DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wlew gazu

zorkadar - 2013-11-15, 00:31
Temat postu: Wlew gazu
W grudniu montuję lpg do swojej furmanki :-) i zastanawiam się gdzie zamontować wlew ?, myślałem żeby zapodać obok wlewu paliwa ale podobno lubi pokazywać sie tam później rdza , jakie macie doświadczenia w tym temacie?.
TD Pedro - 2013-11-15, 00:33

ja ma w tym miejscu już ponad dwa i pół roku i na razie nic niepokojącego się nie dzieje, to chyba kwestia jakości montażu i solidnego zabezpieczenia...
Przemek77 - 2013-11-15, 08:07
Temat postu: Re: Wlew gazu
zorkadar napisał/a:
W grudniu montuję lpg do swojej furmanki :-) i zastanawiam się gdzie zamontować wlew ?, myślałem żeby zapodać obok wlewu paliwa ale podobno lubi pokazywać sie tam później rdza , jakie macie doświadczenia w tym temacie?.

A czy w Loganie MCV jest miejsce przy wlewie paliwa? W sedanie nie ma, mi zrobili na zderzaku.

matysz - 2013-11-15, 09:27

Cytat:
A czy w Loganie MCV jest miejsce przy wlewie paliwa?

Jest. Nawet na pełnowymiarowy "wlew" a nie taki dokręcany. Jak ktoś będzie chciał zdjęcie jak wygląda zamontowany to piszcie to wrzucę jakoś później.

zorkadar - 2013-11-15, 11:22

Dawaj fotkę ;-)
jan ostrzyca - 2013-11-16, 08:15

Fabrycznie dawali tylko gwint pod klapką. Trzeba dokręcać przejściówke. Ale i tak jest znaczni e bardziej estetycznie niż w w zderzaku, i nie trzeba się schylać i brudzić rąk.
matysz - 2013-11-16, 14:54

oto fotki.

klapka zamyka się elegancko nic nie przeszkadza i nie blokuje klapki. A dzieki temu z zewnątrz nie widać bieda-wlewu ;)

zorkadar - 2013-11-16, 16:16

Fajnie to wygląda i chyba na coś takiego się zdecyduję, żeby tylko dobrze zabezpieczyli miejsce wiercenia.
matysz - 2013-11-16, 17:36

zorkadar napisał/a:
Fajnie to wygląda i chyba na coś takiego się zdecyduję, żeby tylko dobrze zabezpieczyli miejsce wiercenia.

a mina obsługi stacji szukającej wlewu w zderzaku bezcenna ;)

co do zabezpieczenie to myślę że problemu nie będzie. a przynajmniej tak mnie zapewniali w gazowni gdzie montowali

Hakama 4x4 - 2013-11-19, 20:53

Mam tak od 2 lat. Nic się nie dzieje. Ponoć na początku rdzewiały. Potem zaczęli zabezpieczać farbą po wycięciu i już jest ok. Upewnij się zatem jak i czy zabezpieczają i uważam, że to najlepsze miejsce. W ogóle nie widać, że jest gaz. Polecam.
zorkadar - 2013-12-16, 05:34

W środę montaż a ja dalej nie podjąłem decyzji , znajomy nie poleca w klapce ze względu że każdy strzał idzie na lakier a to prawie -80 stopni , później może odchodzić lakier? Druga sprawa to pistolet jest ciężki i czy nie nadwyręża cienkiej blachy? .
Hakama 4x4 - 2013-12-16, 08:47

Wiesz , wszystko można wyszarpać ale przy normalnym obchodzeniu się z pistoletem jest ok. Trzeba jednak mieć na względzie, że czasem pracownik stacji nie wie jak się wyciąga pistolet i wtedy albo zwracasz uwagę albo wyciągasz swój 8-)
Roobertino - 2013-12-16, 14:45

jeżeli boisz się o lakier to bierzesz przedłużkę wkręcaną i kłopot znika