|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Witam Was serdecznie i bardzo ;)
Fromage - 2008-11-26, 23:02 Temat postu: Witam Was serdecznie i bardzo ;) Witam, 10 grudnia odbieram Laureat-a 1,6 więc będzie się działo ;)
Marcin - 2008-11-26, 23:09 Temat postu: Re: Witam Was serdecznie i bardzo ;)
Fromage napisał/a: | Witam, 10 grudnia odbieram Laureat-a 1,6 więc będzie się działo ;) |
Witamy
wox - 2008-11-26, 23:11
Witaj!
Fromage - 2008-11-26, 23:32
A skoro odbieram za "chwilę" to proszę o podpowiedź: na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta - jakieś własne spostrzeżenia??
laisar - 2008-11-26, 23:58
Cytat: | na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta |
Na... forum (: np:
http://www.daciaklub.pl/f...t=przy+odbiorze
http://www.daciaklub.pl/f...t=przy+odbiorze
...i jeszcze dużo innych...
Marek1603 - 2008-11-27, 06:21
Witaj i gratulacje.
Termin odbioru to taki spóźniony prezent mikołajkowy .
Pablo78 - 2008-11-27, 11:58
witamy i gratulujemy
SAJSEN - 2008-11-27, 12:11
witam i ja
Fromage - 2008-12-02, 22:32
Kurde, auto miało być już dziś ale nie ma... dłuży mi się okropnie ale za to jak byłem ostatnio u dealera to prubowałem go podkręcić żyby alufelgi dorzucił więc zobaczymy co z tego będzie.
vipergtr - 2008-12-03, 19:58 Temat postu: Re: Witam Was serdecznie i bardzo ;) Witaj i gratuluje slusznego wyboru
Fromage - 2008-12-03, 21:12
Autko już jest - jutro jadę obejrzeć :)) nareeeeszcie
jackthenight - 2008-12-03, 21:13
Fromage napisał/a: | Autko już jest - jutro jadę obejrzeć :)) nareeeeszcie |
Wooow, niezłe uczucie - zazdroszczę ci - chociaż to przeżyłem to chwile niezapomniane :)
Mariusz - 2008-12-04, 09:31
Cześć jackthenight!!! Gdzie kupowałeś swój samochód?
dogberry - 2008-12-04, 09:40
Witaj!
Ja na nic nie zwracam uwagi Podpisuje protokół, wsiadam i jadę
ZeneC - 2008-12-04, 18:01
Witaj!
Przyzwoitość dealera wymaga, aby butelka szampana była w bagażniku. Niektórzy koledzy tak mieli
Fromage - 2008-12-06, 19:04
Powiedzcie mi czy parametry alufelgi dla Sandero (opona 185/65/R15):
ŚREDNICA: 15 cali
SZEROKOŚĆ: 6,5 cali
ROZSTAW SZPILEK: 4x100
OSADZENIE (ET): 35
Będą ok??
Np: http://allegro.pl/item496...el_peugeot.html
laisar - 2008-12-06, 20:20
ET chyba za małe - powinno być raczej 50.
(A ogólnie - wpisanie "felgi" do forumowej szukaczki daje wszelkie odpowiedzi ;)
jackthenight - 2008-12-06, 20:41
laisar napisał/a: | ET chyba za małe - powinno być raczej 50.
(A ogólnie - wpisanie "felgi" do forumowej szukaczki daje wszelkie odpowiedzi ;) |
ET 50 jest przy feldze stalowej.
Natomiast przy feldze alumioniowej ET jest dużo mniejsze 35, 38.
Także będą pasować.
