DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Dacia Duster po aktualizacji 9.1.3 brak czujników cofania

matzioz - 2024-10-28, 14:34
Temat postu: Dacia Duster po aktualizacji 9.1.3 brak czujników cofania
Dacia Duster II 2017 125Km 1.2 silnik

Auto z Austrii. Po aktualizacji z 7.0.5 na 9.1.3 uwolniono MediaNav według poradnika wszystko szło książkowo. Wgrane mapy 2024 Q2 na Polskę.

Okazało się, że czujniki parkowania nie działają. Nie mam opcji w radiu. Auto nie posiada kamery i nie posiada przednich czujników tylko tylne.

Wgrałem na pendrive mcmtest_activate_4medianav.ini wchodzę na Micom Test i stara się włączyć SND HMI SPK najpierw R (rear) potem F/R (front? rear? ) i nic nie działa. MUTE5 mam szary i nic nie mogę zrobić.

Pogląd w załączniku i chciałbym też mieć taki łądny widoczek na radiu (zdjecie wzięte z renault) o ile się da?

dudu$ - 2024-10-29, 13:27

Miałem kiedyś podobne problemy w swoim byłym Dusterze II, wgrałem nowego softa i zniknęły np linie w kamerze cofania, przestała działać manetka itp. Z tego co pamiętam to w micom test trzeba było wybrać model auta tz. szukać kafelka z napisem HJD ( oznaczenie modelowe Duster II) ale nie zawsze był on tak opisywany. U mnie opisany był on pod innym kafelkiem i po jego wciśnięciu praktycznie wszystko zaczęło działać prawidłowo. Trzeba poszukać głębiej na forum, który kafelek jest do DD2 i powinno być wszystko OK
matzioz - 2024-10-29, 20:03

A to nie będzie gdzieś tu?
dudu$ - 2024-10-29, 20:26

matzioz napisał/a:
A to nie będzie gdzieś tu?

nie tutaj to wybierasz tylko logo powitalne w MNE. Ogólnie polecam poczytanie trochę o micom test i o wszystkich opcjach które tam są. Z tego co pamiętam ja jak walczyłem ze swoim MNE to korzystałem z naszego forum, forum dustera, forum goduster itp. aż udało mi się ogarnąć to radio.Z tego co pamiętam to u siebie nie maiłem tego skrótu o którym wcześniej pisałem, tylko był on przypisany d któregoś przycisku ale teraz nie pamiętam do którego, możliwe ze był to przycisk z oznaczeniem $17 lub $18 ale jak wspominałem powyżej polecam przeszukanie porządnie neta i gdzieś taka informacje znajdziesz.

matzioz - 2024-10-30, 16:38

Na https://duster4all.wixsite.com/duster4all/medianav-micommanager znalazłem fajną rozpiskę.

U Ciebie faktycznie $18 odpowiada za kamery. $03 odpowiada za linie parkowania z kamery, więc to mnie nie interesuje.

Dziwne, że w poradnikach dla MN2 9.1.x Mute5 jest szare , a w MN3 1.0.13.x Mute5 jest czarne naciskalne.

Twój problem z kamerami nie rozwiązuje mojego z czujnikami.

Dymek - 2024-10-30, 23:16
Temat postu: Re: Dacia Duster po aktualizacji 9.1.3 brak czujników cofani
matzioz napisał/a:
Dacia Duster II 2017 125Km 1.2 silnik

Auto z Austrii. Po aktualizacji z 7.0.5 na 9.1.3...
Okazało się, że czujniki parkowania nie działają. Nie mam opcji w radiu.

Cytat:
chciałbym też mieć taki łądny widoczek na radiu (zdjecie wzięte z renault) o ile się da?

Ale rozumiem, że przed aktualizacją czujniki działały na głośnikach radia, ale nie były widoczne na ekranie radia?
W ogóle dziwne jest, że w Dusterze2 dostałeś MediaNav z tak wczesnym softem...

dudu$ - 2024-10-31, 21:57

A próbowałeś obniżyć soft do 6.03 i później zaktualizować go z powrotem do 7.0.5 i sprawdzić czy czujniki działają prawidłowo?
dudu$ - 2024-10-31, 22:10

patrzyłem jeszcze raz na Twoje zdjęcie z Micom test co wkleiłeś wszystko jest w ni dobrze ustawione oprócz wspomnianego przez Ciebie kafelka Mute. Spróbuj obniżyć soft i sprawdź czy wszystko będzie działać jak należy.
matzioz - 2024-11-01, 11:52
Dymek napisał/a:

W ogóle dziwne jest, że w Dusterze2 dostałeś MediaNav z tak wczesnym softem...

