|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Witam z Łodzi
mick - 2013-10-30, 12:43 Temat postu: Witam z Łodzi Witam wszystkich serdecznie. Forum Dacii czytam od kilku miesięcy od kiedy to dość przypadkowo miałem okazję odbyć jazdę próbną Dacią Lodgy. Wtedy to zaczęła dojrzewać u mnie myśl o zmianie dotychczasowego Scenica II na Lodzie. Niestety (a może w sumie stety) Scenic pomógł mi podjąć decyzję kiedy na trasie zepsuła się w nim turbina, wyciągnęła w przeciągu kilku sekund cały olej z silnika przy okazji go zacierając.
Dlatego od soboty jestem użytkownikiem 7 osobowej Dacii Lodgy Prestige 1.2 Tce. Autem, jego przestronnością a jednocześnie jego prostotą jestem zachwycony. Zdjęcia przy okazji wrzucę do odpowiedniego działu .
Pozdrawiam
Kratylos - 2013-10-30, 15:58
pluto - 2013-10-30, 17:02
Witaj
Mariusz - 2013-10-30, 17:35
Cześć
Powiedz mi jak oceniasz Dacię vs Scenica. Chodzi mi o ocenę jakości wykonania, komfortu jazdy itd. Bardzo mnie ciekawi porównanie właśnie tych dwóch marek i modeli. Prośba o rzetelne odczucia, a nie cukrowanie
Marek1603 - 2013-10-30, 18:00
Witaj w klubie i gratuluję.
Polecam przeczytać http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556
TD Pedro - 2013-10-30, 18:16
witaj w Klubie...
również jestem ciekaw porównania z poprzednim samochodem...
djquest - 2013-10-30, 18:20
Witaj,
Łódź wita Łódź.
My również planujemy kupić Lodgy .
Niech się dobrze sprawuje .
mick - 2013-10-30, 18:33
Mariusz napisał/a: | Cześć
Powiedz mi jak oceniasz Dacię vs Scenica. Chodzi mi o ocenę jakości wykonania, komfortu jazdy itd. Bardzo mnie ciekawi porównanie właśnie tych dwóch marek i modeli. Prośba o rzetelne odczucia, a nie cukrowanie |
Scenic, jak dla mnie bardzo komfortowe auto, bardziej miękkie od Dacii (miałem wersje krótką). W 10-letnim Scenicu kabina wydawała podobne odgłosy do nowej Daćki. Wykończenie kabiny też na innym poziomie choć konsola środkowa Scenica sprawiała wrażenie kjakby któś ją przeszczepił z bardzo taniego auta. Jako że w Scenicu był diesel to siłą rzeczy było głośniej. Na plus Dacii mimo wszystko ocenie kanapę drugiego rzędu ( w scenicu 3 oddzielne fotele ale trochę za wąskie jak dla mnie) Tego czego mi najbardziej brakuje w Dacii to schowków. W Scenicu były dosłownie wszędzie, pod podłogą 4 szt, pod fotelami szufladki, ogromny schowek w podłokietniku, podnoszona podłoga w bagażniku gdzie można było ulokować trójkąt apteczkę, gaśnice itp. Żonie natomiast brakuje cieszącej się złą sławą karty hands free (kluczyk wyjmowała z torby jak się jej bateria skończyła :) ) Natomiast na plus Dacii należy zaliczyć prostotę. Nie ma tu hamulca elektrycznego, który się psuł mi nagminnie, czujników ciśnienia w kołach które pokazywały błędy jak się pogoda zmieniała i innych czujników zamków elektrycznych i podobnych dupereli. A co jest..... Przede wszystkim cisza. Jak na razie jestem zauroczony silnikiem 1.2TCe jego kulturą pracy i osiągami. Media nav też robi dobre wrażenie podobnie jak przestronność.
Mam nadzieje że choć trochę pomogłem
djquest napisał/a: | Witaj,
Łódź wita Łódź.
My również planujemy kupić Lodgy .
Niech się dobrze sprawuje . |
Witam serdecznie
Tu nie ma co planować tylko trzeba zamawiać. Jak zepsuł mi się Scenic to na następny dzięń byłem w salonie celem zamówienia Lodgy. Trochę mina mi zrzedła jak usłyszałem termin odbioru na początek marca przyszłego roku.
syl - 2013-10-30, 20:12
I wszystko zostaje w rodzinie...
Jako pierwsza (i jak dotąd jedyna) żona mick-a i od soboty użytkownik wspomnianej wyżej Dacii, Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mariusz - 2013-10-30, 20:16
mick, Dziękuję za ocenę
Marek1603 - 2013-10-30, 22:05
Takie pytanie. Mick, Syl, byliście zarejestrowani na PIKUR-ze?
Krakus - 2013-10-30, 22:35
Witajcie
Ja przedwczoraj zmieniłem (z pewnym żalem) MCV na Lodzię, ale jeszcze wcześniej przez trzy lata miałem Espace II. Porównując tamto auto (rocznik 1995) i obecne muszę z dużym uznaniem podkreślić walory Dacii. Owszem schowków jest mniej, brakuje mi indywidualnego składania foteli w III rzędzie, ale auto jest przestronniejsze, siedzenia składa się bajecznie łatwo (nie mają z tym problemu nawet dzieciaki), miejsca pomiędzy rzędami siedzeń też jest o dziwo więcej niż w Espace. Pozytywnie zaskakuje Media Nav, zresztą sam kokpit jest już całkiem przyzwoicie dopracowany. Nawet takie coś jak mechanizm podnoszenia pokrywy silnika!
Życzę szerokości i zadowolenia z autka
mick - 2013-10-31, 11:59
Marek1603 napisał/a: | Takie pytanie. Mick, Syl, byliście zarejestrowani na PIKUR-ze? |
Nie byliśmy. Ja tylko bylem zarejestrowany na scenicforum.
bushi - 2013-10-31, 23:28
Witam i pozdrawiam!
Ptah - 2013-11-01, 23:35
Witajcie
DD - 2013-11-06, 09:43
Witaj .
|
|