|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Gładka Lodzia :)
gladki83 - 2014-04-17, 19:58 Temat postu: Gładka Lodzia :) W końcu jest :) No to zaczynamy...
Samochód miałem odebrać w piątek (11.04) lecz serwis nie wyrobił się z montażem akcesoriów i odebrałem 15.04. Czyli 3 dni przed końcem daty odbioru, sporządzonej na umowie sprzedaży.
SUMA CAŁEGO AUTA Z DODATKOWYM WYPOSAŻENIEM = 54 336 ZŁ - według standardowego cennika z dacia.pl
Realna cena i rabat:
KWOTA DO ZAPŁATY = 51300 ZŁ
Ja zakładam FAKTYCZNY RABAT (licząc wg cennika z dacia.pl) = 3036 ZŁ
RABAT = 5,6 %
Miałem załapać się na regulator prędkości, tryb ECO i wyświetlacz temperatury zewnętrznej.
Niestety jednak mam tylko wyświetlacz temperatury zewnętrznej. Tak wyszło. Trafiłem na taki okres przejściowy, mimo, że sprzedawca wspomniał, że będę miał już to "nowe, dodatkowe" wyposażenie.
Teraz pierwsze wrażenia z jazdy. Trasa Częstochowa-Kielce.
Zaskoczony jestem pozytywnie elastycznością silnika. Tak jak wspominali mi koledzy na forum, potwierdzam, że na 4 lub 5 biegu śmiało samochód mknie do przodu, nie sprawiając silnikowi odczuwalnego obciążenia, mimo stosunkowo niskiej prędkości 50-70 km/h.
Do tej pory jeździłem Fordem Galaxy (1.9 TDI, 110 KM). Według mnie jest cicho. Do 90 km/h bardzo sympatycznie, 100-110 km/h słychać trochę silnik-trochę wiatr. Ale na pewno ciszej niż w moim fordzie przy podobnej prędkości.
Spalanie po przejechanej trasie 208 km średnia z komputera 7,4, a licznik wskazał, że auto wypiło 14,1 litra benzynki.
Zauważyłem, że faktycznie auto jest o wiele lżejsze od forda i to czuć. W mieście autko ładnie przyspiesza, wszystko płynnie i lekko chodzi :)
System audio dla mnie rewelacja, rozmowy telefoniczne również bez zastrzeżeń (dla zainteresowanych dodam, że rozmówcę słychać w obu przednich głośnikach, nie wiem czy w tylnych również, a głośność rozmówcy jest zawsze taka jaka została ustawiona podczas ostatniego połączenia).
Wczoraj przyciemnione zostały szyby. Samochód nabrał lepszego wyglądu. Niebawem kolejne dodatki o czym na pewno poinformuję :)
Poniżej kilka zdjęć.
słoń - 2014-04-17, 20:08
Wzorowa fura! gratuluje
Marek1603 - 2014-04-17, 20:44
Gratulacje.
Coś mi się wydaje że chyba przyciemnię u siebie szybki jak odbiorę bo ten sam kolorek.
route2000 - 2014-04-17, 20:48
Gratuluję z nowego nabytku. Życzę Ci bezawaryjnej jazdy, szerokich dróg i gumowych drzew!
Ja miałem w tym tygodniu też odebrać samochód w/g spisanej umowy (16 tydzień roku), ale chyba je odbiorę po świętach, bo do tej pory nie dostałem telefonu z wiadomością o odbiorze gotowego samochodu. Będę miał taki sam silnik co Ty
WhiteDragon - 2014-04-17, 22:55
Bardzo ładna!
Niech się kółka kręcą
Pshemo - 2014-04-17, 23:00
Fajny autobus :) wygląda super :)
jas_pik - 2014-04-17, 23:00 Temat postu: Re: Gładka Lodzia :)
gladki83 napisał/a: | Samochód nabrał lepszego wyglądu. Niebawem kolejne dodatki o czym na pewno poinformuję :)
|
A słupki oklejone firmowo, czy na zlecenie?
Dar1962 - 2014-04-18, 05:26
szerokości
gladki83 - 2014-04-18, 07:27 Temat postu: Re: Gładka Lodzia :)
jas_pik napisał/a: |
A słupki oklejone firmowo, czy na zlecenie? |
Szyby oklejanie u nas w Kielcach w prywatnym serwisie. Gościu zna się na tym, przyciemnia również auta bardzo ekskluzywne.
Zapłaciłem 600 zł. Dożywotnia gwarancja na folie.
czaju - 2014-04-18, 07:48
Cytat: | A słupki oklejone firmowo, czy na zlecenie? |
Zakładam, że koledze chodziło o słupki między szybami drzwi przednich a tylnych. Odpowiedź wskazuje jednoznacznie, że tak już było, zresztą w moim Sandero 2008 Laurete też tak było.
grapess - 2014-04-18, 08:36
Gratulacje,
Bardzo fajnie wygląda z przyciemnianymi szybami.
Napisz proszę jaka folia została użyta do przyciemnienia?
gladki83 - 2014-04-19, 18:58
grapess napisał/a: |
Napisz proszę jaka folia została użyta do przyciemnienia? |
Niestety, mam napisany typ folii o numerze, ale nie mogę go rozczytać.
PS. Słupki oklejone fabrycznie.
Pierwszy bak opróżniony: (85%)trasa/miasto(15%), średnia prędkość = 47,40 km/h.
Spalanie wg kompa:
średnia = 7,10 l/100 km
ilość paliwa = 39,6 l
Spalanie faktyczne:
średnia = 7,48 l/100 km
ilość paliwa = 41,67 l
W międzyczasie zauważyłem, że:
Oryginalne radio Dacii wczytało mi książkę telefoniczną do radia, dodam, że na telefonie (Sony Xperia SP) mam tylko kontakty na sim oraz na koncie google. Lokalnych kontaktów nie tworzyłem.
Radio wyświetla mi Imię i Nazwisko przychodzącego połączenia.
Czy fabryczne radio można ustawić w języku polskim?
Instrukcja pokazuje radio w wersji polskiej, ale w samochodzie do wyboru nie ma niestety polskiego... trochę dziwnie napisana jest ta instrukcja :)
gladki83 - 2014-04-20, 14:04
Owiewki Heko założone :)
Tu tylko z przednimi
Tu z tylnymi
Czeka mnie jeszcze montaż belek dachowych... a później box.
c.d.n. :)
piotr. z - 2014-04-20, 14:57
Coś mi się foty nie pokazują...
gladki83 - 2014-04-20, 15:54
Przepraszam, przeniosłem w inne miejsce i dlatego :)
Już powinno działać :D
piotr. z - 2014-04-20, 21:21
Aaaa- teraz to co innego
Mikele - 2014-04-27, 19:39 Temat postu: Re: Gładka Lodzia :)
gladki83 napisał/a: |
Miałem załapać się na regulator prędkości, tryb ECO i wyświetlacz temperatury zewnętrznej.
Niestety jednak mam tylko wyświetlacz temperatury zewnętrznej. Tak wyszło. Trafiłem na taki okres przejściowy, mimo, że sprzedawca wspomniał, że będę miał już to "nowe, dodatkowe" wyposażenie. |
Jeśli tylko wyposażenie którego Ci nie zamontowali miałeś wpisane w zamówienie, to masz podstawę żeby składać reklamację z 99,9 procentowym prawdopodobieństwem, że prędzej lub później będą ją musieli uznać.
Miałem podobną sytuację, tyle że w drugą stronę. U mnie nie było elementu wyposażenia ze starszej wersji, ale na zamówieniu był on wymieniony, więc po kilku rozmowach sprowadzono go dla mnie i zamontowano.
mekintosz - 2014-04-27, 19:46
gladki83 napisał/a: | Owiewki Heko założone :)
c.d.n. :) |
Brakuje Ci miejsca w Lodgy, że na dach Jumbo Jeta chcesz wsadzić prom kosmiczny ?
Przy okazji, posiadając samochód z klimatyzacją, będąc osobą nie palącą w samochodzie, po kiego grzyba owiewki ? Co innego w FSO Polonezie
Dominus - 2014-04-27, 20:00
mekintosz napisał/a: | gladki83 napisał/a: | Owiewki Heko założone :)
c.d.n. :) |
Brakuje Ci miejsca w Lodgy, że na dach Jumbo Jeta chcesz wsadzić prom kosmiczny ?
Przy okazji, posiadając samochód z klimatyzacją, będąc osobą nie palącą w samochodzie, po kiego grzyba owiewki ? Co innego w FSO Polonezie
Obrazek |
Sam mam owiewki i osobiście niekiedy wole uchylić szybkę zamiast włączać klimę -> rozwiązanie zdrowsze.
W deszczowe dni owiewki zapobiegają wpadaniu kropli wody.
a i przy konieczności nocowania w samochodzie dobrze jest uchylić szybki
gladki83 - 2014-04-28, 12:17
Mikele napisał/a: | Jeśli tylko wyposażenie którego Ci nie zamontowali miałeś wpisane w zamówienie, to masz podstawę żeby składać reklamację z 99,9 procentowym prawdopodobieństwem, że prędzej lub później będą ją musieli uznać. |
Na zamówieniu nie miałem tego wpisane. Zamawiałem normalnie z ogranicznikiem. Dopiero po paru tygodniach od złożenia zamówienia pojawiła się informacja, że montują w Lodgy również regulator.
mekintosz napisał/a: | Brakuje Ci miejsca w Lodgy, że na dach Jumbo Jeta chcesz wsadzić prom kosmiczny ? |
Prowadzę działalność gospodarczą i potrzebuję dużooo miejsca na sprzęt :)
mekintosz napisał/a: | Przy okazji, posiadając samochód z klimatyzacją, będąc osobą nie palącą w samochodzie, po kiego grzyba owiewki ? Co innego w FSO Polonezie |
1. Dla mnie ładniej samochód w tym kolorze wygląda z owiewkami,
2. Czasem też wolę otworzyć okno.
3. W samochodzie parę razy będę nocował, a samochód będzie minikamperem. Wtedy owiewki nocą na pewno się przydadzą :)
gladki83 - 2014-05-01, 20:59
W poniedziałek strzeliło 1000 km.
Trzecie tankowanie,
Spalanie spadło z 7,48 na 7,21 przy 80 % jazda poza miastem i 30 % klima włączona.
Samochód z każdym km jest coraz żwawszy.
Zaskoczyłem się w tym tygodniu, że mając włączone przednie wycieraczki i wrzucając bieg wsteczny, automatycznie włącza się wycieraczka tylna :D
Meikyo - 2014-05-01, 22:16
Też mnie to zdziwiło. Bardzo sympatyczna opcja :)
route2000 - 2014-05-02, 07:56
gladki83 napisał/a: |
Zaskoczyłem się w tym tygodniu, że mając włączone przednie wycieraczki i wrzucając bieg wsteczny, automatycznie włącza się wycieraczka tylna :D |
Takie rozwiązanie już jest od bardzo dawna, stosowane w samochodach marki Renault. Mam to w starym 14 letnim Scenicu.
gladki83 - 2014-05-08, 10:04
Box taurus xtreme 400 zainstalowany.
Antena póki co jest pod boxem.
Przełożyłem sobie cb-radio. Postanowiłem założyć je w podobnym miejscu jak w moim fordzie galaxy.
Jeden wkręt i mała śrubka do zamocowania. Mała śrubka dlatego, że inaczej nie domknąłby się schowek.
I teraz można jeździć :)
Przy okazji. Miałem podobną sytuację jak kolega grapess. Podczas przejazdu przez progi zwalniające słychać było metaliczny stuk z przodu samochodu.
Nakładka wytłumiająca na górę sprężyny załatwiła sprawę. W moim przypadku, prawa sprężyna. Taką otrzymałem informację z ASO.
Efekt = cisza. :)
grapess - 2014-05-08, 20:04
Cieszę sie, ze mogłem pomóc
gfedorynski - 2014-05-20, 11:39
Jaka jest wysokość zestawu z boksem? Zmieści się tam gdzie jest ograniczenie do 2 m albo wręcz 1,9?
route2000 - 2014-05-20, 12:36
Ciężko jakoś stwierdzić. Ja Scenikiem z boksem ledwo wjechałem do garażu, a wysokość była około 2,15 m. Miałem zaledwie 2-3 cm miedzy boksem a otwartymi drzwiami.
BigT - 2014-05-27, 14:15
Zamiast tej śrubki dałbym nita :)
Wychodząc nie zaczepiasz nogą o kabel ?
gladki83 - 2014-06-02, 07:04
gfedorynski napisał/a: | Jaka jest wysokość zestawu z boksem? Zmieści się tam gdzie jest ograniczenie do 2 m albo wręcz 1,9? |
Wysokość mojego boxa (taurus xtreme 400) to 34 cm. Zatem wychodzi ok 207 cm.
Nawiasem mówiąc wróciłem wczoraj z Chorwacji. Przejechane w sumie 3474 km.
Teraz wróciłem do pracy, nadrobić muszę zaległości. Jak znajdę chwilę i wybiorę zdjęcia to zrobię małe podsumowanie :)
gladki83 - 2014-06-10, 04:05
Mini Camper Lodgy - kilka zdjęć :)
Małe porównanie do campera standardowego :)
przygotowania porannego śniadania
przednia oraz boczne przednie szyby zasłaniane za pomocą zwykłej pianki kupionej w tesco za 10 zł szt. Mocowane na szybie za pomocą przyssawek
zabudowa w bagażniku
rozsuwany mini stolik - pomocny podczas przygotowywania posiłków
Dacia w trasie - gdzieś w Chorwacji
c.d.n. wkrótce.
route2000 - 2014-06-10, 07:57
Taką zabudowę wewnątrz samochodu sam zrobiłeś?
gladki83 - 2014-06-11, 08:42
route2000 napisał/a: | Taką zabudowę wewnątrz samochodu sam zrobiłeś? |
Pierwotnie taki był plan. Później kolega miał zrobić, który w ostateczności nie znalazł czasu. W końcu na szybko musiałem znaleźć kogoś. W ciągu 4 dni zrobił mi to jeden gość, który robi meble na wymiar.
Przyznam szczerze, zabudowa robiła furorę na kempingach :)
gfedorynski - 2014-06-11, 11:54
Masz jakieś fotki, jak to wygląda "na pusto", bez materaca? Drugi rząd siedzeń wymontowany czy tylko złożony? Jak długie i szerokie jest miejsce do spania? Nie czuliście się klaustrofobicznie? Materac jest dość wysoko...
Przepraszam za grad pytań, ale coś takiego chodzi mi po głowie (choć nie mam jeszcze lodgy), więc temat bardzo mnie ciekawi.
gladki83 - 2014-06-11, 12:13
gfedorynski napisał/a: | Masz jakieś fotki, jak to wygląda "na pusto" |
Nie mam niestety, ale wymiary boxa to szer. 100 cm, głębokość 90 cm, wysokość 40 cm. Natomiast box leży na kantówkach wysokości ok. 5 cm podłoga bagażnika w Lodgy jest trochę niżej, dlatego musiałem to podwyższyć aby szuflady się wysuwały.
Wzorowałem się na tym człowieku FILMIK lub WWW, ale także czerpałem inspiracje z FORUM
Materac kupiłem wys. 10 cm. Po rozłożeniu masz spanie jak w domu. 120 cm x 200 cm. Wygodne jak cholera :)
Moja Kasia powiedziała, że wygodniej niż w domu. I wg mnie to prawda. Nie czuliśmy się klaustrofobicznie.
Rozkładane jest po złożeniu oparcia drugiego rzędu. Jak ruszaliśmy do jazdy, to całość złożona pięknie w bagażniku. A 2 rząd siedzeń wolny. Można zabrać jeszcze 3 osoby :)
Piękna sprawa.
Zastanawiałem się jakie przyjąć rozwiązanie łóżka: materac dmuchany czy gąbkowy. Wybrałem gąbkowy.
Natomiast gdybyś zdecydował się na pompowany, to po rozciągnięciu rolety bagażnika, przykrywa Ci wszystko bardzo ładnie :)
route2000 - 2014-06-11, 12:19
A czy możesz zrobić zdjęcia wyjętego boxa z Lodgy? Żeby zobaczyć jak to w ogóle wygląda...
gladki83 - 2014-06-12, 05:34
Zrobię. Postaram się w ten weekend, a jak nie to dopiero w następny. Bo wywiozłem go poza miasto.
gfedorynski - 2014-06-12, 10:31
Tak narobiłeś smaku, że teraz już koniecznie muszę zobaczyć fotki.
A czy - niezależnie oczywiście - nie przymierzałeś się do rozwiązania polegającego na położeniu materaca po prostu na podłodze z wyjętymi/złożonymi siedzeniami? Ze złożonymi rozumiem mogłoby się zrobić trochę za krótko...
Dla mnie ideałem byłoby rozwiązanie, w którym jestem w stanie podróżować w cztery osoby i spać w dwie (oczywiście bagażnik dachowy jest niezbędny i mi nie przeszkadza). Bo spać w cztery niestety się nie uda...
route2000 - 2014-06-12, 10:58
Zrobić pryczę i jest spanie dla 4 osób...