Auto z Austrii możliwe, że poprzedni właściciel nie wiedział jak aktualizować.

Czemu uważasz, że wczesny? W 2017 jaki powinien być?

matzioz - 2024-11-01, 11:54

dudu$ napisał/a:
A próbowałeś obniżyć soft do 6.03 i później zaktualizować go z powrotem do 7.0.5 i sprawdzić czy czujniki działają prawidłowo?

Sugerujesz, że auta z 9.1.3 nie miały czujników tylko już same kamery?

Czy mają kamery z czujnikami w nowszych modelach? Jeżeli tak to 9.1.3 powinien mieć opcję unmute czujników.

Dymek - 2024-11-01, 14:32
matzioz napisał/a:
Czemu uważasz, że wczesny? W 2017 jaki powinien być?
Tak uważam, bo w Polsce już poprzednie modele Dustera i wszystkie inne modele Dacii w połowie 2017 roku miały fabrycznie soft 8.0.5. U mnie fabryczne radio, produkcja z sierpnia 2017- soft 8.0.5. A Duster2 miał debiut dopiero we wrześniu 2017 i pierwsze sztuki dało się kupić dopiero w grudniu.
dudu$ - 2024-11-01, 14:42

matzioz napisał/a:
dudu$ napisał/a:

Czy mają kamery z czujnikami w nowszych modelach? Jeżeli tak to 9.1.3 powinien mieć opcję unmute czujników.

Nie tytko czasem w niektórych softach pewne kafelki są nie dostępne dlatego też sugeruję, obniżyć soft do tego co miałeś, sprawdzić czy wszystko będzie działało i ponownie zrobić aktualizację.

Dymek - 2024-11-01, 14:57

matzioz napisał/a:
Wyposażenie w kamerę nie oznacza braku czujników, u siebie mam jedno i drugie... Ale w większości Dacii z tego okresu, czujniki parkowania nie mają żadnego połączenia z radiem, ich centralka jedynie "pipczy" w bagażniku i nie współpracuje z CAN. Także co by tam w radiu nie ustawiał, to nie było możliwości żeby czujniki były widoczne na ekranie MediaNav, czy sygnalizowane dzwiękowo przez głośniki- bo nie miały żadnego połączenia z radiem. Właśnie dopiero w Dusterze2 zaczęli montować czujniki, których centralka pracuje z CAN, ale zdaje się, że na początku produkcji nie było w Polsce takich czujników i tego wyświetlania... albo nie było fabrycznie uruchomione. Zobacz opis MN2: TUTAJ
Bardzo szybko do Dustera2 trafiło MediaNav3 i tam to już działało na pewno.
Dlatego dziwiłem się wcześniej, że u Ciebie na sofcie 7 coś takiego działało, skoro oficjalnie powinno dopiero od 8.0.5.
A może jednak nie działało, tylko chciałbyś aby działało teraz, po podniesieniu do 9.1.3?

matzioz - 2024-11-01, 17:45

Przepraszam to jest jednak Dacia Duster I , data pierwszej rejestracji 08.05.2017
Dymek - 2024-11-02, 14:36

No to w ustawieniach czujników w MN nie masz co grzebać, bo czujniki to całkowicie "osobny byt" 😉
matzioz - 2024-11-03, 09:23

Dymek napisał/a:
No to w ustawieniach czujników w MN nie masz co grzebać, bo czujniki to całkowicie "osobny byt" 😉

Jeżeli to osobny byt to aktualizacja nie powinna mieć wpływu na działanie czujników.

dudu$ - 2024-11-03, 09:53

matzioz napisał/a:
Dymek napisał/a:

Jeżeli to osobny byt to aktualizacja nie powinna mieć wpływu na działanie czujników.

jak dla mnie to zbieg okoliczności, lub po prostu czujniki nie działały wcześniej a Ty nie zwracałeś na to uwagi. Skoro w autach z 2017 roku czyli DD1FL czy Sandero II/Logan II nie ma połączenia czujników parkowania z szyną CAN a tym samym i MNE to trzeba dostać się do centralki czujników parkowania i zobaczyć czy dochodzi do niej napięcie. Nie ma sensu grzebać w radiu bo to nic nie da a jak już wcześniej ustaliliśmy wszystko w Micom test masz prawidłowo ustawione.

