|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - System wspomagania ruszania pod wzniesienia
darekG - 2013-12-04, 23:25 Temat postu: System wspomagania ruszania pod wzniesienia Właśnie odkryłem to w Dusterze ph2.
Stojąc pod górkę (hamulec, sprzęgło), zdejmuję nogę z hamulca i auto się nie cofa. Automat utrzymuje samochód około 4 sekund, jeśli się nie ruszy po tym czasie hamulec sam odpuszcza.
W ciągu tych kilku sekund można śmiało ruszyć bez cofania się.
Zastanawiam się, dlaczego Dacia o tym nie informuje???
Marmach - 2013-12-04, 23:35
A może to zablokowane bębny z tyłu?
mekintosz - 2013-12-04, 23:36
… albo jakaś inna awaria ? Jak na dacie to zbyt nowoczesny układ by go zainstalowali nie chwaląc się w materiałach reklamowych.
darekG - 2013-12-04, 23:46
Też jestem w szoku. Testowałem kilka razy i działa.
Może jakiś rumun faktycznie źle bębny poskładał😁.
mendelmax - 2013-12-05, 16:51
Spróbuj na jakimś ostrym wzniesieniu, będziesz wiedział- jeśli faktycznie się cofnie znowu dopiero po 4 sekundach to faktycznie hill-holder, jeśli szybciej to jednak jakieś opory ;)
Karenzo - 2013-12-05, 17:23
zobacz czy będzie sie staczał do przodu z jakiegoś lekkiego wzniesienia .
radzio - 2013-12-05, 18:10
A w instrukcji obsługi nic o tym nie piszą? W instrukcji do nowego Sandero/Logana jest wzmianka o tym systemie, ale z zastrzeżeniem że występuje w zalezności od rynku sprzedaży. Może w nowym Dusterze jest to już wszędzie.
Zbychu504 - 2013-12-05, 21:33 Temat postu: dst System jest nowością w Dusterze.... przy wciśniętym sprzęgle (tylko z włączonym biegiem) wciskamy na chwilę hamulec i przez około 4s auto nie stacza się do tyłu. Rzeczywiście producent nie zamieścił nigdzie informacji o tym systemie.
darekG - 2013-12-05, 22:04
Sprawdzone. Działa i jest.
System działa tylko jeśli jedziemy pod górkę. Na zjazdach nie działa.
Aby system zadziałał trzeba dość szybko puścić hamulec i już.
Jeśli puszczamy powoli hamulec system się nie aktywuje.
Jeśli puścimy sprzęgło aby ruszyć hamulec niezauważalnie przestanie działać.
Fajne, przydatne i w gratisie.
maciek - 2013-12-05, 23:38
Pewnie to ten nowy abs 9.0 + esp
johnson - 2014-01-03, 20:13
dzisiaj u siebie też odkryłem ten system, szczerze to myślalem że coś padło bo Dacia się nie chwali tym w sumie bardzo fajnym wyposażeniem
sylwestroni76 - 2014-02-23, 11:32 Temat postu: System pomocy ruszania pod górę Witam wszystkich doczytalem sie w instrukcji ze niby moje auto taki system posiada lecz w praktyce nie dziala, jak to jest w waszych daciach?
kakus - 2014-02-23, 12:39
niestety nie ma
Martens - 2014-02-23, 12:50
Cytat: | System pomocy ruszania pod gore |
?!?!?!
Mój system pomocy to sprzęgło, gaz, ewentualnie hamulec ręczny. Na kursach już tego nie uczą, że trzeba montować takie coś? To oczywiście uwaga nie do autora wątku, tylko do producentów samochodów.
sylwestroni76 - 2014-02-23, 13:06
ok rozumiem, ja tez tego nie potrzebuje ale dla mojej zony czasem by sie przydalo z drugiej stony na cholere pisza o czymys czego nie ma
krakry1 - 2014-02-23, 13:40
Tzw. przez Ciebie: Cytat: | System pomocy ruszania pod gore | czyli innymi słowy "asystent podjazdu" wraz z: ESP - system stabilizacji toru jazdy z ASR, ABS, EBV, MSR występuje np. w VW up ... który zamówiłem mojej żonie.
bebe - 2014-02-23, 14:56
sylwestroni76 napisał/a: | z drugiej stony na cholere pisza o czymys czego nie ma |
Bo drukują jedną instrukcję dla miliarda wersji. W mojej instrukcji jest np. automatyczna skrzynia biegów, której w Europie nie uświadczysz.
Gdzieś na forum było, że ten system wspomagania ruszania pod górę jest w nowym Dusterze, ale z kolei nie ma o nim słowa w tamtejszej instrukcji. :)
benny86 - 2014-02-23, 17:53
W aveo T300 jest coś takiego. Działa bardzo prosto - gdy samochód stoi na wzniesienie z zaciągniętym ręcznym, "system" opóźnia spuszczenie ręcznego - tzn dźwignię opuścisz, a hamulce jeszcze trzymają przez sekundę czy dwie (podobno czas ten można ustawić przez złącze diagnostyczne - coś dla maniaków elektroniki ).
