DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Nietypowy hałas - ktoś miał?

jan ostrzyca - 2013-10-27, 15:50
Temat postu: Nietypowy hałas - ktoś miał?
Po odpaleniu silnika (1.6 mpi) na zimnym, z prawej strony dobiega głośny dźwięk. Dźwięk trwa przez kilkadziesiąt sekund a potem stopniowo ustaje. Brzmi jak nieregularne stukanie/terkotanie/chrobotanie. Nie jest to odgłos wtryskiwaczy czy sprzęgła. Po kilkudziesięciu sekundach silnik zaczyna pracować normalnie, tj. głośno ale normalnie. Po ponownym rozruchu silnik pracuje normalnie. Trzeba go zostawić na dłużej, żeby hałas się pokazał. ASO niczego nie słyszy.
corrado - 2013-10-27, 20:14

Najlepiej nagraj ten odgłos pod maską i moment jak przestaje , wtedy będzie można coś powiedzieć , ale wg mnie sprawdź na początek pasek osprzętu, koła pasowe osprzętu i sprzęgiełko alternatora
Marek1603 - 2013-10-27, 20:29

Podaj jeszcze przebieg. Może to przewody zapłonowe? Może być od pierwszego cylindra z prawej.
laisar - 2013-10-27, 21:13

Albo pompa...

...Tylko że tak to można zgadywać w nieskończoność - łącznie z tym, że tak naprawdę to nie musi pochodzić z prawej strony.

(No chyba że jan otworzył maskę, schylił się nad komorą, kazał uruchomić silnik i ten dźwięk faktycznie dobiegał stamtąd).

chriskb - 2013-10-28, 07:00

Jak się nie ma stetoskopu, który kosztyje pare groszy to wystarczy kawałek twardego kija aby precyzyjnie zlokalizować źródło dzwięku.
Lajkonik - 2013-10-28, 07:14

chriskb napisał/a:
wystarczy kawałek twardego kija aby precyzyjnie zlokalizować źródło dzwięku.

Jak nie powie, z której to strony, to go tym kijem po oponach? :lol:
Po co ten kij?

chriskb - 2013-10-28, 07:20

Lajkonik, jednym końcem przykładasz do ucha a drugim szykasz po elementach silnika. Działa jak stetoskop. Stara metoda.
jan ostrzyca - 2013-10-28, 12:56

laisar napisał/a:
Albo pompa...

...Tylko że tak to można zgadywać w nieskończoność - łącznie z tym, że tak naprawdę to nie musi pochodzić z prawej strony.

(No chyba że jan otworzył maskę, schylił się nad komorą, kazał uruchomić silnik i ten dźwięk faktycznie dobiegał stamtąd).

Mistrzu tak właśnie uczyniłem!

laisar - 2013-10-28, 13:35

jan ostrzyca napisał/a:
tak właśnie uczyniłem!

No to co się pytasz co Ci terkocze? (((; Trzeba było od razu zlokalizować chociaż miejsce - na górze czy na dole, z przodu czy z tyłu? Tam jest kupa gratów...

A metalicznie czy plastikowo stuka/chrobocze?

Marek1603 - 2013-10-28, 18:31

jan ostrzyca napisał/a:

Mistrzu tak właśnie uczyniłem!

No i co terkocze? Bo nadal nie wiem. Może bym swoją osłuchał. :mrgreen: