DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Skóra na kierownicy

Black Eryk - 2007-10-12, 07:59
Temat postu: Skóra na kierownicy
Czy ktoś wie gdzie szyją futerały skórzane na kierownice do naszych loganów...
Bo albo sobie kupie rękawiczki skórzane - albo będe musiał obszyć kierownice - tylko tak zeby nie przeszkadzały mi szwy. Bo niestety przy ostrzejszej jeździe zdarza mi się że dochodzi do uślizgów na kierownicy.

GeRRaD - 2007-10-12, 16:30

Nie da się zrobić skórzanego pokrowca bez szwów, a ładne szwy to aż się chce wziąć do ręki - jak przynajmniej tak mam :lol:

Po pokrowce skórzane - tylko na Allegro !!!

KaS602 - 2007-10-13, 00:01

GeRRaD napisał/a:
Na ładne szwy to aż się chce wziąć do ręki...

Nie w kazdym przypadku... bo gdyby to bylo takie rozwiazanie jak w Thalii, ktora jezdzilem (AllInclusive, 2007 r.) to faktycznie ladnie wyglada, ale przyjemnosci po przejechaniu juz kilku kilometrow drastycznie ubywa. Wynika to z delikatnie mowiac przeszkadzajacych szwow pod kciukami...

jan ostrzyca - 2007-10-14, 20:49

Pokrowce? A po co? Może raczej eleganckie skórzane rękawiczki do prowadzenia samochodu? Takie w stylu retro. Wiecie, a'la Sobiesław Zasada, lata '70, por. Borewicz albo Alan Delon...
Black Eryk - 2007-10-16, 08:57

No właśnie wczoraj zrezygnowałem z pokrycia skórą kierownicy i zakupiłem rękawiczki skórzane bez palców - takie jak dla rowerzystów - cena 16zł, a kaczuszka o wiele lepiej się prowadzi....
Gregosa - 2007-10-18, 14:02

A ja sam obszyłem kierownicę wysokiej jakości skórą kupioną na allegro (45zł) już w pierwszym tyg. posiadania auta. ta plastikowa kierownica zupełnie mi się nie podobała. było trochę zabawy, ok. 3h, ale to niespecjalnie trudne.
Kierownica jest grubsza, nie ślizga się i zanaaacznie szlachetniejsza w dotyku. Szwy sa tak małe, że zupełnie nie przeszkadzają - przetestowane na bardzo dalekich trasach.

ZeneC - 2007-10-18, 21:02

Myśłałem i ja o obszyciu skórą, ale jakoś wolno mi to myślenie szło. Jednak nie lubię ślizgających się dłoni na kierownicy, ani ciągłego przekładania łap przy manewrach parkingowych, jakichś omijaniach etc. I wpadłem na pomysł, że skoro jest trochę kręcenia w MCV fajerą , bo promień skrętu duży, a samochód długi, to kupię sobie kulkę na kierownicę niczym jaki traker albo autobusiarz. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. I od trzech tygodni jestem bardzo zadowolony. Koszt - 12,00 zł ( w hurtowni).
RWw - 2007-10-19, 07:50

ZeneC napisał/a:
...kupię sobie kulkę na kierownicę niczym jaki traker albo autobusiarz. Jak pomyślałem, tak zrobiłem.

Może się mylę, ale kiedyś czytałem, że jest to zakazane i policja może się przyczepić. Nie wiem jaka jest podstawa prawna.

Black Eryk - 2007-10-19, 11:01

Jak będziesz użytkował takową kulkę to uważaj aby się nie objechała bo nie dość że narobisz sobie zniszczeń na kierownicy to jeszcze możesz spowodować wypadek - taką sytuację miał mój kolega w Tico.

A co do skóry na kierownicy to może jeszcze się na nią skuszę. W dodatku mogę powiedzieć że rękawiczki bez palców spokojnie starczają i jak je ściągnę to się zastanawiam jak ja do tej pory jeździłem, o wiele lepiej autko się prowadzi i nic się nie ślizga , ręce się mniej pocą i jest po prostu super - aż żałuję że wcześniej tego nie zrobiłem. I jeszcze co do kierownicy to mogę powiedzieć że w maluchu jest lepsza.

ZeneC - 2007-10-20, 06:03

Ja jeszcze w sprawie kulki na kierownicę. Zastanawiałem się nad aspektem dopuszczalności prawnej tego gadżetu, ale, póki co, nic nie znalazłem. Kulek uzywają najczęściej kierowcy zawodowi dużych krążowników, autobusów, ale też i niepełnosprawni. No i nieliczni amatorzy szukający wygody, jak ja. Gdyby jednak ktoś był na tropie jakiejś wykładni prawnej w tej sprawie, to będę wdzięczny za podpowiedź. Choć tak łatwo nie zrezygnuję.
Ale trzeba obiektywnie dodać i to, że w sytuacji poważnego wypadku kulka daje dodatkowe niebezpieczeństwo obrażeń, mimo swej gładkości i ostatecznego wyprofilowania.
Kulki używam w sytuacjach trudnych manewrów wymagających dużego kręcenia i przy małych prędkościach: zawracania na wąskich drogach, wjazdach i wyjazdach z ciasnych parkingów, długich odcinkach cofania. Na pewno powinno się rezygnować z używania kulki przy wyprzedzaniach na dużych prędkościach, bo ruchy oburęczne na kierownicy dają dużo większą precyzję.
Używanie kulki przy samochodach małolitrażowych typu Matiz, Tico to raczej sprawa fantazji. Inaczej ma się rzecz z dużogabarytowym samochodem osobowym typu Logan MCV przy przebiegu miesięcznym rzędu 5-6 tys. km.
A co bezpieczeństwa kulki pod kątem jej zamocowania to warto zwrócić uwagę, czy dany model ma stosowny atest. I to byłoby tyle z mojej strony w obronie kulki. :-D

Szaruś - 2007-12-29, 22:19

A czy mógłby ktoś zmierzyć obwód (wewnętrzny i zewnętrzny) kierownicy? Jeszcze Draculie nie mam :-( . I jaka gruba jest kierownica w Loganie?
Gregosa - 2007-12-29, 22:58

Szaruś napisał/a:
A czy mógłby ktoś zmierzyć obwód (wewnętrzny i zewnętrzny) kierownicy? Jeszcze Draculie nie mam :-( . I jaka gruba jest kierownica w Loganie?

grubość = 98mm
obwód zewn. = 1190mm

Szaruś - 2007-12-29, 23:05

Dzięki.
yarocz - 2010-07-27, 18:03

Postanowiłem poprawić trochę wygląd swojej Dacii. :-D
adams - 2010-07-27, 22:14

to obszycie kierownicy to klasyczny agrotuning
Auto Krytyk - 2010-07-27, 22:23

Moim zdaniem to obszycie wyszło całkiem całkiem, na pewno lepiej to wygląda niż zwykły pokrowiec na kierownice nakładany.
Darek 1 - 2011-02-10, 20:11

Koledzy a ja właśnie zakupiłem sobie skórę i sam chcę uszyć sobie pokrowiec na kierownicę. Jak założę to zrobię fotkę i wstawię. :-D
krakry1 - 2011-02-10, 20:28

