|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Powitanie ?
DUCATI - 2009-02-23, 13:24 Temat postu: Powitanie ? Nie wiem czy to nie bardziej pozegnanie... Czyli moze znow pisze w zlym dziale...
Zanim zostane wywalony z forum za niesubordynacje (albo sam zwieje skoro i tak moje teksty sa zmieniane) postanowilem jednak ujawnic swoj wizerunek ;)
Pozdrowienia... :)
laisar - 2009-02-23, 13:49
Witaj (;
Nie bój się - nikt Cię z forum nie wywali [: Decyzja o ucieczce to już Twoja własna sprawa, ale ja namawiam do zostania. Ale... nikt też Ci nie obieca, że Twoje teksty nie będą dalej przenoszone gdzie indziej (bo inaczej zmieniane nie są i raczej nie będą) albo że nie pojawią się do nich jakieś uwagi. Może pocieszy Cię jedynie fakt, że dotyczy to nie tylko Twojej osoby... (((;
KaS602 - 2009-02-23, 14:40
Prosic, bys zostal pewnie nikt Cie nie bedzie, tak samo, jak nikt Cie stad nie wyprosi - wolna decyzja. Przenoszenie i ingerencja w posty (jak Laisar wspomnial) nie dotyczy tylko Ciebie i chyba nie masz po co sie unosic.
DUCATI - 2009-02-23, 17:53
zmieniane byly
laisar - 2009-02-23, 18:25
No dobrze - faktycznie, były zmieniane jeszcze tytuły. Teraz zadowolony? [:
gigi303 - 2009-02-23, 18:59
moje były nawet w całości usuwane i się tym nie przejmuje trzeba brać na wszystko poprawkę i na serio nie ma o co się unosić. Moderatorzy są jak TPSA maja monopol a do tego wszystko jest zgodne z prawem i jak powiedza tak ma być ;) ( tak ap ropo nikogo nie chce obrazic ani TPSA ani moderatorów więc niech się nikt nie obraża )
Nova - 2009-02-23, 20:11
Przepraszam...
Czy tu biją?
laisar - 2009-02-23, 20:21
Jeszcze się nie zdarzyło, myślę więc, że nie ma się czego obawiać... (;
Nova - 2009-02-23, 20:39
Jeszcze się nie zdarzyło - ale zawsze może być ten pierwszy raz...
Muszę przyznać, że Modreatorzy czasem bywają nieznośni - na chwilę człowiek się zapomni, zboczy z tematu i już leeeci:
"wątek zmieniony n-razy przez..."
"wątek przeniesiony do..."
"wątek wydzielony z ..."
No normalnie zero spontanu
kier - 2009-02-23, 20:49
Nova napisał/a: | "wątek zmieniony n-razy przez..."
"wątek przeniesiony do..."
"wątek wydzielony z ..." |
A skąd wy to wiecie, ze ktos zmienia?
wystarczy klikać pokaż nieprzeczytanie i tyle :]
jakie ma znaczenie ze wydzielony, przeniesiony czy zmieniony?
--
pozdrawiam
kierek
KaS602 - 2009-02-23, 20:54
kier napisał/a: | A skąd wy to wiecie, ze ktos zmienia? |
Ingerencja w post jest oznaczana u dolu kazdego postu, ktorego to dotyczy. Jak widac po powyzszym, choc nic z nim nie zrobilem.
kier napisał/a: | jakie ma znaczenie ze wydzielony, przeniesiony czy zmieniony |
Ano ma. Wdlug nas - moderatorow - powinno byc czytelniej dla kogos, kto jest tu pierwszy raz i nie tylko.
gigi303 napisał/a: | moje były nawet w całości usuwane i się tym nie przejmuje |
Ja zadnych postow jeszcze nie usunalem, chyba, ze laisarowi albo Erykowi sie zdarzylo. To, ze ubywa czasem postow z licznika moze wynikac z tego, ze jak juz wypatrze posty (tego samego autora) pisane jeden pod drugim, to lacze je w jeden.
Nova - 2009-02-23, 20:59
że ktoś zmienia - jest adnotacja
w tych nieprzeczytanych postach też się natykasz na informacje, że coś w trakcie dyskusji było zmieniane, przenoszone itp
czasami ma znaczenie, czasami nie ma
albo
dla jednego ma a dla drugiego nie
ale, ale - czy nie odbiegamy za bardzo od tematu
laisar - 2009-02-23, 22:06
Cytat: | Jeszcze się nie zdarzyło - ale zawsze może być ten pierwszy raz... |
Nieee, u nas? (;
Cytat: | No normalnie zero spontanu |
Skoro coś "leeeci" tzn że wręcz przeciwnie...