2 osoby na dole na podłodze samochodu, a następne 2 osoby na górze na pryczach na wysokości rolety.
gladki83 - 2014-06-12, 15:12
gfedorynski napisał/a: | A czy - niezależnie oczywiście - nie przymierzałeś się do rozwiązania polegającego na położeniu materaca po prostu na podłodze z wyjętymi/złożonymi siedzeniami? Ze złożonymi rozumiem mogłoby się zrobić trochę za krótko... |
Przerabiałem już to...
Kiedyś 2x wybrałem się na objazdówkę po północy Polski. Wtedy to był Ford Galaxy. Spaliśmy na podłodze bagażnika. Wszystkie fotele były wyjęte oprócz przednich. Minusem było to, że za każdym razem bagaże musieliśmy przewalać na przód. Wtedy też nie mieliśmy boxa dachowego.
Natomiast takie rozwiązanie jest o tyle dobre, że wiele rzeczy możesz upchać w tej zabudowie, a śpisz na górze.
Poza tym, tak jak mówisz - masz do dyspozycji 5 miejsc do jazdy. Więc Twoje rozwiązanie jest do zrealizowania.
Z mojego (póki co) pojedyńczego wykorzystania tej zabudowy, wiem, że na 2 osoby w zupełności wystarczy. Niczym nie odbiega to od łóżka domowego. Wiem również, że razem z nami mogłoby spać dziecko. Też starczyłoby miejsca.
PS. Dodam tylko jeszcze jeden fajny patent.
Po przyklejeniu przyssawek tak jak na zdjęciu, przy otwartej klapie bagażnika montowaliśmy sobie białą materiałową osłonę do prysznica, dokładnie taka jaką stosuje się w łazienkach w domu - jak ktoś ma wannę i czasem używa jej np. podczas prysznica.
W ten sposób to było fajne przedłużenie - "przedsionek". Extra :)
Poza tym takie frykasy jak prysznic na 12v, kuchenka turystyczna, czy ewentualnie prysznic solarny też miałem.
Jestem bardzo zadowolony z tej zabudowy :)
gfedorynski - 2014-06-13, 10:33
No tak, ale sama zabudowa też trochę miejsca zajmuje, więc jeśli ktoś lubi upychać dużo bagażu, to ma ona też pewien minus. Z drugiej strony, jak zauważyłeś, gdy nie ma zabudowy ten bagaż trzeba gdzieś przewalić.
Jeśli to nie tajemnica, to jak wyglądały koszty? Rozumiem, że materiały to płyta meblowa i trochę osprzętu kuchennego jak prowadnice/zawiasy.
Zastanawiam się też nad wariantem pośrednim czyli tylko stelaż do spania (ew. przerabialny na stolik w dzień), bez szafek pod spodem.
gladki83 - 2014-06-13, 12:43
gfedorynski napisał/a: | Jeśli to nie tajemnica, to jak wyglądały koszty? Rozumiem, że materiały to płyta meblowa i trochę osprzętu kuchennego jak prowadnice/zawiasy. |
Robocizna 400 zł, materiał 300 zł. OT całe koszty :)
Same stelaże też widziałem na forum, o którym wspomniałem nieco wyżej. Jest tam masa różnych rozwiązań. Każdy dostosowuje ją do swoich potrzeb :)
gfedorynski - 2014-07-03, 09:53
Ja się tylko nieśmiało przypomnę, że fani wciąż czekają na fotki.
gladki83 - 2014-07-15, 19:43
Przepraszam, ale urlop i jeszcze parę innych spraw spowodowało opóźnienie :)
Zdjęcia boxa :)
gfedorynski - 2014-07-16, 07:10
Wielke dzięki za zdjęcia!
Czy blat od stolika ma coś wspólnego z podtrzymywaniem materaca czy jest elementem niezależnym? Na oko wymiary nijak mi nie pasują, ale może coś źle patrzę...
gladki83 - 2014-07-16, 12:36
wymiary boxa to szer. 100 cm, głębokość 90 cm, wysokość 40 cm
Tak noga, która leży na boxie wchodzi w rowki, które są na tylnej ścianie boxa - patrz nizej
i dwa takie blaty kładzie się na rozłożonych nogach
jeden z blatów wykorzystuje jako stół, mały z 4 wkręcanymi nogami lub po rozłożeniu duży z 5 nogami.
Nie mam kurcze zdjęcia jak to wygląda rozłożone w samochodzie.
gladki83 - 2014-09-17, 09:18 Temat postu: Stuknęło 10 000 km Lodgy 9999 km :) ...
i 10 000 km
Małe podsumowanie:
Średnie spalanie na dystansie tych 10 000 km to 7.86 l/100km - cały czas jednak jeżdżę z boxem dachowym.
Auto spisuje się bardzo dobrze. Poza wspomnianym wcześniej problemem z prawą sprężyną i metalicznymi odgłosami podczas przejazdu po progach zwalniających, po interwencji w ASO i dodatkowym wytłumieniu tej sprężyny problem znikł.
Sporadyczne problemy z odpalaniem na przysłowiowy dotyk. Mniej więcej 1 na 20 odpaleń muszę dłużej kręcić rozrusznikiem - tak ok. 3-5 sek. Problem najczęściej pojawia się gdy samochód był jeżdżony i jeszcze jest lekko ciepły i następuje próba odpalenia.
Z ogranicznika prędkości rzadko korzystam, prędzej wolałbym skorzystać z tempomatu, ale go nie posiadam :)
Z innych uwag zauważyłem, że czasem pojawia się problem, gdy mam sparowany z radiem telefon (smartphone Sony Xperia SP). Jak ktoś do mnie dzwoni, czasem nie wykrywa tego faktu radio i dzwoni mi sam telefon, a nie jak powinno radio.
Będąc w tematyce radia - mając sparowany telefon, szkoda, że nie można radia tak ustawić, aby można było słuchać normalnego radia np. RMF FM, a w międzyczasie aby pojawiały się komunikaty z nawigacji lub Yanosika. Zauważyłem, że te komunikaty są przesyłane do radia, ale zdecydowanie ciszej niż słuchana stacja radiowa lub muzyka z pendriva.
Chyba, że da się to jakoś inaczej ustawić. Wiem, że mogę uruchomić dźwięk tylko z telefonu, ale chciałbym jednocześnie słuchać radia i nawigacji :)
Halogeny Dacii zauważyłem, że doświetlają to co jest przed samym pojazdem bardziej z przodu niż po bokach. Tu jednak mój dawny Ford Galaxy lepiej świecił halogenami.
Klimatyzacja faktycznie załącza się i wyłącza co chwile, co czuć podczas jazdy. Brak mocy zauważalny jest przy 2500 obr/min.
Więcej uwag nie mam. Tylko lać i jeździć.
I na koniec taka oto niespodzianka...
Otwieram ja Ci w poniedziałek klapę bagażnika a tu... WTF?
Obstawiam, że to kuna urządziła sobie piknik. Nie wiem tylko gdzie i kiedy mogło to nastąpić i jak długo z tym jeździłem. W ostatnich dniach byłem u rodziny na wsi, może wtedy.
Mam nadzieje, że to pierwszy i ostatni taki przypadek - odpukać!
Prezes - 2014-09-17, 10:43
Polecam kostkę WC. Ja odkąd w Dusterze szczura usmażyłem, a sąsiadowi się w rozrząd wkręcił wożę w każdym aucie 2 sztuki po dwóch stronach silnika. Od tamtej pory śladów gryzoni brak. Podejrzewam, że wybierają auta mniej pachnące chemią.
gladki83 - 2014-10-08, 16:24
Faktycznie zdecydowałem się na kostki WC przeciw zwierzakom - kunom :)
Jedna na wierzchu, druga po lewej pod spodem :)
Dodatkowo zamontowałem w końcu Kultową Uszczelkę - Film z montażu uszczelki
Kawałki uszczelek zamontowałem również po bokach
4 min i gotowe. Koszt 1m uszczelki od fiata 126p to 12 zł. Mnie wystarczyło 2,5 m.
kodi - 2014-10-17, 13:56
Cytat: | Jedna na wierzchu, druga po lewej pod spodem :) |
Tą pod spodem, to gdzie zawiesiłeś? Tam obok jest element wirujący z paskiem. Dalego od tego wieszałeś?
gladki83 - 2015-03-08, 13:25
Skoro powoli będziemy witać wiosnę... to proszę bardzo!
Lubię taki widok na samochodzie :)
kicia - 2015-03-09, 07:29
Śnieg?
U mnie już od tygodnia krokusy kwitną i pszczoły latają, a tu widzę niektórzy mają jeszcze śnieg
gladki83 - 2015-03-09, 08:55
Zdjęcie z początku stycznia. Na Słowacji :)
gladki83 - 2015-03-21, 19:21
Korzystając z ładnej pogody, trochę posprzątałem autko,
a dodatkowo przykleiłem poniższe :)
Dzięki Marek za naklejki :D
Zbliża się pierwszy przegląd, może troszkę inaczej, czyt. lepiej spojrzą w ASO, hmm? :)
Naklejki są super. Jestem bardzo zadowolony :)
Michał93 - 2015-04-02, 10:41
Fajnie się prezentuje z klubowymi ramkami
route2000 - 2015-04-02, 11:03
Mam tak samo w swojej Lodzi ponaklejane naklejki
Michał93 - 2015-04-02, 11:35
No ja miałem akurat przyjemność widzieć osobiście dzisiaj gładką lodzię
Tak wyszło że spotkaliśmy się w serwisie, coś a'la właściciele alfy
gladki83 - 2015-04-02, 15:49
Fajnie jest spotkać kogoś z forum niespodziewanie :) wymienić swoje doświadczenia. Spotkanie krótkie, ale miejmy nadzieje, że nie ostatnie.
Naklejki kup, obowiązkowo, sam widzisz, że fajnie się prezentują. Samochód nabiera faktycznie innego wyglądu :D
gladki83 - 2015-04-14, 14:41
Stuknęło 19000 km i czas na roczny przegląd
Materiały i robocizna: ASO Renault Tandem Kielce
Wymiana oleju + filtr oleju + podkładka + filtr przeciwpyłkowy + uzupełnienie płynu chłodzącego = 539,18 zł (już po rabacie dla Dacia Klubu :))
Aktualizowali mi oprogramowanie. Przesmarowane siłowniki bagażnika. Klimatyzacja (sprężarka) działa prawidłowo.
Auto wymyte.
Miałem przygody z gryzoniami. Niestety przegryzł mi lekko kabel wysokiego napięcia. Według ASO kable kwalifikują do wymiany, bo gdyby zdarzyły się przebicia to może trafić szlag cewkę.
Jak sądzicie, czy tego typu przegryzienie kwalifikuje faktycznie do wymiany kabli?
route2000 - 2015-04-15, 09:41
Wymień to, bo już widać metalową osłonkę pełniącą rolę ekranu, a stąd już łatwiejsza droga do przebicia. Szkoda byłoby tej cewki. Poszukaj w internecie w dedykowanych sklepach, wyjdzie taniej niż w ASO. Nie musi być koniecznie w ASO wymiana, bo to jest bardzo łatwa wymiana zaledwie paru minut nawet na przydrożnym parkingu. Tylko podczas wymiany nie pomieszaj kolejność cewki ze świecami.
gladki83 - 2015-04-15, 12:18
Zamówiłem już przewody. Jutro wymieniam. W ASO 266 zł. Jakby co (odpukać) zachowam stare, gdyby coś takiego przydarzyło się w przyszłości.
