00
Ciekawe jak się to odbije na cenach i jakości poszczególnych wykonań. Ja mimo wszystko wolałbym wersję rumuńską.
maciek - 2013-10-16, 17:22
nie słyszałem żeby Lodgy rdzewiało
radzio - 2013-10-16, 18:52
Pożyjemy zobaczymy. Pozatym nie o rdzę mi chodzi. Tylko o "kręgi kulturowe" monterów.
maciek - 2013-10-16, 18:57
czyli wolicie kupować od cygana?
nie rozumiem was polaczki
chriskb - 2013-10-16, 19:05
Kol.maciek, chyba nie jest na miejscu obrażanie jakiejkolwiek nacji. To Forum również czytają w Rumunii.
d3mol3k - 2013-10-16, 19:21
Oj tam, oj tam. W moim Loganie elementy z plastiku pochodzą z marokańskiej fabryki i muszę powiedzieć że są naprawdę dobrej jakości. Myślę że nie należy obawiać się tamtych wersji - wszak to całkowicie nowa fabryka jest. No i stal przechowywana jest w lepszych warunkach pogodowych .
W sumie i tak wszystko zależy od czynnika ludzkiego - jedni chcą i pracują inni chcą i udają że pracują. Zresztą wiem droga to nie samochód ale te nasze dość szybko wymagają remontu kapitalnego a przecież budujemy je my Polacy .
radzio - 2013-10-16, 19:35
maciek napisał/a: | czyli wolicie kupować od cygana? |
Cygan != Rumun (notacja informatyczna "różne od")
maciek napisał/a: | nie rozumiem was polaczki |
Dlaczego obrażasz ludzi których nie rozumiesz? Słowo "polaczki" ma wydźwięk zdecydowanie negatywny.
Marek1603 - 2013-10-16, 20:15
Koledzy, proszę przestańcie, bo rozpętacie niepotrzebną burzę.
DrOzda - 2013-10-16, 20:31
maciek napisał/a: | nie słyszałem żeby Lodgy rdzewiało |
Rdzewieje , a właściwie pokrywa się rdzawym nalotem , tylna klapa pod kołkami plastikowymi.
Poza tym po blisko roku nic nie stwierdziłem.
Karenzo - 2013-10-16, 21:04
Bardziej bym się martwił podziału na lepsze dacie i gorsze to może mieć skutki w cenie i jakości .
W rumuni mają zostać tylko te droższe .
Tutaj wszystko zależy od firmy bo jak chce wyprodukować dobrze to nawet w chinach zrobią super samochód to już nie te lata że coś z europy było lepsze .
Wszystko rozbija się o pieniądze .
laisar - 2013-10-16, 22:37
http://sjp.pwn.pl/slownik/2561982/
<:
orzeszek2 napisał/a: | W Rumunii już nie mogli? |
Bez rozbudowy - nie, pracują już pełną parą i ledwie się wyrabiają, a fabryka w Tangerze od razu była planowana na 2 linie. Wszystko dzieje się więc mniej więcej zgodnie z planem.
wat - 2013-10-16, 22:42
Rumunia widać już zbyt droga na rozbudowę
laisar - 2013-10-16, 23:18
Gdyby ta konkretna fabryka, w takim stanie jak jest, stała w dowolnym innym kraju - łącznie z Marokiem - to decyzja mimo wszystko byłaby zapewne też podobna. Oczywiście, że na samym końcu wszystko rozbija się o kasę, ale zazwyczaj wpływ na nią mają jednak jakieś konkretne uwarunkowania techniczne.
Poza tym zakłady w Rumunii zostały już niedawno zmodernizowane - w ramach rozpoczęcia produkcji logana/sandero 2.
DrOzda - 2013-10-17, 07:57
Dywersyfikacja, skrócenie łańcucha dostaw itp. - Renault jest koncernem globalnym i planuje rozwój w tym duchu. 10 lat temu Dacia miała być modelem na rynki wschodniej Europy i krajów b. ZSRR więc lokalizacja rumuńska idealnie tam pasowała. A że nikt nie przewidział takiego sukcesu na rynkach rozwiniętych więc i Renault musiał zmodyfikować strategię działania. Fabryka w Maroku była projektowana tak aby zaopatrywać zarówno Europę zachodnią jak i Afrykę.
|
|