|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Maglownica - regeneracja czy wymiana ?
Mikele - 2013-11-15, 07:17 Temat postu: Maglownica - regeneracja czy wymiana ? Cześć,
ostatnio miałem dziwne stuki przy maksymalnym skręcie kierownicy, najczęściej przy ruszaniu, zawiozłem samochód do serwisu i okazało się, że są luzy na maglownicy... Niby nic niespodziewanego przy przebiegu prawie 100 tysięcy, ale i tak nie jest wesoło.
Regeneracja będzie kosztowała około 800 zł i nie wiem co zrobić, czy regenerować, czy może po prostu wymienić część na nową. Możecie mi coś powiedzieć a propos wytrzymałości części regenrowanej (oczywiście zakładając poprawną regenerację, wiem że tu dużo zależy od tego, jak się ktoś postara) ? Czy nie jest korzystniej kupić nową część, albo szukać używanej po jakimś rozbitku który niekoniecznie oberwał od przodu, na allegro ?
chriskb - 2013-11-15, 08:42
Można dostać taniej niż regeneracja:
http://allegro.pl/listing...aglownica+logan
Dyziek - 2013-11-15, 09:19
Regeneruj.
Nie kupuj używki.
keikan - 2013-11-15, 10:06
dokładnie - regeneruj.. używka może paść za miesiąc. a na regenerację też powinieneś dostać gwarancję. Ja w Audi regenerowałem (koszt 600 PLN) i na gwarancji miałem rok, a używka bez gwarancji (tj. tylko "rozruchowa") 400 PLN.
corrado - 2013-11-15, 10:58
a ja bym kupił używkę.
Za 800pln możesz kupić dwie, chociażby na giełdzie w Poznaniu i obejrzeć na miejscu.
Zresztą nówkę też za 1000pln widziałem nawet na allegro.
Ps. Mówię o cenach do DD , do Logana może być jeszcze taniej chociaż nie wiem czy nawet nie ta sama jest maglownica w Loganie i DD.
TD Pedro - 2013-11-15, 11:20
- kupując używkę możesz kupić taką samą albo i gorszą niż Twoja ...
- możliwosci weryfikacji praktycznie nie masz żadnych...
- na regenerację (w zależności gdzie regenerujesz) dostajesz gwarancję,
- MSZ warto rozważyć
corrado - 2013-11-15, 11:51
Wg mnie co fabryka to rzadko jakiś warsztat będzie miał podobne zaplecze do napraw.
Ceny świetne, jednak do Logana o wiele tańsze, ja bym kupił używkę spokojnie z jakiegoś rozbitka np (w tył stukniętego czy w bok), sprawdził na miejscu czy nie ma luzów przynajmniej na drążku kierowniczym. Zresztą niech sobie spojrzy jakie ma luzy u siebie teraz na końcówkach drążków - będzie punkt odniesienia/porównania .
keikan - 2013-11-15, 14:44
corrado napisał/a: | a ja bym kupił używkę.
Za 800pln możesz kupić dwie, chociażby na giełdzie w Poznaniu i obejrzeć na miejscu.
. |
ok. wszystko się zgadza.Ale jeśli nie będzie sobie sam wymieniał, to koszt wymiany będzie pewno koło 100- 200 PLN. Gdyby ta używana znów padła = znowu koszt "robocizny".
A przy regeneracji wymiana jest gratis (ja tak miałem), a nawet jeśli też płatna, to jeśli regeneracja daje gwarancję, to na gwarancji wymienią nie kasując już za robociznę wymiany.
Więc przy używkach ceny już rosną o samą robociznę nawet.
corrado - 2013-11-15, 15:00
Moze i tak, chociaż ja np jak regenerowałem turbospreżarkę w poprzednim aucie to też mi policzyli dodatkowo za montaż/demontaż. Także o koszta dodatkowe trzeba się już dopytywać konkretnie z danym zakładem regeneracji.
Mikele - 2013-11-15, 15:21
No to chyba regeneracja... Sprawdzałem i jakbym chciał wsadzać nową/używaną, to za montaż i demontaż w sumie musiałbym dopłacić 200 zł, więc jak mam mieć używkę bez gwarancji za 600 zł, albo regenerowaną z gwarancją za 800, to zdecydowanie wolę to drugie rozwiązanie, między innymi dlatego, że robocizna już jest w cenie.