Michał93 - 2015-04-16, 08:38
gładki83 raczej przyda Ci się tylko przewód od 1-ego cylindra, bo gryzonie chwytają się tego co jest z brzegu ;) pozostałe 2 pewnie w celach kolekcjonerskich zostaną
route2000 - 2015-04-16, 10:20
Może jeszcze nałożyć jakąś drucianą siateczkę na przewody to zniechęci gryzoni do konsumpcji
Michał93 - 2015-04-16, 10:27
Ostatnio widziałem w sklepie ogrodniczym jakiś chemiczny szuwaks, który wyglądał jak kulki na mole i to podobno odstrasza gryzonie
route2000 - 2015-04-16, 10:57
Przed chwilą nasz kolega podpowiedział, że jest taki preparat na gryzonie, tylko ciężko jest kupić (przez internet to trzeba zarejestrować jako przedsiębiorca). Dodatkowo jeszcze podpowiedział, że można nałożyć takie owijki plastikowe do owijania przewodów (do robienia porządków w kablach np. komputerowych). Można kupić w hipermarkecie np. Auchan i je owinąć na przewody WN.
gladki83 - 2015-04-16, 10:58
Przewody wysokiego napięcia wymienione.
Stare (odpukać) do kolekcji.
Dziś wieczorem montuję jeszcze nowe zawieszki klozetowe. Zapierniczę tym razem z górnej półki DOMESTOS - 2 szt.
Dodatkowo przypierdzielę jeszcze psią sierść owczarków niemieckich - oryginał :D
Uboższy jestem o 267 zł :(
Oby więcej nie było takich problemów.
Ajgor - 2015-04-16, 14:49
Podobno dobrym i sprawdzonym sposobem jest rozkładanie pod autem siatki ogrodzeniowej , bo zwierzątka typu Kuna, Łasica bardzo nie lubią jak im łapki o coś haczą.
grapess - 2015-04-17, 09:36
Też mam pogryzione, ale na razie działa więc nie ruszam ;)
piku - 2015-05-04, 16:59
gladki83 napisał/a: | Dziś wieczorem montuję jeszcze nowe zawieszki klozetowe. Zapierniczę tym razem z górnej półki DOMESTOS - 2 szt. |
Kolego, proponuję używać spray przeciw łasicowatym i ew. owinąć kable twardymi spiralkami (ja kupiłem w Auchan, ale inni meldowali, że są też w Ikei i gdzieś jeszcze). W mojej Fabii to skutkuje (a wcześniej miale kilkakroć poprzegryzane kable zapłonowe przez jakąś łasicę).
Marek1603 - 2015-05-04, 17:27
A tak z ciekawości.
Co można zrobić gdy kable WN mają przebicia?
Tak dla podratowania sytuacji.
Otóż po zimie chciałem "odpalić" 12 letnią kosiarkę i zonk. Posprawdzałem co mogłem ale nie podobała mi się iskra na wykręconej świecy. Jakaś taka licha. Od razu do mnie dotarło, że po prostu przewód WN jest już stary i ma przebicia. Mam w domciu taką elektryczną taśmę wulkanizacyjną więc internet i wujek googiel mówi, że jest ona na 38000V do stosowania dla kabli niskiego i średniego napięcia. Więcej mi nie trzeba było. Rozebrałem kosiarkę i ładnie na zakładkę (podwójnie wyszło wtedy) od samej cewki do fajki z nią włącznie. Poskładałem i odpalamy. Zagadała jak funkiel nówka nie śmigana od pierwszego pociągnięcia.
Myślę, że wiek ma już swój więc z tą prowizorką dokona żywota.
gladki83 - 2015-05-04, 19:30
piku napisał/a: | owinąć kable twardymi spiralkami |
Kupiłem w motoryzacyjnym takie spiralki. Tylko, że nie są aż takie twarde :(
Marek1603 napisał/a: | Mam w domciu taką elektryczną taśmę wulkanizacyjną |
Marku, co to za taśma? Masz może więcej info? Zdjęcie lub gdzie kupiłeś??
Czy to nie jest czasem izolacyjna (czarna) Volkswagen-owska, taka parciana?
Marek1603 - 2015-05-04, 20:13
Żadna parciana.
Wpisz sobie w przeglądarce "taśma wulkanizacyjna 3m scotch".
Mam chyba tą 23.
gladki83 - 2015-05-17, 13:32
Jutro wyjeżdżam na urlop, północne Włochy.
Ostatnie przygotowania, a tu zonk! BRAK KOŁA ZAPASOWEGO
Przecież zamawiałem z kołem. Zajrzałem od środka bagażnika, a tu tylko zaślepka śruby opuszczającej mocowanie. Patrzę obok w prawo a tu KIT. Zestaw naprawczy :(
Czyżby to był jakiś znak? "Możesz mnie zagazować... miejsce jest :)"
A swoją drogą. Da się dołożyć w ASO takie pełnowymiarowe koło zapasowe z mocowaniem? Mnie się wydaje, że tak.
A druga sprawa czy mając na umowie sprzedaży zapisane koło zapasowe 310 zł, ASO powinno mi je teraz założyć?
Sprzedawca u którego kupowałem niestety ale w firmie już nie pracuje.
route2000 - 2015-05-17, 13:52
Jak najbardziej atakować ASO, bo jak masz w zamówieniu kolo zapasowe (zapłacone 310 zł), ale z drugiej strony nie wiem czy się uda, bo już masz ponad rok i ASO może wyprzeć, że to twoja wina, że nie sprawdziłeś tego w wyposażeniu. Jakimś trafem jeszcze nie złapałeś gumy, mimo, że już jeździłeś na wojaże bez zapasu.
