DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Spotkania, imprezy, wyprawy - Dacia klubu cz-pl-sk Levoča 2014

Marek1603 - 2014-01-29, 06:16
Temat postu: Dacia klubu cz-pl-sk Levoča 2014
"Ahoj Matek.
Prepac ze vam takto pisem , som clenom oboch klubou a majitelom Dustra 1,5 dci 4x4 Nemohol som najst diskusne forum kde by som napisal tuto pozvanku.
23-25.5 2014 sa bude na Sk v Levocskej doline v auto kempe zraz dacia klubu ceska a slovenska.
Bolo by super keby mohli prist aj clenovia vasho klubu.
Ak mi napisete na moj mail poslem viac informaci o zraze.
vladimirrusnak2@gmail.com

Bolo by super spriatelit vasich clenou a nasich clenou klubu.
S pozdravom Vladimir Rusnak zo Slovenska "

Zna ktoś czeski (słowacki)?
Z tego co zrozumiałem to jest zlot 23-25.05.2014 na Słowacji Levocskej doline v auto kempe klubu czeskiego i słowackiego.
Było by super spotkać się (kluby)....

Hakama 4x4 - 2014-01-29, 07:20

No tak tylko jak się z Nimi dogadamy? :mrgreen:
Poniżej proste, oględne przetłumaczenie:
Witaj Marek.
Przepraszam, że tak piszę, ale jestem członkiem klubu i zarówno właścicielem Dustera 1.5 dCi 4x4, nie wiedziałem na jakie forum napisać to zaproszenie.

23-25.5 2014 roku w Słowackiej Dolinie Lewoczy odbędzie się obóz auto Dacia - spotkanie klubów Czeskiego i Słowackiego.
Byłoby wspaniale, gdyby mogli pojawić się tam także członkowie waszego klubu.
Odezwijcie się na mojego maila a prześlę wam więcej informacji o zlocie.
vladimirrusnak2@gmail.com

Byłoby wspaniale zaprzyjaźnić członków waszego klubu z członkami naszych klubów.
Z poważaniem, Vladimir Rusnak ze Słowacji.

wat - 2014-01-29, 07:22

po 0,7 na głowę ;-) nie powinno być problemu ;-)
Marek1603 - 2014-01-29, 07:27

Przywiozą złotego bażanta, a my swoją regionalną księżycówkę. :mrgreen:
Marek1603 - 2014-01-29, 08:18

No i więcej informacji tutaj http://www.daciaclub.cz/s...ovenska-2014-11
maciek - 2014-01-29, 09:35

+ Węgry i powstanie Grupa Wyszehradzka :mrgreen:
Hakama 4x4 - 2014-01-29, 10:00

maciek napisał/a:
+ Węgry i powstanie Grupa Wyszehradzka

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

DrOzda - 2014-01-29, 10:06

maciek napisał/a:
+ Węgry i powstanie Grupa Wyszehradzka :mrgreen:

Lepiej nie , Słowacy zaliczyliby wspólny łomot od nas i bratanków ;)

TD Pedro - 2014-01-29, 10:06

maciek napisał/a:
+ Węgry

- w takim przypadku z dogadaniem się będzie większy problem i
wat napisał/a:
po 0,7 na głowę

- może nie wystarczyć... :mrgreen:

IraS - 2014-01-29, 10:25

A ja prawdopodobnie ich odwiedzę, bo akurat w tym terminie będę się kręcił po słowackich górach :)
Marek1603 - 2014-01-29, 10:26

Proponowałbym powstrzymać się od pewnych komentarzy, bo sąsiedzi mogą coś źle zrozumieć (google przetłumaczy) i wyjdzie niezły "bigos".
bebe - 2014-01-29, 11:26

Dodałem do kalendarza klubowego. :]

Jedźmy! Jedźmy! :) Przy czym ja nie wiem, czy pojadę, ale oczywiście bardzo bym chciał. Pomysł super. :]

Transfogarski - 2014-01-29, 16:01

Jak by było trzeba coś przetłumaczyć np. na piśmie na słowacki to mogę spróbować. 4- letnią edukację na Słowacji zakończyłem na I klasie liceum i to daaawno temu to jednak coś tam mi zostało w głowie ze słownictwa i gramatyki i powinno wystarczyć mam nadzieję;-)

Chętnie bym się też wybrał ale na chwilę obecną nie mogę niczego potwierdzić.

