|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Portal - Dacia BIGSTER oficjalnie.
mekintosz - 2024-10-09, 12:43 Temat postu: Dacia BIGSTER oficjalnie. W końcu oficjalnie:
https://www.dacia.pl/hybr...igster-suv.html
https://autokatalog.pl/blog/2024/nowa-dacia-bigster-2024-c-suv-hybryda-silnik-moc-wymiary-wyposazenie-cena#dacia_bigster_hybrid_155__pelna_hybryda
https://www.youtube.com/watch?v=jkCk_e5GTz4
Stereo - 2024-10-09, 15:30
Ciekawe jak cenniki, ale na oko ze 20k+, więc bogatsza to okolice 150k jak sądzę. No niby spoko, ale robi się trochę niebezpiecznie drogo jak na dacie.
RAV4, tiguan, a nawet Tesla y z dopłatą będą tylko trochę droższe.
Niby 7 osób... Ale... Imo nowe cenniki odważne.
bartos123 - 2024-10-09, 16:30
W artykule "Auto Świata" padają kwoty, najtańsza wersja ok. 105 tys. Nie będzie wersji 7 os. Zamówienia w Polsce od lutego.
Stereo - 2024-10-09, 16:38
Jak nie będzie 7os, co znaczy mniej więcej tyle, że nie chcą kanibalizowac sobie rynku, to ciekawe co w tej biedzie bedzie, ale zakładam że jakaś benzyna 1.2 fwd. Bo chyba 1.0 sobie odpuszczą.
Może dołożą fabryczne LPG.
Ciekawe jak będzie cennik wyglądał
Rysiob - 2024-10-09, 16:54
Najtańsza wersja będzie z 1.2 tce z gazem 140 km. W standardzie:
17-calowe aluminiowe felgi, stałe relingi dachowe, system multimedialny Media Display z 10,1-calowym centralnym ekranem, 7-calowym zespołem zegarów, manualna klimatyzacja, radar i tylna kamera parkowania, elektrycznie regulowane przednie i tylne szyby.
nowy - 2024-10-09, 18:22
A ja czekam na C-NEO
bartos123 napisał/a: | W artykule "Auto Świata" padają kwoty, najtańsza wersja ok. 105 tys. |
czyli poniżej 25 tys Euro,
a najbogatsza poniżej 30 tys Euro po dzisiejszym kursie to około 129 tys
Black Dusty - 2024-10-09, 23:04
Stereo napisał/a: | Jak nie będzie 7os, co znaczy mniej więcej tyle, że nie chcą kanibalizowac sobie rynku, to ciekawe co w tej biedzie bedzie, ale zakładam że jakaś benzyna 1.2 fwd. Bo chyba 1.0 sobie odpuszczą.
Może dołożą fabryczne LPG.
Ciekawe jak będzie cennik wyglądał |
Może choć raz coś przeczytasz na temat który chcesz poruszyć, prawie wszystko już wiadomo.
Stereo - 2024-10-10, 06:50
Dla mnie źródłem w tym temacie jest newsletter od dacii :(
Autobilda poważnie nie traktuje, gdyż 90% treści tam zamieszczanych to clickbaity i wprowadzanie w błąd, zazwyczaj celowe.
Nie ważne czy informacja jest prawdziwa, ważne by podać ja jako pierwsi.
Black Dusty - 2024-10-10, 07:13
Wiadomości tego autora są dość wiarygodne
https://motoryzacja.interia.pl/samochody-nowe/news-dacia-bigster-jest-tania-duza-i-oszczedna-silnik-1-2-z-lpg-t,nId,7830471
Stereo - 2024-10-10, 08:30
To co napisałem wcześniej w innym temacie - wiarygodne to są info ze strony dacii.
"Recenzenci" mówili wiele rzeczy żeby nakręcić temat i jak widać niewiele z nich się zmaterializowało.
Nie ma wersji 7os, paleta silników się nie zmienia poza tym, że w najbiedniejszej wersji będzie 1.2 LPG zamiast 1.0, ale 4x4 bez zmian i bez AT, a hybryda dostanie 15KM więcej.
A teraz na bazie jednej informacji - że cennik wystartuje z okolic 25k euro tacy ludzie już tworzą cały cennik.
Artykuł jest rakowy mocno w mojej skali - nawalone tekstu, żeby upchać reklam, a niewiele z niego wynika. Za to dowiadujemy się że 1.2 to będzie hit. Co to w ogóle znaczy? Typowi dali się sfotografować obok tego samochodu, nawet nie wiadomo czy to nie makieta, ale on już wie - 1.2 to będzie hit! Będzie popularny, bo to podstawowy model w gamie, a bigster będzie ze 20k droższy od dustera, więc branie fullu będzie ciut mniej popularne, jeśli w podobnej cenie masz np corolle cross.
Jestem ciekaw, ale obawiam się, że boostowanie cen w zamian za 20cm blachy to może być krok w zła stronę. Osobiście jakbym miał brać topa za okolice 150k przy założeniu że zmieniło się niewiele, a wszystko wskazuje, że tak właśnie jest, to mocno bym się zastanowił. Core samochodu pozostał ten sam - tani samochód, średnie materiały, biedne silniki, ale ceny trochę poszybowały i zaczynają odstawać od rzeczywistości.
Zapowiedzi były inne i trochę żałowałem, że nie poczekalem na bigstera, bo posiadanie 7os fury jest fajne, ale widzę, że zagrałem dobrze :)
A nawet jakby się pojawił to cena na pewno by przebiła barierę 150k jeśli chcialoby się mieć AT, a teraz to nie oszukujmy się - raczej norma i manual jest odstępstwem, dużym kompromisem, na który można pójść kupując tani samochód do firmy za 90k, ale który za 30k więcej nie jest brany pod uwagę.
Ciekawe, zobaczymy jak wyniki sprzedaży. Ale to też tak naprawdę nie za 2025, tylko 2026 jak zapełnia stocki i minie hype.
mekintosz - 2024-10-10, 09:12
Polecam obejrzeć wnętrze na tych filmach:
https://www.youtube.com/watch?v=V1RlZ10fuZI
https://www.youtube.com/watch?v=TG4xmL_lt28
Myślałem,ze nie ma rolety na szklany dach ale jednak jest tylko wygląda na ręcznie obsługiwaną
Ellefson - 2024-10-10, 09:28
Brak wersji 7os mnie naprawdę zastanawia...
Wydawało mi się, że jeśli chodzi o rolę auta i jego postrzeganie to mógłby być taki Jogger (lub dawniej Dokker) tylko "bardziej". Wymienione auta użytkowały często - przynajmniej w moim otoczeniu i rodzinie - średnio zamożne osoby z dwójką/trójką dzieci. Wydawało mi się, że właśnie w taką niszę może celować Dacia z Bigsterem. Ale brak wersji 7os trochę to chyba zmienia.
Stereo - 2024-10-10, 09:49
Imo chcą z tym poczekać by nie zachłysnąć rynku.
r70 - 2024-10-10, 13:42
Na pierwszy rzut premiera Bigstera mi się podoba :). Cena też chyba nie odstraszy - ma być ok 500Euro drożej niż duster 3 - czyli ok 21tys w górę.
