DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Monitor / zestaw / zagłówki DVD / multimedialny

wieza - 2008-07-02, 10:33
Temat postu: Monitor / zestaw / zagłówki DVD / multimedialny
Witam mam pytanko jako przyszly uzytkownik MCV czy ktos montowal juz sprzecik grajacy razem z monitorkiem DVD?
Ja mam taki zamontowany w swoim woziku znaczy monitorek jak wyjezdzamy to zakladam. Ale jak by to mozna bylo zamontowac w MCV sprzecik super odbiera stronka http://gvox.intercars.com...?id=89&lang=PL& Co prawda mozna znalezdz to troche taniejw neciku a przynajmniej moim dzieciom sie nie nudzi jak podrozuja autkiem.
Jak byscie to widzieli w montarzu w tym autku ?
Pozdr

laisar - 2008-07-02, 11:39

W MCV-ce miejsca nie brakuje na żadne pomysły (: - radioodtwarzacz co prawda zmieści się tylko w rozmiarze 1 DIN jeśli ma być zamontowany w przewidzianym na niego miejscu, ale zawsze można się zdecydować np na półkę sufitową dla drugiego rzędu pasażerów i na niej zainstalować co już tylko się chce. Nie wiem tylko, czy przy obecnych cenach sprzętu aby na pewno opłaca się kupować coś dedykowanego do samochodu - no ale to już każdy musi sam rozważyć kwestię własnych priorytetów.

Moje dziecki póki co poprzestają na słuchaniu bajek, ale w przyszłości w razie czego skorzystamy z laptopa, bo montowanie czegoś na stałe wydaje mi się idealnie zbędne.

Konrad - 2008-07-07, 07:03

Ja do swojego sedana zakupiłem taki zestawik dwóch monitorków ( we wnętrznościach jednego jest odtwarzacz DVD ) montowanych na elastycznych paskach do zagłówków. Koszt ( w 2007 ) 850 zł na Allegro - teraz były dostępne w sklepach ( Media itp ).
Nie przeskakują, czytają wszystko.
Do tego mają luźne wyjścia audio i video dlatego można pomyśleć o dodatkowym ekranie ( lub telewizorku ) i wówczas po problemie dla drugiego rzędu siedzień.
Montaż trwa ok. 5 minut i jest prosty - bez ingerowania w samochód. Kwestia wprawy.
Każdy ekran ma wyjścia słuchawkowe, więc filmy pociech nie przeszkadzają tym, którzy chcą na przykład słuchać radia. Po zakończonej trasie zabieram sprzęt do domu i śpię spokojnie.

wox - 2008-07-22, 19:39

Konrad - mam do Ciebie prośbę, zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego - mógłbyś troszkę dodać do tego posta?
Chodzi mi o te elastyczne paski (do przypięcia sprzętu) - gdzie kupiłeś, ile kosztowały? W Media ... ostatnio nic takiego nie było (tylko jakiś uchwyt za prawie 180 zł). Ewentualnie jakieś zdjęcia?
Może coś więcej o sprzęcie (firma). W tej kwestii akurat coś już się orientuję (jakiś wybór jest), ale skoro Ty zachwalasz, to warto znać konkrety.

Konrad - 2008-07-22, 23:11

Mój zestaw to jakaś firma DUAL ( podobno francuska ) - był nowy ( rzekomo z wyprzedaży z Niemiec - w pudełku, folie na wyświetlaczach ). Cena : 850 zł ( w 2007 )
Ma dwa ekrany 7 cali każdy w jednym jest odtwarzacz. Są dwa zasilacze : jeden samochodowy, drugi sieciowy, były słuchawki ( takie małe - wkładane do uszu ), pilot. Jeden ekran ma elastyczny pasek, który oplata się wokół zagłówka i zapina na rzep, a drugi ekran ( ten z odtwarzaczem ) jest w takiej badziewnej torbie przyczepianej do zagłówków elastycznymi paskami ( jest cięższy ).
W instrukcji nie napisali jak to montować. Po kilku razach doszedłem do wprawy. Montuję to około 5 minut i tyle zdejmuję. Nie próbowałem montować tego codziennie - nie chce mi się i moim zdaniem trochę sporo z tym roboty. Zakładam tylko na trasy.
Dzisiaj je dokładnie obejrzałem - nie mają luźnych wyjść video, ale kabel jest analogowy, więc nie problem go rozdzielić.

Jest prawie identyczny zestaw Thomsona, ale kosztował ok. 1300 zł ( ma lepsze mocowania ).
Widziałem też że Manta robi takie coś w cenie ok. 600-700 zł.
W każdym zestawie samochodowym są paski do zamontowania do zagłówków.

wox - 2008-07-23, 09:55

Konrad - WIELKIE DZIĘKI
Pozdrawiam

breweryszein - 2009-07-03, 09:53
Temat postu: przeprowadzenie kabli zagłówków multimedialnych
Na allegro są dostępne zagłówki multimedialne w dosyć przyzwoitych cenach. Problemem jest to, że kable do dvd biegną w stalowych prętach mocowania zagłowka. Taki sposób montażu wymaga poprowadzenia tych kabli przez fotel. Czy wiecie jak poprowadzić kable przez fotel??
laisar - 2009-07-03, 10:36

breweryszein napisał/a:
jak poprowadzić kable przez fotel??

Trzeba częściowo zdemontować pokrycie fotela, dzięki czemu uzyska się dostęp do prowadnic zagłówka - dalej to już powinno być prosto...

laisar - 2009-07-23, 17:26

...natomiast na "żywo" wygląda to w efekcie mniej więcej tak (fotki z tylnej kanapy, ale z przodu jest zapewne bardzo podobnie):
BMH - 2012-11-07, 20:47
Temat postu: multimedia w Dacii
W broszurce zachęcajacej do zakupu Daci Lodgy pojawiło się cos takiego
http://allegro.pl/nextbas...2714942212.html

Proszę o opinnie zalety,wady tego produktu z chęcią poczytam o lepszych produktach a zarazem duzo tańszych :-/

laisar - 2012-11-07, 21:16

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=14798#14798
chriskb - 2012-11-08, 06:21

BMH,

Moim skromnym zdaniem przy 9 calach tak niska rozdzielczość to żaden rarytas, nie mówiąc już o cenie.

To już może coś takiego, będzie taniej. Uchwyt na zagłówek to około 50 PLN

http://allegro.pl/hybrydo...2745282541.html

Skora - 2012-11-08, 11:33

W tesco sa (lub były) dwa monitorki z DVD na zagłówki za ok. 250 zł TECHNIKA bardzo dobrze działaja Dzieciaki sa zachwycone (w promocji kosztowały niecałe 180 zł).
Nargo - 2017-03-03, 07:15
Temat postu: Odtwarzacz dla dzieciaków
Witam kolegów.
W tym roku moja druga ćwiartka zamyśliła sobie odtwarzacze na zagłówki dla bombli sztuk dwa.
I w związku z tym mam pytanie:
Jakie macie doświadczenia i co ewentualnie polecacie.

Mi po pobieżnej analizie rynku wyszło, że nie można nic takiego w kupić w sklepach stacjonarnych jedynie Alle i Ali.

Żywiec - 2017-03-03, 07:22

Ja używałem Manty "bliźniaka" jeden odtwarzacz matka drugi jako "córka" wieszanej na zagłówki, niby firma niezbyt atrakcyjna ale przez kilka lat mi służyły a teraz leżą sobie zakurzone na szafie, można również używać ich w domu jako odtwarzacz.
Drozu - 2017-03-03, 08:48

Ja kupiłem na Allegro uchwyt na tablet montowany do zagłówka i sprawdza się super, w erze tabletów które kosztują grosze nie widzę sensu kupowania urządzenia które nie potrafi niczego więcej poza odtwarzaniem filmów, tablet wykorzystasz nie tylko w samochodzie i nie tylko do bajek.
Nargo - 2017-03-03, 21:47

Z tabletem jest taki problem, że nie mogę znaleźć żadnego programu do puszczenia tego samego filmu na dwóch sztukach w tym samy czasie.
zielony - 2017-03-03, 22:43

Klonowanie obrazu na tabletach jest możliwe, ale poprzez WiFi (wspólny router), o ile pamiętam w przypadku niektórych marek (bodajże Samsung) również przez Direct WiFi. Ale najprostsze rozwiązanie to chyba zakup tabletu 10'' z wyjściem HDMI oraz małego telewizorka (np. KRUGER&MATZ KM0196) z wejściem HDMI i zasilaniem z baterii oraz połączenie ich kablem z odpowiednimi końcówkami.
Marek1603 - 2017-03-04, 19:18

Ja to nawet na trzech mogę odtwarzać.
Puszczam na radiu 1DIN z wysuwanym LCD 7" i z tego idzie na zagłówki do monitorów.

Nargo - 2017-03-05, 08:16

Na ten moment mam taki plan:
Rasperry pi 3 + kodi + wyświetlacz dotykowy 3.5" jako serwer
splitter hdmi 1x4
i jak zielony proponował KRUGER&MATZ KM0196 x2 na uchwytach do zagłówków

@Marek1603 jakie masz monitory w zagłówkach?

Marek1603 - 2017-03-05, 10:57

Jeden odtwarzacz DVD 7" i drugi monitor z DVBT 9" CANVA, coś podobnego do Krugera. Rasowy chińczyk.

Monitor 7" kupisz już na allegro od 180zł.

Taka ciekawostka.
W pracy mamy 6 kamer na wodoskaz. Do tego dwa dzielniki obrazu i dwa monitory 19". Po trzy kamery na monitor. Ja się sprzęt posypał to był problem z zakupem. Monitory wtedy około 1000zł szt. no i dzielniki obrazu. Pomysł właśnie padł na zamontowanie takich 7' monitorów. Najśmieszniejsze, że po rabacie zapłacili za 6szt. monitorów mniej niż za jeden monitor no i obraz na minitorku 7" większy niż jako 1/4 z 19". Układ w dość znacznym zapyleniu pracuje 5 rok bez obsługowo. Musieliśmy tylko dokupić jeden zasilacz 12V/2,5A do 6-ciu monitorków.

robk1 - 2017-03-05, 14:44

Off top

Marek1603 napisał/a:
pracy mamy 6 kamer na wodoskaz.

Czyżby kolega pracował przy ZGH (pompy, woda, zapylenie, szyb "Stefan"?)

Marek1603 - 2017-03-05, 16:09

Nie. Koksownia Przyjaźń. A kamery są na poziom wody w walczaku na kotle.
W tamtym roku był remont i zapylenie na nastawniach gdzie są monitory spadło (uszczelnili m. in. dziury).

robk1 - 2017-03-05, 22:35

Myślałem że gdzieś przy ZGH, tam dużo wody pompują (najbardziej zawodniona kopalnia w europie)
Nargo - 2017-04-17, 09:45

Wracam z tematem.
Czy jest możliwość wyprowadzenia sygnału video z MediaNav na zewnętrzny wyświetlacz?