GeRRaD napisał/a:
Nie da się zrobić skórzanego pokrowca bez szwów ...
Nieprawda da się ... trzeba jedynie znaleźć zwierzę w kształcie kierownicy (może być wąż po mutacji) - upolować - oprawić - wysuszyć i naciągnąć na kierownicę. :-P :lol:
stempik - 2011-02-10, 21:50

Darek 1 napisał/a:
Jak założę to zrobię fotkę i wstawię.

już śledzę temat

Darek 1 - 2011-02-13, 14:07

A oto mój nowy pokrowiec z czarno - czerwonej skórki.
Darek 1 - 2011-02-13, 14:16

Zdjęcie skopiowało się brzydkie, a w rzeczywistości to jest naprawdę ładne. Nie wiem jak to zrobić :-(

[ Komentarz dodany przez: jackthenight: 2011-02-13, 14:27 ]
Zdjęcia poprawiłem. Na przyszłość, jak umieścisz zdjęcie to usuwaj miniatury zdjęć, wtedy zdjęcia będą poprawnie wyświetlane

TD Pedro - 2011-02-13, 14:34

@ Darek 1

całkiem zgrabnie to zrobiłeś :lol:

Darek 1 - 2011-02-13, 14:56

Jackthenight dziękuję za informację oraz za poprawienie zdjęć.
Oprócz pokrowca na kierownicę, chcę sobie jeszcze zrobić pokrowiec na drążek skrzyni biegów oraz na hamulec ręczny również w kolorze czarno - czerwonym. Materiał jaki dają przy sprzedaży auta - na drążek skrzyni jest słabej jakości tzw. skaj który po jakimś czasie pęka, natomiast skóra jest o wiele mocniejsza i trwalsza no i o wiele ładniej wygląda - dlatego zmienię sobie. :mrgreen:

stempik - 2011-02-13, 19:24

Czapki z głów, szczególnie za czas wykonania.
GRATULUJĘ
Przyznam że mnie przechodzą podobne pomysły dość szybko. A też coś powinienem, bo po 5 latach kierownica dość mocno wytarta.

Mikele - 2011-06-17, 16:14
Temat postu: Skórka na kierownicę.
Czołem !

Przymierzam się do obłożenia sobie kierownicy skórą i uszycia mieszka do dźwigni zmiany biegów. Dziś byłem w zakładzie gdzie oglądałem kolory skórek, najbliższa temu, co mam na podłokietniku jest ta, którą widać na zdjęciu.

Chciałem się spytać o Waszą opinię, czy coś takiego będzie dobrze wyglądało ? mam na myśli dopasowanie kolorystyczne, bo o tym, że wygląd zależy od dokładności wykonania wiem i mam zamiar być w tej kwestii upierdliwy niczym SSman ;)

Acha, zanim mnie dorwą modowie - szukałem jakiegoś zbliżonego tematu, ale nic nie znalazłem, więc jeśli Wam się uda, łączcie, scalajcie, itd.

malygabrys - 2011-06-17, 16:19

Hejo.
Mikele ja mam w Dastim kierownicę w skórze - gotowa kupiona na alledrogo i sam sobie obszyłem i uważam że jest całkiem całkiem.

Uszy do góry i próbuj sam - koszt około 30 zł i 20 minut pracy. :->

Mikele - 2011-06-17, 16:51

Szyłem już skórę i pewnie bym sobie poradził, ale wolę zlecić to komuś, kto weźmie odpowiedzialność za efekt końcowy. :)
bebe - 2011-06-17, 16:58

Jak skrzywienie średniowieczne, to skóra licowa 5 mm (z fartucha rzeźnickiego :), dratwa, i ognia. ;)

A serio - nie za jasna? W sensie - kolor fajny, ale nie obstempluje się łapami z czasem?

stempik - 2011-06-17, 17:50

bebe napisał/a:
A serio - nie za jasna?

Jasne że za jasna.

Mikele - 2011-06-17, 19:37

Skóra 5 mm to nie dla mnie, ja jestem delikatny. Poza tym na szczęście mamy w Lublinie bardzo porządną garbarnię i układy z majstrem, więc możemy sobie wybierać i przebierać w najlepszych skórkach :-D

A jeśli chodzi o kolor, to za jasny w stosunku do plastików deski, czy za jasny żeby utrzymywać go w czystości ?

bebe - 2011-06-17, 19:48

Mikele napisał/a:
A jeśli chodzi o kolor, to za jasny w stosunku do plastików deski, czy za jasny żeby utrzymywać go w czystości ?

Kolor ok, zwłaszcza w kontraście ze smutno-szarymi Twardymi Plastikami™ kokpitu. Ale właśnie o czystość bym się martwił, w końcu kierownica obmacywana jest w największym stopniu.

Piotr_K - 2011-06-17, 23:58

Miało nie byc o sexie ;) jestem ciekawy efektu, też pomyslę o obłozeniu kierownicy skórą, czy welurowa czy też irchowa bedzie zła?
48piotr - 2011-06-18, 07:19

bebe napisał/a:
obmacywana jest w największym stopniu.

Macant nie jest seksistą :evil:

Prezes - 2011-06-18, 08:48

Mikele, fajny kolorek. a Koleżeństwu proponuję ręce myć, a nie na jasność narzekać :-P Jak się nie da i po zmianie koła trzeba jechać dalej - to są takie mokre chusteczki (Ci co mają dzieci wiedzą) i można kierownicę przetrzeć i mieć czystą i pozbawioną bakterii, a w gratisie pachnącą (zapach zależy od chusteczek).
bebe - 2011-06-18, 14:06

Prezes napisał/a:
a Koleżeństwu proponuję ręce myć, a nie na jasność narzekać :-P Jak się nie da i po zmianie koła trzeba jechać dalej - to są takie mokre chusteczki (Ci co mają dzieci wiedzą) i można kierownicę przetrzeć i mieć czystą i pozbawioną bakterii, a w gratisie pachnącą (zapach zależy od chusteczek).

Za prawdę, nie wiem, co gorsze. :) Zapach chusteczek dzieciowych nieodmiennie kojarzy mi się z pieluchą i jej zawartością. :] Są jeszcze chusteczki nasączone alkoholem, ale wtedy życzę szczęścia w dyskusji z policją - wszystko wali jak gorzelnia, a kierowca trzeźwy jak świnia. ;D

Wożę ze sobą takie specjalne chusteczki nasączane do czyszczenia kokpitu. Niestety nie nadają się na dłuższą metę, bo raz otwarte - wysychają na wiór.

benny86 - 2011-06-18, 14:12

Ja tam raz w tygodniu myję auto i plastiki w środku plakiem, więc nie mam problemu... Odcień też zależy od jakości fotki/aparatu - jak zrobię zdjęciu srebrnego aveo moją nokią, to wygląda jakby było szare...
maciek - 2011-06-18, 14:43

Mikele, jak obszyją ci kierownicę to mi powiesz gdzie to robią bo już w megance mi zaczyna schodzić z kierownicy i z skrzyni begów
Mikele - 2011-06-18, 15:50

Chusteczki nasączone alkoholem - dobra sprawa, bo w razie nagłej potrzeby można ich zawartość wycisnąć do ust (oczywiście jeśli się później nie zamierza jechać ;-) ).

