|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Samochody "od ręki"
gfedorynski - 2016-03-24, 12:18 Temat postu: Samochody "od ręki" Zacznę od zastrzeżenia, że nie dzwoniłem po salonach, obserwacje pochodzą tylko z sieci.
Czy słusznie zauważam prawidłowość w tym, że wśród samochodów czekających w salonach w benzynie są same golasy, a wyższe wersje wyposażenia niemal wyłącznie w dieslu?
Znów (do trzech razy sztuka...) zastanawiam się nad Lodgy, gdybym chciał je mieć na wakacje, to rozumiem, że muszę zamawiać raczej natychmiast, albo szukać czegoś dostępnego od ręki.
Abelos - 2016-03-24, 12:27
różnicy w cenie miedzy tym co maja na stanie a zamawianym dla siebie - nie ma, przynajmniej ja nie zauważyłem. tak wiec lepiej pod siebie zamówić.
Kubuch - 2016-03-24, 22:30
Rzeczywiscie zamawiaja golasy co jest dla mnie niezrozumiale.
Cav - 2016-03-25, 17:29
Kubuch napisał/a: | Rzeczywiscie zamawiaja golasy co jest dla mnie niezrozumiale. |
Ale znasz statystyki sprzedaży poszcz. wersji?
I już zwłaszcza w danym salonie?
Bo one mogą sporo wyjaśniać......
podsiar - 2016-03-26, 10:51
Samochody dostępne od ręki kuszą przede wszystkim ceną, mają przyciągać uwagę możliwością zakupu nowego pojazdu za przyzwoitą kwotę i bez oczekiwania - tak to przynajmniej tłumaczyli w Pietrzaku i u Auto-Zięby.
Cav - 2016-03-26, 13:40
podsiar napisał/a: | Samochody dostępne od ręki kuszą przede wszystkim ceną, mają przyciągać uwagę możliwością zakupu nowego pojazdu za przyzwoitą kwotę i bez oczekiwania - tak to przynajmniej tłumaczyli w Pietrzaku i u Auto-Zięby. |
Dokładnie - to jest główny atut Dacii, więc zapewne to on głównie sprzedaje samochody tej marki.
Ja tam osobiście sądzę, że np. taki Duster w wersji wyposażenia niższej niż maksymalna nie jest żadną konkurencją dla innych aut tego typu i co za tym idzie, nie jest wart zainteresowania.
Ale dopuszczam możliwość, że więcej ludzi chce mieć suva za wszelką cenę, a na normalnie (czyli w p[rzypadku Dacii maksymalnie) wyposażoną wersję ich nie stać nawet w Dacii, więc zniosą brak potrzebnego wyposażenia, który ma miejsce w niższych wersjach.
Kubuch - 2016-03-26, 21:20
Cav napisał/a: | Ale znasz statystyki sprzedaży poszcz. wersji? |
Nie, nie znam statystyk. To moje własne obserwacje dokonane podczas wyboru i zakupu Dustera.
podsiar napisał/a: | Samochody dostępne od ręki kuszą przede wszystkim ceną |
Mnie akurat kusi wyposażenie i byłbym zadowolony gdybym mógł od ręki kupić dobrze wyposażone auto zamiast czekać na nie 2 miesiące :(
W Fordzie nie było problemu - na placu stała Fiesta w najbogatszej wersji i taką kupiłem :D
W ogóle dziwnie te Dacie konfigurują. Większość Dusterów od ręki miała lakier metalik za 1900 zł a elektryki tylnych szyb za 310 zł ze świecą szukać nie mówiąc już o grzanych stołkach za 500 zł. Przy cenie auta ~ 50 tyś zł te 800 zł dopłaty za bardzo przydatne gadżety moim zdaniem jest pomijalne.
Cav - 2016-03-27, 16:05
Kubuch napisał/a: | [ć nie mówiąc już o grzanych stołkach za 500 zł. Przy cenie auta ~ 50 tyś zł te 800 zł dopłaty za bardzo przydatne gadżety moim zdaniem jest pomijalne. |
To akurat dobrze, bo pierwsze co bym zrobił to zdyskwalifikował auto, jeśli ktoś kazałby mi dopłacać za rzecz całkowicie niepotrzebną.
Nigdy, ale to nigdy nie odczuwałem dyskomfortu przy siadaniu na fotel w samochodzie.
To chyba ma sens tylko przy skórze.
Kubuch - 2016-03-27, 19:28
Cav napisał/a: | To akurat dobrze, bo pierwsze co bym zrobił to zdyskwalifikował auto, jeśli ktoś kazałby mi dopłacać za rzecz całkowicie niepotrzebną.