eplus - 2014-01-29, 16:19

Na Węgrzech Dacia jest bardo mało popularna, być może na skutek tego, że Węgrzy mają troszkę na pieńku z ojczyzną Dustera...
maciek - 2014-01-29, 16:56

^^ ale na torze F1 to Dustery wypychały zepsute bolidy :-D
Andrzej12345 - 2014-02-01, 12:29

Gdyby ktoś jechał od nas to z chęcią bym pojechał .
opos - 2014-02-02, 13:19

Ja ponieważ nie mam daleko to chętnie się wybiorę. zwłaszcza że Lewocza jest bardzo ładna a i stojący obok Spiski Hrad warty odwiedzenia a i do Słowackiego Raju niedaleko.
keikan - 2014-02-05, 14:39

ciekawe czy jest tam opcja dojazdu po bezpłatnych drogach, czy trzeba wykupić winietkę.

Ok.. sprawdziłem.. Jadąc od Podhala można ominąć drogi płatne. Więc winietka zbędna...

Louis79 - 2014-02-05, 19:41
Temat postu: ciekawy pomysł
godny rozważenia może jakąś listę założymy???
BLONDI83 - 2014-02-05, 20:51

Może i bym pojechała, ale jeszcze tam zaginę :mrgreen:
opos - 2014-02-06, 07:18

No to już mamy z 5 załóg. To może np. kolega Transfogarski jak czytający bratni język nawiązał by kontakt i dowiedział się do kiedy trzeba się zdeklarować i ile wpłacić. A jak już będziemy znali szczegóły to zbierzemy ekipę. Ja raczej na 90 % pojadę.
Transfogarski - 2014-02-07, 19:59

Marek 1603 podał link do strony zlotu:

http://www.daciaclub.cz/s...ovenska-2014-11

Oto jej spolszczenie ;-)

Zlot odbędzie się w dniach 23-25 maja 2014 w Levoczy w ośrodku wypoczynkowym Levocska Dolina (ul. Kovacova Vila 2). Do tej pory zgłosiło się 35 osób (11 aut)
GPS +49° 3' 0.00", +20° 35' 14.29"
Link do strony ośrodka: http://www.rz-levoca.web2001.cz/index.htm

Program zlotu:
23.5.2014 – przyjazd na miejsce (indywidualnie)
 Rejestracja uczestników w ośrodku
 Zakwaterowanie – indywidualnie wg rezerwacji
 Zapoznanie się, ognisko – grill party :mrgreen:
W przypadku kiepskiej pogody impreza w knajpie

24.5.2014 rano pomiędzy 9-10 zbiórka
 O 10.00 odjazd – wyprawa na Spissky Hrad - http://www.spisskyhrad.sk/
 Około 12.00-12.30 przyjazd do Knajpy - „Spišsky salaš“ https://pl-pl.facebook.com/spisskysalas - gdzie będzie wspólny obiad
 Około 14.00 przejazd na tor crossowy gdzie będzie można pojeździć na motorach a ci odważniejszy będą mogli wypróbować swoje auta, dzieci oraz dorośli będą mogli wystrzelać słodycze (nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba chodzi o strzelnicę :-D )
 Międy 14.30 a 17.00 spróbujemy ustawić się razem z autami do wspólnego zdjęcia
 Około 17.30 powrót do ośrodka gdzie będzie podawany domowy gulasz z dziczyzny (cena będzie podana przed rozpoczęciem zlotu)
 Potem czas wolny, siedzenie przy ogniu zabawa itp. Jak będą zainteresowani można zrobić program muzyczny (nie wiem dokładnie o co chodzi czy o granie śpiewy czy może dj-kę ;-) )

25.5.2014
 Rano między 9.00 a 10.00 wykwaterowanie
 10.00 - odjazd

Z informacji nie wynika żeby zbierali jakąś kasę, ale możemy spytać.

Mam propozycję, żeby ktoś koordynował tą sprawę w DKPL. Na tą chwilę nie bardzo widzę siebie w tej roli ponieważ mój udział jest niepewny :-/ Ze swej strony deklaruję pomoc w ewentualnym tłumaczeniu :-)

hania - 2014-02-07, 23:15

Ahoy!
Aj ja som maicielka Dacia Logan 1.5 dci z Krotoszyna.
Chętnie wybrałabym się na tę wycieczkę a jeszcze chętniej byłabym tłumaczem jednak niestety, prawdopodobnie będę już daleko :-/ , szkoda bo lubię Słowacki język i kochaną Daćkę :-/ .
Bardzo ubolewam. pozdrawiam Hanka

