DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Wzrost cen Daci Sandero

SebastianW - 2009-02-14, 11:27
Temat postu: Wzrost cen Daci Sandero
Wlasnie dowiedzialem sie w salonie ze od przyszlego tygodnia ceny Daci Sandero wzrosna o 1000 zl w zwiazku ze zmiana kursu euro.
Mariusz - 2009-02-14, 11:36

Nawet jak podniosą cene o 3 tys zł to będzie popyt na drakulki :-)
Nova - 2009-02-14, 11:38

Mam nadzieję, że skoro zamówiłam auto "po starej" cenie, to mi przy odbiorze nie zaśpiewają o 1000 zł więcej! :evil:
jackthenight - 2009-02-14, 11:40

Mogą zaśpiewać więcej. Jest to zaznaczone w regulaminie kupna, który jest na umowie.
Mariusz - 2009-02-14, 11:50

Nova napisał/a:
Mam nadzieję, że skoro zamówiłam auto "po starej" cenie, to mi przy odbiorze nie zaśpiewają o 1000 zł więcej! :evil:

W umowie jest klauzula mówiąca o możliwości zmian ceny.Nie wiem co zrobia ale moga prawnie cenę zmienić.Umowa podpisana klamka zapadła

Nova - 2009-02-14, 11:57

Sprawdziłam.
Jest mowa, że cena może ulec zmianie, ale nie ma tam nic na temat zmiany ceny ze względu na wahania kursowe.
Zmiany stawek celnych, nowe przepisy prawne nakładające na producentów lub importerów ciężary o charakterze publicznym itp. tak - ale zmiany kursu walut nie.
Czyli posiadacze umów mogą spać w miarę spokojnie...

malina_85 - 2009-02-14, 12:12

Spokojnie - gadalam dzisiaj z facetem z salonu i bede placic tak jak ustalalismy w grudniu... wiec chyba nie bedzie tragedii i z waszymi cenami samochodow
Mariusz - 2009-02-14, 12:22

Nova ale jest klauzula więc w świetle prawa mogą Ci tą cene zmienić.W uzasadnieniu napiszą o różnych wzrostach cen co przekłada się na cenę samochodu!Mam nadzieję,że nie zmienią :-)
Zadzwon do salonu i upewnij się będziesz spokojana!

Nova - 2009-02-14, 12:36

Być może, ale najpierw będą musieli udowodnić, że wzrost ceny wynika ze:

- zmiany stawek celnych i podatkowych lub, że zostały wprowadzone nowe opłaty (i konkretnie podać gdzie o tych zmianach w przepisach możemy się upewnić)

- nastąpiła zmiana przepisów prawnych obowiązujących na terenie RP w wyniku czego na producentów i importerów zostały nałożone nowe ciężary o charakterze publicznym lub, że producenci zostali zobowiązani do wprowadzenia zmian technicznych w pojazdach sprowadzanych na teren RP (j.w.)

BTW - nawet bym dała ten 1k więcej byle odebrać samochód już dziś :-P

Mariusz - 2009-02-14, 12:37

Dziewczyny tj Nova i malina przy odbiorze autka nie zapomnijcie o bonie na pierwszy przegląd serwisowy za 89zł.Muszą wam to dać! :-)

Nova z salonami nie wygrasz ta umowa jest dokładnie sformuowana.

Nova - 2009-02-14, 12:44

Nie zamierzam walczyć - zapłacę dokładnie tyle, ile jest w umowie :-P

O bonie pamiętam - jest na mojej "check liscie" :mrgreen: - ale dzięki za czujność.

Nova - 2009-02-14, 12:47

BTW - ciekawe, że jak kursy walut spadają to jakoś nikt specjalnie nie rzuca się do obniżki cen :evil:
Ale to dotyczy nie tylko branży auto moto...

Mariusz - 2009-02-14, 12:47

Nova napisał/a:
Nie zamierzam walczyć - zapłacę dokładnie tyle, ile jest w umowie :-P

O bonie pamiętam - jest na mojej "check liscie" :mrgreen: - ale dzięki za czujność.

Myślę,że zapłacisz tyle ile jest na umowie.Już Cię mają w swojej bazie i nie będą chcieli stracić klienta.
Pozdrowionka!

Nova napisał/a:
BTW - ciekawe, że jak kursy walut spadają to jakoś nikt specjalnie nie rzuca się do obniżki cen :evil:
Ale to dotyczy nie tylko branży auto moto...