Nigdy, ale to nigdy nie odczuwałem dyskomfortu przy siadaniu na fotel w samochodzie.
To chyba ma sens tylko przy skórze. |
Jestem pewien, że nigdy ale to nigdy nie miałeś grzanych stołków w aucie ;)
Maximus - 2016-03-27, 19:34
Kubuch napisał/a: | Cav napisał/a: | To akurat dobrze, bo pierwsze co bym zrobił to zdyskwalifikował auto, jeśli ktoś kazałby mi dopłacać za rzecz całkowicie niepotrzebną.
Jestem pewien, że nigdy ale to nigdy nie miałeś grzanych stołków w aucie ;) |
Grzejcie, grzejcie po co robić niepotrzebne koszty do programu 500+ :P
Karenzo - 2016-03-27, 19:43
grzanie foteli przydaje się tylko do wożenia pizzy
Cav - 2016-03-27, 21:02
Kubuch napisał/a: | Cav napisał/a: | To akurat dobrze, bo pierwsze co bym zrobił to zdyskwalifikował auto, jeśli ktoś kazałby mi dopłacać za rzecz całkowicie niepotrzebną.
Jestem pewien, że nigdy ale to nigdy nie miałeś grzanych stołków w aucie ;) |
Nie, bo jest mi to totalnie niepotrzebne.
A wręcz po paru przejażdżkach z takim patentem, stwierdzam że nieprzyjemne.
W aucie przeważnie jest mi za gorąco, a nie za zimno.
Oczywiście, to że od bez mała 20 lat samochody mam garażowane pewnie mocno się do tego przyczynia.
O skórze w samochodzie mam zresztą podobne zdanie, wystarczy mi, że u mnie w salonie nikt nie chce używać skórzanych foteli, bo materiałowe są po prostu milsze w eksploatacji.....
Kubuch - 2016-03-27, 21:17
Powiedz po kiego grzyba kupowałeś Prestige? Trzeba było brać Dustera bo klimy pewnie też nie używasz bo szyby można KORBAMI opuścić i auto przewietrzyć?
Cav - 2016-03-27, 21:21
Kubuch napisał/a: | Powiedz po kiego grzyba kupowałeś Prestige? Trzeba było brać Dustera bo klimy pewnie też nie używasz |
A przeczytałeś poprzedni post?
Tam było wyjaśnione, więc gdybyś to zrobił, to nie zadawałbyś głupkowatych pytań.
I w przeciwieństwie do bezsensownego grzania, sensowne chłodzenie jest jak najbardziej NIEZBĘDNE.
To element, od którego zaczynam sprawdzanie wyposażenia samochodu.
Dzięki wersji Prestige, wiem że następnym takim na przyszłość będzie tempomat.
Z podgrzewanymi fotelami jest DOKŁADNIE ODWROTNIE - są elementem, dla którego zrezygnowałbym z jakiejś wersji, w której musiałbym za ten bezsens płacić.
Za to chętnie widziałbym podgrzewaną przednią szybę i kierownicę.
Kubuch - 2016-03-27, 21:37
O! Podgrzewana kierownica to jest to co z wyposażenia dodatkowego kompletnie nie ma sensu. Grana szyba też dupy nie urywa ale jak już się trafi to OK. Natomiast grzane fotele są bardzo przyjemne i przydatne. O ich zaletach można się przekonać tylko w trakcie użytkowania. Parę lat temu jak byłem młody i piękny miałem je w Corolli i też nie byłem fascynatem tego rozwiązania jednak z czasem się przekonałem. Podczas długiej podróży takie grzane stołki skutecznie niwelują ból pleców a grzana kierownica? Mam garażowane auto i raczej nie przymarzam do kółka :D
Cav - 2016-03-27, 21:45
Kubuch napisał/a: | O! Podgrzewana kierownica to jest to co z wyposażenia dodatkowego kompletnie nie ma sensu. Grana szyba też dupy nie urywa ale jak już się trafi to OK. Natomiast grzane fotele są bardzo przyjemne i przydatne. |
No widzisz, a u mnie przyjemne i przydatne jest to, co odpowiada na MOJE potrzeby, a nie czyjeś widzimisie.
I grzane fotele, są tego antyprzykładem - ani to przyjemne, ani przydatne.
W łapska często mi za zimno - w tyłek NIGDY.
Za ciepło - i owszem.
Więc np. klimatyzowane fotele - jak najbardziej byłyby ok, grzane - bez sensu.
