|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Aleje jerozolimskie kupno Dacia? ?
bromkalukasz - 2018-08-20, 18:29 Temat postu: Aleje jerozolimskie kupno Dacia? ? Witam podzwonilem trochę po dilera i największy upustu dostałem w warszawie .
Powiedzcie jak to jest w przypadku serwisu lub zgłoszenia usterki . Czy muszę tego dokonać w salonie w którym kupiłem zy uznają mi gwarancję w salonie z mojego miasta??
Co myślicie o salonie na Alejach jerozolimskich w warszawie???
Fruxo - 2018-08-20, 18:33
czy nie można było tego zego zapytać w salonie
albo już co gorsza przeczytać w zasadach gwarancji ?
DrOzda - 2018-08-20, 21:02
Mają słaby salonik dla klientów i problemy z parkingiem.
Ale za to dobry dojazd do centrum i dwa centra handlowe przydatne gdy odstawisz samochód na warsztat.
Inna rzecz że wszystkie salony warszawskiej RRG mają podobny poziom obsługi czy to Mory czy Puławska. Na Lewinowskiej czy Białowieskiej nie byłem więc nie wiem.
No ale pewnie nie o to Ci chodziło :)
Belphegor - 2018-08-20, 22:05
Gwarancja jest ogólno światowa, więc nie ma znaczenia gdzie zgłosisz usterkę.
bromkalukasz - 2018-08-21, 07:49
Chodzi o to ze na Alejandro dostałem najlepszy rabat. Mieszkam w Płocku tez mamy salon Dacia rozumiem ze nie będzie problemu jeśli będę chciał zgłosić usterkę na gwarancji u mnie w miescie , serwisowany tez mogę u siebie??
Niestety jazdę testowa mogę odbyć jedynie na silniku 1.2 a kupuje 1.6. Czy duża jest odczuwalna różnica w mocy??
Belphegor - 2018-08-21, 08:21
bromkalukasz napisał/a: | rozumiem ze nie będzie problemu jeśli będę chciał zgłosić usterkę na gwarancji u mnie w miescie , serwisowany tez mogę u siebie?? |
Nie ma z tym najmniejszego problemu.
bromkalukasz napisał/a: | Niestety jazdę testowa mogę odbyć jedynie na silniku 1.2 a kupuje 1.6. Czy duża jest odczuwalna różnica w mocy?? |
Jest odczuwalna, bo 1.6 jest wolnossący, a 1.2 jest turbo. 1.2 Dużo bardziej rwie się do przodu, jest elastyczniejszy, troszkę cichszy, a skrzynia ma 6 biegów. Jednak o ile się dobrze orientuję, to na Alejach mają właśnie 1.6 do jazd testowych, więc możesz się przejechać dokładnie tym, czym jesteś zainteresowany.
DrOzda - 2018-08-21, 09:36
Belphegor napisał/a: | Gwarancja jest ogólno światowa, więc nie ma znaczenia gdzie zgłosisz usterkę. |
Ogólnoeuropejska IMHO ale jak ktoś nie wyjeżdża na Safari do Afryki czy na Syberię to wystarczy.
Belphegor - 2018-08-21, 09:47
W Afryce też zrobisz na gwarancji Dacię kupioną w Polsce. O ile oczywiście znajdziesz tam serwis Dacii...
bromkalukasz - 2018-08-21, 11:53
Dzjęki za podpowiedzi.
Zapytam jeszcze jak jest ze spalaniem w 1.6 ??
Zamieszczenia się w 7l z jazda do 120h
DrOzda - 2018-08-21, 15:09
Belphegor napisał/a: | W Afryce też zrobisz na gwarancji Dacię kupioną w Polsce. O ile oczywiście znajdziesz tam serwis Dacii... |
Czyżby ?:
http://www.dacia.anabo.pl...pdfs/owg_dc.pdf
Belphegor - 2018-08-21, 15:49
No to właśnie chodzi o te zmiany, o których trzeba poinformować. Ale nie powinni robić problemu. Mogą być jakieś wyłączenia gwarancji ze względu na specyfikę kraju, do którego się wybierasz.
bromkalukasz - 2018-08-22, 07:50
A jak jest z najnowszymi normami unijnymi odnośnie spalanie spełnia je??