Zresztą trzeba jednak popytać prawników jak należy dalej postępować, ale przecież nie masz czasu, bo wyjeżdżasz jutro.....
gladki83 - 2015-05-17, 14:57
Najgorsze, że na Słowacji obowiązkowo powinno się mieć koło zapasowe. Nie wiem jak to interpretować, jeśli mój samochód został tak wyposażony.
route2000 - 2015-05-17, 14:59
Ale masz za to zestaw naprawczy KIT, nie wiem czy na Słowacji to honorują takie rozwiązanie...
arczi_88 - 2015-05-17, 15:14
A to nie jest czasem tak, że policja nie może nakładać mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają?
gladki83 - 2015-05-17, 16:49
No właśnie nie wiem. Przepisy mówią o kole zapasowym. Muszę zadzwonić, może konsul będzie wiedział :P
laisar - 2015-05-17, 23:36
gladki83 napisał/a: | Da się dołożyć w ASO takie pełnowymiarowe koło zapasowe z mocowaniem? |
Tak.
gladki83 napisał/a: | czy mając na umowie sprzedaży zapisane koło zapasowe 310 zł, ASO powinno mi je teraz założyć? |
Oczywiście.
route2000 napisał/a: | już masz ponad rok |
Na zgłoszenie reklamacji ws towaru niezgodnego z umową jest 2 lata od wydania - http://www.federacja-kons...wzory-pism.html
gladki83 napisał/a: | na Słowacji obowiązkowo powinno się mieć koło zapasowe |
Zgodnie z konwencja wiedeńską o ruchu drogowym takie wymagania nie dotyczą aut z krajów bez takich obowiązków.
gladki83 - 2015-06-10, 12:18
I po urlopie. Od kilku dni nadrabiam zaległości w pracy.
Nasza trasa lekko uległa modyfikacji. Chętnych do poczytania relacji zapraszam TU
PS. Nie wiem czy mogę podlinkować relację, która znajduje się na innym forum. Jeśli jest to niezgodne z zasadami to proszę adminów o usunięcie tego postu.
piotr. z - 2015-06-10, 18:27
Fajną wycieczkę mieliście
gladki83 - 2015-06-16, 12:35
Wczoraj miałem przyjemność jazdy z przyczepką.
Fajnie. Przyczepa ze Statoil w sam raz na szerokość samochodu.
Podobała mi się długość zestawu :)
kuba_malenstwo - 2015-06-17, 21:19
Ciekawie to wygląda
benyo - 2015-06-18, 05:40
gladki83 napisał/a: | Wczoraj miałem przyjemność jazdy z przyczepką.
Fajnie. Przyczepa ze Statoil w sam raz na szerokość samochodu.
Podobała mi się długość zestawu :) |
Oj to te 84 konie musiały się czuć jak te prawdziwe na Morskim Oku
kuba_malenstwo - 2015-06-18, 08:02
benyo napisał/a: | te 84 konie musiały się czuć jak te prawdziwe na Morskim Oku |
Ciekawe, jak by to było, gdyby w boxie załadować 70 kg, na pokładzie mieć 7 dorosłych osób po 80 kg każda i jeszcze do przyczepki coś podrzucić.
Z doświadczenia wiem, że powyższy zestaw bez przyczepki "toczy" się około 110 km/h na tempomacie zużywając przy tym około 11-12 litrów lpg. Natomiast ruszania z miejsca nie należy do przyjemnych.. Z drugiej strony podejrzewam, że nasze auta są tak załadowane góra 2-3 razy w roku..
benyo - 2015-06-18, 09:39
kuba_malenstwo napisał/a: |
Ciekawe, jak by to było, gdyby w boxie załadować 70 kg, na pokładzie mieć 7 dorosłych osób po 80 kg każda i jeszcze do przyczepki coś podrzucić. |
W tej konfiguracji to pewnie już przekraczasz dopuszczalną masę całkowitą Max. ładowność Lodgy to niecałe 600 kg
Wystarczy 7 osob po 80 kg + 70 kg dach i juz lamiesz prawo Na szczescie zony i dzieci zwykle waza mniej
kuba_malenstwo - 2015-06-18, 10:20
benyo, nie patrzyłem na to pod tym kątem
Ajgor - 2015-06-18, 11:13
benyo napisał/a: | Na szczescie zony i dzieci zwykle waza mniej |
To znaczy że czasami zdarza się Im ważyć więcej ?
Marek1603 - 2015-06-18, 11:56
Zwłaszcza w 9 miesiącu. Wtedy to nawet za dwoje.
Teraz to ci mogą dowód zabrać, bo powiedzą, iż wieziesz 6 osób zamiast 5.
benyo - 2015-06-18, 12:22
Ajgor napisał/a: | benyo napisał/a: | Na szczescie zony i dzieci zwykle waza mniej |
To znaczy że czasami zdarza się Im ważyć więcej ? |
Widziałem i takie żony i takie dzieci (nie moje ) ,które mogą spowodować przekroczenie masy całkowitej auta
Ajgor - 2015-06-18, 12:35
route2000 - 2015-06-18, 12:39
A co by było gdyby w aucie jechały same ciężarne kobiety??? Zamiast przepisowego 5 osób jest faktycznie 10 osób.
benyo - 2015-06-18, 12:55
route2000 napisał/a: | A co by było gdyby w aucie jechały same ciężarne kobiety??? Zamiast przepisowego 5 osób jest faktycznie 10 osób. |
W miejscu produkcji Lodgy czyli Maroku jest to prawdopodobne, jeden mąż i 6 żon w ciąży
gladki83 - 2015-06-19, 16:05
kuba_malenstwo napisał/a: | Ciekawe, jak by to było, gdyby w boxie załadować 70 kg, na pokładzie mieć 7 dorosłych osób po 80 kg każda i jeszcze do przyczepki coś podrzucić. |
W Lodgy nie testowałem, ale podobnie miałem w moim Galaxy 1.9 TDI (110 KM)
Przy pełnym załadunku naprawdę było czuć obciążenie, ale jak już się rozbujał to szedł swobodnie :)
gladki83 - 2016-01-25, 12:34
W tym tygodniu synoptycy zapowiadają odwilż. Ale gdyby powróciły mrozy to mam dla Was świetny produkt.