A TSD, przy jakich przebiegach w Daćkach regenerowaliście/wymienialiście przekładnie ? Nie wiem czy to taki urok marki, czy powinienem zmienić styl jazdy na bardziej ostrożny ?
laisar - 2013-11-15, 16:13
Mikele napisał/a: | przy jakich przebiegach w Daćkach regenerowaliście/wymienialiście przekładnie ? |
110 tys. - brak luzów (a nie certolę się z dziurami...).
Marek1603 - 2013-11-15, 19:35
123 tyś., jak wyżej.
jan ostrzyca - 2013-11-15, 20:14
Ja robiłem regenerację magla w MCV tu:
http://www.tencar.com.pl/
corrado - 2014-06-29, 11:40
Jakie koszty regeneracji a jaki koszt samej wymiany ?
Czy robili CI tylko uszczelnienia czy może na ślimaku coś : typu szlify ?
jan ostrzyca - 2014-06-30, 08:06
corrado napisał/a: | Jakie koszty regeneracji a jaki koszt samej wymiany ?
Czy robili CI tylko uszczelnienia czy może na ślimaku coś : typu szlify ? |
Cóż, szczegółów już nie pamiętam. Tamten wóz został sprzedany wraz z kwitami dot. napraw. Naprawa kosztowała 600-700 zł. Objawy to było postukiwanie z magla. Tyle.
corrado - 2014-06-30, 17:25
czyli lepiej kupić używkę za 380pln z przesyłką i gwrancją na 14dni i samemu wymienić ... i sprawdzić ... w razie czego szybko odesłać.
Auto Krytyk - 2014-06-30, 17:41
Lepiej używki nie kupuj, zregeneruj swoją ale najpierw dowiedz się ile nowa kosztuje, bo czasami lepiej nówkę kupić jak nie ma dużej różnicy w cenie.
corrado - 2014-06-30, 17:47
nówka od 1300pln
arturro_w - 2014-06-30, 17:51
Jeżeli chodzi o regenerację maglownicy - to polecam Kożuchów.
Robiłem kiedyś u nich i cenowo nawet z dojazdem mi się opłaciło.
Dają rok gwarancji.
http://www.przekladniekie...acja-maglownic/
Sprawdzone - polecam!
arturro_w - 2014-06-30, 17:52
Ale uważajcie na radary w Kożuchowie o których wspominał p. Emil...
loganik - 2014-06-30, 19:19
Na Allegro nowa maglownica do logana -ok. 500 zł. Zajrzyj tam.
corrado - 2014-07-01, 08:35
Do dustera jednak droższe - 2 x cena na allegro i nie ma nowych , tylko z gwarancją rozruchową.
Kożuchów odpada z wiadomych zględów - sam zachód.
Jeszcze myślę o tej firmie z Łodzi regenerującej na P... , która też się ogłasza na allegro - regeneracja za 400pln + 200pln pewnie demontaz/montaż.
arturro_w - 2014-07-02, 06:25
Możesz przecież do nich zadzwonić żeby Ci wysłali. Polecam - bo sprawdziłem jakość wykonania na poprzednim samochodzie...
cookie - 2014-07-02, 06:42
corrado napisał/a: | Do dustera jednak droższe - 2 x cena na allegro i nie ma nowych , tylko z gwarancją rozruchową.
Kożuchów odpada z wiadomych zględów - sam zachód.