Pytanie osobiste to czy potrzebny mi tak duży samochód ?
ale fajowe nowe silniki:
1.8 hybryda 155KM, więcej mocy (+15KM) i momentu (+20Nm) na z silnika spalinowego, wyższy komfort akustyczny i mniejsze spalanie w trasie - przy tej samej prędkości, obroty nawet o 1.5k niższe !, więcej mocy na podjazdach, większy aku (1.4 vs 1.2 w wersji 1.6) - więc więcej energii można zmagazynować, spalanie wg Daci podobno 4.1/100 - ale nie doszukałem czy to średnia czy tylko miejska (duster 3 hybrid 1.6 ma 5.1/100)
1.2 eco-g 48V 140KM - tu brak danych, ale zapowiada się świetnie. Pewnie żeby uzyskać moc jak w wersji benzynowej z wtryskiem bezpośrednim, zrezygnowano z cyklu millera na rzecz otto, ale i tak spalanie inie powinno być wysokie dzięki sporemu momentowi (wspomaganie elektryczne ok 16KM) od samego dołu obrotów. Szkoda że jak na razie nie widzę tej wersji w połączeniu z 4x4.
Stereo - 2024-10-10, 14:01
Trzeba będzie być coraz większym fanem marki:
https://www.otomoto.pl/os...3-ID6GHwnq.html
Więc czy cena nie odstraszy? Nie wiem.
Za 170 kilka koła można było wziąć XC60 pod zamówienie. A to "trochę" inny samochód. 30k przy samochodzie za 70 kilka koła to spora różnica, ale przy 2 x droższym wozie już do rozważenia.
160k Tiguan. RAV4 coś koło 160 paru. Robi się ciasno cenowo, a konkurencja coraz bardziej wymagająca. Za 170 kilka koła można mieć BMW X1, albo tesle y z dopłatą.
Zaraz się okaże, że skończy się jak stelantis liczący, że klienci będą akceptować coraz wyższe ceny i utożsamiać je z wyższym pozycjonowaniem marki.
Miał być hit, a moim zdaniem spora część ludzi czekających na 7os bigstera kupi jednak joggera.
Ogólnie bigster 5 osobowy to ma imo średni sens poza większym "prestiżem" związanym z lepszym wyposażeniem i hypem związanym z nowym modelem.
r70 - 2024-10-10, 15:14
@Stereo; ale co ma mnie w tej toyocie podniecić ? to że ma krótszą gwarancję ? droższe serwisy ? ma mniejszy rozstaw osi ? mniejszy prześwit ? już mniejszy bagażnik ? jest krótsza ? ma mniejszą moc silnia spalinowego i całej jednostki ? jest na pewno nie lepiej wygłuszona niż duster a co dopiero bigster ?
Jeśli ceny się potwierdzą (+5000euro) to pewnie tyle ile ta toyota w linku, będzie kosztował bigster hybryd 155 w wersji Journey. Czy ma go więc zawstydzić ta toyota ? tym że szybciej zardzewieje ale bardziej podniesie ciśnienie sąsiadom ?
ps. do tego toyot w tej cenie trzeba kupić min. 3 żeby uzyskać taką cenę - to dopiero rodzyneczek ofertowy ;) można być jeszcze podać cenę bez VAT - bo przecież jak ktoś kupuje do floty to sobie odliczy ;)
Kacper_Potocki - 2024-10-10, 15:21
Zadzwoniłem dziś do salonu, zamówienia może już nawet będą zbierać od stycznia. Mają dać znać, zamówię wersję 4x4 Extreme i porównam z Dusterem 3 4x4 Ex. Myślę, że cena będzie około 140 tysięcy za full wersję, ale zobaczymy.
Stereo - 2024-10-10, 15:26
Nie odpalaj się :)
Robi się drogo i tyle. Generalnie wszyscy ceny zastopowali już dawno, teraz zaczynają obniżać.
Dacia odwrotnie. Zaraz się okaże, że nowe Sandero to będzie konkurencja dla golfa ;)
PS nowy duster w salonie :)
Stereo - 2024-10-10, 15:38
PS dacia wcale nie ma najtańszych przeglądów :P
r70 - 2024-10-10, 16:14
Stereo napisał/a: | PS dacia wcale nie ma najtańszych przeglądów :P |
No nie ma - ma drogie. Ale z moich rozmów ze wspólnikiem które jeździ toyotą corollą 1.6 to ma tańsze niż japończyk.
Ps. zakładając że Bigster ma takie same zbiornik paliwa jak Duster, to wg producenta silnik Eco-G 140KM będzie w większym samochodzie spalał mniej niż ECO-G 100KM w mniejszym :) +40% mocy - kilkanaście % spalania. Jest dobrze ;)
Marmach - 2024-10-11, 20:31
Mnie ten Bigster nie powalił. Liczyłem, że będzie to krowa z krowim bagażnikiem, a tymczasem ten bagażnik jest przeciętny. Wygląda na to, że pojeżdżę Lodgy jeszcze długie lata...
Stereo - 2024-10-11, 21:30
Lodgy ciężko będzie przebić:)
Kacper_Potocki - 2024-10-12, 13:17
Mi się bardzo podoba, taki Duster, tylko większy i dodatkowo z przezroczystym dachem.
r70 - 2024-10-12, 15:14
Ciekawe ile będzie kosztowała panorama (Sandero ma mniejszą za 2k PLN) ale chyba gdybym się zdecydował na bigster-a to z tym dachem ;)
Szkoda że eco-g nie będzie z napędem 4x4 :(
Stereo - 2024-10-12, 16:10
Kacper_Potocki napisał/a: | Mi się bardzo podoba, taki Duster, tylko większy i dodatkowo z przezroczystym dachem. |
Ty kolekcjonujesz te dacie?:P
Jak wyjdzie taki 20cm krótszy duster - minister, też zamówisz? :P
Ja kibicuje, żeby powstał taki największy duster 7 osobowy, 20cm dluzszy od bigstera(ale cały czas ta sama szerokość i płyta podłogowa), tym razem z ekranem dla 2 rzędu i subwooferem, żeby poczuć prestiż i luksus. Albo pójść dalej i daj oświetlenie ambientowe, bo tego jeszcze nie było chyba i tak go wycenić, żeby full kosztował ze 190k albo i 200k. Wtedy to już hybryda z 2.0 i phev z aku na 20km.
r70 - 2024-10-12, 16:44
Ciekawie zapowiada się ta hybryda 1.8
Prawdopodobnie zastosowano główny silnik elektryczny opart na technologii przepływu osiowego. Dzięki temu jest o 30-40% i zużywa 20-30% mnie energii niż obecny co w połączeniu z akumulatorem trakcyjne większy niż do tej pory (1.4kWh vs1.2kWh) powinno zagwarantować większość autonomiczność elektryczna i przyczynić się do większej ekonomi jazdy. Spalinowy też zauważalnie silniejszy, dalej w trybie atkinsona.
Fajnie gdyby okazało się że ma hydraulikę zaworów ;) wtedy nadałby się do LPG ;))
Docelowo ma trafić także do duster 3
Stereo - 2024-10-12, 17:18
A zbiornik z bagazniku? XD
gg - 2024-10-12, 18:43
Stereo napisał/a: |
Ja kibicuje, żeby powstał taki największy duster 7 osobowy, 20cm dluzszy od bigstera(ale cały czas ta sama szerokość i płyta podłogowa), tym razem z ekranem dla 2 rzędu i subwooferem, żeby poczuć prestiż i luksus. Albo pójść dalej i daj oświetlenie ambientowe, bo tego jeszcze nie było chyba i tak go wycenić, żeby full kosztował ze 190k albo i 200k. Wtedy to już hybryda z 2.0 i phev z aku na 20km. |
Osobiście to wolałbym, żeby był na tyle szeroki by 3 dorosłe osoby mogły wygodnie siedzieć w drugim rzędzie a nie tylko trzy pokurcze lub dwoje dorosłych + podłokietnik.
Teraz Bigster to taki napompowany koleś z małym ptakiem ;). Nawet nie ma wersji 6 os.
r70 - 2024-10-12, 19:14
Stereo napisał/a: | A zbiornik z bagazniku? XD |
Jeśli miałbym 670l bagażnik, dzielony 40/20/40 to być może bym się pokusił, zabudowując go razem z np. Subwoofer-em :) ale wcale nie jest powiedziane że nie będzie miejsca na zapas i tam spokojnie by wszedł. 50l jak w dusterze dałoby zasięg pewni 1200km na samym LPG ;)
Ale nie ma co gdybać, sądzę że silnik nie będzie dostosowany do wyższej temp spalania i pewnie bardziej będę zainteresowany eco-g 140km
Stereo - 2024-10-12, 20:07
Cytat: | 50l jak w dusterze dałoby zasięg pewni 1200km na samym LPG |
50 czyli efektywnie 40l, 1200km czyli 3.3l LPG na 100. Ambitnie.
Ogólnie to była ironia trochę, bo dacia operuje w zakresie klasy B. A tej nie da się wiecznie przedłużać. Z drugiej strony cena za mimo wszystko bardzo kompromisowy wóz. A zamiast iść w komfort to tylko większe kola. Powinni od razu dać 21 cali.
Zaraz się okaże, że to samochody dla fanatyków marki.
https://youtu.be/sqXzmB6VS-Y?si=V_Krg4iLLIPOvDg3
r70 - 2024-10-12, 21:26
Stereo napisał/a: | Cytat: | 50l jak w dusterze dałoby zasięg pewni 1200km na samym LPG |
50 czyli efektywnie 40l, 1200km czyli 3.3l LPG na 100. Ambitnie.
Ogólnie to była ironia trochę, bo dacia operuje w zakresie klasy B. A tej nie da się wiecznie przedłużać. Z drugiej strony cena za mimo wszystko bardzo kompromisowy wóz. A zamiast iść w komfort to tylko większe kola. Powinni od razu dać 21 cali.
Zaraz się okaże, że to samochody dla fanatyków marki.
https://youtu.be/sqXzmB6VS-Y?si=V_Krg4iLLIPOvDg3 |
A Ty masz w dusterze 40l użytecznej ? Bo ja mam prawie 50L LPG, co przekładać się na oczekiwana 4.15/100 - bardzo ambitnie, ale wykonalnie w wielu scenariuszach
r70 - 2024-10-12, 22:51
Słyszałem że dodatkowe 10KM w silniki 1.2tce 140KM i 1.2eco-G 140 otrzymała dzięki turbinie zapożyczonej z Plugin 300KM (1.2). Silnik eco-g ma na LPG 130KM, a 140 na Pb, ale maksymalnych obciążeniach potrafi się przełączać na Pb żeby zaoferować mac mocy/momentu.
W ciągu roku może się pojawić wersja 1.2 eco-g 4x4 z automatem i mocą ok 170KM !
MartinezTychy - 2024-10-13, 08:04
Stereo, Po co ten sarkazm.
Sam masz Duster-a 1.0 z podtlenkiem, jakieś tam Mini z 300kucyków, coś z dwoma kołami, każdy ma zmartwienia na miarę zasobności portfela.
Ktoś lubi Dacię a inny pomarańcze lub jak mu nogi śmierdzą, jak się nie obrócisz to i tak z tyłu masz w tej samej płaszczyźnie plecy i du...ę...........
Nie nawołuj do bojkotu nie oceniaj negatywnie, tyle opinii co ludzi. Nowego Bigstera nie nazwałbym tak, to raczej Grand Duster skoro podobieństwo z Dusterem jest niemal bliźniacze.
Ikarusiarz - 2024-10-13, 11:16
Bardzo mi się spodobał i nie rozumiem tej krytyki... Jeszcze to nie wyjechało na ulicę, a już atak.
Dacia zawsze była produktem skierowanym dla pewnej grupy odbiorców ( co przekuło się na sukces ) i raczej nigdy nie będzie Land Roverem...
Podoba mi się zajebiście: Prześwit do jazdy po małych wertepach ( swoją drogą, to czasami zjazd z promu w Chorwacji jest dużym wyzwaniem, dla niektórych osobówek...), duży bagażnik, który ma kształt pudłościanu i hybryda. Idealne połączenie. Bagażnik, choć nie najmniejszy wykluczał zwykłego Dustera. Ideał oczywiście to nie jest, choćby ten monitor, ale to nie tylko u Dacii.
Jedyne co mnie martwi, to nowy silnik 1,8. Nie chodzi o moc, bo mam w to w d..pie, czy wykręci setkę w 9 sekund, czy w 10. Chodzi o to, że to nowość... Nie chciałbym być królikiem doświadczalnym... Ma ktoś większą wiedzę w tym temacie?
Wczoraj testowałem nowego Kodiaka. Czułem się stłamszony przez ilość tych wajch, guzików na i przy kierownicy... Niby bagażnik gigantyczny, bo 910 litrów, ale taki pisuarowaty...
Podstawa podobna do Bigstera w bogatym, zapowiadanym wyposażeniu: elektryczny fotel, klapa bagażnika zelektryfikowana.. Prześwit jednak mniejszy. Tyle, ze cena 174000 z miękką hybrydę...
Osobiście nowy Kodiak mi się podoba, ale nie poczułem tego czegoś...
r70 - 2024-10-13, 12:28
Silnik ma oznaczenie HR18 - ja wiele na jej temat nie znalazłem poza tym że był projektowany od poczęli pod hebrydę, w przeciwieństwie do HR16 który zasila obecna starsza hybrydę 1.6 140-145km
Stereo - 2024-10-13, 16:23
Ale to nie mogę napisać, że dla mnie ich polityka cenowa jest ciekawym eksperymentem społeczno-socjalnym?
Jest jakiś wymóg ochów i achów?
Napisałem jasno, że bigster 7os byłby spoko, ale w wersji 5os w o tyle wyższej cenie to dla mnie coraz mniej interesująca oferta w segmencie.
Duster był spoko, bo był tani, jogger jest super, jak chcesz mieć 7os samochod i masz w dupie opinie innych, choć idąc do salonu i wsiadając najpierw do joggera, potem do nowego dustera chyba każdy myślał sobie- czemu nie mogą zrobić połączenia designu dustera z 7 osobowością joggera? Potem wiele miesięcy przecieków, by na koniec się okazało że pewnie kiedyś, ale nie teraz.
Stereo - 2024-10-13, 16:27
MartinezTychy, a jakbym miał jeszcze malucha i poloneza to coś by to zmieniało?
Ja po prostu jestem pragmatyczny. Różne oczekiwania wobec różnych samochodów, choć faktycznie smutne jest to, że mniej niż 2 lata temu mój countryman kosztował nie aż tak dużo więcej niż będzie kosztował bigster.
Ikarusiarz - 2024-10-14, 18:06
W salonie powiedziano mi, ze 7osobowość Bigstera została sztucznie rozdmuchana przez media... Oni od dawna mają wiedzę, że nie będzie 7 foteli. Przyznał pan też, że mają dziesiątki telefonów, od rozżalonych, potencjalnych nabywców, 7 osobowego Bigstera.
Nie widzicie podobieństw do nowego Espaca?
Stereo - 2024-10-14, 18:08
Imo ogłoszą go w nowym roku i tyle
r70 - 2024-10-14, 18:11
Pragmatyzm polega na tym, że wybierasz racjonalnie a nie z marudzisz co nie tak, co za drogo. Jak Ci za drogo to zmień obiekt zainteresowania na taki które dla ciebie jest lepiej wyceniony. To jest pragmatyzm ;)
Na razie nie ma co pragmatyzmie oceniać, bo nikt nie wie jak się będzie bohaterem jeździło, jakie będzie dawał poczucie wygody, komfort, praktyczności.
Jeśli będzie taka jak w dusterze i będzie od 5000euro droższy oferują 140KM mhev 48VLPG zamiast 100KM LPG, lepsze wyposażenie i więcej miejsca i dużo większy bagażnik to będzie dobrze wyceniony., nawet jeśli będzie kosztował tyle ile znacznie mniejsza i mniej komfortowa toyota ;)
Stereo - 2024-10-14, 19:44
Pragmatyzm polega tutaj na tym, że nie kupuje jako fanboy i nie napalam się się. Oceniam cechy na zimno, a dla mnie, jak i dla myślę wielu innych liczyła się jedna cecha tego nowego modelu. Nie chcę pisać o tym 10 raz :)
Nie ma znaczenia jak będzie jeździł, tym bardziej, że nie sądzę aby specjalnie kogokolwiek miał zaskoczyć.
Brakuje tylko argumentu, że jak mi nie pasuje, to żebym w stodole sobie lepszego złożył ;)
Do mnie nie trafił, jak trafił do Ciebie, to bierz, ciesz się i chwal:)
r70 - 2024-10-21, 15:21
Ja też nie kupuję jako fanboy - dla mnie z perspektywy 3-7 letniego użytkowania, dacia po prostu daje zdecydowanie najlepszą ofertę cenową na wszystkie modele w kontekście tego co oferuje.
Nie ma żadnego samochodu na rynku, które pobije mojego dustera (który ma dla mnie wystarczającą przestronność, bezawaryjność, wygodę, wyposażenie i jakość wykonania - o prestiż pozycjonowanie społeczne, całkowicie nie dbam bo nie muszę) pod względem TCO w skali na razie 3 a docelowo 5 albo 7 lat. Po prostu nie ma konkurencji.
Sądzę że podobnie może być z bigsterem - tak naprawdę jedyną konkurencją mogą być jakieś modele renault - zobaczymy.
kicpra - 2024-10-30, 12:57
A mi się podoba Bigster. Ma proporcje jak trzeba, Duster jest karłowaty. Mi niepotrzebne ani 7 miejsc, ani 4x4. Za to ważny jest dla mnie automat, hybryda na plus. Super, że jest w końcu panorama. Ładnie wygląda w dwukolorowym nadwoziu. Czekam tylko na cenę
DrOzda - 2024-11-05, 10:00
Napęd hybrydowy oparty na silniku 1.8
https://www.tiktok.com/@v...810368906087713
Ikarusiarz - 2024-12-06, 19:08
https://www.youtube.com/watch?v=9SS01o2MzOI
Gość w 9 minucie powiada, że benzyna będzie również w automacie... Przekłamanie, czy wie więcej? To był pokaz w Polsce chyba?
Na filmie fotel jest hybrydą Wzdłuż ręcznie, a w górę i oparcie zelektryfikowane.,
Ikarusiarz - 2025-01-07, 13:32
Coś posmutniałem jak się dowiedziałem, że 1,8 hybryda będzie silnikiem z wtryskiem bezpośrednim... Hybryda ma być pojazdem na miasto, a ja nie chciałbym widywać podwyższonego stanu oleju...
r70 - 2025-01-07, 15:08
No niestety .. euro7 ma swoje wymagania. Zarówno 1.2eco-g jak i hybryda emitować mniej CO2 nie 1.0wco-g i hybryda 1.6 i mieć więcej mocy i momentu. Musieli wprowadzić DI żeby zwiększyć sprawność.
Jestem ciekaw jak zrealizowany jest wtrysk LPG w eco-g ?
Ikarusiarz - 2025-01-09, 11:02
r70 napisał/a: | No niestety .. euro7 ma swoje wymagania. Zarówno 1.2eco-g jak i hybryda emitować mniej CO2 nie 1.0wco-g i hybryda 1.6 i mieć więcej mocy i momentu. Musieli wprowadzić DI żeby zwiększyć sprawność. |
To ja wiem, ale pojazd do miasta nienadający się do miasta, czy też na krótkie dystanse... Poczytałem i dowiedziałem się, że w Rav4 w hybrydzie Toyota określiła ile może być przekroczony max na bagnecie... Wpisów o tych sytuacjach jest mnóstwo... Na +, że nikt nie zarżnął silnika...
Jest już cennik.
Marek1603 - 2025-01-09, 11:06
JUŻ JEST CENNIK NA BIGSTERa
r70 - 2025-01-09, 13:18
Ikarusiarz napisał/a: | r70 napisał/a: | No niestety .. euro7 ma swoje wymagania. Zarówno 1.2eco-g jak i hybryda emitować mniej CO2 nie 1.0wco-g i hybryda 1.6 i mieć więcej mocy i momentu. Musieli wprowadzić DI żeby zwiększyć sprawność. |
To ja wiem, ale pojazd do miasta nienadający się do miasta, czy też na krótkie dystanse... Poczytałem i dowiedziałem się, że w Rav4 w hybrydzie Toyota określiła ile może być przekroczony max na bagnecie... Wpisów o tych sytuacjach jest mnóstwo... Na +, że nikt nie zarżnął silnika...
|
Z całą pewnością nie jest to samochód do miasta, tylko taki który świetnie sprawdzi się zarówno w weekendowym wyjeździe jak i codziennym ruchu miejskim. A w takich warunkach z całą pewnością żaden z tych napędów nie będzie sprawia problemy, bo w trasie woda i ewentualne paliwo odparuje.
Kupno takiej krowy typowo do miasta jest tak samo kiepskim pomysłem jak RAV4.
To jest samochód na trasę z napędem który ma się sprawdzić także w mieście; znacznie lepiej niż dowolny 2 czy 3 litrowy diesel który na trasie pięknej posłuży, a w mieście sprawia tylko problemy
malygabrys - 2025-01-09, 13:32
Ale brak LPG w cenniku, chociaż na stronie jest pokazany ale z *
r70 - 2025-01-09, 13:50
Może LPG jeszcze nie można zamawiać.
Wg https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9707875,nowa-dacia-juz-w-polsce-ceny-sensacja-ten-suv-bedzie-hitem-ile-kosztuje.html
Dopłata do wersji TCE140 na poziomie 1300pln - dla mnie pomijalna :)
Dziś dopytam o ten eco-g - ciekawe czy będą coś w szalonej wiedzieli (np jak realizowany wtrysk LPG, bo na benzynie wtrysk bezpośredni; może na bazuje na wtrysku ciekłego LPG i może startować z pominięciem Pb ? )
tomkasz - 2025-01-09, 18:59
W cenniku pdf na dole jest *silnik ECO-G będzie dostępny w późniejszym okresie.
W specyfikacji w pdf jest wpisane o ECO-G: benzyna - wtrysk bezpośredni, LPG wtrysk wielopunktowy (czyli pośredni). Czyli tak jak się obecnie robi w większości instalacji z bezpośrednim wtryskiem benzyny.
r70 - 2025-01-09, 21:25
Tak, eco-g wejdzie do konfiguratora 3/4-2024,
Więcej szczegółów odnośnie wtrysku na prezentacji nie mieli -czyli ile dotrysku Pb przy jeździe na LPG. Wg podstawowych danych ma być ekonomicznejszy niż 1.0 LPG.
Naprawdę fajnie się zapowiada ta hybryda 1.8. na benzynie 170Nm już przy 3000obrotow. Wartości wystarczające żeby na autostradzie, jadąc na Pb utrzymywać prędkość 130-140km/h i ewentualnie doładować Aku bez wycia silnika (mój 1.0 ma na 6biegu 130km/h przy 3000obrotow i pewnie takim momencie i jest po prostu cichy) i uzyskać optymalną sprawność czyli małe spalanie (cykl atkinsona). Natomiast moc silnika to aż 112KM.