Na tej stronie możesz dokładnie sobie sprawdzić :
http://opony.pl/Alufelgi.aspx
laisar - 2008-12-06, 20:53
Właściwie to wierzę na słowo, ale... czy to nie jest po prostu tak, że w razie czego "stosuje się niezbędne modyfikacje", jak to podają na stronie www.alcar.pl z której oryginalnie pochodzi ten konfigurator?
jackthenight - 2008-12-06, 21:07
laisar napisał/a: | Właściwie to wierzę na słowo, ale... czy to nie jest po prostu tak, że w razie czego "stosuje się niezbędne modyfikacje", jak to podają na stronie www.alcar.pl z której oryginalnie pochodzi ten konfigurator? |
Edit:
Nie wiem, ale moja fabryczna felga aluminiowa ma właśnie ET trzydzieści coś tam, nie pamiętam teraz dokładnie ile ale chyba jest to 35 - kiedyś to sprawdzałem i na pewno nie było to ET 50.
ET 50 jest na pewno w feldze stalowej, które teraz mam z oponami zimowymi.
Szkoda tylko że nie ma zimy :)
"Stosuje niezbędne modyfikacje" - tylko dlaczego żadna z podanych na stronie felg aluminiowych do Sandero nie posiada ET 50 ?
W sumie też się na tym aż tak nie znam, ale skoro fabrycznie było ET 35 to chyba musi pasować felga o których kolega pisze.
Fromage - 2008-12-06, 21:12
jackthenight napisał/a: | laisar napisał/a: | Właściwie to wierzę na słowo, ale... czy to nie jest po prostu tak, że w razie czego "stosuje się niezbędne modyfikacje", jak to podają na stronie www.alcar.pl z której oryginalnie pochodzi ten konfigurator? |
Nie wiem, ale moja fabryczna felga aluminiowa ma właśnie ET 35 |
O takie info właśnie mi chodziło, rozumiem, że rozstaw śrub to 100?
jackthenight - 2008-12-06, 21:16
Fromage napisał/a: | jackthenight napisał/a: | laisar napisał/a: | Właściwie to wierzę na słowo, ale... czy to nie jest po prostu tak, że w razie czego "stosuje się niezbędne modyfikacje", jak to podają na stronie www.alcar.pl z której oryginalnie pochodzi ten konfigurator? |
Nie wiem, ale moja fabryczna felga aluminiowa ma właśnie ET 35 |
O takie info właśnie mi chodziło, rozumiem, że rozstaw śrub to 100? |
Tak 100
jackthenight - 2008-12-06, 21:25
Natomiast Renault ma fajne śruby do felg aluminiowych :
Taka śruba przy dokręcaniu nie uszkadza alufelgi - nie ściera jej w gnieździe.
jackthenight - 2008-12-07, 06:35
Mariusz napisał/a: | Cześć jackthenight!!! Gdzie kupowałeś swój samochód? |
U Przyguckich w Łodzi kupowałem.
Fromage - 2008-12-07, 17:55
Generalnie to koleś, który wystawił te felgi na allegro twierdzi, że na bank będą pasowały
(ale czego sę nie robi żeby...), jest też możliwość wymiany, cena trochę wysoka ale chyba się zdecyduję.
Acha link który podał Jackthenight - bardzo fajna rzecz - wg tej strony ET 35 jest jak najbardziej poprawne. Tylko kurna nie ma zdjęcia Sandero w bazie aut i nie wiem jak będzie z nimi wyglądało:(
Mariusz - 2008-12-07, 17:56
jackthenight napisał/a: | Mariusz napisał/a: | Cześć jackthenight!!! Gdzie kupowałeś swój samochód? |
U Przyguckich w Łodzi kupowałem. |
Wynegocjowałeś coś ekstra przy zakupie swojej Daćki?Bo mnie w Jaszpolu niechętnie coś chcieli dać
jackthenight - 2008-12-07, 18:26
Mariusz napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Mariusz napisał/a: | Cześć jackthenight!!! Gdzie kupowałeś swój samochód? |
Wynegocjowałeś coś ekstra przy zakupie swojej Daćki?Bo mnie w Jaszpolu niechętnie coś chcieli dać |
Tak, dali mi : alarm, dywaniki gumowe :), upust 1000 zł oraz zamontowali za darmo przez przypadek blokadę skrzyni biegów (miała być płatna ale nie wystawili rachunku :) chyba zapomnieli o niej)
Mariusz - 2008-12-07, 18:33
jackthenight napisał/a: | Mariusz napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Mariusz napisał/a: | Cześć jackthenight!!! Gdzie kupowałeś swój samochód? |
Wynegocjowałeś coś ekstra przy zakupie swojej Daćki?Bo mnie w Jaszpolu niechętnie coś chcieli dać |
Tak, dali mi : alarm, dywaniki gumowe :), upust 1000 zł oraz zamontowali za darmo przez przypadek blokadę skrzyni biegów (miała być płatna ale nie wystawili rachunku :) chyba zapomnieli o niej) |
No to super bo w Jaszpolu coś wynegocjować to cud
Powiedz mi jeszcze gwaranję na perforacje nadwozia masz na jaki okres?