W poniedziałek z rańca zadzwonię do człowieka, który to obszywa i umówię się, mam nadzieję jak najszybciej. Kierownica razem ze zdjęciem i zamontowaniem po to wydatek 150 złotych, z mieszkiem pewnie będzie nieco poniżej 200 zł. Zastanawiam się jeszcze nad obszywaniem gałki dźwigni zmiany biegów - czy ktoś może widział już coś takiego w Daćkach ?

stempik - 2011-06-19, 18:00

Mikele napisał/a:
bo w razie nagłej potrzeby można ich zawartość wycisnąć do ust

To czyste marnotrawstwo. Coś przecież w tej chusteczce jednak pozostanie.

Wracając jednak do tematu, bardzo jestem ciekaw efektu. Sam mam już dość mocno zniszczoną kierownicę więc może i ja powinienem pomyśleć o czymś takim.

Prezes - 2011-06-19, 21:19

bebe napisał/a:
Zapach chusteczek dzieciowych nieodmiennie kojarzy mi się z pieluchą i jej zawartością. :]
Wiem o czym piszesz, dlatego do samochodu kupuję zupełnie inny zapach niż ten używany przy Dzieciu ;-)
bushi - 2011-06-19, 21:59

Jak to dobrze ze mam tylko psy i moge uzywac dzieciowych chusteczek bez przykrych skojarzen :)
Mikele - 2011-06-20, 12:41

Umówiłem się na obszywanie na środę.
Jak tylko będzie gotowe to wrzucę fotografie :-)

Mikele - 2011-06-22, 16:55

Tak to wygląda.

Z kierownicy jestem bardzo zadowolony, nieco mniej z mieszka, bo kolor trochę źle się komponuje z gałką. Może będzie to razem stanowić lepszą całość jak już kupię gałkę ze "srebrną" częścią gdzie rozpisane są biegi :-D

Całość kosztowała mnie 170 złotych. Jakbym wiedział jak banalnie prosto jest zdjąć kierownicę, to bym zapłacił 150...

stempik - 2011-06-22, 20:34

Bardzo ładnie zrobione. Ciekaw jestem jak wygląda szycie :-|

Mikele napisał/a:
Jakbym wiedział jak banalnie prosto jest zdjąć kierownicę

Był tu manual z rumuńskiej strony dacii.

Mikele - 2011-06-22, 21:19

Szwy są bardzo staranne - przynajmniej tak mi się wydaje po pobieżnym obejrzeniu. Są też wygodne w prowadzeniu - na przykład w Lagunie mojego ojca kierownica jest fabrycznie skórzana, ale zszyta tak, że jak się mocniej zakręci, to szwy wrzynają się w wewnętrzną część nasady kciuka - u mnie jest full komfort :-)

Teraz myślę nad przyciemnieniem szyb, a w następnej kolejności będę chciał w końcu założyć maty grzewczy pod przednie fotele, żeby na zimę już były gotowe :-D

maciek - 2011-06-23, 08:37

chętnie bym się dowiedział gdzie to robią w lublinie
Mikele - 2011-06-23, 12:21

maciek napisał/a:
chętnie bym się dowiedział gdzie to robią w lublinie

Proszę bardzo: http://obszycia-kierownic.pl/ :-)

maciek - 2011-06-23, 12:35

Mikele, oczywiście tam wybiera się kolor obszycia ? czy trzeba przyjeżdżać ze swoim?
Bo chyba zrobię tacie prezent na urodziny i obszyję kierownicę bo już brzydka się zrobiła (powycierała się po bokach)

jackthenight - 2011-09-20, 17:38

I ja pozazdrościłem koledze skóry na kierownicy, to i ja również sobie skórę założyłem.
Niestety mam ograniczony budżet to sobie skórę kupiłem i uszyłem. Nie wygląda to tak dobrze jak u kolegi powyżej, ale jak na kwotę 42 zł wraz z przesyłką skóry to zakup uważam za bardzo udany. Skóra jest naturalna, miękka i miła w dotyku.
Niżej zdjęcia które wykonałem podczas szycia, oraz zdjęcia już z efektu końcowego.

Skóra kupiona z allegro : http://allegro.pl/listing...O+KAWA%C5%81KA+

Szyjemy:

Efekt:

limo - 2011-09-20, 17:50

jak na samca to nie ma sie czego wstydzić bardzo przyzwoicie a jeśli dobrze się trzyma, nie jest luźna, to pozazdrościć
jackthenight - 2011-09-20, 18:01

Nie jest luźna, trzyma się dobrze.
Obwód kierownicy to 120 cm, a obwód skóry to 114 cm - także skóra na kierownicy jest nawet naciągnięta.
Grubość kierownicy to 10.5 cm a szerokość skóry to również 10.5 cm, ale kiedy skóra naciągnęła się po obwodzie, to również lekko szerokość skóry zmalała - także skóra trzyma się kierownicy bardzo dobrze.

Marek1603 - 2011-09-20, 19:36

Fajnie wygląda, ale czegoś mi tu brakuje. Powiem raczej niepasuje.

Szyłeś zgodnie z instrukcją, a zmieniając ścieg szwu zmienia się wizualnie efekt.
Jest to moje indywidualne zdanie i pojęcie estetyki. Jak to mówią ile ludzi tyle gustów.

Zakupię sobie też coś takiego, ale zmienie ścieg i zobaczymy jak mnie wyjdzie.

jackthenight - 2011-09-20, 20:13

Ja szyłem zgodnie z instrukcją, czyli co drugi ścieg - mnie się podoba, zresztą tego szycia to w ogóle nie widać, trzeba się nieźle ponachylać głową aby zobaczyć szycie.
Trudniej jest uzyskać, aby skóra nie była pofałdowana przy ramionach kierownicy.
To teraz czekamy na twoje robótki ręczne :)

Marek1603 - 2011-09-20, 20:21

Spoko. Zobaczymy moje wypociny, ale musimy poczekać do przyszłego tygodnia.
bushi - 2011-09-21, 15:56

Niestety na allegro sprzedaja skore, ktora jest zeszytym prostokatem - a wiadomo, ze skoro brzegi sa zawiniete do srodka to ich obwod powinien byc mniejszy, bo i mniejsza jest srednica wewnetrzna kierownicy. Ja kupilem skore o obwodzie rownym obwodowi steru i wyszlo fatalnie - moze sposobem jest wlasnie metoda JTN - kupic skore o mniejszej srednicy.
jackthenight - 2011-09-21, 16:48

Ale właśnie bushi ja napisałem sprzedawcy, że mam obwód kierownicy 120 cm, a on mi przysłał skórę z obwodem 114 cm - po prostu wiedział, że skóra ma mieć mniejszy obwód od kierownicy aby wyglądało to dobrze.
akofreda - 2011-09-22, 06:19

Jak zamawiałem skórkę do espero to podałem obwód kierownicy i jej grubość. Wyszło fajnie chociaż nici dosłane powinny być grubsze.
mrówa - 2011-09-22, 10:38

jackthenight, gratulacje, efekt doskonały :-)
stempik - 2011-09-22, 11:14

jackthenight napisał/a:
po prostu wiedział, że skóra ma mieć mniejszy obwód od kierownicy aby wyglądało to dobrze.

Myślę że aby nie było zmarszczek to pas skóry powinien być jeszcze sporo krótszy, a sprzedawca wysłał taki żeby nie mieć ewentualknych reklamacji.
Wiec jesli masz ochotę przejść przez to jeszcze raz to powinieneś skrócić całość (ok. 4 cm, ale to zależy od grubości skóry), a przed naciągnięciem jej na kierownicę lekko zmoczyć od strony wewnętrznej. Po kilkunastu minutach można będzie ją zamocować. Lepiej też przy szyciu wykorzystać otwory w skórze. Szyjąc w ten sposób można bardziej skórę naciągnąć. A jeśli mimo to zmarszczki jeszcze będą widoczne można całość obandażować i tak pozostawić do wyschnięcia.

Trzeba jednak pamiętać że mokra skóra może przy szyciu przerwać się i dlatego należy robic to bardzo starannie.

robertp1983 - 2011-09-22, 11:25

Fajny efekt, ja zastanawiam się czy nie obszyć podłokietnika, to co jest zaczyna się powoli wycierać, nie wiem czy jakoś zahaczyłem czymś czy cuś:) tylko pytanie jak rozebrać tą górną część, żeby dobrać się do obicia
jackthenight - 2011-09-22, 13:38

stempik napisał/a:
Wiec jesli masz ochotę przejść przez to jeszcze raz to powinieneś skrócić całość (ok. 4 cm, ale to zależy od grubości skóry),

Ale ty do mnie piszesz ?
Obwód mojej skóry miał 114 cm, jakbym go skrócił jeszcze o 4 cm, to już chybabym nie dał rady naciągnąć go na kierownicę.
Ponadto nie dziurawimy skóry, bo szyjemy przeplatając nić przez wcześniej wykonane przez producenta obszycie skóry na rantach.
A czemu miałbym jeszcze raz przez to przechodzić, źle to wygląda na zdjęciach czy co ?

chriskb - 2011-09-22, 13:49

jackthenight,

Wykonane wspaniale, co do estetyki ja bym u góry na połączeniu zastosował pasek zakrywający łączenie (nawet w innym kontrastowym kolorze).
Po pierwsze wyglądało by bardziej sportowo, a po drugie ułatwia prowadzenie bo błyskawiczne można ocenić skręcenie kół.

stempik - 2011-09-23, 15:44

jackthenight napisał/a:
Obwód mojej skóry miał 114 cm, jakbym go skrócił jeszcze o 4 cm, to już chybabym nie dał rady naciągnąć go na kierownicę.

I dlatego trzeba zmoczyć.

jackthenight napisał/a:
Ale ty do mnie piszesz ?

Miałem taki zamiar, ale pomyślałem że jak klepnę to tutaj to może ktos to wykorzysta.

jurek - 2011-09-23, 17:14

Jack, dobry efekt. Mój kolega po obszyciu owinął mokrym bandażem /ale nie ociekającym/ na godzinę. Skóra po wyschnięciu elegancko się naciągnęła. Potem przeleciał wazeliną, aby się nie usztywniła i jest b. dobrze. Jeśli nie moczyłes to możesz to wypraktykować teraz. Ale i teraz nie ma się co czepiać. Mówił, że dla lepszego efektu można suszyć niezbyt gorącą suszarką. Spróbuj na palnikiem gazowym opalić mizdrę, czyli lewą stronę skóry /kawałek na próbę/ zobaczysz jak będzie się kurczyć i trochę zwijać. pozdr
stempik - 2011-09-24, 11:12

jurek napisał/a:
Ale i teraz nie ma się co czepiać

Z dużą pewnoscią najlepszy kaletnik wśród automatyków :-)
Mnie z tranzystorkami szło by znacznie gorzej.

jurek napisał/a:
Mój kolega po obszyciu owinął mokrym bandażem

Zmoczyć koniecznie przed naciągnieciem na kierownicę, skóra jest wtedy elastyczna więc się lepiej dopasuje. No i kurczy się w trakcie wysychania. Owinięcie czymś suchym powoduje wcześniejsze odebranie wody więc nie ma niebezpieczeństwa że skóra zacznie butwieć, wymusi też zapamiętanie kształtu.

Marek1603 - 2011-10-09, 18:51

No to teraz moje wypociny. Trochę to trwało, ale jest zrobione. Mogłyby być zrobione szwy trochę dokładniej - równiej. Ogólnie nie jest źle.

Szycie krzyżykowe. Poprosiłem gościa aby mi zrobił wstawkę z dwóch kawałków.
Rozmiary:
Obwód całkowity kierownicy 1195mm w tym wstawka na 195mm.
Grubość kierownicy - obwód 95mm.

Przy tym systemie szycia należy dokupić niestety nici ponieważ wychodzi ich o wiele więcej. Ceny od 2 do 13zł za szpulke w zależności od grubości.
Należy też przeliczyć czy po prawej i lewej stronie jest jednakowa ilość szwów. Jeżeli jest różna to należy co jakiś czas pomijać jeden tam gdzie jest ich więcej.

yarocz - 2011-10-10, 19:31

Całkiem fajnie wygląda. ;-)
Z własnego doświadczenia powiem, że warto przeszyć na nowo po kilku dniach kiedy skóra lepiej się ułoży.

Marek1603 - 2011-10-10, 20:43

yarocz napisał/a:
Całkiem fajnie wygląda. ;-)

A jeszcze fajniej po ręką czuć. Chłopaki mieli rację i fajny pomysł.

yarocz napisał/a:
Z własnego doświadczenia powiem, że warto przeszyć na nowo po kilku dniach kiedy skóra lepiej się ułoży.

Może i masz rację, ale komu by sie chciało.

yarocz - 2011-10-11, 17:12

"Może i masz rację, ale komu by się chciało."
Mi się chciało i to 3 razy.

Marek1603 - 2011-10-11, 17:41

Powiem inaczej.

Jak będę miał tyle wolnego czasu co ty, to pewnie też to zrobie. ;-)

Sposób w jaki to szyłem zajęło mi dobre pół dnia więc sam rozumiesz, że nie bardzo mam na to ochotę.