Dymek - 2024-11-03, 14:05

matzioz napisał/a:
I na pewno nie miała wpływu.
Jak działały czujniki przed aktualizacją MN?
Tak jak już pisałem, fabrycznie montowane czujniki cofania w tym roczniku tylko "pikają"- w bagażniku, bo tam jest ich centralka.
I można to pikanie wyłączyć (zdezaktywować czujniki) specjalnym przyciskiem na desce. Nic więcej. A może to po prostu przycisk? Nie wiem jak w Dusterze, ale w Sandero2/Loganie2 po ręcznym wyłączeniu czujników świeci się czerwona kontrolka na przycisku. Centralka nie ma żadnej łączności z MediaNav, tym bardziej że w tym roczniku nie ma również w Daciach modułu BIC, który byłby niezbędny do takiej współpracy.
No chyba, że Austria to jakaś zupełnie inna bajka...

nowy - 2024-11-03, 17:48

Masz przycisk z tą ikoną poniżej

matzioz - 2024-11-08, 15:31

Czujniki są, przycisk naciskałem (czerwone-wyłączone), próbowałem różnie. Ściągnąłem instrukcję będę sprawdzał bezpieczniki. Jednak w książce nie ma nic o tym jak dostać się do drzwi bagażnika. Żarówki w tablicy wymienia się na wcisk, ale widzę w bagażniku dwie duże czarne okrągłe zaślepki gumowe, tak? Wyrwać i pewnie tam znajdę śruby?
Dymek - 2024-11-09, 13:36

Trochę nie nadążam... W jakim celu chcesz rozbierać drzwi bagażnika? :shock:
matzioz - 2024-11-11, 10:14

"ich centralka jedynie "pipczy" w bagażniku i nie współpracuje z CAN." Chcę zobaczyć podłączenia wszystkie, z głośniczkiem włącznie.
Dymek - 2024-11-11, 12:57

matzioz napisał/a:
"ich centralka jedynie "pipczy" w bagażniku i nie współpracuje z CAN." Chcę zobaczyć podłączenia wszystkie, z głośniczkiem włącznie.
W BAGAŻNIKU a nie w drzwiach bagażnika! Centralka jest w bagażniku, za tapicerką (boczkiem) nad nadkolem. Najprawdopodobniej po lewej stronie, przynajmniej w Sandero2 jest po lewej. Powinieneś pamiętać po której stronie piszczało.
matzioz - 2024-11-11, 14:01

Ja staram się to zrobić z uprzejmości na odległość starszemu znajomemu, więc nie wiem gdzie pikało. Wtedy pięknie wgrałem aktualizację i mapy Polski i na następny dzień wyszedł problem z czujnikami.
Dymek - 2024-11-11, 15:06

matzioz napisał/a:
Ja staram się to zrobić z uprzejmości na odległość starszemu znajomemu, więc nie wiem gdzie pikało.
A tego nie wiedzieliśmy, bo skąd?
Z tego wynika, że tak naprawdę nie masz 100% pewności kiedy czujniki przestały działać, opierasz się tylko na zeznaniach kogoś a z tym może być czasami różnie...
Tam musi chyba nie docierać do centralki zasilanie/sygnał włączenia wstecznego jeżeli jest całkowita cisza.

matzioz - 2024-11-11, 17:02

Nie jest to mój konik, dlatego staram się pomóc jak najlepiej potrafię.
shrek - 2024-11-13, 21:45

Zobacz. Czy po wrzuceniu biegu wstecznego świecą swiatla z tylu.
Jak nie to bezpiecznik lub czujnik wstecznego na skrzyni biegów. Mozna ga zmostkowac by sprawdzic.

Jak pisze kolega Dymek ta skrzynka obslugujaca czujniki nie ma podłączenia do radia.