Raphael - 2014-02-08, 21:15

Język słowacki jest chyba językiem najbardziej zbliżonym do języka polskiego. Z dogadaniem się "na żywo", przy odrobinie dobrej woli, nie powinno być żadnego problemu.
opos - 2014-02-10, 08:12

Na żywo to nie ma problemu. Boję się trochę słowa pisanego bo mogę coś pokręcić. To może zróbmy tak, na początek lista chętnych. Zapisy zbieramy, powiedzmy do końca lutego a potem trzeba się skontaktować z organizatorami zlotu i ośrodkiem ( i tu potrzebuję pomocy w języku pisanym)
Więc :
1.opos( 2 dorosłych 2 dzieci)

opos - 2014-02-26, 08:00

To co nie ma chętnych?
IraS - 2014-02-26, 12:44

2 IraS (Na razie niezobowiązująco, bo czy będę to się okaże w ostatniej chwili. Noclegu nie muszę rezerwować bo mam w aucie)

bebe - 2014-02-26, 12:50

2 IraS (Na razie niezobowiązująco, bo czy będę to się okaże w ostatniej chwili. Noclegu nie muszę rezerwować bo mam w aucie)
3. bebe (2 dorosłych, 1 dziecko). Mam lekki bałagan natury zawodowej (znowu :), więc na 100% będę wiedział w kwietniu.

opos - 2014-02-28, 07:09

Pisałem do czeskiego klubu dacii. Mamy się opowiedzieć do połowy kwietnia ile będzie załóg na zlocie. Wobec tego proszę się namyśleć i będziemy się organizować.
opos - 2014-03-02, 09:02

3. bebe (2 dorosłych, 1 dziecko). Mam lekki bałagan natury zawodowej (znowu :), więc na 100% będę wiedział w kwietniu.
4.Andrzej12345 ( 2 osoby)

janzet - 2014-03-02, 12:35

Zastanawiam się, bardzo by mi taki wypad odpowiadał, miejscowość to stacja narciarka a w lecie jest tam wokół sporo szutrowych dróg w różnych kierunkach . Może do Zavady przejechać... itd. Może da się Dusterami jechać przez Krezmarok i Javorinę.
W ogóle fajna idea bo zamek jest doskonałą atrakcją.
Na 95% jestem zdecydowany.

opos - 2014-03-03, 07:23

W kwietniu będziemy ustalać szczegóły. Obawiam się jedynie o nocleg w domkach. z tego co zrozumiałem to noclegi należy załatwiać bezpośrednio na kempingu a nie u organizatorów zlotu. Z osób zapisanych to ja bebe i iras raczej preferujemy namioty więc tu nie będzie problemu. Proponuje żeby chętni podawali jeszcze opcje mieszkaniowe ( namiot, domek) Na stronie klubowej pojawił się taki komunikat "POZOR nič netreba platiť vopred, len Vas poprosím dodržať termin do 10.05.2014 na upresnenie rezervacie, o ake ubytovanie mate zaujem a koľko osob, ja zaplatim rezervačny poplatok a potom si to odpočítam s účastnickeho poplatku. Ďakujem Mareck." co w dowolnym tłumaczeniu transaltora z miomi poprawkami znaczy "UWAGA nie trzeba płacić z góry, po prostu do 10.05.2014 podać jaki rodzaj kwatery cię interesuje i jak wiele osób, zapłacę za rezerwację, a następnie odejmuje się opłaty za uczestnictwo. Dziękuję Mareck"
Andrzej12345 - 2014-03-03, 18:13

Kolego Opos.

Zamawiam domek , a namiot i tak wezmę .

Andrzej12345 - 2014-03-16, 19:38

ładnie by wygląda jakby przyjechać na taki zlot całą grupą
opos - 2014-03-17, 10:24

Też o tym myślałem. Postaram se przygotować jakąś propozycję spotkania jeszcze na terenie Polski a potem kolumną przez Słowację aż do Lewoczy.
janzet - 2014-03-23, 22:57

Z chęcią się do kolumny przejazdowej dopiszę (i na zlot :-) ).
Kto zamawia te domki ? Dla mnie też proszę domek.
I dopisać mnie do wstępnej listy (3 osoby, no może +/- 1).
Chyba że są większe to w ciemno bierzemy jakiś z kimś na spółę.

opos - 2014-03-24, 09:00

Ja podjąłem się trochę zorganizować nasz wyjazd. Około połowy kwietnia będę usiłował porozumieć się ze Słowakami. Muszę ustalić co kryje się pod pojęciem "CHATKA" bo penzion rozumiem - chodzi o normalne pokoje w części hotelowej. Co do spotkania w trasie to wstępnie myślę że spotkamy się w okolicach przejścia. Ja bym wybrał Mniszek n Popradem, Muszynę lub Ożenną.
Andrzej12345 - 2014-03-24, 13:10

Kol. Opos. Ja bym wolał Mniszek\ Piwniczna\ lub Muszynę , są przy głównych drogach , i tak będę miał 450 km. do granicy.

