|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Dacia Sandero kontra Dacia Logan MCV
classix - 2008-11-07, 17:37 Temat postu: Dacia Sandero kontra Dacia Logan MCV Powiedzmy ze mamy kasiorke i chcemy kupować nowe auto z salonu , to jakie zalety i wady patrzymy które zdecydują przy kupnie jednego auta a drugiego nie ?
Ja sam nie wiem, napalony na Sandero ale myslę o Loganie MCV ale oby dwie z silnikiem
1.5 dCi 85
Ciekawe jakie macie zdanie
wox - 2008-11-07, 18:00
Niebo - ziemia. To są dwa różne auta - mam na myśli funkcjonalność - i pod tym względem trudno je porównywać.
Ja, mając określone potrzeby, wybrałem MCV-kę i nigdy nie zastanawiałbym się nad zakupem Sandero (oby nikt nie poczuł się urażony, nie mam na myśli urody). Tyczy się to jakiegokolwiek auta z tego segmentu.
Odnośnie silnika, który akurat łączy te auta - opinie już z grubsza znasz (ogólnie: godny polecenia).
Mamert - 2008-11-07, 18:30
Trzeba się zastanowć do czego ma służyć i tyle.
mter - 2008-11-07, 18:50
Jeśli auto nie miałoby służyć jak swego rodzaju dostawczak raz w miesiącu, to wybrałbym bez ogródek Sandero lub Logana Sedana. Auta są lżejsze, przez co mniej spalą, są mniejsze, dzięki czemu łatwiej się parkuje, a do tego są o około 10k tańsze (porównanie wersji maksymalnej sandero i logan mcv).
Pablo78 - 2008-11-07, 19:24
Brakuje sedana, więc stawiam na MCV - jak pisali koledzy, zalezy od potrzeb
laisar - 2008-11-07, 22:19
"Jaki kupiłbyś?" - ano taki jak kupiłem, to chyba oczywiste, bo po co mi auto, które by mnie nie pasowało? A jeśli chciałeś zapytać: "Jaki kupiłbyś [gdybyś był classixem]?" to niestety za mało Cię znamy, żeby udzielić rozsądnej odpowiedzi.
Natomiast kasiorka wcale nie powinna być pierwszym punktem drzewka decyzyjnego, tylko jak najdokładniejsze określenie własnych potrzeb i preferencji. Naprawdę nie istnieje coś takiego jak "obiektywnie najlepsze auto" (czy dowolny inny produkt) - to zawsze będzie wybór subiektywny.
W procesie wyboru auta należy więc chyba zacząć od tego, kto będzie jeździł, dalej co potrzebują te osoby od auta i dopiero wtedy skonfrontować to z tym ile mogą na nie przeznaczyć - wtedy się okaże, co jeszcze mogą sobie dorzucić do wyposażenia auta znajdujących się w ich zasięgu finansowym, albo z czego muszą zrezygnować...
classix - 2008-11-09, 09:06
Dzięki za rady
Na obniżki auta na przełomnie roku chyba nie można liczyć,czy rok temu czy dwa lata temu obniżali coś ?
Ciekawe jak liczą zużycie paliwa na 100 km czy jak jedzie samochodem sam kierowca ważący 55kg a może 5 osób po 100 kg i pies bernadyn ?
wox - 2008-11-09, 14:55
O ile dobrze pamiętam, to najpierw było darmowe ubezpieczenie przy zakupie na kredyt (do aut zamówionych przed 30 XI; można było zarobić do 2 tys. zł. przy droższych wersjach), a później "wyprzedaż rocznika" - 2 tys. zł.
Teraz już ogłosili wyprzedaż - MCV-ka - 3 tys. zł, a Logan - 2 tys. zł. Darmowe ubezpieczenie przy kredycie dalej jest.
Zużycie paliwa - raczej pierwsza wersja, ale z kierowcą ważącym 75 kg.
classix - 2008-11-09, 19:51
Dzięki ,widze na stronie internetowej ze ostanio obniżyli.
Ciekawe jaka jest różnica prześwitu między tymi dwoma samochodami ?