Generalnie ja nie widzę potrzeby posiadania czegoś takiego, chyba że ktoś planuje podjazdy pod wzniesienia 45 stopniowe i obawia się że następny stanie zderzak w zderzak
Griffith - 2014-02-23, 18:46
W swoim loganie mam takie wspomaganie ruszania pod górę. Działa w ten sposób, że po puszczeniu hamulca nożnego auto kilka sekund nie stacza się. Tak więc w instrukcji nie kłamią ;).
Bartek_TG - 2014-03-13, 13:15
Griffith napisał/a: | W swoim loganie mam takie wspomaganie ruszania pod górę. Działa w ten sposób, że po puszczeniu hamulca nożnego auto kilka sekund nie stacza się. Tak więc w instrukcji nie kłamią ;). |
Mam taką sama wersje wyposażenia i rocznik Logana jak ty. U siebie nie stwierdzam takiego asystenta :( ciekawe od czego to zależy. Niby samochód ten sam, taka sama wersja tylko silnik inny, ale nie powinno być to od tego uzależnione.
P.S. Z ciekawości zadzwoniłem na info linie i zapytałem. Nie ma w Daci Logan (nowej) takiego systemu, przynajmniej w naszym kraju. Taką informację uzyskałem.
bebe - 2014-03-13, 13:54
Bartek_TG napisał/a: | ciekawe od czego to zależy. Niby samochód ten sam, taka sama wersja tylko silnik inny, ale nie powinno być to od tego uzależnione. |
Jak najbardziej powinno być uzależnione. Od silnika zależy komputer silnika i sterownik ESP, a to w nich "siedzą" tego typu funkcjonalności.
Griffith - 2014-03-13, 18:52
Faktycznie w wersji 1.2 i DCi nie ma.
http://www.carbuyer.co.uk...89914/equipment
http://www.carbuyer.co.uk...89913/equipment
http://www.carbuyer.co.uk...89912/equipment
Bartek_TG - 2014-03-13, 22:45
No to dupa. Szkoda, że do 1.2 nie wrzucili, żona by się ucieszyła, bo ma problemy z takim ruszaniem i im stromiej tym z większą piz...... rusza. A potem trzeba zasypywać dziury w podjeździe :)
dacialoganmcv - 2014-03-22, 11:48
Jak nie ma jak jest...
husik - 2014-03-22, 21:31
u siebie w Sanderce nie mam, albo mam a o tym nie wiem ;p
Grzesko76 - 2014-03-27, 16:35
Witam.
W moim Duster LAUREATE 1,6 bezyna posiada taki system.
Odkryłem to dziś a raczej 3 dni temu ale dziś się upewniłem na 100% i po zwolnieniu pedału hamulca pod górką jeszcze przez około 2 sekundy samochód stoi w miejscu a potem się cofa.
Pozdrawiam Grzesko
moulder - 2014-04-21, 20:30 Temat postu: Hill holder Czy w naszych nowych dusterach2 mamy hill holder? Zdziwiłem sie mocno ze na wzniesieniach auto nie zjeżdża w dół bez hamulca.
kicia - 2014-04-21, 20:38
Oficjalnie nie ma czegoś takiego.
Nawet mój sprzedawca kontaktował się z centralą Renault (nie jestem pewna czy polską czy francuską) i odpowiedzieli mu, że tego nie ma w nowych Dusterach.
Ale sporo osób na forum zauważyło, że po szybkim puszczeniu hamulca samochód się nie cofa przez kilka sekund.
Ja niestety będę mogła to przetestować dopiero pod koniec czerwca - bo wtedy mam planowany odbiór.
Edit: Dyskusję o hill holderze w Dusterze 2 znajdziesz m. in. w tym wątku: http://www.daciaklub.pl/f...1624771#1624771
Andrzej Zajczuk - 2014-04-23, 18:05
U mnie jest w standardowym wyposażeniu system pomocniczy pod nazwą - hamulec pomocniczy/postojowy/ręczny. Rozwiązanie to ma techniczną przewagę nad opisywana wyżej nowinką techniczną, bo w czasie postoju na światłach nie oślepia kierowcy stojącego za mną (ważne szczególnie po zmroku).
mercurysable - 2014-04-24, 20:58
Mama od grudnia 2013 roku Dustera II i mam taki układ , nie wiem czy nazywa się hill holder czy inaczej ale jest i działa . Zapewne jest to prosty układ , może działać na zasadzie wysprzęglika , który przytrzymuje przez około 3 do 4 sekund zablokowany hamulec , wydaje mi się , że blokują się przednie koła . Rozwiązanie podobne - działaniem - do tego z Volvo z tym , że Volvo zaciski były sterowane elektroniką . W każdym bądź razie działa , na pewno w taki sposób - noga na hamulcu , sprzęgło , bieg , noga z hamulca i trzyma ( pod górę ) , samochód nie stacza się .
racer1972 - 2014-04-25, 12:37
System działa fajnie w tym także gdy jest z górki... Jakby nie patrzeć tyłem pod górę jest trudnej ruszyć niż przodem...
|
|