Piotrek721015 - 2011-10-11, 18:55

Mi się chciało i to 3 razy.
Uparty może więcej :mrgreen:

Piotr_K - 2011-10-15, 01:40

czy nie powinno się skórę namoczyć i taką obszywać? Potem się powinna skórczyć i idealnie przylegać do kierownicy. Czytałem,że tak robią np. tapicerzy od skórzanych mebli.
stempik - 2011-10-15, 12:41

Piotr_K napisał/a:
czy nie powinno się skórę namoczyć i taką obszywać

Ogólnie troszkę kłopotliwe. Gdyby jednak dysponować szablonem w kształcie kierownicy to najrozsądniej byłoby najpierw ją w taki sposób wstępnie ukształtować i potem obszyć

jackthenight - 2011-10-15, 13:20

A jakbym bandażem wcześniej zamoczonym w wodzie owinął teraz kierownicę, to również skóra się jeszcze skurczy czy już lepiej nic nie robić ?
Marek1603 - 2011-10-15, 14:27

Ja dałem wymiar obwodu taki "na styk", abym mógł ją trochę szwem ściągnąć i nie musiałem nic moczyć. Do kierownicy dolega ładnie nie ślizga się po niej. Delikatnie odstaje na tych ramionach. Ale to może kiedyś przeszyje jak yarocz. ;-)

Artur u ciebie moim zdaniem jest do kitu ten sposób szycia zgodnie z załączoną instrukcją. Poprostu nie ma tam możliwości naciągnięcia jej ponieważ za dużo poddają się nici, a nie skóra. Może jakby był weższy materiał to by było dobrze, ale mógłby sie wtedy nie zejść dobrze na szwie. Próbowałem kawałek szyć jak w instrukcji i doszedłem właśnie do takiego wniosku.

tomala72 - 2011-10-15, 14:54

Bez urazy ale te samodzielne robótki z zestawów do obszycia kiery to masakra jest i kaszana koszmarna. Sam kiedyś w Nubirze sobie takie gówno naszyłem na kierownicę i koszmar totalny. Moim skromnym zdaniem albo zamawiamy fabryczną albo dajemy zarobić profesjonalistom, a tak to wieś tańczy i śpiewa.

Do tego jeszcze srebrne gumowe dywaniki, imitujące ryflowane aluminium i naklejki ze śladem po kuli a jeszcze niklowane listwy na podszybie i jest git malina:)

jackthenight - 2011-10-15, 14:59

Marek1603 napisał/a:

Artur u ciebie moim zdaniem jest do kitu ten sposób szycia zgodnie z załączoną instrukcją.

Szycie jest dobre, zresztą spójrz sam, co tu poniżej widzisz źle ?

Na dole mi się gorzej przeszyło, ale już też poprawiłem.

Ja podałem grubość kierownicy 10.5 cm, a ty 9.5 cm - także to 1 cm różnicy.
To i tak mocno ściągnąłem nićmi, aby się skóra naciągnęła.
Natomiast przy kupnie należy podawać rozmiar :
Obwód kierownicy : 120 cm
Grubość kierownicy : 9.5 cm lub 10 cm
i wtedy będzie idealnie.

Mariusz - 2011-10-15, 17:51

Artur najważniejsze, że Tobie podoba się skórka na kierownicy. Nikomu innemu nie musi.
Brawo chłopaki za pomysł i wykonanie. Mnie napewno nie chciałoby się tego robić

Marek1603 - 2011-10-15, 18:10

Faktycznie dobrze ten szew wyszedł. Nie wiem jak ja wcześniej patrzyłem.

Co do grubości kierownicy, to ty masz już z innym logo więc może jest grubsza. I druga sprawa. Perforowanej nie można tak naciągnąć bo otwory mogą porobić się owalne i dlatego zamówiłem między innymi litą.

malygabrys - 2011-10-15, 18:15

Moim skromnym zdaniem wygląda całkiem nieźle, w DD też mam skórkę własnego szycia i jestem zadowolony. To zresztą już druga kierownica w moim wykonaniu bo w Pugu też sam obszywałem i skóra wytrzymała chyba 4 lata i poszła razem z autem do klienta.
Kierownica w skórze zupełnie inaczej leży w dłoniach.
U Marka zauważyłem dobry pomysł podwójne szycie poprzeczne - fajnie mija grube ramię kierownika - u mnie zszycie zrobiłem na środku - i tu sam się zastanawiam czy dobrze to wyszło, ale tak jak ma Artur na górze też mi się nie podoba.

Ale co tam każdy ma swój KIEROWNIK i jemu ma się podobać. :-P

stempik - 2011-10-16, 21:40

jackthenight napisał/a:
A jakbym bandażem wcześniej zamoczonym w wodzie owinął teraz kierownicę, to również skóra się jeszcze skurczy czy już lepiej nic nie robić ?

Raczej nie.
Może gdyby całość schła potem w wysokiej temperaturze to by zadziałało. Ale tego nigdy nie próbowałem. Możesz jednak śmiało wprasować nierówności przez wilgotną szmatę. Trzeba jednak zachować pewną ostrożność aby nie zniszczyć kierownicy.

mekintosz - 2011-10-16, 22:45

Ja mam szczescie posiadac fabrycznie skóre na kierownicy, a moze raczej produkt skoropodobny ? Jest jakas twarda i ostatnio cala śliska. Może to kwestia skladu potu/tłustosci dloni kierowcy ale zastanawiam sie nad jej odtłuszczeniem - ale takim, by jej nie zniszczyc. Pewnie ciepla woda i mydlo. Mimo wszystko podejrzewam, ze Wasze dorabiane obszycia moga okazac sie przyjemniejsze, mieksze w dotyku, mimo pewnych brakow wizualnych.
Prezes - 2011-10-17, 07:42

mekintosz napisał/a:
Pewnie ciepla woda i mydlo
To do rąk ;-) Ja używam do kierownicy chusteczek nawilżonych (takich dla dzieciuff).
Zaan - 2012-12-12, 22:18

Wybaczcie, że piszę tak bez powitania i nagle. Sytuacja mnie goni, a nie mogę nigdzie w internecie znaleźć informacji jakie wymiary ma kierownica w Dacii Dusterze? Chcę kupić na allegro pokrowiec i wolałbym nie strzelać w ciemno, bo DD jest dopiero zamówiony.
monopios - 2012-12-13, 15:43

Zaan, witaj. ;-)
Zawsze możesz wziąć centymetr krawiecki i zmierzyć obwód, grubość kierownicy.

r_lukas - 2012-12-13, 18:32

Najlepiej obszyć skórą u tapicera. Koszt 250 zł za kierę i gałkę skrzynki biegów. Jakość obszycia rewelacyjna, jakość skóry lepsza niż oryginał cerata w popularnych autach, nie wspominając dziwne coś, twarde i zupełnie nie podobne do skóry w Stepce...
Zaan - 2012-12-15, 00:22

Witaj Monopios :-)
Pisząc ""DD jest dopiero zamówiony" miałem na myśli, że nie mam możliwości zmierzenia miarą krawiecką :)
Tapicer jest dobrym pomysłem na większą zabawę, a mi zależy narazie na małej personalizacji :mrgreen:
Udało mi się dopaść wymiary. Może komuś jeszcze się przydadzą.

Kierownica w Dacia Duster ma 38cm średnicy, 10cm grubości oraz 119cm obowdu. Dam znać za jakiś czas czy rzeczywiście pokrowiec pasuje ;-)

Hakama 4x4 - 2012-12-17, 11:11

Ja kupiłem zwykły pokrowiec do obszycia na Alle...za 27 zł. (tylko ten z krzyżyjącymi się nitkami). Pasuje elegancko (tylko trzeba zacząć dokładnie na środku, żeby nie było wrażenia skręconej kierownicy). Wchodzi nawet pod ten plastikowy (u mnie brązowy) ozdobny element na dole kierownicy. Zajęło mi to niecałe 2 godziny.
Lajkonik - 2014-08-25, 06:41

Jeżeli masz minimum zdolności manualnych, to możesz to zrobić sam za grosze. Np na Allegro znajdziesz oferty - przysyłają pasek dobrej jakościowo skóry dociętej na wymiar i obszytej + nić i igła do założenia tej skóry na kierownicę. Trzeba tylko za pomocą załączonej igły z nitką pościągać przygotowane przez nich szwy na kierownicy (podają dokładny opis jak to się robi) i gotowe. Już drugie auto sam sobie "obszyłem" i nie mogę narzekać.
Przemek77 - 2014-08-25, 07:27

Lajkonik napisał/a:
Jeżeli masz minimum zdolności manualnych, to możesz to zrobić sam za grosze. Np na Allegro znajdziesz oferty - przysyłają pasek dobrej jakościowo skóry dociętej na wymiar i obszytej + nić i igła do założenia tej skóry na kierownicę. Trzeba tylko za pomocą załączonej igły z nitką pościągać przygotowane przez nich szwy na kierownicy (podają dokładny opis jak to się robi) i gotowe. Już drugie auto sam sobie "obszyłem" i nie mogę narzekać.