Cytat: | czy nie odbiegamy za bardzo od tematu |
W różnych działach jest też różna tolerancja [:
Nova - 2009-02-23, 22:18
A są czerwone kartki?
wox - 2009-02-23, 22:29
Jak dostaniesz dwie żółte, to będzie i czerwona (a wtedy zawodnik wylatuje z gry)
DUCATI - 2009-02-23, 22:30
Cytat: | Moderatorzy są jak TPSA maja monopol a do tego wszystko jest zgodne z prawem i jak powiedza tak ma być ;) |
Jakim prawem ? Autorskim ?
Nova - 2009-02-23, 22:38
A Moderatorom też można przyznawać takie kartki?
laisar - 2009-02-23, 22:48
@Ducati: Nie autorskim - naturalnym <;
@Nova: Jasne! (;
Nova - 2009-02-23, 22:54
Mam nadzieję, że dzisiejsze prace konserwacyjne nie będą miały na celu "dokręcenia śrubki" niesubordynowanym forumowiczom...
A tymczasem spadam - bo coś żółtego zaczyna migać mi przed oczami
gigi303 - 2009-02-24, 07:40
DUCATI napisał/a: |
Jakim prawem ? Autorskim ? |
regulamin forum pewnie cos takiego jest ale kto by to czytał
a jak nie ma no to już pisali jakim prawem
Mariusz - 2009-02-24, 09:32
DUCATI napisał/a: |
Jakim prawem ? Autorskim ? |
Słuchaj DUCATI!!!
Jaka demokracja i wolność słowa w naszym kraju taka i na forum.Niestety 50 lat za Europą zachodnią
kier - 2009-02-24, 09:36
DUCATI napisał/a: | Jakim prawem ? Autorskim ? |
prawem dżungli :D
Jest Król Lew, jest i Timon...
Każdy ma swoje miejsce w łańcuchu pokarmowym :D
--
pozdrawiam
kiereczek
Beckie - 2009-02-24, 10:33
Nova napisał/a: | A są czerwone kartki? |
Są ostrzeżenia. Ale to dla tych, którzy pewnie drastycznie naruszają zasady ogólnej kultury.
laisar - 2009-02-24, 10:36
To ja tylko powiem, że jeszcze chyba nikt żadnego nie dostał - i oby tak zostało [:
Martens - 2009-02-24, 13:15
Obserwuję inne merytoryczne fora (na jednym mam uprawnienia moderatorskie) i gwarantuję Wam, że w porównaniu z nimi to, co się dzieje tutaj, to pełna, nieskrępowana swoboda.
kier - 2009-02-24, 13:21
Martens napisał/a: | co się dzieje tutaj, to pełna, nieskrępowana swoboda |
"Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą" :>
--
pozdrawiam
kierek
laisar - 2009-02-24, 13:25
Cytat: | tutaj, to pełna, nieskrępowana swoboda. |
To dobrze czy źle? (;
KaS602 - 2009-02-24, 13:28
Martens napisał/a: | Obserwuję inne merytoryczne fora (na jednym mam uprawnienia moderatorskie) i gwarantuję Wam, że w porównaniu z nimi to, co się dzieje tutaj, to pełna, nieskrępowana swoboda |
To prawda. Bywa (i to czesto) na innych forach, ze za jeden post niezwiazany z tematem dostaje sie ostrzezenie (3 ostrzezenia - blokada pisania, 6 - ban), notoryczne usuwanie postow niepasujacych do tematu, bo w przenoszenie i wydzielanie nowych tematow nikt sie nie bawi. To, ze tu jest swobodnie moim zdaniem jest duzym plusem naszego forum i faktycznie sprawia to, ze ma ono jakis niepowtarzalny klimat, ale podstawowe porzadki ktos musi robic i o to chyba nikt nie powinien miec pretensji.
DUCATI - 2009-02-24, 13:29
laisar napisał/a: | Cytat: | tutaj, to pełna, nieskrępowana swoboda. |
To dobrze czy źle? (; |
Zalezy czyja ta swoboda...
Niech bedzie, ze sie czepiam... ale jak zakladam post, w ktorym rzucam pytanie dotyczace wyzszosci Dacii nad Fiatem i nadaje mu tytuł "Dacia czy Fiat", a ktos mi to wywala z działu "Dacia" i zmienia tytuł na "Zastawa samochodem roku" i jeszcze sie wymadrza no to jest dla mnie przegiecie...
Moze faktycznie jestem przewrazliwiony...
kier - 2009-02-24, 13:38
KaS602 napisał/a: | o to chyba nikt nie powinien miec pretensji. |
To może dawać ostrzeżenia za pretensje???
