|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - sandero vs golf V
jan ostrzyca - 2008-07-07, 21:45 Temat postu: sandero vs golf V Kryjący się pod inicjałami PB dziennikarz Auto Świata pokusił się o porównanie dacii sandero z dwukrotnie droższym golfem V. Artykulik jest prawdopodobnie przedrukiem z francuskiej wersji Auto Bilda. Wybór aut do porównania świadczy chyba o tym, że autor boryka sie w życiu z odwiecznym dylematem: "czy lepiej jest mieć długiego i cienkiego czy krótkiego i grubego?". Uwaga, odpowiadam panu (?) PB: najlepiej to mieć długiego i grubego albo... golfa w cenie sandero.
Inna rzecz, że w tym porównaniu sandero wypada całkiem, całkiem...
http://www.auto-swiat.pl/wydania/wydanie.asp
Skoro jednak nie można mieć wszystkiego trzeba się na coś zdecydować. Kolega Wojtek Z. Lublina obiecał mi jazdę próbną sandero jak tylko dostanie kluczyki. Jeśli mój ulubiony diler wywiąże się z obietnicy, podzielę się kolegami wrażeniami i fotkami z jazdy.
Pablo78 - 2008-07-08, 07:57
jan ostrzyca napisał/a: | Wybór aut do porównania świadczy chyba o tym, że autor boryka sie w życiu z odwiecznym dylematem: "czy lepiej jest mieć długiego i cienkiego czy krótkiego i grubego?". |
DAREK - 2008-07-08, 08:16
Artykół nie jest wcale zły. Czemu nie można porównywać Golfa i Sandero (klasa C - niższa średnia)? Autor całkiem rozsądnie wykazuje przewagę Golfa w większości kategorii, jednocześnie podając różnicę w cenie. Wybór należy do czytelnika.
ian - 2008-07-08, 09:07
Cytat: | Artykuł nie jest wcale zły. |
Jest tendencyjny, i jest kalką starych artykułów, a nie wrażeń z obcowania z tym modelem. Szczytem wyrafinowania jest twierdzenie "W Dacii znajdziemy jakość znaną z aut Renault sprzed przynajmniej kilku lat (...) z "wliczoną w cenę" słabą dokładnością montażu." Tylko tłumacz (nie autor) jakoś zapomniał podać przykłady, gdzie dostrzegł te niedoróbki spasowania, i wykonania. Jeśli Sandero ma elektryczny układ wspomagania to gościa publicznie przeproszę, ale jeśli jest hydrauliczny taki jak w Loganie to twierdzenie, że "układ kieropwniczy jest mało precyzyjny" graniczy z kpiną. Ah, i jeszcze powracające stale jak refren "prrzeciętna precyzja działania skrzyni biegów z długimi skokami drążka".
Pokazałem znajomym zdjęcia Sandero, i wszyscy stwierdzili, że jest to bardzo ładny samochód, z ciekawie zaprojektowanym przodem. Wierzcie mi, gdy na rynku pojawiły sie Logany, to większość ludzi mowiła, że takie to brzydkie, kanciaste, prostackie. MCV dwie kobiety oceniły jako koszmar, jedna tylko uznała, że jest zdecydowanie ładniejszy (proporcjonalniejszy) od... budy Roomstera.
Cytat: | "Czy lepiej jest mieć długiego i cienkiego czy krótkiego i grubego?". Uwaga, odpowiadam panu (?) PB: najlepiej to mieć długiego i grubego" |
Obecnie seksuolodzy uważają, że kobiety najbardziej cenią w panach grubość, nie długość. Taki trend teraz zapanował w nauce (a może moda w świecie kobiecym?)....
jan ostrzyca - 2008-07-08, 09:11
DAREK napisał/a: | Artykół nie jest wcale zły. Czemu nie można porównywać Golfa i Sandero (klasa C - niższa średnia)? Autor całkiem rozsądnie wykazuje przewagę Golfa w większości kategorii, jednocześnie podając różnicę w cenie. Wybór należy do czytelnika. |
Dlatego też napisałem: "inna rzecz, że w tym porównaniu sandero wypada całkiem, całkiem... "
Dziennikarze mają niezły zgryz z dacią bo jakoś nie mogą ostatecznie zaliczyć jej do konkretnej klasy.
I tak logan sedan wytępuje w porównaniach jako segment B, subkompakt lub kompakt, co stanowi kolosalną różnicę. A MCV jako kompakt lub kombivan. Kolejna sprawa to "segment" cenowy dacii, właściwie odpowiedni dla segmentu A...
Może zaczną mówić "segment dacii" na określenie dużego, prostego i dość taniego auta, tak jak kiedyś (i nadal) mówi się o "segmencie golfa" w którym tenże model był prekursorem.
piotrres - 2008-07-08, 14:47
Janie,
arytykuł o wiele bardziej przychylny niż dotychczasowe, aczkolwiek uwagi krytyczne są ewidentnie "kopipejstowe" w stosunku do poprzedich publikacji nt. Dacii.
Z drugiej strony: dlaczego zaraz Golf V ? Przydałoby się natomiast porównanie Sandero
z jakims hatchbackiem Skody. Myślę, że byłoby ciekawie.
Co ciekawe, chwala przejrzystośc deski rozdzielczej, to nowość ! I tu się zgadzam, bo w niektórych autach dostaję migreny od masy "durnostojek" i "wodotrysków" które tylko rozpraszaja uwagę.
Swoją drogą teraz siedzenia śa za miekkie, kiedyś były za twarde. Istna księżniczka na ziarnku grochu!
W Sandero jeszcze nie siedziałem, ale zachodzę w głowę glaczego niby moiałoby być mniej mniejsca na nogi niż w Loganie ?
piotrres - 2008-09-04, 10:59 Temat postu: Dacia gra w Golfa Na fotografii ta sama gazeta w pewnym języku zachodniosłowiańskim (sic!):
Tytuł "Dacia igrae v Golf" tłumaczy się sam
paweloo97 - 2008-09-04, 12:38
To samo było w AutoBildzie. Byłem na www.autobild.de i akurat to było wydanie z tym testem(do naszego ,,AŚ'' trafiło to tydzień później.
|
|