|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Czy ktos już zamówił nowego dustera?
johnson - 2013-10-13, 15:13
dzial zakupowy trochę lezy więc spytam tutaj, ktos już może zamówił nowego dustera? jakieś ciekawe rabaty?
sereq - 2013-10-14, 09:44
Nie liczyłbym na żadne rabaty przy modelu wchodzącym dopiero do sprzedaży
johnson - 2013-10-14, 09:47
Rabaty są, albo około 3% albo 7% przy rabacie dla mysliwych/leśników/geodetów itp., zastanawiam się czy ktoś może na własnej skórze wie ile można wytargować.
Cav - 2013-10-27, 07:58
Nie ma szans na takie rabaty.
Udało mi się wytargować 2,5 % plus zniżka na akcesoria i to przy zamawianiu topowej wersji.
BTW: Czy gdzieś już dojechały nowe Dustery do salonów i można je oglądać?
Bo teoretycznie miały już być, ale dzwonili, że sprawa się opóźni o dwa tygodnie.
Boję się, że może to zaowocować tym, że odbiór auta też się opóźni, na przyszły rok, co jest nie do zaakceptowania ze względu na vat.
TD Pedro - 2013-10-27, 10:32
Cytat: | ... odbiór auta też się opóźni, na przyszły rok, co jest nie do zaakceptowania ze względu na vat. |
tzn.?
etam - 2013-10-27, 11:57
TD Pedro napisał/a: | Cytat: | ... odbiór auta też się opóźni, na przyszły rok, co jest nie do zaakceptowania ze względu na vat. |
tzn.? |
Od stycznia nowe przepisy dot. VAT. Zmniejszy się limit odliczenia przy zakupie - było 60% max 6000 PLN, a ma być 50% max 8000 PLN. Przy cenach Dusterów oznacza to realnie , że będzie można odliczyć o 10% mniej.
http://ksiegowosc.infor.p...y-w-2014-r.html
Karenzo - 2013-10-27, 12:13
Trzeba pogadać z dillerem u mnie było chyba coś takiego z ubezpieczeniem jakaś promocja do czasu i diller zrobił tak że wysłał papiery oddzielnie ,ja wszystko ogarnąłem przed czasem po czym dostałem fizycznie samochód.
Z fabryki samochody wyjeżdżają z papierami i zazwyczaj stoją kilka dni na granicy .
U mnie było tak że dokumenty były tydzień przed samochodem .
Cav - 2013-10-27, 19:02
Żeby były nowe przepisy i nowe odliczenia, to by nie było źle.
Ale jeśli Unia się na nie nie zgodzi do końca grudnia, to od stycznia wracają stare przepisy, czyli kratki jako jedyna możliwość odliczenia czegokolwiek w vat.
A Dacia homologacji na ciężarowego kratkowoza raczej do stycznia nie zrobi.
P.S.
Akurat przy topowej wersji 50% to więcej niż 60%, bo zwiększyć się ma limit kwotowy z 6 na 8 tys.
johnson - 2013-10-27, 20:16
Cav napisał/a: | Nie ma szans na takie rabaty.
Udało mi się wytargować 2,5 % plus zniżka na akcesoria i to przy zamawianiu topowej wersji.
. |
2,5-3% jest spokojnie do wyrwania kupując jakąś lepszą wersję i daja go prawie wszedzie, w katowicach bylo 3% i 1% od dealera , 7% jest jak najbardziej do zrobienia korzystając z rabatu dla grup zawodowych, ja tak zamówiłem bialego prestiga 4x4 dci, dorzuciłem grzane fotele i mapy i wyszło 68k z kawałkiem
TD Pedro - 2013-10-27, 20:21
etam napisał/a: | Od stycznia nowe przepisy dot. VAT. Zmniejszy się limit odliczenia przy zakupie - było 60% max 6000 PLN, a ma być 50% max 8000 PLN. Przy cenach Dusterów oznacza to realnie , że będzie można odliczyć o 10% mniej. |
to akurat nie jest jeszcze w szczegółach przesądzone... prawdopodobnie będzie jednak lepiej, tzn. nastąpi powrót do przepisów obowiązujących przed wejściem Polski do UE...
Cav - 2013-10-28, 09:15
Tyle że pewnie kratek w nowych modelach nie będzie od razu, więc tak czy tak nie da się skorzystać z odliczenia i to ŻADNEGO.
sereq - 2013-10-28, 09:18
Cav napisał/a: | Tyle że pewnie kratek w nowych modelach nie będzie od razu, więc tak czy tak nie da się skorzystać z odliczenia i to ŻADNEGO. |
Prowadząc DG możesz odliczyć VAT tak jak koledzy pisali wyżej, kratka tu nie ma nic do rzeczy.
TD Pedro - 2013-10-28, 09:21
Cav napisał/a: | nie da się skorzystać z odliczenia i to ŻADNEGO |
jeżeli będzie "kratka" to skorzystasz z odliczenia całego VAT, jeżeli bez "kratki" to z odliczenia częściowego... inna sprawa to odliczanie VAT od paliwa, ale jak to będzie to na chwilę obecną nie wiadomo...
Cav - 2013-10-28, 19:58
No właśnie problem polega na tym, że jak Unia nie zdąży ze zgodą na częściowe odliczenia VAT, to bez kratki nie skorzystasz z ŻADNEGO odliczenia.
Obecne przepisy, zezwalające na odliczenia częściowe, wygasają 31 grudnia 2013.
Czytajcie trochę na co odpowiadacie.
Ale wracając do meritum - jest już gdzieś nowy Duster w Polsce?
TD Pedro - 2013-10-28, 20:46
Cav napisał/a: | jak Unia nie zdąży ze zgodą (...) Czytajcie trochę na co odpowiadacie. |
wywołałeś temat zakładając pewien możliwy/przewidywany stan przyszły a rozwinięcie tematu wykazało tylko, że niekoniecznie tak być musi... jak będzie tego na chwilę obecną nikt nie wie...
Cav - 2013-10-28, 20:54
Jasne, że nikt nie wie i to jest najbardziej wkurzające, że w tym kraju nawet samochodu nie idzie spokojnie kupić, bo nie wiadomo jakie podatki będą za 2 miesiące.
Dlatego trzeba raczej liczyć się z wariantem najgorszym, a nie najlepszym i przygotować sobie jakieś wyjścia awaryjne.
darekG - 2013-10-28, 23:08
Kilkukrotnie kupowałem nowe samochody, zawsze droższe od Dacii, i byłem przyzwyczajony do większych upustów, mimo że nie jest ze mnie negocjator.
Dacia to inny świat. Max co mi się udało wytargować to rabat zawodowy 7% i kilka drobiazgów.
Nowy Duster ma dojechać na początku grudnia, a w salonie ma się pojawić do obejrzenia na początku listopada.
Co do odliczeń - także kupuję na firmę - już się przyzwyczaiłem do braku kompetencji władzy i że mają Nas w d.
johnson - 2013-10-29, 13:33
Ja za swój sukces negocjacyjny uważam że dostałem rabat zawodowy na biały kolor :) jak dla mnie kompletny bezsens, że w tej ofercie robią wymóg lakieru metalizowanego także dla droższych wersji
Grzesko76 - 2014-01-18, 17:38
W zeszłym tygodniu zamówiłem Nowego Dutera w wersji Laureate 1,6 16v 4x4. Pakiet Look do tego pakiet off-road full elektryka, klima, metalic lakier, tapicerka carbone itd. Dealer dożucił alarm dywaniki i podgrzewane siedzenia i rabat od ceny końcowej coś około 2,5kk. Czas odbioru koniec marca ...... Ech to czekanie. Podotykałem go pomacałem i naprawdę mi się podoba.
|
|