Który jest wyzej aby nie zahaczyć o kamień na wsi na drodze polnej
wox - 2008-11-09, 22:55
Obydwa maja prześwit większy niż przeciętny pojazd: Sandero 15,5 cm, MCV 16 cm. Chyba nie jest to tak istotny czynnik, który decyduje o wyborze samochodu?
laisar - 2008-11-10, 15:05
Cytat: | Ciekawe jak liczą zużycie paliwa na 100 km czy jak jedzie samochodem sam kierowca ważący 55kg a może 5 osób po 100 kg i pies bernadyn ? |
0 kg (; - a bardziej serio jest to po prostu bez znaczenia, bo pomiar robiony jest na hamowni wg pewnej metody: http://www.motofakty.pl/a...alne_normy.html
Cytat: | Obydwa maja prześwit większy niż przeciętny pojazd: Sandero 15,5 cm, MCV 16 cm. Chyba nie jest to tak istotny czynnik, który decyduje o wyborze samochodu? |
0,5cm między nimi to oczywiście niezbyt decydujące przy całej reszcie różnic, ale przy wyborze samochodu w ogóle to te 4-5cm (albo i 10, jak mamy szerokie inne kryteria), to już rzecz jasna może być poważny argument.
(Tym bardziej, że to zdaje się jest mierzone pod pełnym obciążeniem, czyli w normalnym użytkowaniu różnice mogą być jeszcze większe).
wox - 2008-11-10, 15:22
Może nie jasno się wyraziłem. Pisząc o istocie tego czynnika miałem na myśli tylko Sandero i MCV, bo inne samochody, to faktycznie dużo tracą. Jest tylko kilka modeli (nie SUV-y i terenówki), które mają zbliżony prześwit (np. Fusion miał 16 cm).
swissman - 2008-11-10, 15:48
jak do sandero da rade wrzucic dziesiec 40-to kilogramowych workow cementu albo pralke w opakowaniu to go biore...
wzialem mcv bo takiego potrzebowalem.... co do sandero to kupilbym dla kobity ale ona sie nie rwie do robienia prawka.... a do emerytury juz nie tak daleko niestety.........
Andrzej - 2008-11-10, 18:03
A po co porównywać nieporównywalne auta??
Jak potrzebujesz duże auto to MCV jest idealny, jak małe to Sandero. A jak masz dużo kasy to weź oba.
Mariusz - 2008-11-10, 19:05
Jedna i druga siostrzyczka jest piękna.Dla czteroosobowej rodzinki MCV jest super przynajmniej wyjeżdżając na urlop nie zastanawiasz się jak wszystkie bagaże zapakować!
laisar - 2008-11-11, 00:15
Dla ciekawych - znalazłem w miarę dokładny opis metodologii badania zużycia paliwa przez samochody: http://www.vcacarfueldata...ting-scheme.asp
Gregosa - 2008-11-15, 20:54
Andrzej napisał/a: | ...ak potrzebujesz duże auto to MCV jest idealny, jak małe to Sandero. A jak masz dużo kasy to weź oba. |
Albo kup porządny samochód...
classix - 2008-11-16, 14:24
Ciekawi mnie jak wam jedzi pod górkę oraz wyprzedzanie autem na drodze z silnikiem Diesela 1.5 85 KM ?
Czy nie załujecie ze nie macie na benzyne 1.6 105 KM ?
laisar - 2008-11-16, 14:58
Gregosa napisał/a: | Andrzej napisał/a: | ...ak potrzebujesz duże auto to MCV jest idealny, jak małe to Sandero. A jak masz dużo kasy to weź oba. |
Albo kup porządny samochód... |
A dlaczegóż to Dacia niby miałaby nie być porządnym samochodem?
classix napisał/a: | Czy nie załujecie ze nie macie na benzyne 1.6 105 KM? |
Pewnie większość osób zakrzyknęłaby, że raczej na odwrót <; - ale tak naprawdę nie ma tu czego żałować w żadną stronę, bo po prostu w obu silnikach różna jest technika jazdy, a preferencje co do niej są już sprawą osobistą.
classix - 2008-11-16, 15:15
laisar napisał/a: | Pewnie większość osób zakrzyknęłaby, że raczej na odwrót <; - ale tak naprawdę nie ma tu czego żałować w żadną stronę, bo po prostu w obu silnikach różna jest technika jazdy, a preferencje co do niej są już sprawą osobistą. |
no nie wiem czy nie ma czego żałowac bo wyprzedzanie starego malucha jest ważną sprawą bo nikt nie chce jechać za nim 15 minut ,właszcza na trasach krótkich do 1 km trzeba dać gazu.
laisar - 2008-11-16, 15:38
Znaczy, sugerujesz, że tak się dzieje przy dieslu 85KM? No to śpieszę donieść, że żyjesz w błędnym przekonaniu - nowoczesne diesle świetnie sobie radzą z takimi problemami.
Zresztą - wystarczy się np wczytać w wykresy, by stwierdzić, że absolutnie nie ma się czego obawiać:
- 1.6 16v 105KM:
(z http://www.dacia-logan-mcv.org)
- 1.5 dCi 85KM:
(z http://daciaclub.tehnoplus.net)
Mariusz - 2008-11-16, 18:48
laisar napisał/a: | Znaczy, sugerujesz, że tak się dzieje przy dieslu 85KM? No to śpieszę donieść, że żyjesz w błędnym przekonaniu - nowoczesne diesle świetnie sobie radzą z takimi problemami.
Zresztą - wystarczy się np wczytać w wykresy, by stwierdzić, że absolutnie nie ma się czego obawiać:
- 1.6 16v 105KM:
Obrazek
- 1.5 dCi 85KM:
Obrazek |
Witam laisar!Skąd masz te wykresy?
mter - 2008-11-16, 19:11
Dane o silnikach są w ulotkach renault
wox - 2008-11-16, 20:00
Classix - nie wiem co dokładnie masz na myśli, ale jeśli chodzi o wyprzedzanie, to benzynka 1,6 105 KM "wymięka" przy dCi 85 KM.
Pablo78 - 2008-11-16, 20:04
laisar napisał/a: | A dlaczegóż to Dacia niby miałaby nie być porządnym samochodem? |
no własnie?
kier - 2008-11-16, 20:42
laisar napisał/a: | Zresztą - wystarczy się np wczytać w wykresy, |
A czy mozna prosic taki dla 1.4 ???
pleaseeee
--
pozdrawiam
kierek
Marek1603 - 2008-11-16, 21:21
Wybór zależy od potrzeb classix. Ja zamieniłem sedana na MCV-kę.
laisar - 2008-11-16, 21:45
Cytat: | A czy mozna prosic taki dla 1.4? |
Ależ prosię (:
(z http://www.dacia-logan-mcv.org)
jacek - 2008-11-17, 19:59
Marek1603 napisał/a: | Ja zamieniłem sedana na MCV-kę. |
I słusznie zrobiłeś . Piiiiiiękne auto.
classix - 2008-11-17, 20:03
jacek napisał/a: | Marek1603 napisał/a: | Ja zamieniłem sedana na MCV-kę. |
I słusznie zrobiłeś . Piiiiiiękne auto. |
Jutro wejde do salonu Daci w trojmiescie ,zobaczymy co mają do zaoferowania.
Licze ze w grudniu zamówie a styczniu odbiór.
Marek1603 - 2008-11-18, 06:33
Być może spasuje ci coś co mają na placu.
Jacku masz rację, że MCV-ka jest the best.
Mariusz - 2008-11-18, 13:08
Marek1603 napisał/a: | Być może spasuje ci coś co mają na placu.
Jacku masz rację, że MCV-ka jest the best. |
A Sandero THE BEST OF THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
classix - 2008-11-18, 13:09
Mariusz napisał/a: | Marek1603 napisał/a: | Być może spasuje ci coś co mają na placu.
Jacku masz rację, że MCV-ka jest the best. |
A Sandero THE BEST OF THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
a jaki masz silnikiem i jedzie ci pod górkę oraz wyprzedzanie ?
Gregosa - 2008-11-18, 17:51
classix napisał/a: | A Sandero THE BEST OF THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a jaki masz silnikiem i jedzie ci pod górkę oraz wyprzedzanie ? |
Classixu. Turbodiesel, dzięki temu, że ma wysoki moment obrotowy jedzie pod górkę znacznie chętniej niż wolnossąca benzynka. W teście MCV 16V na francuskie.pl chłopaki żałowali w Alpach, że nie mają diesla. Jeśli nie czujesz potrzeby częstego wachlowania lewarkiem biegów, to t.diesel również wyprzedza bardziej bezstresowo, bez redukcji. Zresztą sam przetestuj jeśli masz okazję.