Przyspieszenie natomiast zapewni elektryczne 205Nm już przy 1600obrotach.
Ellefson - 2025-01-10, 15:29
Trochę dziwne, że hybryda nie jest łączona (jako opcja) z napędem 4x4, przy silnikach elektrycznych aż się o to prosi...
r70 - 2025-01-10, 16:21
Ellefson napisał/a: | Trochę dziwne, że hybryda nie jest łączona (jako opcja) z napędem 4x4, przy silnikach elektrycznych aż się o to prosi... |
A dlaczego się prosi?
- hybryda ze swoja nadwagą, ukierunkowana na efektywność energetyczna jest pojazdem sportowym ? Nie
-hybryda z nadwaga i dodatkowa elektronika nadaj się w teren ? Nie
-napęd 4x4 podniesie spalanie ? Tak
Marek1603 - 2025-01-11, 19:07
Zapowiedź nowych silników.
Marcinho - 2025-01-12, 17:17
Ciekawe co pokaże na rynku ta nowa Dacia.Trzymam kciuki. Pozdrawiam w Nowym Roku.
Franekk1 - 2025-01-16, 17:01
Taka hybryda z dobrym momentem i cichą jazdą na autostradzie to świetna opcja.
dudu$ - 2025-01-16, 21:29
Dzisiaj oglądałem Bigstra na żywo. Mam mieszane uczucia może dlatego, że już od dawna było o im wszystko wiadomo. Przed jego oglądaniem, miałem 30 minut na obejrzenie wszystkich obecnych aut Renault takich jak Arkana, Rafale, Symbioz , Captur, Clio itp. Po wyjściu z nich i wejściu do Dacii Bigster nie czułem żadnych emocji do tego auta, taki lekko powiększony Duster 3 z kilkoma bajerami które do tej pory nie były oferowane w tej marce - panoramiczny Dach, automatycznie otwierana klapa bagażnika czy tarczowe hamulce na tylnej osi. Ja do Bigstera podchodziłem na chłodno, myślę, że jest to idealne auto dla społeczeństwa Dacii, z pewnością Bigster zabierze część klientów Dusterowi 3 ale czy ma szanse aby powalczyć z konkurencją? Patrząc na cennik to za najbogatszą wersje Bigstera + kilka dodatków będzie trzeba zapłacić ponad 140tyś. zł i tu dla nowych klientów nie mających styczności z tą marką może być problem, w tych pieniądzach można kupić auto bardziej renomowanej marki, fakt że będzie mniejsze i z gorszym wyposażeniem ale jednak dużo ludzi nadal uznaje Dacię jako markę najgorsza na rynku i nie będzie chciało wydać tyle PLN za jej auta. Moim zdaniem, Dacia powinna w Bigsterze zastosować lepsze materiały, nie musza to być takie jak w Rafale czy Arkanie, ale przynajmniej takie co w najbogatszej wersji Renault Clio ( nie pamiętam jak to wersja wyposażenia ale z pewnością najwyższa z super wygodnymi fotelami, czułem się w nim lepiej niż w nowym Bigsterze)
r70 - 2025-01-17, 07:51
140rys to wersja hybrid 155 raczej.
toka93 - 2025-01-17, 10:06
Trochę nie rozumiem tych artykułów w prasie na temat wnętrza. Przecież kokpit i cały przód to żywcem wyjęte z Duster III. Nie ma tam nic nowego. Auto jest poprawne, nie zaskakuje, nie zachywca. Jest poprawne i tego chyba oczekują użytkownicy Daci.
r70 - 2025-01-17, 10:08
Nadkola (z tworzywa ?) pojawiły się już w DD3 czy dopiero w DBS ?
MartinezTychy - 2025-01-17, 10:15
W moim odbiorze tego modelu pojawią się dwie nazwy, które pasują jak ulał:
Dacia Duster XL
lub
Dacia BigDuster
Bigster trochę na wyrost.
Nie widziałem na żywo, choć czytam chyba wszystko co jest dostępne w sieci na temat tego modelu.
Czas pokaże jak zostanie przyjęty przez klientów, którzy zagłosują swoimi pieniędzmi.
Ikarusiarz - 2025-01-17, 17:28
dudu$ napisał/a: | w tych pieniądzach można kupić auto bardziej renomowanej marki, fakt że będzie mniejsze i z gorszym wyposażeniem ale jednak |
Idąc takim tropem myślenia, to porównam "mniejszy" z Dusterem, albo Sandero. I znów będzie taniej... Jak mamy porównywać, to auta z podobnym wyposażeniem, z takim samym układem napędowym i co najważniejsze: Podobnym gabarytów, z podobnym bagażnikiem.
r70 - 2025-01-17, 19:18
dudu$ - to zależy co dla kogo jest benefitem. Dacia to raczej nie jest wybór dla osób, dla których nadrzędny jest prestiż marki, tylko takich które kierują się funkcjonalnością i TCO.
Jeśli ktoś nie wie czego chce, to ma powinien najpierw zastanowić się nad sobą a nie nad samochodem.
temporar - 2025-01-20, 00:02
Póki co Bigster z TCe 140 Expression, pakietem zimowym i pakietem easy za 111 300 to wg mnie najlepszy deal do czasu aż pojawi się ECO-G. Szkoda jedynie, że nie można dokupić przyciemnianych szyb.
W Journey/Extreme, zamiast elektrycznej pokrywy bagażnika/panoramicznego dachu i 10' calowych multimediów wolałbym przesuwną kanapę z możliwością pochylania siedzeń, lepsze wyciszenie i pakiet na bezdroża (ochronę podwozia).
paul7 - 2025-02-04, 17:03
Czy ktoś testował tylną klapę, czy na ołówku zamknie czy nie?
Darool - 2025-02-25, 21:34
paul7 napisał/a: | Czy ktoś testował tylną klapę, czy na ołówku zamknie czy nie? | ja tetowalem kiedys i dziala
paul7 - 2025-03-02, 19:41
Darool napisał/a: | paul7 napisał/a: | Czy ktoś testował tylną klapę, czy na ołówku zamknie czy nie? | ja tetowalem kiedys i dziala |
To opowiedz jak to robiłeś.
Bo chodzi tu o to , żeby klapa zamykając się, nie przycięła palców i się cofnęła.👋🏻
Kacper_Potocki - 2025-03-05, 17:18
Bigster zamówiony, wersja 4x4 Extreme niebieski. Szkoda wielka, że w wersji 4x4 nie można zamówić panoramicznego dachu, pewnie chodzi o sztywność i przy jeździe w terenie naprężenia mogą spowodować pęknięcie. Ma przyjechać do kraju na początku kwietnia, jest szansa do odbioru w okolicy 20 kwietnia. Będę dawał znać.
r70 - 2025-03-05, 18:13
Gratki :)
Danes - 2025-03-05, 23:46
Pieknie gratuluje
dudu$ - 2025-03-16, 18:32
Dzisiaj na spacerze koło ASO Renault w Warszawie ul. Lewinowska taki widoczek jak na załączonych zdjęciach. Na placu spora ilość Bigsterów, tak z 25szt. jak nie więcej, więc za chwilę będą widoczne te auta na ulicach
paul7 - 2025-03-18, 13:12
To dlaczego odbiory dopiero w kwietniu? Jeszcze z miesiąc pordzewieją, nabiorą patyny
paul7 - 2025-03-20, 08:34
Czy ktoś widział nowe oferty i propozycje Dustera na 2026 rok? Wyraźnie widać że fabryka wypuściła dotychczasowe modele w celu zebrania kasy na przyszłe modele.