Fromage - 2008-12-09, 20:57
Hahaha... hahahahaha odbieram auto w piątek, trochę się pzedłużyło ale się doczekałem
Acha, Jackthenight, dobry z ciebie negocjator ale rozumiem, że dywaniki były dołączone a tysiąc zł. upustu to jedna albo 2 raty gratis??
Potraktuj to jako pytanie a nie jako uszczypliwość bo naprawdę dziwi mnie, że dali ci w sumie dodatków i rabat w sumie gdzieś na 2,5 tys. zł.
jackthenight - 2008-12-09, 21:27
Fromage napisał/a: | Hahaha... hahahahaha odbieram auto w piątek, trochę się pzedłużyło ale się doczekałem
Acha, Jackthenight, dobry z ciebie negocjator ale rozumiem, że dywaniki były dołączone a tysiąc zł. upustu to jedna albo 2 raty gratis??
Potraktuj to jako pytanie a nie jako uszczypliwość bo naprawdę dziwi mnie, że dali ci w sumie dodatków i rabat w sumie gdzieś na 2,5 tys. zł. |
Fromage jesteś uszczypliwy.
Może dlatego takich gratisów dostałem bo jako pierwszy z Łodzi zamówiłem u nich to auto.
I dali tak jak napisałem, czyli :
1. alarm
2. dywaniki gumowe- wcale nie były dołączone - bo ich nie ma w standardzie
3. 1000 zł upustu gotówkowego
4. blokadę skrzyni biegów - miała być płatna, ale jednak otrzymałem gratis
Także wież czy nie, ale tak było. Dlatego zachwalam sprzedawcę od Przyguckich
Pana Marcina Tomalczyka, bo jest naprawdę gość z którym można coś załatwić.
jackthenight - 2008-12-09, 21:32
Mariusz napisał/a: | Powiedz mi jeszcze gwaranję na perforacje nadwozia masz na jaki okres? |
To chyba nie zależy od dealera, chyba na perforacje blachy jest 5 lub 6 lat.
Ale perforacja to inaczej dziura na wylot, także te 5 czy 6 lat to wcale nie jest tak dużo.
A gwarancja jak gwarancja czyli 3 lata.
Mariusz - 2008-12-09, 21:38
Dzięki za odpowiedź jackthenight!!
U mnie na perforacje jest 6 lat u Ciebie też
jackthenight - 2008-12-09, 21:40
I jak się jeździ ?
Mariusz - 2008-12-09, 21:51
Słuchaj do tej pory jeździłem Matizem a teraz Dacią.Samochód super .Nie żałuję zakupu.Chociaż powiem Ci jak zobaczyłem niedawno nową Thalię to pierwsza myśl czy nie zamienić Sandero na nową Thalię,ale ona jest dużo mniejsza w środku więc Sandero górą
jackthenight - 2008-12-09, 21:57
Mariusz napisał/a: | Słuchaj do tej pory jeździłem Matizem a teraz Dacią.Samochód super .Nie żałuję zakupu.Chociaż powiem Ci jak zobaczyłem niedawno nową Thalię to pierwsza myśl czy nie zamienić Sandero na nową Thalię,ale ona jest dużo mniejsza w środku więc Sandero górą |
Wiem, też mi przeszły takie myśli jak zobaczyłem nową Thalię. Super auto.
Dużo lepiej wykonany, wszystkie funkcje jak domykanie szyb, wskaźnik niezapiętych pasów, i inne działają jak powinny. Wiadomo ma znaczek Renault a nie Dacia i dlatego jest lepiej wykonany, ocynk itp.
Oczywiście nie żałuję że kupiłem Sandero. W żadnym wypadku. To auto mnie w pełni zadowala i jest bardzo szczęśliwy z jego posiada. Nawet chyba się już w Sandero zakochałem.
Ale fakt Thalia za 40 tyś. to już niezłe autko.
Aha, ja kiedyś jeździłem UNO, to jak maluch a mercedes to Sandero. :)
Mariusz - 2008-12-09, 22:05
No właśnie ocynk!Tego brakuje w naszych rakietach!!!Chociaż samochód jest dobrze zabezpieczony przed korozją nic nie potrzeba w nim robić.
Pozdrawiam!!!!
Fromage - 2008-12-09, 22:11
jackthenight napisał/a: | Fromage napisał/a: | Hahaha... hahahahaha odbieram auto w piątek, trochę się pzedłużyło ale się doczekałem
Potraktuj to jako pytanie a nie jako uszczypliwość bo naprawdę dziwi mnie, że dali ci w sumie dodatków i rabat w sumie gdzieś na 2,5 tys. zł. |
Może dlatego takich gratisów dostałem bo jako pierwszy z Łodzi zamówiłem u nich to auto.
1. alarm
Pana Marcina Tomalczyka, bo jest naprawdę gość z którym można coś załatwić. |
Brałeś auto za gotówkę czy kredyt (wiem, że mało grzeczne ale poważne pytanie). A to, że brałeś auto jako jeden z pierwszych w tym momencie wiele tłumaczy.
Acha i pytanie z innej baczki... Sandero ma nadkola takie typowe plastikowe? Bo jak ostatnio oglądałem "swoje" to nie zwróciłem uwagi a dziś widziałem na ulicy i aż z ciekawości sprawdziłem - nie ma... :(
jackthenight - 2008-12-09, 22:18
Fromage napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Fromage napisał/a: | Hahaha... hahahahaha odbieram auto w piątek, trochę się pzedłużyło ale się doczekałem
1. alarm
Pana Marcina Tomalczyka, bo jest naprawdę gość z którym można coś załatwić. |
Brałeś auto za gotówkę czy kredyt (wiem, że mało grzeczne ale poważne pytanie). A to, że brałeś auto jako jeden z pierwszych w tym momencie wiele tłumaczy.
Acha i pytanie z innej baczki... Sandero ma nadkola takie typowe plastikowe? Bo jak ostatnio oglądałem "swoje" to nie zwróciłem uwagi a dziś widziałem na ulicy i aż z ciekawości sprawdziłem - nie ma... :( |
Tak mało grzeczne pytanie i odpowiem w ten sposób : Z kredytów nie korzystam, bo za dużo się na nich traci.
Z przodu mam nadkola plastykowe, a z tyłu takie nietypowe połówki na tył wnęki koła.
Z tyłu od amortyzatora do chlapacza mam osłonę plastykową - takie mini nadkole.
A z przodu mam pełne nadkole - chyba - ale tak kojarzę. Pstryknę zdjęcia to jutro wstawię bo przodu nie pamiętam.
Aha, chlapacze na przód i tył już musiałem niestety kupić :)
Koszt niewielki bo 50 zł za przód i 50 zł za tył, a efekt niezły i zawsze lepiej z chlapaczami.
Fromage - 2008-12-09, 23:41
[quote="jackthenight"][quote="Fromage"][quote="jackthenight"] Fromage napisał/a: |
Tak mało grzeczne pytanie i odpowiem w ten sposób : Z kredytów nie korzystam, bo za dużo się na nich traci.
Z przodu mam nadkola plastykowe, a z tyłu takie nietypowe połówki na tył wnęki koła.
Z tyłu od amortyzatora do chlapacza mam osłonę plastykową - takie mini nadkole.
A z przodu mam pełne nadkole - chyba - ale tak kojarzę. Pstryknę zdjęcia to jutro wstawię bo przodu nie pamiętam.
Aha, chlapacze na przód i tył już musiałem niestety kupić :)
Koszt niewielki bo 50 zł za przód i 50 zł za tył, a efekt niezły i zawsze lepiej z chlapaczami. |
1. Co do kredytu to bez przesady (np. +12% przez 3 lata chyba nie jest wygórowaną marżą) i innej "straty" nie widzę (ew. patrz pkt 3)
2.Chlapacze fajna rzecz
3.Ciekawe czy biorąc auto za gotówkę jest możliwa większa negocjacja ceny itp.
paaw29 - 2008-12-10, 09:38
Witam, czytam tak o tych chlapaczach, gratisach, kredytach, powiem tak: W moim aucie nadkola sa plastikowe na przodzie i z tylu, zastanawiam sie wlasnie jeszcze nad chlapaczami, tylko nie wiem czy da sie je zamontowac na ten zestaw SUV.
Co do gratisow to dostalem radio mp3 pionieer i glosniki, centralny na pilota, elektryczne szyby przod i dywaniki gumowe, no i zimowki za 600zl z montazem.
Autko jest w kredycie, ale 50% wplaty wlasnej, no i w sumie na 3 lata przeplace 5tys. to chyba nie az tak zle z tymi kredytami nie?
Mariusz - 2008-12-10, 13:47
Klienci biorący na kredyt dostają więcej w gratisie!
Fromage - 2008-12-10, 17:17
paaw29 napisał/a: | Witam, czytam tak o tych chlapaczach, gratisach, kredytach, powiem tak: W moim aucie nadkola sa plastikowe na przodzie i z tylu, zastanawiam sie wlasnie jeszcze nad chlapaczami, tylko nie wiem czy da sie je zamontowac na ten zestaw SUV.
Co do gratisow to dostalem radio mp3 pionieer i glosniki, centralny na pilota, elektryczne szyby przod i dywaniki gumowe, no i zimowki za 600zl z montazem.
Autko jest w kredycie, ale 50% wplaty wlasnej, no i w sumie na 3 lata przeplace 5tys. to chyba nie az tak zle z tymi kredytami nie? |
No to jest nas dwóch :)
Fromage - 2008-12-10, 17:21
Mariusz napisał/a: | Klienci biorący na kredyt dostają więcej w gratisie! |
No właśnie nie jestem do końca przekonany. U mnie dealer szedł w zaparte, dostałem dywaniki (a raczej dają ja każdemu) i 1000 upustu. Jackthenight dostał więcej płacąc gotówką. A jakie są Twoje efekty negocjacji?
Mariusz - 2008-12-10, 18:27
Ja dostałem klimatyzację,radio cd za 1250zł oraz dywaniki.Brałem samochód za gotówkę
Fromage - 2008-12-17, 23:08
No i się doczekałem - 3 dni temu odebrałem i powiem, że dopiero teraz jest w 100% pewny słuszności zakupu - auto jest świetne - ciche, zawieszenie ekstra zestawione, naprawdę jeżdzi dobrze, no i... się zakochałem, narzeczona zazdrosna ale co tam, przejdzie jej
jackthenight - 2008-12-18, 11:47
Fromage napisał/a: | No i się doczekałem - 3 dni temu odebrałem i powiem, że dopiero teraz jest w 100% pewny słuszności zakupu - auto jest świetne - ciche, zawieszenie ekstra zestawione, naprawdę jeżdzi dobrze, no i... się zakochałem, narzeczona zazdrosna ale co tam, przejdzie jej |
Mojej żonie jeszcze nie przeszło :)
Mariusz - 2008-12-18, 11:48
Fromage napisał/a: | No i się doczekałem - 3 dni temu odebrałem i powiem, że dopiero teraz jest w 100% pewny słuszności zakupu - auto jest świetne - ciche, zawieszenie ekstra zestawione, naprawdę jeżdzi dobrze, no i... się zakochałem, narzeczona zazdrosna ale co tam, przejdzie jej |
Rumuńska gwiazda na pierwszym miejscu a narzeczona na drugim!!!!