3 pretensje - blokada pisania, 6 pretensji - ban
Słuchajcie, takie dyskusje są całkowicie bez sensu.
Jak powiedziano o forum:
KaS602 napisał/a: | ma ono jakis niepowtarzalny klimat |
i trzeba to po prostu zaakceptować.
A jak ktoś ma problemy z osobowością, a zwłaszcza z adaptacją to trudno. Sugerowałbym ignorowanie wszelkich żali i pretensji od każdego, kto zgłasza je zbyt często. To trochę śmieszne aby admini tłumaczyli się ze wszystkich swoich czynności.
--
pozdrawiam
kierek
Martens - 2009-02-24, 13:45
kier napisał/a: | co się dzieje tutaj, to pełna, nieskrępowana swoboda
"Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą" :> |
A mógłbyś nieco jaśniej? Bo nie wiem, czy to nieudolny żart, czy próbujesz mnie obrazić.
laisar napisał/a: | To dobrze czy źle? (; |
To zależy. Generalnie dobrze, dopóki użytkownicy jej nie nadużywają w różnoraki sposób. Co prawda panuje tu niejaki rozgardiasz, spowodowany m.in. wypowiedziami nie na temat, ale nie jest to jakaś szczególnie uciążliwa dolegliwość, zwłaszcza że mod i adm próbują nad tym panować.
Dużo bardziej rażą mnie błędy ortograficzne i gramatyczne czy nagromadzenie literówek lub nie używanie polskich znaków, bo to świadczy o niechlujstwie piszącego.
laisar - 2009-02-24, 13:51
Cytat: | Zalezy czyja ta swoboda... |
Wszystkich, rzecz jasna <;
Cytat: | Niech bedzie, ze sie czepiam |
No trochę się czepiasz - np być może faktycznie decyzja dotycząca tamtego tematu była pochopna, ale też wcale niczego nie ułatwiłeś: gdybyś zaczął od Dacii, a o tej Zastawie dopisał na końcu, to odbiór też byłby chyba zupełnie inny, prawda?
Oczywiście, każdy pisze i odbiera posty po swojemu, ale właśnie dlatego nie powinno się mieć pretensji, tylko spróbować wyjaśnić sprawę - z wyjątkiem skasowania postu (co się właściwie u nas nie zdarza) każda decyzja jest przecież odwracalna.
Cytat: | świadczy o niechlujstwie piszącego |
No właśnie - i trudno chyba wymagać, żeby ktoś inny to poprawiał. Z drugiej strony - chyba na bana też w końcu nie zasługuje, bo nawet w taki sposób można napisać coś merytorycznie ważnego.
Zawsze można po prostu zignorować użytkownika i po sprawie <;
Niemniej jednak nie ma co ukrywać - póki jest nas stosunkowo niewielu to wszystko faktycznie może tak działać jak do tej pory, ale wcześniej czy później albo pojawią się jakieś zasady i surowsza ich egzekucja (przynajmniej w niektórych działach), albo forum zginie...
KaS602 - 2009-02-24, 13:58
DUCATI napisał/a: | laisar napisał/a: | Cytat: | tutaj, to pełna, nieskrępowana swoboda. |
To dobrze czy źle? (; |
Zalezy czyja ta swoboda...
Niech bedzie, ze sie czepiam... ale jak zakladam post, w ktorym rzucam pytanie dotyczace wyzszosci Dacii nad Fiatem i nadaje mu tytuł "Dacia czy Fiat", a ktos mi to wywala z działu "Dacia" i zmienia tytuł na "Zastawa samochodem roku" i jeszcze sie wymadrza no to jest dla mnie przegiecie...
Moze faktycznie jestem przewrazliwiony... |
Zaczales post od stwierdzenia, ze zastawa kiedystam zostala samochodem roku, stad moja ingerencja. Na koniec postu dorzuciles: "no i mowili jeszcze, ze dacia 1300..."
Po kolejnej poprawce Twoj temat jest spowrotem w ogolnym. Moze byc?
PS. Mozna mnie dodac do listy ignorowanych. Nigdzie nie uzywam polskich znakow, bo pisze sie szybciej i wygodniej, a na czytelnosci chyba duzo sie nie traci. Na zadnym innych forum nie spotkalem sie jeszcze za to z krytyka.
Martens - 2009-02-24, 14:05
laisar napisał/a: | Cytat:
świadczy o niechlujstwie piszącego
No właśnie - i trudno chyba wymagać, żeby ktoś inny to poprawiał. Z drugiej strony - chyba na bana też w końcu nie zasługuje, bo nawet w taki sposób można napisać coś merytorycznie ważnego.
Zawsze można po prostu zignorować użytkownika i po sprawie <;
|
Zawsze można też włożyć nieco więcej staranności nie tylko w to co ale też - jak się pisze. Jak widzę, tu jednak nie uzyskam zrozumienia w tej kwestii.
kier - 2009-02-24, 14:08
Cytat: | A mógłbyś nieco jaśniej? Bo nie wiem, czy to nieudolny żart, czy próbujesz mnie obrazić. |
Ot taki zgryźliwy, nieudolny :D, żart :D
Obrażać na takim przyjemnym forum nie zamierzam :)
Po prostu śmieszy mnie ta dyskusja, a że od jutra wracam do pracy to ździebko złośliwy się robię :D
--
pozdrawiam
kierek
Beckie - 2009-02-24, 14:09
Martens napisał/a: | Dużo bardziej rażą mnie błędy ortograficzne i gramatyczne czy nagromadzenie literówek lub nie używanie polskich znaków |
Postuluję zakazać używania słowa "bynajmniej".
Martens - 2009-02-24, 14:11
Beckie napisał/a: | Postuluję zakazać używania słowa "bynajmniej". |
Tak jest! Znakomita większość używa go w formie "prowincjonalnej"
laisar - 2009-02-24, 14:21
Cytat: | Jak widzę, tu jednak nie uzyskam zrozumienia w tej kwestii. |
Ależ wręcz przeciwnie - przynajmniej ja w pełnie popieram, ale po prostu nie widzę łatwej i przyjemnej możliwości zmuszenia do tego.
A czy surowe - a co za tym idzie: pewnie raczej niemile odbierane - działania faktycznie przyniosłyby skutek, to jeszcze inna dyskusja...
No chyba, Martens, że zgłaszasz się na forumowego korektora? (;
("Zaciągnij się, mówili..." ((((: ).
Martens - 2009-02-24, 14:31
laisar napisał/a: | No chyba, Martens, że zgłaszasz się na forumowego korektora? (;
|
Nie stać was...
A poważnie - na innym forum problem rozwiązano w prosty sposób - incydentalne literówki, rzecz ludzka, każdemu się zdarza. Jeśli natomiast ktoś uporczywie pisze niechlujnie, popełnia dużo błędów lub nie używa polskich znaków, to najpierw dostaje PW z uprzejmą prośbą o poprawienie posta i ogólną poprawę na przyszłość (skutkuje w 90%). Jeśli użytkownik ignoruje tę prośbę i dalej postępuje jak dotychczas, jego posty są usuwane, z powiadomieniem o przyczynie usunięcia. Ta metoda z kolei skutkuje w 100%
laisar - 2009-02-24, 14:36
Ależ o tym pisałem - to właśnie nie jest przecież "przyjemna możliwość", prawda? Ale oczywiście wszystko jest kwestią do ustalenia.
A ta korekta to społecznie, drogi kolego, społecznie... d;
Martens - 2009-02-24, 14:41
laisar napisał/a: | Ależ o tym pisałem - to właśnie nie jest przecież "przyjemna możliwość", prawda? Ale oczywiście wszystko jest kwestią do ustalenia.
|
Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo i przyjemnie...
laisar napisał/a: | A ta korekta to społecznie, drogi kolego, społecznie... d; |
Nie znam takiej kwoty jak "społecznie"...
Beckie - 2009-02-24, 14:41
A nie dało by się w okno odpowiedzi wbudować modułu sprawdzania/poprawiania pisowni?
Martens - 2009-02-24, 14:43
pszeciesz jusz jezd tem modół - wszystkie poprzednie wyrazy podkreślił mi na czerwono...
Beckie - 2009-02-24, 14:47
niezaówarzylem. Gdzie to jest?
Martens - 2009-02-24, 14:56
Bydź morze tfoja pszeglondarka nie obsłógóje tej obcji. Ja kożystam z mozilli i w obó oknah mi podkreźla
laisar - 2009-02-24, 14:58
W przeglądarce. Abo edytorze tekstu...
Cytat: | Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo i przyjemnie... |
Ale to samo dotyczy akurat pisowni, nieprawdaż? <;
I żeby było jasne - pierwszy zagłosuję za banowaniem ortograficznych partyzantów, ale dopóki nie będzie to oficjalna zasad forum to nie będę walczył z wiatrakami (choć jako moderator będę też bez pardonu zmieniał tytuły tematów).
Cytat: | Nie znam takiej kwoty jak "społecznie"... |
Materialista d;
Beckie - 2009-02-24, 15:02
Znowu ten IE? Czy może gdzieś to trzeba wlonczyc?