Kacper_Potocki - 2025-03-22, 18:29
paul7 napisał/a: | To dlaczego odbiory dopiero w kwietniu? Jeszcze z miesiąc pordzewieją, nabiorą patyny |
Z tego co wiem to pierwsze odbiory mają być pod koniec marca. W kwietniu jest druga tura odbiorów. Jeszcze nie widziałem eni jednego Bigstera na ulicy, nowych Dusterów już widziałem około 10.
Ikarusiarz - 2025-03-27, 17:17
Jeśli to prawda, no to jest nad czym myśleć... Takie spalanko... W każdym bądź razie, nie wygląda źle:
https://www.youtube.com/watch?v=jq0feg1OvYc
r70 - 2025-03-27, 20:00
odpowiednik 7.6LPG - myślę że mógłbym jeździć na Pb - myślę że taka hybryda by mnie przekonała ;)
Ciekawe jestem stałem jazdy na trasie z prędkościami 100-130km/h - ale na tym filmiku już widać że przy prędkościach powyżej 100km/h nawet kiedy włącza się silnik spalinowy i napędza samochód razem z ładowanie akumulatora to spalanie chwilowe nie przekracza ok 7-8/100 pomimo też że zaraz silnik się wyłącza nadal jedzie na elektryku.
Rysiob - 2025-03-28, 10:15
W Tandem Częstochowa Bigster już stoi (niebieski). W poniedziałek jadę na przegląd Sandero to może uda się obejrzeć ;)
Hybryda zapowiada się obiecująco patrząc na wyniki spalania, jakie na YT już się pojawiają. Szkoda, że wychodzi to już spora kwota za takiego Bigstera...
Ja czekam na C Neo. Już pojawiają się spyshoty z jazdy prototypami.
r70 - 2025-03-28, 10:17
a c-neo to będzie całkowicie nowy twór czy arkana po restylizacji i modyfikacji dla potrzeb dacii ?
Rysiob - 2025-03-28, 10:20
Na podstawie spyshotów ponizej to nie będzie Arkana ze znaczkiem Dacia, tylko coś nowego.
https://www.profit.ro/pov...omania-21979049
Kacper_Potocki - 2025-03-29, 20:37
Dzwonili mi z salonu w Bielsku-Białej, że od kilku dni stoi w nich Bigster (demówka). Na razie nie dla klientów - dla nich będą w kwietniu - ale można go oglądnąć. Skoczę może za kilka dni zobaczyć. Jest to wersja Extreme 4x4
zachjan - 2025-04-01, 10:25
Wczoraj jeszcze w konfiguratorze był kolor biały a dziś chyba Prima Aprilis i biały zniknął.
Michał_ZS - 2025-04-02, 07:13
Widzę tylko jego brak w wersji Journey+ w pozostałych jest.
Kawał pewnie był wczoraj
LukaszBe - 2025-04-02, 22:54
Dziś w salonie Jaszpol Łódź na Brukowej stał wystawiony Bigster. Czy ktoś z szanownych Państwa może jest już szczęśliwym posiadaczem i podzieli się wrażeniami?
Trochę mnie to auto rozbawiło. Szary kolor w jakim dopiero co mój brat zamówił nowego Dustera wiec mowię do syna „choć, zobaczymy jakie wujek auto kupuje”. No i konsternacja bo na boku między drzwiami a nadkolem jest znaczek, myśle sobie jakaś limitowana wersja a to nie, Bigster. Na moje oko większy gabaryt zupełnie nie zauważalny z przodu, auto designem identyczne jak Duster i to mnie bardzo zmyliło.
MartinezTychy - 2025-04-03, 08:04
Bigster to Duster trochę opuchnięty wizualnie, przód samochodu jak i bok nieco się różnią, więcej różnic w napędach i tyle oraz w cenniku tak około 20 tyś droższy w podstawowej konfiguracji.
Kacper_Potocki - 2025-04-03, 10:26
No to chyba mam farta. Jak zamawiałem Bigstera Extreme 4x4 to chciałem panoramiczny dach. Sprzedawca powiedział, że nie ma. Okazało się, że nie ma opcjionalnie, ale chyba w wersji Extreme jest w standardzie :)
r70 - 2025-04-03, 11:20
Od początku w Extreme jest w standardzie panoramiczny dach, a w Journey tylna klapa elektryczna. Sprzedawca chyba jakiś na przyuczeniu był ;)
Kacper_Potocki - 2025-04-03, 11:24
Chyba tak, ale wiesz jak mi teraz się humor poprawił? Nigdy nie miałem takiego dachu.
defunk - 2025-04-03, 12:29
Kacper_Potocki napisał/a: | Chyba tak, ale wiesz jak mi teraz się humor poprawił? Nigdy nie miałem takiego dachu. |
Zwykle wygląda to zarąbiście i efekt jest cudowny -- pamiętam, jak młodym chłopięciem będąc prułem moją Astrą 1 ze szklanym szyberdachem i jakie to wrażenie wywierało (także na pasażerkach siedzących obok) -- ale w tej łyżce miodu znajdzie się i kropla dziegciu:
- zwykle szklany dach oznacza mniej miejsca nad głową,
- albo utrudnia lub nawet uniemożliwia korzystanie z dachu dla potrzeb towarowo-rekreacyjnych (wożenie rowerów, namiotu dachowego, etc.).
Mnie dziwi, że to jest obligatoryjne, a nie jako opcja -- no ale to jest chyba właśnie sposób na cięcie kosztów w/g Dacii
toka93 - 2025-04-03, 12:59
Według informacji szklany dach miał nie być dostępny przy wersji 4x4.
Kacper_Potocki - 2025-04-03, 18:44
Na filmikach w wersjach 4x4 jest, według informacji w salonach nie ma. No to jak to jest :)
Ikarusiarz - 2025-04-03, 23:14
Czyżbym był pierwszym...?
Samochód sprzedany, szybka wizyta w salonie... Pan wskazał za okno, podał kluczyki i Bigster objechany.
Jechałem w wersji "Żul-nej" z dołożonym szklanym dachem. Kabina przód, wiadomo Duster z zelektryzowanym fotelem. Tył - wyraźnie więcej miejsca. Szklany dach... Dzieciary już nie chcą normalnego... Bagażnik długi, ale ustawny. Najważniejsze, że w tam gdzie koło zapasowe jest dużo miejsca na graty typu lewarek. Wreszcie pusto w bagażniku.
Jazda: Cicho, naprawdę jest cicho. Do dużej skrzynki między fotelami trzeba się przyzwyczaić. Przez tą maskę, i tą skrzynkę ma się wrażenie, że jedzie się czymś większym niż w rzeczywistości. Po prosty taki "titanik". Dzieciary i żona zadowolone i się podobuje.
Na baterii da się trochę pojeździć.
toka93 - 2025-04-04, 10:11
Kacper_Potocki napisał/a: | Na filmikach w wersjach 4x4 jest, według informacji w salonach nie ma. No to jak to jest :) |
Jak to filmy reklamujące zawsze odbiegają od rzeczywistości :)
Dymek - 2025-04-04, 11:34
Ikarusiarz napisał/a: | Do dużej skrzynki między fotelami trzeba się przyzwyczaić. | No właśnie, coraz więcej takich nowych samochodów z "barem" wstawionym pomiędzy fotelami. Szkoda, że zlewu tam jeszcze nie wstawili. A u mnie np. to jest jeden z pierwszych powodów rezygnacji z takiego samochodu... Standardowo parkuję w takich dzikich miejscach, że wsiadanie za kierownicę przez drzwi pasażera to dla mnie normalka, testowałem to nawet przy zakupie Sandero
Nawet bywało, że przez bagażnik już wsiadałem
Także- takie coś już nie dla mnie.
