|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Średnica skrętu, opadajacy fotel ;)
DUCATI - 2009-01-23, 16:43 Temat postu: Średnica skrętu, opadajacy fotel ;) Moj Logan jest strasznie malo zwrotny... Odniesliscie podobne wrazenie ? Moze znaczenie ma to, ze nie mam wspomagania kierownicy... ? Instrukcja podaje srednice ok 10m, czyli podobnie jak w innych samochodach... Ani w instrukcji, ani w katalogach nie ma zroznicowania pod tym wzgledem miedzy wersjami ze wspomaganiem i bez. Musze to kiedys zmierzyc, ale jestem ciekaw waszych opinii...
I kolejny temat (moze zaloze nowy)... Co jakis czas (kilkanascie-kilkadziesiat km) musze "podkrecac" oparcie fotela. Poprostu samoczynnie opada w czasie jazdy. Mial ktos taki przypadek ? Udalo sie to rozwiazac ?
Serwisy, oczywiscie, nie widza zadnego problemu, wg nich wszystko jest ok... Gwarancja jest tylko na papierze...
Przy okazji witam i pozdrawiam wszystkich :)
Robert
laisar - 2009-01-23, 20:10
Witaj!
Przejedź się MCV-ką, zaraz docenisz zwrotność swojego auta... <;
Brak różnicy promienia skrętu między wersjami ze wspomaganiem i bez jest naturalny - w końcu to jest tylko pomoc w samym kręceniu kołami, a nie w zwiększaniu ich skręcenia (które jest ograniczone konstrukcyjnie głównie umiejscowieniem koła w nadkolu).
Wydaje mi się, że sprawę fotela ktoś poruszał, ale nowy temat na pewno nie zaszkodzi. U mnie w każdym razie "trzyma" bez najmniejszych problemów.
kier - 2009-01-24, 11:49
DUCATI napisał/a: | Instrukcja podaje srednice ok 10m, |
Instrukcja kłamie
eee, spokojnie w 7 metrach mieszcze :D
chociaz do tego wymagane sa 2 rzeczy: snieg i hamulec reczny ;>
--
pozdrawiam
kierek
Mariusz - 2009-01-24, 16:27
Fotel ten jest uszkodzony skoro zmienia sam swoje ustawienia.Reklamuj to i muszą Ci wymienic na nowy.Pamietaj,że nie można serwisowi dać sie spławić.Interweniuj wyżej np.do kierownika salonu.
Andrzej - 2009-01-26, 12:14
laisar napisał/a: | Przejedź się MCV-ką, zaraz docenisz zwrotność swojego auta... |
Przejedź się Skodą Felicją - docenisz zwrotność swojej MCV-ki...
laisar - 2009-01-26, 12:40
Przy 2450 mm rozstawu osi nie może być aż tak znowu źle, chociaż oczywiście odczuwać można różne rzeczy...
Zasadniczo jak się jakoś specjalnie nie skarżę na MCV-kę - jak na duże auto to całkiem zgrabnie się rusza, ale jednak w ciasnych miejscach trzeba po prostu bardzo uważać. Nawet pod domem jak mi ktoś stanie za miejscem parkingowym to muszę wjeżdżać "na trzy" - albo i cztery - a z wyjazdem jest bywa jeszcze gorzej. No ale coś za coś - TTTM do kwadratu (((:
Mariusz - 2009-01-26, 18:41
Polonezem zawrócic to jest dopiero masakra
jacek - 2009-01-26, 21:30
laisar napisał/a: | Nawet pod domem jak mi ktoś stanie za miejscem parkingowym to muszę wjeżdżać "na trzy" - albo i cztery - a z wyjazdem jest bywa jeszcze gorzej. |
Kupiłeś autobus z 2900 rozstawu to sią nie dziw
laisar - 2009-01-26, 22:01
Się nie dziwię - przecież dokładnie to właśnie napisałem: "coś za coś - TTTM do kwadratu" [:
Beckie - 2009-01-27, 11:20
Średnica skrętu - podobna do innych aut, ale duży rozstaw osi sprawia (tak mi się wydaje), że trzeba trochę uważać przy ciasnym omijaniu przeszkód np. słupka w KFC - drajwie.
Co do fotela to u mnie też raz po raz muszę skorygować położenie oparcia.
DUCATI - 2009-05-11, 10:27
Rozstaw osi raczej nie ma nic do rzeczy...