Mariusz - 2008-11-18, 19:02
Gregosa napisał/a: | classix napisał/a: | A Sandero THE BEST OF THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a jaki masz silnikiem i jedzie ci pod górkę oraz wyprzedzanie ? |
Classixu. Turbodiesel, dzięki temu, że ma wysoki moment obrotowy jedzie pod górkę znacznie chętniej niż wolnossąca benzynka. W teście MCV 16V na francuskie.pl chłopaki żałowali w Alpach, że nie mają diesla. Jeśli nie czujesz potrzeby częstego wachlowania lewarkiem biegów, to t.diesel również wyprzedza bardziej bezstresowo, bez redukcji. Zresztą sam przetestuj jeśli masz okazję. |
Moment obrotowy w mojej Dacii jest mniejszy niż w silnikach diesla,ale ja swoją od 1 do 100km/h osiągam w 11,5s,a z silnikiem diesla 13 i 15 s więc wyciągnijmy wnioski
jacek - 2008-11-18, 19:50
Cytat: | Moment obrotowy w mojej Dacii jest mniejszy niż w silnikach diesla,ale ja swoją od 1 do 100km/h osiągam w 11,5s,a z silnikiem diesla 13 i 15 s więc wyciągnijmy wniosk |
Nie ma co porównywać w formule 1 nie jeździmy dieslem się lepiej jeździ. Dotychczas miałem same benzyny wole w 100% diesla, chyba że będą silniki benzynowe turbo.Po prostu diesel ciągnie od dołu,nie muszę tyle ruszać prawą ręko aby uzyskać ten sam efekt jak w benzynie.
Podobno jeszcze lepszy efekt jest w pasku 1.8 tsi
wox - 2008-11-18, 20:01
Ja też już nie zamieniłbym się na benzynkę. O wiele ważniejsza jest sprawna jazda na 4 czy 5 biegu, a tu dieselek ma sporą przewagę.
GeRRaD - 2008-11-18, 21:24
Wkraczamy na stary i lubiany temacik co lepsze
(a ja wolę benzynę, beznynę turbo )
BTW - idą mrozy i klekoty będą miały kłopoty z parafiną
classix - 2008-11-18, 22:10
GeRRaD napisał/a: | Wkraczamy na stary i lubiany temacik co lepsze
(a ja wolę benzynę, beznynę turbo )
BTW - idą mrozy i klekoty będą miały kłopoty z parafiną |
pogrzeje sie ogniem to odrazu od pali i będzie jazda
Mariusz - 2008-11-19, 18:51
jacek napisał/a: | Cytat: | Moment obrotowy w mojej Dacii jest mniejszy niż w silnikach diesla,ale ja swoją od 1 do 100km/h osiągam w 11,5s,a z silnikiem diesla 13 i 15 s więc wyciągnijmy wniosk |
Nie ma co porównywać w formule 1 nie jeździmy dieslem się lepiej jeździ. Dotychczas miałem same benzyny wole w 100% diesla, chyba że będą silniki benzynowe turbo.Po prostu diesel ciągnie od dołu,nie muszę tyle ruszać prawą ręko aby uzyskać ten sam efekt jak w benzynie.
Podobno jeszcze lepszy efekt jest w pasku 1.8 tsi |
Już dawno są silniki benzynowe turbo np.VOLVO S60 2.0l . Silniki w waszych samochodach są najlepsze na świecie jeżeli chodzi o diesle.Lejcie tylko dobrą ropkę bo remoncik tego silnika jest cholernie drogi.Ja jestem zwolennikiem benzynki ale pozdrawiam wszystkich DACIOWICZÓW Z SILNIKIEM DCI
Mariusz - 2008-11-19, 19:06
Słuchajcie wejdźcie na stronkę francuskie.pl i zobaczcie zdjęcia i reportaż z Paryża.
jacek - 2008-11-19, 20:52
Mariusz napisał/a: |
Już dawno są silniki benzynowe turbo np.VOLVO S60 2.0l |
niestety nie w daci ,chociaż renault na w swojej ofercie silnik 1.2 turbo
classix - 2008-11-19, 21:32
Nowe niższe ceny nowej Daci Sandero ?!
Pisża tak : Sandero, które jest już od pewnego czasu oferowane w Polsce, we Francji budziło spore zainteresowanie. Pokazano kilka egzemplarzy tego samochodu, w tym wersję z pakietem stylizacyjnym a’la SUV, i wszystkie budziły spore zainteresowanie. Kompaktowe rozmiary, jeszcze niższa cena, a całość wcale niebrzydka i poparta francuską technologią. W dobie kryzysu to może być segment rynkowy coraz częściej wybierany przez Europejczyków.
|
|