Wyczytałem, ze CHATA - To na 6 osób \60 EU noc.

opos - 2014-03-24, 14:10

Są jeszcze turistickie dwjlożkove chatki i tego nie za bardzo mogę sobie wyobrazić, ale znalazłem w galerii http://www.autocamplevoca...sticke-chatky/#!prettyPhoto
Andrzej12345 - 2014-03-24, 14:37

to tylko spanie ,a ; reszta; w terenie . TO samo co namiot .
janzet - 2014-03-24, 14:44

W sprawie tego zlotu to znalazłem info o ich zlotach
ten na przykład "Dacia u more 2014" w czerwcu

http://www.daciaclub.cz/srazy#event12

ma kilkukrotnie większe obsadzenie samochodami i ludźmi.
Na razie pisze się na Levocę jak znajdę nocleg.

Andrzej12345 - 2014-03-24, 17:46

Jak nie będzie miejsca dla Nas na sam. i namioty to ICH po prostu olejemy !!!!
opos - 2014-03-24, 19:13

Spokojnie kol mareck1 pisał że wystarczy się zgłosić przed 10 maja. Ja ze względu na niepewne deklaracje irasa i bebe planuję zgłosić załogi około połowy kwietnia. Jakoś się ze Słowakiem dogadam. Poza tym ten auto kamp wygląda na dość duży to się raczej zmieścimy.
janzet - 2014-03-24, 19:57

Mareck1 mi na razie nie odpisuje, on jest w Czechach (na forum daciaklub.cz). Myślę że jakoś to będzie ;-)
czaju - 2014-03-27, 12:40

Też się piszę, mam nadzieję że uda mi się namówić żonę.
janzet - 2014-03-27, 13:03

Zapisałem sie do daciaklub.cz
Mam ze 20 maili od nich na czeski PW. Niezły młyn ale daje rade. :-)
Wpisałem się też na ich klubową dostępną na ich stronce listę chętnych na ten wyjazd - tak mi sugerowali.
Mamy jeszcze czas

sraz - zjazd na slowacji

http://www.daciaclub.cz/s...ovenska-2014-11

janzet - 2014-03-27, 23:14

4.Andrzej12345 ( 2 osoby)
5.janzet (2 osoby ? chyba ... )

Panowie chętni.
Mamy trochę czasu ale trzeba im będzie podać nie tylko nocleg ale też info o wyżywieniu.
Przepraszam jeżeli się naszemu organizatorowi markowi wtrącam ale piszę z nimi po czesku i staram się być pomocny bo mi na wyjeździe zależy, na noclegu też bo nie mam namiotu, a musimy też zdecydować o wyżywieniu.
Teoretycznie jest czas do 10.05 ale to już "po ptokach".Musimy do 15-20.04. mieć grupę polską i wszystko pewne, bo obciach będzie - "międzynarodowy" :-D

mam tak jak Czaju, muszę namówić żonę, ...(zaczne od swojej :lol: )

Andrzej12345 - 2014-04-21, 16:29

Rezygnuję z wyjazdu do Levocy bo będę w tym czasie jeździł po Rumuni, i nie
zdążę w tym czasie wrócić.

przykro mi.

IraS - 2014-04-22, 06:35

Andrzej12345 napisał/a:
Rezygnuję z wyjazdu do Levocy bo będę w tym czasie jeździł po Rumuni, i nie
zdążę w tym czasie wrócić.

przykro mi.

Ja też, bo do tej Rumunii jedziemy razem i 25 wieczorem dopiero wrócimy do PL.

opos - 2014-04-22, 06:44

Myślę że już najwyższa pora na ostateczne deklaracje Do 28 kwietnia podajcie dane
od kiedy będziecie w levoczy, ile osób ( w tym wiek małolatów), rozdaj noclegu( namiot , pokój) czy korzystacie z wyżywienia Śniadanie = € 4.50 (123Kč), w formie bufetu
Kolacja = 3-5 euro (82-137kč) gulasz = € 2.10 (£ 57.50), w sobotę na obiad (płatne przy rejestracji). Postaram się wspólnie z kol janzetem przesłać przed 1 maja informację organizatorom. Potem ustalimy czy jedziemy wspólną kolumną itd. Moja wstępna propozycja to spotkanie na stacji benzynowej w Rytrze i dalej przekroczenie granicy w Piwnicznej/ Mniszku i dalej przez Starą Lubownię , Keżmarok do Lewoczy

opos - 2014-04-28, 18:53

to ostatecznie poza mną i kol. janzet nikt się nie wybiera na słowację?
bebe - 2014-04-28, 21:57

opos napisał/a:
to ostatecznie poza mną i kol. janzet nikt się nie wybiera na słowację?

No przecież my się wybieramy. :)

opos - 2014-04-29, 06:08

nie byłem do końca pewny czy jedziesz. Czyli bebe + 2 , namiot, od piątku ?
bebe - 2014-04-29, 09:37

opos napisał/a:
nie byłem do końca pewny czy jedziesz. Czyli bebe + 2 , namiot, od piątku ?

Dokładnie.

opos - 2014-05-06, 06:16

Coś się kol janzet nie odzywa więc zostaliśmy we dwóch. Ja muszę jeszcze przeprowadzić domowe negocjacje dotyczące daty wyjazdu ale znając moje zdolności i siłe perswazji mojej żony raczej dotrę do levoczy w sobotę rano.
opos - 2014-05-09, 08:34

Ja jednak przyjadę do levoczy w sobotę rano. Janzet powinien się na dniach odezwać więc bebe postarajcie się dogadać co do wspólnej jazdy po słowackich drogach. Siebie i twoją załogę zgłosiłem do organizatora. Janzet pisuje po czesku to sam się zgłosi, tyle że czas jest do jutra.
janzet - 2014-05-12, 14:06

No to panowie chyba dla Was śniadania jakieś brać ? bo obiadem na spiskim hrade i tą wieczerzą to wszyscy się uraczymy.
Myślę że będzie OK
Ja planuję jechać w piątek i zacząć od Aquacity Poprad.

bebe - 2014-05-12, 15:49

Korcił mnie ten Aquacity Poprad, ale jednak nie dam rady. :) Planujemy wystartować z DC w piątek wcześnie rano, co w naszym przypadku oznacza dowolną godzinę między świtem a południem. :/ Licząc 7 godzin jazdy + postoje będziemy pewnie na kolację.

Automapa prowadzi mnie przez Radom (którego nienawidzę za całokształt) i Kraków, centralnie przez miasto. :/ (A dalej przez Bukowinę Tatrzańską.) Zastanawiam się nad trasami alternatywnymi, zwłaszcza omijającymi Kraków (A4? Czy raczej Czchów ;) i Nowy Sącz?). Dobre rady mile widziane. :)

laisar - 2014-05-12, 22:06

bebe napisał/a:
Automapa prowadzi mnie przez Radom

Obadaj propozycję Gugle Mapów.

bebe - 2014-05-13, 10:54

laisar napisał/a:
bebe napisał/a:
Automapa prowadzi mnie przez Radom

Obadaj propozycję Gugle Mapów.

Hm. :) Opcja trochę hardkórowa, no i nie wiadomo czy nie utkniemy w Częstochowie. Z drugiej strony dużo ekspresówek i odcinek A4, którym jeszcze nie jechałem, to bym się przejechał. :) Najciekawiej wygląda końcówka trasy z Kežmarok do Levočskiej Doliny przez jakieś leśne przecinki, których w ogóle w Automapie nie ma. :D Rzecz warta obadania, jakby co to w końcu w okolicy będzie trochę Dusterów do wyciągania. :]

janzet - 2014-05-13, 11:13

Może spróbujesz: Radom, Kielce, Busko Zdrój, Nowy Kroczyn, Koszyce, Szczurowa, Brzesko, Nowy Sącz, Piwniczna, Stara Lubovna, Kezmarok, Vrbov, Cel.
Wawa-Rawa-Częst-Kat-Krak-Brzesko chyba nie wyjdzie czasowo szybciej. Bardzo do okoła to jest. Do Katowic jest z Janek 3.30.min. ale Częstochowa jest rozkopana więc albo przez nią 20 min albo jak sie traf to 1h - potem z Katowic do Balic 1h spoko razem z bramkami (niecała nawet) , a potem na obwodnicy Krakowa jest różnie (może z Balic ok 45 min - max 1h do Brzeska.

Ja polecę od siebie A1 i A4 do Brzeska, i dalej j.w. na zakopiankę się nie piszę. Będę pod telefonem, więc mogę z drogi puścić info.

opos - 2014-05-13, 12:55

bebe myślę że propozycja janzeta jest dobra, droga przez Brzesko i do przejścia w Piwnicznej to na pewno lepsze rozwiązanie niż zakopianka. A z Kezmarok do Vrbowa nie powinno być tak żle bo we Vrbowie są termy to i ludziska tam jeżdżą. Ja zresztą również zamierzam jechać tą trasą.
bebe - 2014-05-13, 13:50

janzet napisał/a:
Może spróbujesz: Radom, Kielce, Busko Zdrój, Nowy Kroczyn, Koszyce, Szczurowa, Brzesko, Nowy Sącz, Piwniczna, Stara Lubovna, Kezmarok, Vrbov, Cel.

No można. Będę przemyśliwał jeszcze.

janzet napisał/a:
Wawa-Rawa-Częst-Kat-Krak-Brzesko chyba nie wyjdzie czasowo szybciej. Bardzo do okoła to jest.

Gugiel sugerował jechać tylko do Balic i na zakopiankę. Do Brzeska to faktycznie już byłaby trochę sztuka dla sztuki, chociaż dzięki autostradzie mogłoby wyjść ok.

janzet napisał/a:
Ja polecę od siebie A1 i A4 do Brzeska, i dalej j.w. na zakopiankę się nie piszę.

Nie jechałem jeszcze zakopianką, może dlatego nie mam odruchu unikania jej za wszelką cenę. ;) Założyłem, że w piątek przed fajrantem nie będzie jeszcze tam jakiejś wielkiej tragedii. Źle założyłem?

janzet napisał/a:
Będę pod telefonem, więc mogę z drogi puścić info.

Super, zgadamy się jeszcze przed wyjazdem. :)

opos napisał/a:
A z Kezmarok do Vrbowa nie powinno być tak żle bo we Vrbowie są termy to i ludziska tam jeżdżą. Ja zresztą również zamierzam jechać tą trasą.

Zobacz, którędy prowadzi Gugiel. :D Przez Vrbov to prowadzi nawet Automapa, zwłaszcza, jak chce się ominąć Poprad i D1. Gugiel wynalazł jakąś ścieżynę przez górskie przełączki - Lubica, Romska Osada, Javorina a velké nic. :D Jak ta dróżka będzie na mapach TeleAtlas to przyatakuję, jak nie, to bez konsultacji z lokalsami raczej nie zaryzykuję. ;)

opos - 2014-05-13, 15:24

Trasa na pewno ładna. Tylko nawet jeżeli będą drogi asfaltowe to może być nieciekawie bo o ile 20 lat temu mogliśmy Słowakom zazdrościć dróg to teraz jest na odwrót. Ale masz rację jak z kolegami w sobotę przy lokalnym piwku obgadamy trasę to kto wie.
opos - 2014-05-19, 06:10

No i d.. Jak to bywa z moją rodzinką plany wzięły w łeb i niestety do Levoczy nie pojadę. Mam nadzieję ze koledzy bebe i janzet będą dzielnie i godnie reprezentować daciaklubpolska. No i liczę na jakieś fotograficzne sprawozdanie.
bebe - 2014-05-19, 08:44

opos napisał/a:
Mam nadzieję ze koledzy bebe i janzet będą dzielnie i godnie reprezentować daciaklubpolska.

"Bezapelacyjnie i do samego końca - mojego lub jej." ;)

Na chwilę obecną - twardo jedziemy. :] W ramach zadumy nad trasą NZŻ rzuciła pomysł, czy, skoro i tak na piątunio bierzemy urlop, nie wyruszyć w czwartek po fajrancie, zrobić, ile się da bez zmęczenia materiału po Polsce, zanocować gdziekolwiek (mamy spanie w samochodzie), a w piątek zaatakować jeszcze Aquacity Poprad. :)

opos - 2014-05-25, 21:42

No to może jakaś relacja. Czekam z niecierpliwością.
bebe - 2014-05-25, 23:47

Pisze się. :> Po całym dniu w samochodzie i dwóch browarach na wyrównanie elektrolitów dzisiaj już nie dam rady. :> Jutro zdjęcia i słów parę.
opos - 2014-05-26, 06:13