Prezes - 2016-03-28, 15:11
Grzane fotele można sobie zrobić w każdym aucie. Grzanej kierownicy czy podgrzewanej szyby niestety nie. A co komu potrzebne, a co nie to już subiektywna sprawa i każdy ma swoją prawdę w temacie :)
Dla mnie też wersje z medianav, z lakierem metalic, a bez elektrycznych szyb z tyłu są dziwne..
Cav - 2016-03-28, 18:35
Prezes napisał/a: | Grzane fotele można sobie zrobić w każdym aucie. Grzanej kierownicy czy podgrzewanej szyby niestety nie. A co komu potrzebne, a co nie to już subiektywna sprawa i każdy ma swoją prawdę w temacie :)
Dla mnie też wersje z medianav, z lakierem metalic, a bez elektrycznych szyb z tyłu są dziwne.. |
A ja bym się chętnie zamienił na korbki z tyłu.
Przycisk do otwierania szyb z tyłu jest tak kretyńsko umieszczony, że jak ktoś chce sobie oprzeć rękę na podłokietniku w drzwiach to otwiera niechcący szyby.
Nagminnie i praktycznie każdy kto jedzie z tyłu.
Efekt jest taki, że muszę mieć włączoną blokadę otwierania szyb z tyłu, żeby można było normalnie podróżować w drugim rzędzie.
Korbki byłyby o wiele wygodniejszym rozwiązaniem, niż obecne, zwłaszcza przy klimie, gdy szyby z tyłu uchyla się ekstremalnie rzadko (zwłaszcza że i tak są zablokowane i bez udziału kierowcy nic sobie nikt nie otworzy).
PiotrWie - 2016-03-28, 19:49
Kubuch napisał/a: | O! Podgrzewana kierownica to jest to co z wyposażenia dodatkowego kompletnie nie ma sensu. Grana szyba też dupy nie urywa ale jak już się trafi to OK. Natomiast grzane fotele są bardzo przyjemne i przydatne. O ich zaletach można się przekonać tylko w trakcie użytkowania. Parę lat temu jak byłem młody i piękny miałem je w Corolli i też nie byłem fascynatem tego rozwiązania jednak z czasem się przekonałem. Podczas długiej podróży takie grzane stołki skutecznie niwelują ból pleców a grzana kierownica? Mam garażowane auto i raczej nie przymarzam do kółka :D |
A tu ja Ci napiszę tak samo - miałeś kiedyś podgrzewaną przednią szybę? Bo ja miałem -w Lagunie i uważam to za bardzo przydatne rozwiązanie - włączasz przy zamarzniętych szybach - po ok 1.5 min wycieraczkami czyścisz szybę - niezastąpione szczególnie przy marznącej mżawce. A podgrzewane siedzenia też miałem ( w R25 Baccara) i przy skórzanej tapicerce prawie nie używałem - tak więc jest to kwestia indywidualnych potrzeb.
podsiar - 2016-03-29, 11:14
Czytając powyższe wypowiedzi dochodzę do wniosku, że właśnie przez takie zindywidualizowane potrzeby jak Wasze sprzedawane od ręki są gołe Dacie
PiotrWie - 2016-03-29, 22:05
podsiar napisał/a: | Czytając powyższe wypowiedzi dochodzę do wniosku, że właśnie przez takie zindywidualizowane potrzeby jak Wasze sprzedawane od ręki są gołe Dacie |
I dlatego nikomu nie polecam samochodu "do ręki" - bo nie jest przygotowany pod klienta.
W 1 szym etapie kupujemy samochód używany taki na jaki nas stać, w drugim nowy ale jak najtańszy - z wyprzedaży "od ręki" Najprzyjemniej jest kupować samochód skonfigurowany po siebie - wolę kupić tak samochód tańszy niż droższy okazyjnie ale nie skonfigurowany pode mnie.
arekkozuch - 2016-03-29, 22:19
Dzisiaj w salonie stały różne modele, był Logan Laureat, kilka innych różnie skonfigurowanych - Tandem Częstochowa.
Chociaż mój jest na zamówienie i będzie z 2 miesiące dopiero
gfedorynski - 2016-04-01, 09:21
No dobrze, hipotetyczne pierwotnie rozważania nabrały nagle realnych kształtów.
Dostałem od dealera w Warszawie (Al. Jerozolimskie) ofertę na Lodgy 7-miejscowe SCe Laureate + MediaNav, lakier, koło zapasowe, mapa rozszerzona, kierownica w skórze i szyby tylne elektryczne za 52980 zł. Dorzucone dywaniki (bez znaczenia) i gwarancja 5 lat/100000 km (to akurat bardzo chcę).