Martens - 2009-02-24, 15:03
laisar napisał/a: | dopóki nie będzie to oficjalna zasad forum |
Tak a propos - czy jest jakiś regulamin forum? Próbowałem znaleźć, ale bez efektu...
laisar - 2009-02-24, 15:14
Ano właśnie nie ma żadnego regulaminu, ale od ostatniej próby wprowadzenia jakichś zasad trochę już minęło, więc można odświeżyć temat...
Martens - 2009-02-24, 15:20
Kratylos napisał/a: | przepraszam ze sie wtroce mysle ze robienei jakis regulaminow zasad pisanych z ktorych ktos kogos bedze rozliczal jest bezsensu... |
Regulamin forum to bardzo ważna rzecz, zwłaszcza w sytuacjach konfliktowych. Nie będę wchodził w szczegóły, żeby właścicielowi/założycielowi forum nie robić koło dupy, ale brak takiego regulaminu może przesądzić o przegraniu np. sprawy sądowej o naruszenie dóbr osobistych, albo - jak w znanym mi wypadku - uratować skórę rzeczonego właściciela/założyciela.
Martens - 2009-02-24, 15:41
Kratylos napisał/a: | nie zgodze sie akurat to nie jest pierwsze forum ktorym sie opiekuje . |
Ale z czym się nie zgodzisz?
Kratylos napisał/a: | zasada jest taka grono osob piszacych akceptuje te same zasady |
Jakie zasady? Gdzie je można znaleźć? Pytam poważnie, bo nie wiem.
Dobrze mnie zrozumcie - nie chcecie regulaminu, to Wasza sprawa, mnie on do szczęścia nie jest potrzebny. Uprzedzam tylko, że kiedyś z tego powodu ktoś może mieć całkiem realne kłopoty.
laisar - 2009-02-24, 15:48
Wiem, że "lenistwo" czy "pośpiech" nie wyglądają tak dobrze jako usprawiedliwienie (; ale od czasu, kiedy komputery potrafią sprawdzać pisownię, dysgrafia nie jest żadną uprawnioną wymówką - jeśli się chce, to można korzystać z odpowiednich narzędzi i problem w 99% będzie niezauważalny dla innych.
Powyższe to oczywiście nie jest żaden przytyk do kogokolwiek, tylko uwaga formalna [;
Natomiast co do regulaminu: jeśli ktoś uważa, że jest potrzebny, to niech zgłosi konkretne propozycje.
DUCATI - 2009-02-24, 20:13
Cytat: | A ta korekta to społecznie, drogi kolego, społecznie... d; |
Jak przymiecie martensa to ja juz sie na bank stad wypisuje :P
Sie zastanawialem po co tu tylu moderatorow... Teraz juz wiem...
Martens - 2009-02-24, 20:17
DUCATI napisał/a: | Jak przymiecie martensa to ja juz sie na bank stad wypisuje :P |
Przyjmijcie mnie, przyjmijcie!
DUCATI - 2009-02-24, 20:28
Cytat: | Po kolejnej poprawce Twoj temat jest spowrotem w ogolnym. Moze byc?
|
No i jeszcze jako autora postu wpisz siebie...
laisar - 2009-02-24, 20:41
A czy oprócz tematu zmienił Ci choć literkę? (Choć powinien...). I czemu sam nie poprawiłeś, żeby było dobrze? d;
DUCATI - 2009-02-25, 00:34
Jakby zmienil tylko literke to bym moze nic nie gadal... Jak bym zmienil to zaprzeczyl bym sam sobie ;)
laisar - 2009-02-25, 01:09
No ale właśnie nie zmienił - to czemu gadasz? <:
Reszta - bez komentarza...
Beckie - 2009-02-25, 21:14
laisar napisał/a: | To ja tylko powiem, że jeszcze chyba nikt żadnego nie dostał - i oby tak zostało [: |
A niejaki ~Dryfter~ ?
laisar - 2009-02-25, 21:25
Faktycznie - jest pierwszym i jak na razie jedynym posiadaczem ostrzeżenia: http://www.daciaklub.pl/forum/warnings.php
Tyle czy faktycznie można go w ogóle nazwać "klubowiczem"? Chyba raczej trollem...
DUCATI - 2009-02-27, 13:17
laisar napisał/a: | No ale właśnie nie zmienił - to czemu gadasz? <:
Reszta - bez komentarza... |
Bo zmienil temat i reszte poprzestawial :P
laisar - 2009-02-27, 13:22
Przecież chciałeś... <:
DUCATI - 2009-02-27, 13:55
Jasne...
|
|