Na stronie http://www.daciaclub.cz/s...a-2014-11/fotky już was widziałem. To teraz proszę odetchnąć i obszerna relacja.
route2000 - 2014-05-26, 08:53

A co za kolega przyczepił kamerkę do błotnika w Sandero? ;-)
Po fotkach z czeskiej strony było widać, że zlot był udany....
Wszyscy zadowoleni.....

bebe - 2014-05-26, 21:07

Było bardzo fajnie, chociaż mogłoby być jeszcze fajniej, gdyby nie bariera językowa. Jak udało nam się wypraktykować, dzięki olbrzymiej pomocy Gospodarzy, cienka jest ta strefa, kiedy w komunikacji śliwowica już pomaga, ale jeszcze nie przeszkadza. ;)

Dnia pierwszego dotarliśmy pod wieczór, zakwaterowaliśmy się i zasiedliśmy do ognicha i śliwowicy. :]

Dnia drugiego po śniadanku mieliśmy jechać w kolumnie na Spišský Hrad. Niestety, w wyniku akcji "bankomat" i zawirowań komunikacyjnych (brak śliwowicy) nie spotkaliśmy się na trasie i dotarliśmy na miejsce osobno. Spišský Hrad zjada na śniadanie wszelkie polskie zamki, przynajmniej jeśli chodzi o rozmiar. Przy bliższym poznaniu trochę traci i podobnie jak chyba wszystkie polskie zamki, cierpi lekko z tytułu niewykorzystanego potencjału. Trochę sytuację uratowało bractwo rycerskie, którego nazwy nie zrozumiałem, a które dawało pokazy na górnym dziedzińcu. Pokaz obejmował strzelanie z piszczały, hakownicy i muszkietu, walkę kordem, floretem oraz rapierem i sztyletem, a także krótką opowieść o zwyczajach katowskich. :) Na ile zrozumiałem, konferansjerka zrywała kask. :D Na ile się na tym znam (a trochę się znam, bo też dawno temu w bractwie rycerskim działałem), ekipa naprawdę świetnie się znała na tym, co pokazywała.

Na obiadek pojechaliśmy do Spišskego Salašu - sporej gospody z lokalnym jedzeniem. Okazało się, że uwielbienie dla smaženego/vyprážanego sýra jest pansłowiańskie. ;) Przy okazji przeczekaliśmy burzę, która wcześniej nadciągała złowieszczo nad Spišský Hrad.

Po obiedzie pojechaliśmy jeszcze na Marianską Horę - z klasztorem i bazyliką. Tu atrakcją była sama droga - bardzo malowniczo wijąca się zboczem.

Następnie chętni udali się ciorać w błocku na tor crossowy, a niechętni zostali na kempingu. :] O torze opowie janzet. :]

Pod wieczór był jeszcze pokaz pracy psa patrolowego, bardzo fajnie zrobiony - polegało to na inscenizacji kradzieży samochodu i interwencji psa i przewodnika. Były strzały, wskakiwanie do samochodu przez okno (to w wykonaniu psa ;), kłapanie paszczą (także w wykonaniu psa :) oraz humorystyczny akcent w postaci smutnego końca złodzieja w bagażniku. :)

Wieczorem zasiedliśmy do gulaszu przygotowanego przez Gospodarzy. Gulasz smakował obłędnie i miał chyba milion °C, ale na szczęście nic, czego nie dałoby rady schłodzić piwem i znieczulić śliwowicą. :] Wbrew pozorom alkoholu nie było jakoś strasznie dużo, bo kierowcy, ale samych śliwowic dostałem do spróbowania chyba z cztery rodzaje. :) Poza gulaszem z atrakcji była jeszcze strzelnica, na której można było sobie wystrzelić z wiatrówki smakołyka. Strzeliłem i nie trafiłem, ale to dlatego, że Nawierzchnia Była Rozmokła, przyrządy celownicze nie grały z moją postawą strzelecką, no i wiatrówka nie miała trybu ognia ciągłego. :> Do gulaszu przygrywali nam słowaccy el mariachi ;) - trzech chłopaków z akordeonami i bębenkiem, grających standardy ludowe. :] Bardzo fajnie grali i dopiero poważna ilość śliwowicy sprawiła, że zaczęli muzycznie "twórczo poszukiwać". ;)

Na koniec było jeszcze trochę śliwowicy (dla niekierujących) i zaproszenie na "sraz" za rok, z którego to zaproszenia zamierzamy skorzystać. :]

I trochę zdjęć.