Co do fotela...
Jak wspominalem w innym miejscu, reklamowalem to kilka razy, w roznych serwisach w ramach gwarancji i za kazdym razem twierdzili (raczej bez sprawdzania), ze wszystko jest prawidlowo. Teraz mam juz po gwarancji mechanicznej i przy okazji likwidacji korozji zasygnalizowalem znow ten temat, nie wspomnialem, oczywiscie, ze juz to wczesniej reklamowalem, tym razem (raczej bez wnikliwego sprawdzania) potwierdzili wystapienie usterki. Chcialbym wierzyc, ze w Luboniu traktuja klienta jak nalezy, ale raczej jestem sklonny przypuszczac, ze odbywa sie to wg nastepujacego algorytmu:
AUTO NA GWARANCJI -> ZBYWAMY KLIENTA TWIERDZAC, ZE WSZYSTKO JEST OK
AUTO BEZ GWARANCJI -> SKORO KLIENT ZGLASZA USTERKE, TO TAKOWA NAPEWNO WYSTEPUJE
Ciekawe co na to wladze RP...
DUCATI - 2009-05-29, 13:23
No i sie wymiguja sugerujac, ze jestem prorokiem i wczesniej zglaszalem usterke, ktora ujawni sie akurat kilka dni po gwarancji...
Standard...
Beckie - 2009-05-29, 13:25
DUCATI napisał/a: | sugerujac, ze jestem prorokiem |
Masz to na piśmie
DUCATI - 2009-05-29, 13:28
No nie wprost.. :)
aro_rdrg - 2009-05-30, 21:21
Odnośnie skrętu. W obecnym i poprzednim maleńkim lupo mam i miałem wspomaganie.
Jednak Logan zawraca o niebo lepiej niż LUPO.
DUCATI - 2009-06-10, 22:25
Mniej-wiecej zmierzylem ta srednice i chyba sie zgadza, wiec moze to faktycznie efekt rozstawu osi :)
Beckie - 2009-06-12, 07:27
Tzn zgadza się między krawężnikami, czy między ścianami
DUCATI - 2009-06-12, 10:24
Co do cm nie sprawdzalem, no ale skoro zgadza sie jedno to drugie raczej tez, chyba ze tobie zderzak wystaje na 2 m :P
Beckie - 2009-06-12, 11:08
Chodzi o to czy średnica podana w danych auta to średnica po której jedzie koło.
DUCATI - 2009-06-12, 12:44
W instrukcji chyba podali, ze po kraweznikach 10.5m, a od sciany 11m.
DUCATI - 2009-07-01, 11:43
Beckie napisał/a: |
Co do fotela to u mnie też raz po raz muszę skorygować położenie oparcia. |
Masz zamiar cos z tym zrobic ?
Beckie - 2009-07-01, 13:30
Wydaje mi się, że moje oparcie wymaga korekty coraz rzadziej . A jak byłem na serwisowym to nawet zapomniałem o tym wspomnieć.
DUCATI - 2009-07-01, 13:43
Mi chyba tylko sad zostaje... Na poczatku tez tak mialem, ze raz opadal szybciej raz wolniej, teraz raczej coraz szybciej...
Beckie - 2009-07-01, 13:47
Jaki masz teraz przebieg?
EDIT:
Ilu jest kierowców?
DUCATI - 2009-07-01, 13:52
Jakies 48000, jezdze glownie ja.
laisar - 2009-07-01, 23:35
Jeśli oparcie fotela z biegiem czasu odchyla się samo, to winna musi być jego regulacja, bo to jedyne miejsce, które je trzyma.
Należy dostać się pod tapicerkę i sprawdzić stan owego mechanizmu, który zawiera sprężynę, mogącą albo stracić swoje właściwości, albo po prostu zniekształconą / źle umiejscowioną.
Jeśli to ona problemem faktycznie jest jest, to nowa kosztuje w ASO 12 zł - nr kat. 7700800482.
Cytat: | Sprężyna (5) musi się opierać na gwintowanych trzpieniach, a nie na nakrętkach (6).
Sprężyna musi mieć lekki luz. |
Beckie - 2009-07-02, 07:13
ASO powinno tę usterkę usunąć w ramach gwarancji. A skoro Ducati był zbywany w tym czasie, więc postaram się na następnym przeglądzie o uwidocznienie usterki w książce gwarancyjnej (?), albo przeglądów (?).
|
|