Myślałem o tym właśnie, cenowo jest to w granicach gotowego "pokrowca" z przysłowiowego Tesco, więc nie jest źle.
Mam tylko pytanie - jak wygląda to w miejscu połączenia koła kierownicy z "poprzeczką"? (nie znam fachowej nazwy". Tam jest w sumie dość szeroko, przynajmniej w Loganie.

Lajkonik - 2014-08-26, 10:02

Przemek77 napisał/a:
Mam tylko pytanie - jak wygląda to w miejscu połączenia koła kierownicy z "poprzeczką"? (nie znam fachowej nazwy". Tam jest w sumie dość szeroko, przynajmniej w Loganie.

Chodzi Ci zapewne o najszersze ramię kierownicy (przez ramię rozumiem to co łączy koło kierownicy ze środkiem). To jest najtrudniejsze miejsce do naciągnięcia. A naciąganie polega na chwytaniu igłą szwów nachodzących już na ramię i ściąganie ich do szwów przed ramieniem. U mnie wyszło co prawda luźno, ale się trzyma. Jakby Ci to przeszkadzało, to można się zastanowić nad podklejeniem.
Co do porównania z pseudoskórzanymi, gotowymi pokrowcami na kierownicę, to jest jak niebo i ziemia (wiem bo miałem). Cenowo możesz porównywać, ale jakość znacznie bliższa zleconemu obszywaniu przez fachowca.

kilazz - 2014-08-26, 19:24

szkoda kasy na obszywanie domowymi sposobami bo będzie wyglądało gorzej niż w plastiku.
Lajkonik - 2014-08-27, 08:28

kilazz napisał/a:
szkoda kasy na obszywanie domowymi sposobami bo będzie wyglądało gorzej niż w plastiku.

Nie wiem jakie ręczne obszywania Ty oglądałeś, ale moja kierownica nie wygląda jak z plastiku. Wybór skór jest spory i jakość dobra, a koszt to ok 40 zł + własna praca.

kilazz - 2014-08-27, 08:29

wrzuć zdjęcie po obszyciu..
Lajkonik - 2014-08-27, 08:32

Jak przestanie lać, to wyskoczę do auta i cyknę coś :mrgreen:
No to mam zdjęcia:

kilazz - 2014-08-27, 19:19

samo zamocowanie ok, ale jak dla mnie tak obszyta kierownica np. przy sprzedaży auta działa na minus a nie na plus, może się lepiej trzyma ale wyglądać to wygląda tak jak jest zrobione, czyli chałupniczo, przez te niedoszyte fragmenty..
johnson - 2014-08-27, 19:24

wyglada wlasnie jak za 40pln, okropnie, bez urazy
Lajkonik - 2014-08-28, 06:42

Co konkretnie jest okropne? Dla mnie jest ok, a co najważniejsze leży w rękach dużo lepiej niż oryginalny "golas".
wojtek_pl - 2014-08-28, 06:47

Jest OK. Jeśli to prawdziwa skóra to i trzyma się lepiej. No a przy sprzedaży można zdjąć i zaprezentować nową i niezużytą kierownicę. :->
Lajkonik - 2014-08-28, 06:57

Podobno to taka sama skóra, jakiej używa się przy obszywanie na zlecenie. Faktura i kolor skóry jest oczywiście do wyboru. To samo dotyczy mocnych nici. Nie wiem jakich efektów oczekuje johnson przy zleceniu obszywania, ale może się rozczarować, jak odbierze kierownicę w stanie bardzo podobnym do mojej. Ale może być dumny z tego, że wyda grubo ponad 100 więcej niż ja :mrgreen:
kilazz - 2014-08-28, 07:32

kolego tu przede wszystkim chodzi o to, że na pierwszy rzut oka widać, że to jest domowa robota bo skóra leci tylko po obwodzie i nie chwyta ramion. Jak ktoś woli przyoszczędzić 150zł i mieć taki efekt to jego sprawa ale to niestety jest standard ze wczesnych lat 90tych.. Jak ktoś chce mieć większe wartości użytkowe to proszę bardzo, ale jak ktoś chce mieć ładniejszy samochód to nie tędy droga..

ale pochwalić, że przynajmniej nie ten bajer

Lajkonik - 2014-08-28, 07:50

Małe to zdjęcie, ale mnie to wygląda na nakładkę, a nie obszycie. A czy to w ogóle jest skóra? Miałem coś podobnego w poprzednim aucie i po jakimś czasie trafiło do kosza, bo był to badziew, który tylko na pierwszy rzut oka dobrze wygląda. Soorki, ale to co piszesz jest bzdurą. Jeżeli kierownica nie jest fabrycznie wykonana ze skóry, to efekt "na zlecenie" będzie podobny do tego "home made". Może być niewielka różnica w szczegółach wykonania, bo artystą nie jestem.
kilazz - 2014-08-28, 08:09

tak to jest nakładka, i nie wygląda dobrze nawet na pierwszy rzut oka, to już jest przecież poniżej granicy dobrego smaku i wkleiłem to jako żart bo myślałem że nikt już tego nie zakłada..

Efekt po obszyciu za 180zł jest diametralnie inny bo obszyty jest cały plastik łącznie z 3 ramionami w całości, nie dostrzegasz tej drobnej różnicy na swojej kierownicy?

Lajkonik - 2014-08-28, 08:35

Mogę się zgodzić z faktem, że przy zamówieniu obszycia określasz, czy obszycie ma być z ramionami czy bez (kwestia gustu, ceny), a zamawiając pasek na wymiar do samodzielnego obszycia zawsze będzie bez ramion. Mnie to nie przeszkadza, bo priorytetem było dla mnie lepsze trzymanie koła kierownicy i cena. Jestem tylko ciekaw, czy za te 180 zł obszyjesz z ramionami :lol:
kilazz - 2014-08-28, 09:06

wrzuciłem wyżej zdjęcie kierownicy po takim obszyciu.. ta kosztowała akurat 230zł bo miała dorabiane bicepsy pod kciuki ze skóry a oryginalnie były plastikowe, dodatkowo szwy za ramionami idą tak, żeby nie kaleczyć rąk (jak np w oryginalnej kierownicy skórzanej z dustera). Standardowa wersja w tej akurat firmie to 180zł, są tacy co zrobią to za 130zł z całymi ramionami, w firmach obszywających raczej nikt nie obszywa bez ramion a przynajmniej nie spotkałem się z taką połowiczną robotą.
piotr. z - 2014-08-28, 10:49

Poprzednią furę kupiłem z już obszytą kierą. Skóra się zużyła i ściągnąłem ją z fajery ALE nagle okazało się, że o wiele lepiej trzymało się koło o większym przekroju więc zamówiłem kawał skóry z "allegra" i obszyłem- różnica diametralna. W Dustim pomimo pakietu skórzanego ta kiera też jest taka cienkawa i źle się ją trzyma ale coraz częściej zaczynam myśleć o dodatkowym ubranku na kierę- chociaż to będzie wyglądało podobnie do załączonych przez Lajkonika zdjęć. Bardziej pasuje mi taka "mięsista" obręcz.
Lajkonik,
jak chcesz aby się skóra bardziej ściągnęła i ciaśniej opasała koło kierownicy to owiń ją mokrą ścierką na godzinkę. Jak wyschnie to będzie lepiej i ta odstająca przy dolnym ramieniu część powinna zniknąć.