A tak pozatym gratulacje!!!!
Mariusz - 2008-12-18, 11:48
jackthenight napisał/a: | Fromage napisał/a: | No i się doczekałem - 3 dni temu odebrałem i powiem, że dopiero teraz jest w 100% pewny słuszności zakupu - auto jest świetne - ciche, zawieszenie ekstra zestawione, naprawdę jeżdzi dobrze, no i... się zakochałem, narzeczona zazdrosna ale co tam, przejdzie jej |
Mojej żonie jeszcze nie przeszło :) |
Mojej też nie przejmuj się
Fromage - 2008-12-18, 19:36
A oto i ona
Mariusz - 2008-12-18, 20:12
Fromage napisał/a: | A oto i ona |
Czyż nie piękna Rumunka?
Pablo78 - 2008-12-19, 14:56
Pięęęęękna...... Gratulacje
Fromage - 2008-12-31, 02:33
No i stuknie zaraz 1000 - wybieram się na sylwestra do Koszalina więc po raz pierwszy auto pojedzie w dłuższą trasę (całe załadowane), opiszę jak było, puki co jeździ się świetnie!!
Fromage - 2009-01-08, 21:25
A wieć tak: 4 osoby, bagażnik na full (aż dziwne, że nic nie trzeba było dać do środka), jechało się bardzo dobrze, spalanie wyszło 7,1 (max 3000 i 110-120). Trasa szczecin - koszalin-szczecin spalił dokładnie 25 l. I co ciekawe, od tego momentu auto jest zwinniejsze i lepiej przyśpiesza, dotarcie??
paaw29 - 2009-01-09, 10:13
Fromage napisał/a: | A wieć tak: 4 osoby, bagażnik na full (aż dziwne, że nic nie trzeba było dać do środka), jechało się bardzo dobrze, spalanie wyszło 7,1 (max 3000 i 110-120). Trasa szczecin - koszalin-szczecin spalił dokładnie 25 l. I co ciekawe, od tego momentu auto jest zwinniejsze i lepiej przyśpiesza, dotarcie?? |
Dokladnie, im wiecej kilometrow przejechane, tym lepiej silnik sie sprawuje, przyspiesza, bardziej elastyczny sie robi no i powinien "sie uciszyc". Ja mam 1800km i juz zauwazylem ze coraz lepiej sobie radzi.
Fromage - 2009-01-09, 17:44
paaw29 napisał/a: | Fromage napisał/a: | A wieć tak: 4 osoby, bagażnik na full (aż dziwne, że nic nie trzeba było dać do środka), jechało się bardzo dobrze, spalanie wyszło 7,1 (max 3000 i 110-120). Trasa szczecin - koszalin-szczecin spalił dokładnie 25 l. I co ciekawe, od tego momentu auto jest zwinniejsze i lepiej przyśpiesza, dotarcie?? |
Dokladnie, im wiecej kilometrow przejechane, tym lepiej silnik sie sprawuje, przyspiesza, bardziej elastyczny sie robi no i powinien "sie uciszyc". Ja mam 1800km i juz zauwazylem ze coraz lepiej sobie radzi. |
Mam tak samo jak Ty
laisar - 2009-01-09, 20:54
Ja też potwierdzam - faktycznie, po dotarciu jest lepiej.
A zaraz wpadnie Mamert i powie, że się wszyscy łudzimy... <;
...chociaż oczywiście po prawdzie maleńkie ziarenko prawdy w tym co napisałem też jest obecne - obsługi i wyczucia każdego auta też się trzeba nauczyć, jak wszystkich innych rzeczy.
|
|