Atak szczytowy na Spišský Hrad.

Reszta zlotu wpełza na parking...

I ustawia się w szeregu.

Widok na dolny zamek.

Zuzia i Maja zwiedzają twardo!

Zamek był przebudowywany wiele razy, przez 700 lat służył a to za pałac, a to za koszary...

Spišský Hrad z burzą in spe.

Ekipa z Polská.

Dacie czeskie i słowackie.

A to już strasznie omszała wiatka na Marianskiej Horze.

Panorama z Marianskiej Hory. :)

A to już "urobek" z toru crossowego. :)

Po dach!

Bryzgi rozmaite. :)

I moje niegroźne zboczenie :> - naklejki klubowe.

Z bryzgiem...

...i na Stepwayu Błękit Azurite. Nie żebym cośtam, ale ten kolor wygląda jak milion dolarów.

opos - 2014-05-27, 06:28

No to się ciesze, że się udało bo trochę obawiałem się mojej korespondencji z organizatorem. Ale jak się załapałeś na spanie i gulasz to ok. Ja niestety ze względów organizacyjno rodzinnych musiałem zrezygnować a szkoda bo miałem trochę naszych naklejek klubowych do rozdania. Cóż najwyżej rozdam za rok. A Spiski Hrad rzeczywiście wielki. Z tego co pisałeś to nie zwiedzaliście Levoczy a również warto bo bardzo urokliwe miasteczko a o ile mnie pamięć nie myli to są tam zabytki z listy UNESCO.
janzet - 2014-05-27, 13:28

Levoca stara jest ładna, otoczona murem, z brama wjazdową, rynek duży i jest tam kilka miejsc muzealnych do obejrzenia. My musieliśmy w centrum zwiedzić bankomaty...

Jeszcze kilka słów o planie czyli co po kolei kiedy było.., dodam tylko że zaczęło się akwaparkiem AquaCity w Popradzie i potem dojechaliśmy na miejsce na wieczór.
A w moim przypadku skończyło się w niedzielę słowacką jaskinią beliańską
A reszta w środku to tak jak pisze bebe.

Na torze cross niemiłosierne błoto, zero przyczepności, wszystkie opony wszystkich dacii zaklejone "na łyso" i ślizgawka jak na lodzie lub ubitym śniegu. Tor był gliniasty i rozmokła kompletnie wierzchnia 10cm warstwa która stanowiła taką budyniową pulpę.

Sławomir Pytel - 2014-12-08, 20:19

Fajny zlot, fajna relacja, fajne błtko. Dajcie znać, gdy będzie powtórka, pewnie się zabiorę z Wami.
Mam pytanie do właściciela dustera STA 20047: czy założyłeś (założyłaś) obręcze mniejsze niż 16 cali, czy tylko tak mi się wydaje?

Dominus - 2014-12-08, 21:17

Sławomir Pytel, tak, Janzet ma felgi 15"
Sławomir Pytel - 2014-12-08, 21:59

No właśnie miałem sprawdzić czy zaciski się zmieszczą w obręczy 15. Planuję bowiem taki manewr do jazdy w cięższą zimę i podczas wypraw po bezdrożach.
Twoja wersja duster'a ma takie same tarcze i bębny jak moja, więc już wiem, że się to uda.
Jaką dałeś oponę (rozmiar i bieżnik) i czy jesteś zadowolony z tej zmiany?

janzet - 2014-12-09, 10:03

Sławek poszukaj w wątkach o lifcie, dużo napisałem i jest sporo zdjęć, opon też.

http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=25

felga 15, pierścień dystansowy i centrujący (wytoczony dla mnie bo felga miała większy OT).
Domniemam i trzeba by to sprawdzić (bo nie miałem okazji) może wejdą stalówki 15 z Megane III. OT się zgadza, rozstaw śrub też, ET jest 43 (to akurat dobrze) tylko nie wiem czy przednie hamulce się zmieszczą.
W Bielsku i okolicach jest trochę "szrotów" i sklep z częściami do francuzów - jak mają felgę 15 z megane III to można by przymierzyć. Potem kupić 4 ( ok 150-250 PLN/4szt) wypiaskować, pomalować proszkowo (300-350 PLN/4 szt) i będzie jak ulał pod jakieś fajne oponki.

Sławomir Pytel - 2014-12-09, 14:12

Dzięki za informacje.