Jeszcze myślę o tej firmie z Łodzi regenerującej na P... , która też się ogłasza na allegro - regeneracja za 400pln + 200pln pewnie demontaz/montaż. |
Za podobne pieniądze regenerowałem magiel w Radomiu ale dotyczyło to innego samochodu. Dziwne jednak moim zdaniem jest uszkodzenie maglownicy przy tak małym przebiegu. Może to tylko drążki kierownicze dostały luzów. Zużyte drążki dają podobny objaw jak zużyte końcówki drążka. Maglownica musiałaby być naprawdę mocno wyrypana żeby zaczęła stukać, a poza tym zazwyczaj ma możliwość korygowania luzu na listwie (zaznaczam, ze pisze ogólnie bo nie macałem nigdy magla od renówki). Jeśli chodzi o uczciwy zakład dla osób nie związanych z aso gwarancja to polecam Demcars w Pruszkowie w Alejach Jerozolimskich przy biedronce. Za uszczelnienie zaworu maglownicy w citroenie(zwane gdzieniegdzie regeneracją maglownicy) zapłaciłem 450 zł. Zrobione w sumie w jeden dzień. W większości maglownic regeneracja polega na wymianie tulej prowadzących listwę, uszczelnieniu zaworu. Sam luz na końcu listwy przy maksymalnym skręcie nie musi oznaczać konieczności regeneracji.
route2000 - 2014-07-02, 07:11
Również stuki mogą dawać nie tylko końcówki drążków ale również końcówki STABILIZATORA. Gumowe tuleje szybciej wybijają niż końcówki drążków nawet już po 10 kkm.
corrado, sprawdź to pod kanałem....
PiotrWie - 2014-07-02, 07:45
Też bym radził sprawdzić diagnozę w innym warsztacie - maglownica przy 100tyś to bardzo wcześnie, mamy na forum samochody z dużo większymi przebiegami, raczej jest to rzadka przypadłość.
corrado - 2014-07-02, 09:18
Maglownica nie przecieka, nie ucieka płyn , stuka na końcu - czyli maks prawo i lewo. Ale jest ciasna . Sprawdzałem luzy na drążkach z kołami przednimi w górze - nie było wyczuwalnych. Poza tym wczoraj miałem nawet przegląd rejestracyjny i też diagnosta nic nie mówił , ale wg mnie jest coś z nią nie halo. Jeszcze w wolnej chwili zdejmę osłony drążków przy maglu i tam zobaczę czy nie ma jakiś wyżłobień na końcówce listwy.
cookie - 2014-07-02, 10:07
No cos ty - listwa zębata nie jest z ciasta, a poza tym chodzi w smarze wiec przez 100 tys tam się nic nie zetrze. Winnego szukałbym albo poduszkach stabilizatora albo poduszkach wahacza ewentualnie łącznikach stabilizatora. Jeśli objaw wystepuje tylko przy mocnym skręcie to najbardziej mi pasują poduszki wahacza albo stabilizatora. Renówka miała tez kiedyś problem z mało trwałymi łożyskami Macphersona. Jeśli są tam elementy gumowe to tez mogą ulegać mocnemu naprężeniu przy maksymalnym skręcie.
Wracajac do regeneracji to w Radomiu cała usługa trwała około 6 godzin. Umówiłem się na rano i po południu odebrałem samochód.
corrado - 2014-07-02, 10:30
Wszytkie inne części zawiechy wykluczam bo zmieniałem własnoręcznie, łącznie z amorkami i nawet łożyskiem piasty w prawy przód.
kubalonek - 2014-07-03, 21:31
Jesli maglownica jest taka sama jak w scenicu I to może być jeszcze jadna , prosta rzecz - U mnie stukało i to dość głośno - maglownica zacinałą się z powodu małej ilośi smaru na listwie . smarowanie smarem litowym , nowa zapinka i cisza aż do sprzedaży ( jeździłem ok 7 lat )
corrado - 2014-09-25, 14:30
Cóż to za czujnik , bo u mnie raczej nie ma tego w " starej " maglownicy z tego co oglądałem -
nr - 8200741321
z google - czujnik ciśnienia - czy to czujnik ciśnienia z FAPu ?
oczywiście odkręcić to przy podmianie u siebie - mam 1.5dci bez FAPu .
Poza tym pytanka bo prawdopowobnie sam będę wymieniał przekładnię :
Czy na coś uważać szczególnie podczas wymiany ?