Ktoś na forum napisał ze chyba nie i będzie problem ze sprzedażą za 3 lata.??
Belphegor - 2018-08-22, 08:26
Dlatego obecnie jest zamieszanie z silnikami do Dacii. Chodzi właśnie o normy spalania. 1.6 SCe musi je spełniać, bo inaczej by został wycofany i zastąpiony innym. Po prostu reżim spalania, podawania paliwa i inne takie jest bardziej wyżyłowany, żeby spełnić nowe normy.
Ze sprzedażą nie będziesz mieć problemu, bo jeśli w trakcie sprzedawania auta jako nowego spełniało ono normy i miało homologację, to ma to wszystko do końca swojego mechanicznego życia (przynajmniej papierowo). Prawo nie działa wstecz.
Kubuch - 2018-08-22, 08:33
bromkalukasz napisał/a: | Niestety jazdę testowa mogę odbyć jedynie na silniku 1.2 a kupuje 1.6. Czy duża jest odczuwalna różnica w mocy?? |
1,6 to muł bagienny. Jak jeździłeś tylko 1,2 to się mocno rozczarujesz swoim egzemplarzem :(
Polecałbym jednak się przejechać 1,6 SCe zanim go kupisz...
bromkalukasz - 2018-08-22, 09:31
Czy inne posiadacze 1.6 również podzielają tą opinie??
jaskir - 2018-08-22, 09:48
mam 1,6 z gazem, wyprzedzanie tym autem prawie niemożliwe, bardzo mu brakuje mocy
tAboon - 2018-08-22, 09:57
Z tematu nie wynika, więc dopytuje Autora tematu: który model Dacii chcesz kupić?
jaskir, Przy jakich prędkościach i obciążeniu samochodu mówisz o problemach z wyprzedzaniem? Masz na myśli Dustera?
jaskir - 2018-08-22, 10:56
tak jak w opisie, Duster 2017 1.6 gaz, przy 5 biegu nawet nie próbuje wyprzedzać, trzeba zmienić na 4 ,żeby coś wyprzedzić 90-130 km/h, 3 osoby w samochodzie
bromkalukasz - 2018-08-22, 11:34
1.6 sce 2018
Jestem po jeździe testowej 1.2 sce 2018 i na upartego może być jeśli chodzi o moc ale obawiam się ze 1.6 musi nieźle zamula
Kubuch - 2018-08-22, 12:02
No jeżeli od biedy Ci pasował mocowo 1,2TCe to jazda 1,6 SCe będzie dla Ciebie szokiem i możesz go szybciej sprzedać niż kupiłeś
bromkalukasz - 2018-08-22, 19:54
Teraz jeżdżę 1.9 TDI Audi a4
Niby ma tylko 130 koni ale roznica miedzy nią a duster kiedy 1.2 jest kolosalna☺ nie wiem czy się odnajdą w 1.6 .
Zastanawiam się żyje jednak nie kupić czegoś 3-4 letniego z autoryzowanego salonu polskiego pochodzenia
Belphegor - 2018-08-22, 21:34
Benzyna turbo, a turbodiesel zupełnie inaczej rozwija moc/moment obrotowy. Diesel robi to gwałtowniej przez co jest wrażenie większego przyspieszenia. Benzyna ma z kolei dłużej dobrą siłę ciągu. Że o różnicy głośności pomiędzy 1.9 TDI, a 1.2 TCe nie wspominam.
bromkalukasz - 2018-08-23, 22:17
Decżyją zapadła jutro kupuje auto z salonu na Alejach Jerozolimskich .