Moja konfiguracja marzeń różni się tym, że nie brałbym oczywiście map rozszerzonych, jako i szyb tylnych opuszczanych elektrycznie, natomiast być może brałbym podgrzewane fotele. Czyli tak naprawdę różnica bardzo niewielka, samochód od innego dealera więc dostępny w ciągu dwóch tygodni. Wszystko brzmi bardzo dobrze, kiedyś chciałem też LPG, ale w tej chwili to nie jest mój priorytet, poza tym ile można czekać.
Jedna rzecz mnie dziwi - w wycenie dealera MediaNav kosztuje 1950, a w konfiguratorze na dacia.pl bez tej jedynki z przodu...
Nie dostałem żadnej oferty ubezpieczenia pakietowego.
No i teraz zastanawiam się, jak twardo negocjować. Myślę, że powinno dać się urwać co najmniej cenę bajerów których nie chciałem, czyli ok 900 zł.
Ogólnie chcę dokupić (niekoniecznie w ASO) bagażnik dachowy i kamerę cofania. Zastanawiam się, czy dealer jest w stanie dać mi na to sensowną ofertę.
Jak myślicie?
gregorisan - 2016-04-01, 10:04
Taka konfiguracja jaką podałeś to wg. katalogu 51,980 zł...także, doliczyli sobie za gwarancje i MN wg. ich wyceny.
Bagażnik zawsze możesz sobie kupić oddzielnie. Choćby ten model:
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=75
Ewentualnie wykorzystać vouchery na zakup akcesoriów, które dostaniesz zaraz po zakupie.
A ubezpieczenie to dostaniesz u dealera - w zeszłym roku było to bodajże 3,5 % od wartości auta - nie wiem jak jest obecnie bo nie mogę znaleźć żadnej informacji.
gfedorynski - 2016-04-01, 11:52
Cytat: | Taka konfiguracja jaką podałeś to wg. katalogu 51,980 zł |
Już wiem, skąd różnica - samochód ma rok produkcji 2016, ale jest z zeszłej gamy modelowej. Wtedy standardowo w Laureate nie było radia, więc dodanie MediaNav kosztowało o tysiąc więcej. Oczywiście mnie jako kupującego średnio to obchodzi, ale dealer jest na razie twardy w negocjacjach, więc nie wiem, czy coś z tego będzie.
No właśnie - czy ktoś wie, jakie są pozostałe różnice między zeszłorocznym i obecnym Laureate? Żeby się nie okazało, że nie mam jakiegoś drobiazgu, o który zapomniałem zapytać...
gregorisan - 2016-04-01, 12:20
gfedorynski napisał/a: | Już wiem, skąd różnica - samochód ma rok produkcji 2016, ale jest z zeszłej gamy modelowej. Wtedy standardowo w Laureate nie było radia, więc dodanie MediaNav kosztowało o tysiąc więcej. Oczywiście mnie jako kupującego średnio to obchodzi, ale dealer jest na razie twardy w negocjacjach, więc nie wiem, czy coś z tego będzie. |
Wyższa szkoła "ekonomi stosowanej" - widać, że już się i innym udzielają absurdy z minionych czasów
Drozu - 2016-04-01, 12:36
gfedorynski napisał/a: | No właśnie - czy ktoś wie, jakie są pozostałe różnice między zeszłorocznym i obecnym Laureate? Żeby się nie okazało, że nie mam jakiegoś drobiazgu, o który zapomniałem zapytać... |
Z tego co mi się rzuciło w oczy to w modelu na rok 2016 oprócz radia w standardzie jest jeszcze podłokietnik kierowcy i lusterko do obserwacji dzieci na tylnej kanapie - w modelu na rok 2015 tego nie było...
Kubuch - 2016-04-01, 19:31
gfedorynski napisał/a: | Cytat: | Taka konfiguracja jaką podałeś to wg. katalogu 51,980 zł |
Już wiem, skąd różnica - samochód ma rok produkcji 2016, ale jest z zeszłej gamy modelowej. Wtedy standardowo w Laureate nie było radia, więc dodanie MediaNav kosztowało o tysiąc więcej. Oczywiście mnie jako kupującego średnio to obchodzi, ale dealer jest na razie twardy w negocjacjach, więc nie wiem, czy coś z tego będzie. |
Chybna się na łby z... pozamieniali. Co Ciebie obchodzi ile ich kosztowało wyposażenie jak teraz jest taniej? Niech zejdą z obecnej ceny katalogowej z 4% albo adios. Zamówisz po siebie i bez rabatu zapłacisz mniej niż od nich. Nie, no jestem zbulwersowany...
EDIT
Jakie lusterko do obserwacji dzieci? Jak to się objawia?!
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2016-04-01, 23:59 ]
O lusterku - http://www.daciaklub.pl/f...1695191#1695191.
|
|