Marek1603 - 2014-08-28, 11:19

Jak zamawiacie to trzeba poprosić aby uszyli z dwóch kawałków i wtedy szew (szwy) wychodzą poza ramieniem, a raczej między ramionami. Wtedy jest inny efekt wizualny.
Ja tak miałem w MCV-ce. Mnie raczej chodziło o lepsze trzymanie, a nie wygląd. Przy sprzedaży zawsze możesz ściągnąć jak było powiedziane albo nowy właściciel może sobie to zrobić.

Lajkonik - 2014-08-28, 11:47

piotr. z napisał/a:
Lajkonik,
jak chcesz aby się skóra bardziej ściągnęła i ciaśniej opasała koło kierownicy to owiń ją mokrą ścierką na godzinkę. Jak wyschnie to będzie lepiej i ta odstająca przy dolnym ramieniu część powinna zniknąć.

Właściwie to w niczym mi to nie przeszkadza, ale może jednak spróbuję Twojej rady - dzięki.

Marek1603 napisał/a:
Jak zamawiacie to trzeba poprosić aby uszyli z dwóch kawałków i wtedy szew (szwy) wychodzą poza ramieniem, a raczej między ramionami. Wtedy jest inny efekt wizualny.

A ten szew nie przeszkadza przy prowadzeniu? Jak wypada na ramieniu, to nie chwytam za niego. Ale pomiędzy ramionami to chyba często trafia się ręką na szew.

Marek1603 - 2014-08-28, 12:09

Ja nie mówię, że przeszkadza ale moim zdaniem lepszy efekt wizualny. Oczywiście jest to moje zdanie.
johnson - 2014-08-28, 13:42

Lajkonik napisał/a:
Podobno to taka sama skóra, jakiej używa się przy obszywanie na zlecenie. Faktura i kolor skóry jest oczywiście do wyboru. To samo dotyczy mocnych nici. Nie wiem jakich efektów oczekuje johnson przy zleceniu obszywania, ale może się rozczarować, jak odbierze kierownicę w stanie bardzo podobnym do mojej. Ale może być dumny z tego, że wyda grubo ponad 100 więcej niż ja :mrgreen:

Za 200pln mozesz miec kazda skore i taka jaka chcesz na kazdym kawalku, ramiona perforowane/cale, kolorowa nic, wedle uznania.
Generalnie obszycie jak fabryka, bez golych miejsc.
Roznice miedzy Twoja kierownica a kolegi z postu obok widac i tyle.Ta druga wyglada kozak.

Lajkonik - 2014-08-29, 06:38

Marek1603 napisał/a:
Ja nie mówię, że przeszkadza ale moim zdaniem lepszy efekt wizualny. Oczywiście jest to moje zdanie.

Jak będę kiedyś znowu obszywał, to spróbuję tego wariantu. Ale na pewno nie będę płacił kilka razy więcej za to, żeby mieć obszyte ramiona kierownicy. Jakbym miał Jakiegoś SUVa za 200 000 zł to wtedy pewnie zależałoby mi na idealnym wyglądzie koła kierownicy, ale w Dusterku to co mam w zupełności mnie zadowala.

Prezes - 2014-08-29, 07:25

To kierowca patrzy na na kierownicę, nie ważne w jakim samochodzie. Ja na taką patrzyć bym nie mógł. Jeszcze rozwiązaniem zamiast obszywania jest kupno skórzanej używki. Ja taką w Aveo sobie sprawiłem i było gites. Kiera z Dustera PH1 uważam, że jest jedną z najlepszych, jakie do tej pory trzymałem. Ale to sprawa subiektywna. I przy innych markach dosyć trwała. Mój były Duster ma już prawie 100 tysi przejechane i kierownica ciągle wygląda jak nówka.
wojtek_pl - 2014-08-29, 09:51

Mimo wersji Laureate w Dusterze kierownica jest dosyć śliska i obszycie jej skórą (prawdziwą) chodzi mi po głowie.
piku - 2015-01-14, 14:02
Temat postu: pielęgnacja skórzanej kierownicy
Koleżanki i Koledzy,
pewnie to błahe pytanie: czy, jak i czym konserwujecie skórzaną kierownicę i gałkę zmiany biegów? Mieszek - obszycie drążka zmiany biegów - chyba jest syntetyczny (tzw. skaj, czyli jak to dziś mówią "skóra ekologiczna", czyli nie ekologiczna, bo z ropy naftowej).

Prezes - 2015-01-14, 15:21

Ja zawsze czyszczę kierownicę mokrymi chusteczkami do pupy dla dzieci :mrgreen:
Najlepiej sensitive, żeby były delikatne dla skóry :mrgreen: A i bakterie zabijają.

czaju - 2015-01-14, 15:31

Zarówno kierownica jak i fotele i kanapa kremem do skóry zawsze na jesień i ew. wiosną.
kicia - 2015-01-14, 15:33

Ja we wrześniu użyłam tego preparatu: http://archiwum.allegro.p...4514992496.html

Wcześniej mój małż przekopał się przez internet w poszukiwaniu środka bezpiecznego zarówno dla skóry naturalnej jak i sztucznej (bo nie jesteśmy w stanie rozróżnić gdzie kończy się jedna a zaczyna druga).
Co człowiek to inna opinia. Jedni pisali żeby eko-skórę natłuszczać tak jak naturalną. Inni pisali żeby używać tylko wody z mydłem i w żadnym wypadku nie natłuszczać. Były też inne pomysły których już nie pamiętam.

W końcu zdecydowaliśmy się na ten produkt. Do tego szczotka z końskim włosiem i ściereczka z mikrofibry.
Jestem zadowolona z efektu. Ale minęły dopiero 4 miesiące, więc ciężko powiedzieć na ile skutecznie pielęgnuje.

fotorobart - 2015-01-14, 15:59

są specjalne środki do czyszczenia i konserwacji skóry samochodowej
Dar1962 - 2015-01-14, 19:21

ja niczym :-P - nie widzę na razie potrzeby, skóra użyta na kierownicy jest chyba zdarta z tyłka nosorożca
piku - 2015-01-14, 20:08

Dar1962 napisał/a:
ja niczym :-P - nie widzę na razie potrzeby, skóra użyta na kierownicy jest chyba zdarta z tyłka nosorożca

Hmmm, nie wiem, jaką skórę ma to zwierzę na tyłku. Moi koledzy niedawno oglądali je w Nepalu. Zapytam, choć obawiam się, że nie klepali, tylko patrzyli z daleka....
Skóra na kierownicy mojego auta wydaje się nie potrzebować jakichś specjalnych pielęgnacji. Pytam jednak, bo szkoda byłoby ją zniszczyć z niewiedzy...