Czy ktoś dokonywal
u nich zakupu i czy jesteście zadowoleni??
tAboon - 2018-08-24, 06:20
Ja zamawiałem przez @ :) w tym salonie.
Czekam na koniec listopada na odbiór
bromkalukasz - 2018-08-24, 09:12
Ja też internetowe mam dostępna od reki sl connected by Orange
bromkalukasz - 2018-08-24, 09:13
Co zamawialeś??
Myślałem nad kupnem 1.2 benzyna ale już nie produkują
bromkalukasz - 2018-08-24, 10:23
Jeszcze nie zapłaciłem czy ktoś oby tylko w temacie mógł by mi powiedzieć czy dobrze robię bobrać sl connected by Orange limited??
Czy może lepiej coś skonignorować i poczekać.
Mi osobiście wydaje się że ta wersja ma wszystko co potrzeba ale może się mylę? ?
Prezes - 2018-08-24, 10:57
Ja kupowałem. Z zakupu zadowolony jestem, ale.. poproś o niemontowanie ramki tablicy rejestracyjnej z tyłu. Po dziadowsku blachowkrętami w blachę wkręcają.
PiotrWie - 2018-08-24, 11:01
Kubuch napisał/a: | 1,6 to muł bagienny. Jak jeździłeś tylko 1,2 to się mocno rozczarujesz swoim egzemplarzem :(
Polecałbym jednak się przejechać 1,6 SCe zanim go kupisz... |
Zależy z czym porównywać - przy maluchu rakieta, przy ferrari muł. Jak dla mnie - zupełnie wystarczający na polskie drogi - no chyba że ktoś koniecznie musi wyprzedzać na trzeciego, kolumny kilku samochodów itp. I żeby uprzedzić wpisy - miałem BMW 2,5 R6, R25 z 2,9 V6 i oczywiście jeździły lepiej - ale było to jakiś czas temu - drogi były mniej zatłoczone.
Belphegor - 2018-08-24, 11:05
Prezes napisał/a: | Po dziadowsku blachowkrętami w blachę wkręcają. |
Ja mam na nity. I nie widziałem, żeby ktoś robił inaczej. Chyba, że na szybko.
bromkalukasz - 2018-08-24, 11:07
Ile wam pala wasze 1.6 ??
Zamknę się w 7l w trybie mieszanym ??
Prezes - 2018-08-24, 11:15
Belphegor napisał/a: | Ja mam na nity. |
A też w alejach kupowałeś?
Może od pracownika zależy, który takie zadanie otrzymał. Mi blachowkrętami w blachę się władowali.
PiotrWie napisał/a: | no chyba że ktoś koniecznie musi wyprzedzać na trzeciego |
Eeee tam. Człowiek kupę kasy płaci, to chce mieć trochę przyjemności z jazdy. Jeden woli 1.6 ciągnąć pod wysokie obroty, albo turlać się bezpłciowo z punktu A do punktu B, inny woli momentem pojeździć i czuć z tego jakąś przyjemność. O gustach się nie dyskutuje. Na pewno ktoś kto jechał 1.6 i wsiadł do 1.2 odczuł różnicę im-plus.
PiotrWie - 2018-08-24, 11:51
Prezes napisał/a: |
PiotrWie napisał/a: | no chyba że ktoś koniecznie musi wyprzedzać na trzeciego |
Eeee tam. Człowiek kupę kasy płaci, to chce mieć trochę przyjemności z jazdy. Jeden woli 1.6 ciągnąć pod wysokie obroty, albo turlać się bezpłciowo z punktu A do punktu B, inny woli momentem pojeździć i czuć z tego jakąś przyjemność. O gustach się nie dyskutuje. Na pewno ktoś kto jechał 1.6 i wsiadł do 1.2 odczuł różnicę im-plus. |
Tylko niestety codziennie pokazują po kilku w wiadomościach co chcieli poczuć przyjemność z jazdy. Oraz takich co jechali prawidłowo ale mieli nieszczęście jechać naprzeciw takiego. Ale każdy uważa ze jemu się przecież uda.