Kacper_Potocki - 2025-04-07, 15:13
No i jest oficjane stanowisko Dacii. Napisali do mnie z salonu, że mój Bigster Extreme 4x4 nie miał opcjonalnie panoramicznego dachu, bo ten dach był montowany seryjnie i że auto za około 2 tygodnie będzie już w Polsce i będzia miało dach :)
Swoją drogą chcę nagrać filmik na YT, gdzie postawię swoje Dustery I II III i Bigstera i po napompowaniu opon takim samym ciśnieniem sprawdzę prześwit - kupiłem specjalną dziecięcą zabawkę - wózek ze sznureczkiem - i będę dokłądał plastelinowe krążki i sprawdzał prześwit co pół cm :) Informacje są w internecie różne, youtuberzy nie sprawdzali prześwitu, tylko powtarzali za źródłami jakie znaleźli. A mnie ten parametr bardzo interesuje. Przeciągnę tym wózeczkiem pod samochodem wzdłużnie i poprzecznie.
Wiem, że wersje powinny być te same, a mam 4x2 i 4x4 i mam różne opony i rózne wielkości felg, przez to pomiary nie będą super dokłądne, no ale zrobię to tak jak mogę.
velomar - 2025-04-10, 17:46
https://www.youtube.com/watch?v=Off2sLCVbRE
Kacper_Potocki - 2025-04-11, 07:25
Bardzo kibicuję Renault, przykro mi z powodu Stelantis, oni nie są konsekwentni, działają pod wpływem chwili, a Renault ma jakiś pomysł i działa konsekwentnie.
r70 - 2025-04-11, 11:58
tymczasem ten test: https://www.youtube.com/watch?v=EsmemFEK8RE
zapowiada że przy prędkościach szosowych i autostradowych, bigster hybrid 155 także naprawdę oszczędnie obchodzi się z paliwem - odpowiednio przy:
100km/h - średnie spalanie: 3.7/100
120km/h - średnie spalanie 5.7/100
140km/h - średnie spalanie 6.5/100
Wg mnie naprawdę ładnie się to zapowiada, zwłaszcza biorąc pod uwagę ze w ruchu miejskim też zapewne będzie można uzyskać średnie 3.5-4.5/100.
velomar - 2025-04-11, 12:32
Przecież oni za ciężarówką jechali przy tej próbie dla 100 km/h ("behind a truck"), w odległości zapewne dużo mniejszej niż wymagana bezpieczna, bo wtedy jest wyraźny cień aerodynamiczny.
W życiu nie uwierzę że taki klocek może palić poniżej 4 l przy 100 km/h bez siedzenia na zderzaku za tirem.
Ikarusiarz - 2025-04-11, 18:49
Wszystko się wyjaśni z tym spalaniem:
Teoretycznie w środę odbieram, a w piątek do Hagi na Wielkanoc pędzę. Same autostrady i "eski". Dam znać.
Rycha - 2025-04-11, 20:49
Trochę dziwny ten BIGSTER.
Pierwsze skojarzenie to .....Renault Thalia , takie CLIO z czymś...
Wyciągneli go 30cm i chyba zeby zniwelować efekt ..Thali , podniesli na zawieszeniu.
Auto stało obok dustera i niby to samo , ale proporcje zdecydowanie na korzysć Dustera.
r70 - 2025-04-13, 11:49
velomar napisał/a: | Przecież oni za ciężarówką jechali przy tej próbie dla 100 km/h ("behind a truck"), w odległości zapewne dużo mniejszej niż wymagana bezpieczna, bo wtedy jest wyraźny cień aerodynamiczny.
W życiu nie uwierzę że taki klocek może palić poniżej 4 l przy 100 km/h bez siedzenia na zderzaku za tirem. |
Nie będę się spierał, bo sam tego testu nie robiłem :) Ale silnik spalinowy sporo poprawili w stosunku do poprzednika i chyba wszystkich innych - które znamy. Sprawnością cieplną powyżej 40% niewielu na rynku może się pochwalić, przy taki niskiej pojemności chyba nikt a HORSE Powertrain uzyskał w swoim dziele 40,5% (hr16hybrid ma o ile pamiętam 38%), stopień sprężania 14:1 (jak w skyactiv-g mazdy), cykl Atkinsona i pewnie wiele innych wynalazków.
Także elektryk jest zupełnie nowy, pionierski - efektywniejszy, lżejszy, sprawniejszy.
100km/h to nie jest wyśrubowana prędkość i opory aerodynamiczne nie wpływają tak bardzo. Widać skok przy 120km/h i 140km/h jest znaczący - tam gdzie opory powietrza zaczynają dominować nad pozostałymi. Ale i tak uważam, że jeśli te wyniki się potwierdzą to są naprawdę bardzo dobre.
Ikarusiarz - 2025-04-16, 21:37
Bigster odebrany.
Krótko napiszę, bo zaraz wyjeżdżam:
Naprawdę idzie długo jeździć na akumulatorze, jestem mocno zaskoczony. Przy kręceniu po mieście pokazywało 5,4.
To tyle.
tomkasz - 2025-04-17, 04:47
Ikarusiarz, bezproblemowej eksploatacji!
Bardzo mnie interesuje jak ten 1.8 hybrid będzie się sprawował, dawaj znać . No i ogólnie jak się jeździ Bigsterem. Ja to uważam, że Duster był najlepiej zrobioną (zmontowaną, wyciszoną) Dacią (niezależnie od serii). Jednak teraz może to być Bigster .
r70 - 2025-04-17, 06:36
Ikarusiarz, gratuluję ! Niech się sprawuje rewelacyjnie :)
Kacper_Potocki - 2025-04-17, 19:58
Doszły mnie słuchy z salonów, że Bigstery praktycznie w prawie 50% przypadków kupują ludzie, którzy nigdy wcześniej nie mieli Dacii. Podobno to fenomen, ciekawe czy tylko taka plotka producenta, czy może prawda.
r70 - 2025-04-17, 20:59
No to może niebawem będzie można kupić bigsterów z małym przebiegiem od pierwszego właściciela ;) Biorąc pod uwagę specyfikę dacii, niektórzy klienci dla których to będzie pierwsza dacia mogą być zawiedzeni (nie umniejszając nic dacii, ale to samochód dla świadomego klienta) ;)
Ikarusiarz - 2025-04-21, 23:32
Dla chcących poczytać o wrażeniach z jazdy autostradowej Bigsterem hybrydą:
https://www.daciaklub.pl/...1851553#1851553
Kacper_Potocki - 2025-04-28, 11:18
Dzwonili z salonu, Bigster wyprodukowany, jest w transporcie, będzie w Polsce zaraz po weekendzie majowym. Zamawiany był 6 lutego. Czyli odbiór za około 10 dni.
Killer King - 2025-04-28, 11:24
Kacper_Potocki napisał/a: | Dzwonili z salonu, Bigster wyprodukowany, jest w transporcie, będzie w Polsce zaraz po weekendzie majowym. Zamawiany był 6 lutego. Czyli odbiór za około 10 dni. |
Brałeś w Wektor Bielsko, czy gdzie indziej ?
Duster — aktualny czas produkcji na zamówienia złożone do końca kwietnia — start produkcji początek czerwca. Odbiór do końca czerwca.
Kacper_Potocki - 2025-04-28, 11:32
Tak, Wektor Bielsko kupuję, a Wektor Oświęcim-Babice serwisuję.
Killer King - 2025-04-28, 11:47
Kacper_Potocki napisał/a: | Wektor Oświęcim-Babice serwisuję. |
Dobrze wiedzieć.
Jest jakaś różnica pomiędzy Bielskiem a Babicami — czy po prostu masz bliżej?