MCV - 2015-01-14, 21:41

W Civicu do skórzanej kierownicy używam kremu do rąk. Na razie wszystko gra.
mekintosz - 2015-01-15, 02:44

U mnie kierownica czasem jest za śliska. Akurat często mimo mycia mam dłonie w kremach/olejkach i te pozostałości konserwują kierownicę aż za nadto. Wolałbym bardziej szorstką.
MCV - 2015-01-15, 08:51

Wczoraj przymierzałem się do Jeepa Renegade. Tam jest świetna kierownica (bo mała) i właśnie szorstka, jak z nosorożca :-) Auto sprawia dobre wrażenie.
keikan - 2015-01-15, 11:56

od nowości nie konserwowałem ani kierownicy, ani gałki lewarka zmiany biegów niczym i do tej pory wszystko ok.

A ta "skóra"... hmmm. rzeczywiście taka sobie.. W poprzednim aucie (AUDI) to naprawdę była mięciutka skórka. tutaj, to rzeczywiście chyba z nosorożca..

Gdybym przy zamówieniu wiedział, że jest taka, to bym nie dopłacał 300 PLN, a w podobnej cenie zleciłbym profesjonalne obszycie prawdziwą skórą.

Prezes - 2015-01-15, 12:53

Skórzana kierownica w Dusterze PH1 była super.
Niemycie kierownicy czy tylko smarowanie jej kremami to trochę niehigieniczne. Na kierownicy zbiera się najwięcej zarazków. Ogólnie deskę co jakiś czas wypada przetrzeć na mokro. Ale każdy ma jak lubi :-P

Dar1962 - 2015-01-15, 16:52

keikan napisał/a:
A ta "skóra"... hmmm. rzeczywiście taka sobie.. W poprzednim aucie (AUDI) to naprawdę była mięciutka skórka. tutaj, to rzeczywiście chyba z nosorożca..
Gdybym przy zamówieniu wiedział, że jest taka, to bym nie dopłacał 300 PLN, a w podobnej cenie zleciłbym profesjonalne obszycie prawdziwą skórą.

i tu się z tobą nie zgodzę - ja najpierw pomacałem plastikową kierownicę w uboższej wersji i brrrr... ta jest o wiele przyjemniejsza a solidność skóry wróży długie użytkowanie.

Daster - 2015-01-16, 15:25

Ja stosuje to co Putin u siebie.
Krym na dzień i Krym na noc :lol:

zyga03 - 2015-01-16, 19:51

piku napisał/a:
Dar1962 napisał/a:

Hmmm, nie wiem, jaką skórę ma to zwierzę na tyłku. Moi koledzy niedawno oglądali je w Nepalu. Zapytam, choć obawiam się, że nie klepali, tylko patrzyli z daleka....
Skóra na kierownicy mojego auta wydaje się nie potrzebować jakichś specjalnych pielęgnacji. Pytam jednak, bo szkoda byłoby ją zniszczyć z niewiedzy...

ten nosorożec w Nepalu w Chitwan , który oglądali koledzy to jest oswojony osobnik aby jeżdżący turyści na słoniach mogli go oglądać. Widywałem go już kilkakrotnie i jest bardzo delikatny , przeciwnie niż skóra w Dacii , której wystarczy , ze nie zawsze dokładnie umyjesz ręce. Naturalny tłuszcz wystarcza.
Tak nawiasem w Nepalu można czasem dostrzec Dustera więc to najlepsza reklama jego właściwości jezdnych bo drogi tam to niezły off.
S

Karenzo - 2015-01-17, 00:37

tylko plakiem
jak się zużyje oddam do obszycia , ale to się pewnie nie stanie ...

keikan - 2015-01-17, 13:48

Dar1962 napisał/a:
keikan napisał/a:

i tu się z tobą nie zgodzę - ja najpierw pomacałem plastikową kierownicę w uboższej wersji i brrrr... ta jest o wiele przyjemniejsza a solidność skóry wróży długie użytkowanie.

ale ja nie mówię o jej jakości (trwałości) tylko o tym, jaka jest w dotyku.. o plastiku w ogóle nie wspominam, bo tak jak mówiłem - od razu szedłby do obszycia.

mekintosz - 2015-01-17, 14:32

Spójrzcie na moją, twarda a lśni jak psu jajca ;-(
wat - 2015-01-17, 22:14

dobrze ze Ci sie jakos strasznie nie wyciera Mekintosz bo u mnie kiera sie wyciera coraz bardziej a dopiero 92 tysie nalatane
mekintosz - 2015-01-17, 22:17

On nie wyciera się wcale !! Raczej jest z śliska.
wat - 2015-01-17, 22:21

no ale fakt ty masz skórke a ja plastik, w starszych egzemplarzach jednak kierownice były lepszej jakosci a przynajmniej w tych przed liftem
BLONDI83 - 2015-01-17, 22:29

Ja swoją przecieram, jak czyszczę kokpit w samochodzie, a do tego jest "niechcący" natłuszczana jak u kolegi mekintosza przez resztki olejku do masażu, który mimo mycia rąk nie chce się do końca zmyć :mrgreen:
kicia - 2015-01-18, 00:14

Zawsze można ochronić kierownicę czymś takim:

;-)

mekintosz - 2015-01-19, 13:20

BLONDI83 napisał/a:
Ja swoją przecieram, jak czyszczę kokpit w samochodzie, a do tego jest "niechcący" natłuszczana jak u kolegi mekintosza przez resztki olejku do masażu, który mimo mycia rąk nie chce się do końca zmyć :mrgreen:

Pełna zgoda, musiałbym tę kierownice czymś z alkoholem dezynfekować odtłuszczać. Może to będzie atut przy sprzedaży - kierownica jak nowa ;-) ?

fafik - 2015-03-26, 21:33

Ja mam na swojej kierownicy taki specjalny pokrowiec, który ją chroni, a jednocześnie wygląda bardzo estetycznie. Najważniejsze jest dla mnie to, że kierownica nie niszczy się.
Micek - 2015-04-02, 14:47

ja ściereczkami do mebli skórzanych, polecam!
wojtek_pl - 2015-04-22, 08:21

W Dacii jest chyba tylko skaj. Prawdziwa skóra byłaby za droga i "nie w stylu Dacii".

Póki co nie czyściłem, może na myjni mi kierownicę czyścili, nie zwróciłem uwagi. "Skórę" mam tylko na kierownicy i gałce dźwigni zmiany biegów.

Ale faktycznie można by się zainteresować i popieścić... :->

route2000 - 2015-04-22, 10:21

Kupiłem takie ściereczki nawilżane do czyszczenia skórzanych tapicerek samochodowych. Przetarłem kierownicę i gałkę zmiany biegów z meszkiem. Wygląda trochę lepiej niż przedtem.