Jak ktoś chce poczuć przyjemność z jazdy - to są rajdy dla amatorów gdzie zamykają odcinki dróg.
Belphegor - 2018-08-24, 12:14
Prezes napisał/a: | A też w alejach kupowałeś? |
No też.
andrzejc - 2018-08-24, 12:19
Ja kupowałem dwa razy i jestem zadowolony.
Prezes - 2018-08-24, 12:25
PiotrWie napisał/a: | Jak ktoś chce poczuć przyjemność z jazdy |
Utożsamiasz przyjemność z jazdy z zapierniczaniem, a mi nie o to chodzi. I nie chodzi o moc. Po pierwszym dieslu z 85 KM na pokładzie (zresztą Duster) stałem się fanem momentu obrotowego. Jak jeździłeś to powinieneś wiedzieć o co mi chodzi i wcale nie o zapierdzielanie. Nawet 3-cylindrówka w Pugu 301, bez turbiny, jak dla mnie fajnie się zbierała, bo jej trochę moment obniżyli i lepiej niż mocniejsze 4-cylindrówki o wyższej nieco mocy. Na wyższych biegach spokojnie pod górkę się zbiera. Są momenty i to nie na prostej, gdzie niektórzy jak ja to doceniają.
PiotrWie - 2018-08-24, 13:06
Prezes napisał/a: | PiotrWie napisał/a: | Jak ktoś chce poczuć przyjemność z jazdy |
Utożsamiasz przyjemność z jazdy z zapierniczaniem, a mi nie o to chodzi. I nie chodzi o moc. Po pierwszym dieslu z 85 KM na pokładzie (zresztą Duster) stałem się fanem momentu obrotowego. Jak jeździłeś to powinieneś wiedzieć o co mi chodzi i wcale nie o zapierdzielanie. Nawet 3-cylindrówka w Pugu 301, bez turbiny, jak dla mnie fajnie się zbierała, bo jej trochę moment obniżyli i lepiej niż mocniejsze 4-cylindrówki o wyższej nieco mocy. Na wyższych biegach spokojnie pod górkę się zbiera. Są momenty i to nie na prostej, gdzie niektórzy jak ja to doceniają. |
Osobiście odczuwam przyjemność z jazdy rowerem lub na nartach - samochodem jeżdżę bo muszę. Ale przedwczoraj gdyby nie to że jeżdżę spokojnie i Dusterem - to już bym nic dziś nie napisał - uciekłem praktycznie do rowu przed mistrzem co "ma audicę z dużą mocą" i wyprzedza dwa samochody przed samym zakrętem.
Dymek - 2018-08-24, 13:15
bromkalukasz napisał/a: | Decżyją zapadła jutro kupuje auto z salonu na Alejach Jerozolimskich .
Czy ktoś dokonywal
u nich zakupu i czy jesteście zadowoleni?? |
Z salonami RRG jest taki problem, że nie mają wypracowanego jednolitego standardu obsługi klienta i tak naprawdę najwięcej zależy od tego na którego sprzedawcę trafisz- czyli zależy od osoby a nie od salonu. Jedni utrzymują stały kontakt z klientem a innych nie jesteś w stanie znaleźć po złożeniu zamówienia (ani mail ani telefon). Ja na przykład kupowałem na Puławskiej (tego żałuję) na podstawie pisemnej oferty otrzymanej na maila z Jerozolimskich. I wbrew temu co na wstępie usłyszałem na Puławskiej (jesteśmy tą samą firmą i w każdym salonie RRG dostanie Pan takie same warunki zakupu), sprzedawca bardzo się zdziwił gdy pokazałem ofertę z Jerozolimskich, która była korzystniejsza niż jego. Koniec końców została zaakceptowana, ale jednak niekonsekwencja jest.
|
|