Kacper_Potocki - 2025-04-28, 14:05
W sumie taka sama droga tu czy tu, ale wolę mniejszy salon, gdzie zawsze mają czas, gdzie się rozmawia jak z ludzmi. W Bielsku to mają przemiał, bo duży salon i traktują mnie jak kolejną liczbę w Excelu. Łatwiej o terminy, blisko MCDonalds i Burger King jak czekam na serwis. Zazwyczaj ogarniają w 1,5-2 godziny.
r70 - 2025-04-28, 17:12
Kacper_Potocki napisał/a: | blisko MCDonalds i Burger King jak czekam na serwis. |
Tak bardzo nie lubisz swojego organizmu ?
Killer King - 2025-04-28, 18:16
r70 napisał/a: | Kacper_Potocki napisał/a: | blisko MCDonalds i Burger King jak czekam na serwis. |
Tak bardzo nie lubisz swojego organizmu ? |
MC 4 x w miesiacu to nie grzech.
r70 - 2025-04-28, 18:33
No, metabolicznie chyba zdrowsze byłoby 4x w miesiącu nawalenie się w trupa czysta wódka. Jedna substancja kancerogenne do zmetablizowania przez wątrobę zamiast całej masy toksyn i substancji anty odżywczych
gfedorynski - 2025-04-28, 18:44
Kacper_Potocki napisał/a: | Doszły mnie słuchy z salonów, że Bigstery praktycznie w prawie 50% przypadków kupują ludzie, którzy nigdy wcześniej nie mieli Dacii. Podobno to fenomen, ciekawe czy tylko taka plotka producenta, czy może prawda. |
A w przypadku pozostałych modeli to ten współczynnik niby jaki jest?
Kacper_Potocki - 2025-04-28, 20:50
r70 napisał/a: |
Tak bardzo nie lubisz swojego organizmu ? |
Lubię organizm, ale też bardzo lubię fast-foody, więc staram się to wypośrodkować. Jestem zdania, że cokolwiek w niewielkich dawkach nie zaszkodzi, a organizm sobie z tym poradzi. Staram się nie przeginać i tyle.
Killer King - 2025-04-29, 06:22
Kacper_Potocki napisał/a: | Doszły mnie słuchy z salonów, że Bigstery praktycznie w prawie 50% przypadków kupują ludzie, którzy nigdy wcześniej nie mieli Dacii. Podobno to fenomen, ciekawe czy tylko taka plotka producenta, czy może prawda. |
Zdradzisz tajemnicę, czym się kierowałeś ?
Kacper_Potocki - 2025-04-29, 08:48
gfedorynski napisał/a: |
A w przypadku pozostałych modeli to ten współczynnik niby jaki jest? |
Nie mam pojęcia, to tylko plotka, ciekawostka.
Kacper_Potocki - 2025-04-29, 09:18
Killer King napisał/a: |
Zdradzisz tajemnicę, czym się kierowałeś ? |
W przypadku Dustera I (polift) w 2017 roku chciałem mieć swój pierwszy samochód 4x4 i miał być tani. Mieszkam pod górami, dostarczam klientom karmę dla psów i jak miałem samochód bez napędu na wszystkie koła, to często musiałem go zostawić u podnóża góry i targać 15kg worek na plecach kilkaset metrów pod górkę. Więc pomyślałem, że jak będę miał auto 4x4 to wjadę pod sam dom.
Druga sprawa, to bardzo często jeździłem do lasu na wycieczki, na grzyby oraz nad wodę na ryby. To też miało mi ułątwić dostanie się nad wodą w trudno dostępne miejsce, wjechanie w krzaki, pokonanie jakiegoś progu. No i tak pierwszy Dusterek się spisał - miałem ze trzy sytuacje w ciagu 3 lat, że bez napędu bym załamał ręce, zostawił auto i prosił o pomoc. Trzy o jakich wiem na pewno, a może ich było więcej, tylko napęd mi na tyle pomógł, że nawet o tym nie wiem. Auto po 3 latach znalazło nowego właściciela.
Drugi Duster to już dla żony w roku 2020 i to był model Duster II (przedlift). Tym razem tylko 4x2 i z silnikiem 1.0, ale miał mało palić i tylko być do krótkicxh tras po miasteczku - do przedszkola, do sklepu, do pracy. Doskonale się spisał, choć z racji niskiego spalania pojechaliśmy na wakacje na Węgry w 2024. Auto po 4 latach znalazło nowego właściciela.
Trzeci Duster I (polift) to do firmy dla pracowników w roku 2022 - wół roboczy 1.6 4x2 używany (5-letni). Oni go nie szanują, jeżdżą okropnie, przepalają ogromne ilości paliwa, ale Duster daje radę i pracuje dla firmy pomimo wielu kierowców i pojeździ pewnie jeszcze kilka lat - będzie do zajechania, do zezłomowania. Liczę, że pojeżdzi jeszcze 5 lat.
Czwarty nasz Duster III w roku 2024 to już nie było tanie auto jak wcześniej, bo kosztował prawie 130 tysięcy. Już się tak przyzwyczaiłem do Dacii, stałem się jej fanem, że nie wyobrażam sobie mieć innego auta. Auto dla żony i jest zachwycona, bo między Dusterem I jest przepaść, nawet między Dusterem II widać znaczną poprawę. Auto ma to coś.
No i przyszła kolej na mnie. Miał być Duster III, ale skoro pojawił się Bigster z napędem 4x4 no to się skusiłem w lutym tego roku. Ma kilka bajerów, których Duster III nie ma, a cena praktycznie taka sama. Duster chyba 127 tysięcy, a Bigster 134 tysiące Extreme 4x4 ze wszystkim co da się dołożyć, tylko bez koła zapasowego, bo ich nigdy nie chcę. Jest większy, dach panorama, klapa elektryczna, lodówka w środku - tego nigdy nie miałem, więc skusiłem się na Bigstera, choć nigdy go na oczy nie widziałem, nigdy w nim nie siedziałem. Kupiony w ciemno, ale zakładam, że jako fan Dacii nie może mi się nie spodobać :)
Taka to historia. Kolejne też będą Dacie, bo je polubiłem, może nawet bardziej niż polubiłem.
Dymek - 2025-04-29, 09:21
Kacper_Potocki napisał/a: | Doszły mnie słuchy z salonów, że Bigstery praktycznie w prawie 50% przypadków kupują ludzie, którzy nigdy wcześniej nie mieli Dacii. Podobno to fenomen, ciekawe czy tylko taka plotka producenta, czy może prawda. | Może coś w tym być. Bigster jako jedyny nigdy nie woził na sobie starego loga Dacii, które szczypało sporo osób w oczy, kojarząc się "niepozytywnie".
Poza tym jest duży i wygląda na droższy niż jest a to dla niektórych istotne
gfedorynski - 2025-04-29, 09:48
Jestem przekonany, że dla _każdej_ Dacii ten współczynnik jest wyższy.
Dymek - 2025-04-29, 17:30
Odnośnie Bigstera wyjątkowo polecam ostatnie testy Pertyna, bo sporo naprawdę technicznych informacji:
KLIK
Ikarusiarz - Wczoraj 16:10
Nie mogę cytować..:
Jesteś pewien, że 4x4 ma "lodówkę"? Myślałem, ze takie cóś mają tylko hybrydy, czyli wozy z skrzynią pośrodku.
Kacper_Potocki - Wczoraj 21:05
Nie jestem pewien, ale już za kilka dni się zobaczy.
r70 - Dzisiaj 6:35
No i pojawiła się w konfiguratorze wyczekiwana wersja mild hybrid-g 140KM. Dopłata do samej benzyny - tylko 1300pln.
|
|