Na chińskim Aliexpress zamówiłem świetną matę antyszronową, której nie widziałem w Polsce.
Koszt: ok. 32 zł z darmową przesyłką.
Zalety:
* Duża 210*120 cm - na samochód typu Van/Suv idealne rozwiązanie
* Ma wszyte małe magnesy - 3 na dole + 3 na górze. Świetnie przylegają do karoserii
* Boczki chowane do środka samochodu
* Zakrywają całą szybę + wycieraczki.
Testowałem ją podczas silniejszego wiatru, obfitych opadów śniegu. Ani razu nie odczepiła się od karoserii. Osobiście jestem zachwycony prostym patentem z magnesami.
Link do aukcji
I pokazowe zdjęcia na mojej Lodgy :)
shrek - 2016-01-31, 07:43
benyo napisał/a: | route2000 napisał/a: | A co by było gdyby w aucie jechały same ciężarne kobiety??? Zamiast przepisowego 5 osób jest faktycznie 10 osób. |
W miejscu produkcji Lodgy czyli Maroku jest to prawdopodobne, jeden mąż i 6 żon w ciąży |
Tyllko ten ktory posiada 6 zon na pewno nie jezdzi dacia. ;)
gregorisan - 2016-01-31, 10:22
shrek napisał/a: | Tyllko ten ktory posiada 6 zon na pewno nie jezdzi dacia. ;) |
Śmiem twierdzić coś zgoła odmiennego...przy jednej żonie można zbankrutować a co dopiero przy sześciu - więc motoryzacyjna opcja budżetowa w postaci Dacii może się sprawdzić
Ajgor - 2016-01-31, 17:24
Czy w trakcie zdejmowania, gdy pociągasz za jeden magnes, to pozostałe nie ciągną się po lakierze rysując go?
gladki83 - 2016-02-01, 06:29
Ajgor napisał/a: | Czy w trakcie zdejmowania, gdy pociągasz za jeden magnes, to pozostałe nie ciągną się po lakierze rysując go? |
Ostatnio przyglądałem się masce samochodu i nie zauważyłem tego problemu.
W jednej opinii osób, która kupiła tę matę na aliexpress, widziałem, że skarżyła się, że rysuje.
Ja tego nie zauważyłem - odpukać.
gladki83 - 2016-02-01, 06:30
Stało się i u mnie....
Po 22 miesiącach od zakupu i ok. 32 tyś. km .....
.... spaliła się żarówka do jazdy dziennej. Chyba zamówię LED :)
Marek1603 - 2016-02-01, 08:27
No to teraz żałoba po niej.
arczi_88 - 2016-02-01, 10:36
Obejdzie się bez serwisu czy ciężko?
Marek1603 - 2016-02-01, 12:04
No nie żartuj. Musisz ją tylko (obudowę żarówki) przekręcić w prawo lub lewo i wychodzi. Dostęp nawet dobry.
arczi_88 - 2016-02-01, 13:51
No przeca się nabijam :D
Marek1603 - 2016-02-01, 18:11
No wiesz, różnych ludzi Pan Bóg po tym świecie nosi.
gladki83 - 2016-02-01, 19:06
Wymiana to minuta :) Łatwy dostęp.
arczi_88 - 2016-02-01, 19:19
Wiem, wiem chłopaki - niedawno wymieniłem żarówki z dziennych na led i to sam xD
gladki83 - 2016-04-12, 12:27
Przegląd okresowy po 2 latach.
Przebieg: 34 107 km
ASO: Reanault/Dacia TANDEM Kielce.
Koszty (uwzględniony 10% rabatu):
Serwis pojazdu = 287,82 zł
Wymiana filtru powietrza (nieobowiązkowa wymiana, materiał własny) = 28,78 zł
Wymiana filtru kabiny (materiał własny) = 28,78 zł
Uszczelka = 8 zł
(Wlali) Olej ELF 5W30 Evol. RN 700 = 103,95 zł (UWAGA! Prosiłem o zalanie ELF 5W40, taki jak rok temu, tu zawalili)
Filtr Oleju = 53,80 zł
Dodatkowo:
Wymiana opon = 81 zł
Czyszczenie okładzin hamulca tylnego = 86,35 zł *
SUMA = 678,48 zł
Podczas przeglądu zauważyli wyciek oleju w okolicach miski olejowej. Już jestem umówiony na naprawę gwarancyjną.
* Zgłoszona moja uwaga odnośnie samochodu: Podczas puszczania pedału ham. często słyszałem na zewnątrz samochodu skrzypienie.
Znaleźli problem, musieli przeczyścić i nasmarować bębny z tyłu. Niestety usługa ta nie była objęta gwarancją.
PODSUMOWANIE:
Auto oddane - nieumyte.
Dzisiaj dowiedziałem się, że podobno pracownicy na zwolnieniu. Mają umyć nast. razem.
"+" gdyby nie dodatkowe usługi to kwota całkiem rozsądna, jestem zadowolony.
"-" zalany zły olej, miał być 5W40, a zalali 5W30.
Marek1603 - 2016-04-12, 12:38
Dziwne z tym czyszczeniem, bo mnie w MCV-ce czyścili u Łyki w ramach przeglądu.
gladki83 - 2016-04-12, 16:18
Nie wiem, tak mi powiedzieli przez telefon ;/
|
|