Czy płyn można zalać stary ? Jeśli nie to jaki mogę kupić zgodnie ze specyfikacją ? Mam czerwony teraz a w tej przekładni też był czerwony - wypływał po odkręceniu rurek do pompy wsp. ....
corrado - 2014-09-27, 12:48
Maglownica wymieniona - własnoręcznie w warsztacie samoobsługowym autohobby (kryptoreklama)-
3h równo zeszło - nie trzeba było odkręcać sanek - tylko popchnąć silnik do przodu - odkręcić "łapę silnika" i zaparłem silnik kluczem do przodu auta, żeby zrobić "więcej" miejsca na wytarganie starej przekładni . W sumie prosta sprawa jak się ma podnośnik.
Kosztowało mnie to 90pln. Wszystkie warsztaty robiły łaskę kiedy mi to zrobią, a cena wogóle od 200pln w górę za wymianę, wieć postanowiłem to zrobić samemu.
Jakby ktoś potrzebował to opiszę wkrótce szybko jak zrobić po kolei.
Jeszcze czeka mnie regulacja zbieżności, ale czuję że jest lepiej - nie czuć wibracji na dołach i przy lekkich skrętach w pozycji 0 na kierownicy.
48piotr - 2014-09-28, 18:10
corrado napisał/a: | Jakby ktoś potrzebował to opiszę wkrótce szybko jak zrobić po kolei |
Pisz,a zapamiętany będziesz na wieki...
Wypadki chodzą po ludziach....
Takie nasze forum..
corrado - 2014-09-29, 10:15
Ok to wszystko po kolei jak robiłem i wymiary kluczy, bo pamiętam co brałem. Wymiana kompletna razem z drązkami i końcówkami kier.
Punkty nie muszą być dokładnie w takiej kolejności przeprowadzane ale mogą ...
1. Odkręcić końcówki drążków przy zwrotnicach - u mnie poszło sprawnie - pół h namaczania WD40
- klucz 16mm i w razie czego torx30 żeby się nie kręcił przy wykręcaniu sworzeń końcówki drążka kier.
- uderzyłem młotkiem 2kg i wyskoczyły ze zwrotnic
2. Odkręcenie łapy silnika - mocowanie sanki - silnik - 2 klucze potrzebne : 18mm i 21mm
3. Odkręcenie maglownicy - 2 śruby 21mm - też 1/2-1 h WD40 i ruszyły
4. odkręcenie 2 śrub maglownicy z płynem wspomagania 17mm - ciężki dostęp do śrub - ale po ruszeniu dało się palcami odkręcać.
5. spuszczenie płynu - wyciągnąć co się da strzykawką i rurką np ze zbiorniczka - odkręcić nakrętkę i później po pkt. 4 zleci stamtąd
6. odkręcenie jednej śrubki 10mm z płynem od sanek który jest z pkt.4
7. Odgięcie silnika w kierunku przodu auta - ja włożyłem / zaparłem między sanki i silnik wolny klucz
8. Odkręcenie krzyżaka kierownicy przy nogach kierowcy - klucz 13 mm , zablokowanie kierownicy w środkowej pozycji , żeby później nie zerwać taśmy AIRBAG w razie czego
9. Odsunięcie przewodów i wytarganie maglownicy w kierunku lewego koła kierowcy - trwało jakieś 20min na pewno - uważać na przewody np hamulcowe , żeby nie przerwać.
Włożenie nowej maglownicy
10. Ustawienie nowej maglownicy w środkowym położeniu - pokręcić sobie dla upewnienia krzyżakiem , sowrzniem ilość obrotów max L/P i ustawić na środek.
11. Włożyć wszystko , odwrotnie do procedry wyjęcia, wstrzyknąć trochę płynu do maglownicy przed przykręceniem przewodów płynu - z pkt.4
12. zalać na max zbiornik wspomagania płynem.
13. Odpalić auto niech pochodzi, poruszać później "kierą" lewo- prawo i jechać . NIe trzymać długo nw pozycji max L/P. Samo się odpowietrzy. Sprawdzić czy nie ucieka płyn.
mekintosz - 2014-09-29, 18:42
Corrado, nie wiem czym zawodowo sie zajmujesz ale masz w ręce drugi fach - mechanik Zawsze można dorobić
corrado - 2014-09-29, 19:08
Jestem po polibudzie po Informatyce.
haha, dzięki Mekintosz. Jak nie będę miał pracy to może się tym zajmę bo kręcenie śrubami mnie relaksuje jakoś ...
|
|