Też mnie to dziwi i wkur....! :-D

Nova - 2009-02-14, 12:53

No - dokładnie
"już mnie mają"
:-D
tylko ja tej swojej Daćki jeszcze nie...

Swoją drogą, ciekawe jak to jest.
Zamówienia idą w podobnym terminie a różnica realizacji jest 3 tygodniowa...
Może najpierw "lecą" jasne kolory, potem ciemniejsze a na końcu...szary comete ;-)
Potem czyszczą lakiernie i jadą od początku :mrgreen:

wox - 2009-02-14, 15:56

Mariusz napisał/a:
przy odbiorze autka nie zapomnijcie o bonie na pierwszy przegląd serwisowy za 89zł.

Teraz to jest chyba 95 zł?

malina_85 - 2009-02-14, 18:04

Dzieki :* tez pamietam ale milo,ze przypominasz:D

P.S "dziewczyny" mysle,ze spokojnie mozesz pisac, bez uwzgledniania wyjasnien.. bo tylko 2 tu jestesmu :-D

Mariusz - 2009-02-14, 18:29

malina_85 napisał/a:
Dzieki :* tez pamietam ale milo,ze przypominasz:D

P.S "dziewczyny" mysle,ze spokojnie mozesz pisac, bez uwzgledniania wyjasnien.. bo tylko 2 tu jestesmu :-D

Jest jeszcze kruszyna

malina_85 - 2009-02-14, 19:44

Oj...to przepraszam najmocniej
Mariusz - 2009-02-14, 20:05

malina_85 napisał/a:
Oj...to przepraszam najmocniej

Drobiażdżek! 8-)

laisar - 2009-02-14, 20:24

Nie, no, kobiet jest jeszcze kilka innych u nas, tylko że się nie odzywają, niestety...
Mariusz - 2009-02-14, 21:09

wox napisał/a:

Teraz to jest chyba 95 zł?

Nie wiem może podnieśli cenę ja mam na 89zł

wox - 2009-02-14, 21:17

Na stronie Dacii (w zakładce serwis) przy MCV-ce jest podana cena 95 zł, a przy Sandero nie podają żadnej ceny - stąd może różnica (Sandero może zostało na poziomie 89 zł?). Albo nie zaktualizowali?
Pablo78 - 2009-02-14, 22:51

Nova napisał/a:
No - dokładnie
"już mnie mają"
:-D
tylko ja tej swojej Daćki jeszcze nie...

Swoją drogą, ciekawe jak to jest.
Zamówienia idą w podobnym terminie a różnica realizacji jest 3 tygodniowa...
Może najpierw "lecą" jasne kolory, potem ciemniejsze a na końcu...szary comete ;-)
Potem czyszczą lakiernie i jadą od początku :mrgreen:

jaką lakiernie? z tego co słyszałem Dacie sa malowane tradycyjnie...pędzlem ;-)

DUCATI - 2009-02-14, 23:59

No ale euro poszlo ostro a Dacia tylko o 1000 :P A ten kupon niby po co ? Zeby ceny nie podniesli o 5 zl ? ;)

Jak to bylo gdy Daczki stanialy o 2000 w 2005r. ? Zamiawial ktos wtedy w starej cenie a odbieral w nizszej ? :)

Mariusz - 2009-02-15, 08:15

Pablo78 napisał/a:

Ja też słyszałem,że pędzlem!Ale od grudnia Reno wprowadziła nowa metodę malowania wałkiem ;-)

Pablo78 - 2009-02-15, 08:20

Mariusz napisał/a:
Pablo78 napisał/a:

Ja też słyszałem,że pędzlem!Ale od grudnia Reno wprowadziła nowa metodę malowania wałkiem ;-)

Tak, ale dotyczy to tylko nowego logana w wersji Laureate.

Pozostałe wersje mają dalej oznaczenie np.1. 4 MPI (co nalezy czytać: "Malowane Pędzlem Ino") :mrgreen: :mrgreen:

Mariusz - 2009-02-15, 08:24

Kurczę to szkoda!Bo chyba malowane pędzlem są trwalsze niż te wałkiem ;-)
Ale zawsze można iść lub zadzwonic do salonu czy jest to wersja malowana wałkiem czy pędzlem,a oni sprawdzą w komputerze :-)

Pablo78 - 2009-02-15, 08:33

patrząc na niektóre ASO opisywane przez Kolegów, lepiej nie zadawać im tego pytania, bo faktycznie zaczną szukać w komputerze... :mrgreen: :lol: :mrgreen: