|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Kolejny Duster
lurtz - 2010-08-16, 13:31 Temat postu: Kolejny Duster Witam!
Jak ktos wspomnial na forum: dacii coraz wieciej :)
Ja swojego odbieram w tym tygodniu, dzisiaj dali mi znac ze wyjezdza transport z warszawy.
Z racji tego, ze nie moge sie doczekac pisze ten post :)
A oto specyfikacja:
Dacia Duster 1.5 dCi 110KM 4x4 Szary Basalte
Opcje: pelna elektryka, firmowe radio, skorzana tapicerka
Dodatki: alarm, podlokietnik, dywaniki
Felgi wzialem stalowe, nie wiem dlaczego ale jakos bardziej jestem przekonany do nich, aluminowe sa dla mnie zbyt delikatne (a te stalowe i tak sa stylizowane, wiec ladnie sie prezentuja).
Jak tylko autko bedzie u mnie juz stalo dorzuce kilka fotek.
Daemon84 - 2010-08-16, 13:49
Witam serdecznie. Serio będziesz miał skórzaną tapicerkę??? Mnie powiedzieli że nie ma mowy, chyba że poczekam do lutego...
lurtz - 2010-08-16, 13:52
Daemon84 napisał/a: | Witam serdecznie. Serio będziesz miał skórzaną tapicerkę??? Mnie powiedzieli że nie ma mowy, chyba że poczekam do lutego... |
Tak, pisalem o tym w Twoim poscie: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3596
Jakis czas temu informowali mnie o tym, ze jak bede chcial dalej skore to bede czekal do sierpnia.
Daemon84 - 2010-08-16, 14:56
No to ładnie, poczekam aż go odbierzesz i napiszesz że faktycznie masz skórę to dopiero pójdę zrobić burdę w salonie... Sprzedawca mówił mi że przyjechało do nich kilka samochodów które miały mieć skórę ale dopiero przy odbiorze okazało się że fabryka "zapomniała" wspomnieć o jej braku... Szczerze mówiąc to mnie nic nie zdziwi, w moim tygodniowym aucie odpada osłonka przeciwsłoneczna na wybojach, podczas jazdy słychać stuki w zawieszeniu... Dobrze że jutro jadę zostawić samochód żeby mi zamontowali ten nieszczęsny komputer pokładowy to może się postarają i usuną te usterki. Ale powiem szczerze że ja już za Dusterem nie tęsknię jeśli będą takie same przejścia jak z Sandero.
pozdrawiam
P.S. kiedy składałeś zamówienie na Dustera? Ja w maju...
lurtz - 2010-08-16, 15:15
Daemon84 napisał/a: | No to ładnie, poczekam aż go odbierzesz i napiszesz że faktycznie masz skórę to dopiero pójdę zrobić burdę w salonie... Sprzedawca mówił mi że przyjechało do nich kilka samochodów które miały mieć skórę ale dopiero przy odbiorze okazało się że fabryka "zapomniała" wspomnieć o jej braku... Szczerze mówiąc to mnie nic nie zdziwi, w moim tygodniowym aucie odpada osłonka przeciwsłoneczna na wybojach, podczas jazdy słychać stuki w zawieszeniu... Dobrze że jutro jadę zostawić samochód żeby mi zamontowali ten nieszczęsny komputer pokładowy to może się postarają i usuną te usterki. Ale powiem szczerze że ja już za Dusterem nie tęsknię jeśli będą takie same przejścia jak z Sandero.
pozdrawiam
P.S. kiedy składałeś zamówienie na Dustera? Ja w maju... |
Heh no jesli bedzie bez skory to i tak wezme, w zamian beda zadal plaistkow ochronnych ktore i tak chce zamontowac :)
Zamowione bylo pod koniec kwietnia.
krakry1 - 2010-08-16, 18:49
Witaj.
Marek1603 - 2010-08-16, 20:05
Witaj.
esdziewiaty - 2010-08-16, 21:33
Witaj, gdy tylko odbierzesz to mam wielka prośbę na zwrócenie uwagi na kilka spraw.
Jak się sprawuje podłokietnik.
Jak skóra jakościowo wygląda , wkońcu jej nie kupiłem , bo jakoś nie wierzyłem w jej jakość
Może się pomyliłem.
Oczywiście kwestie dotyczące silnika i napędu będą dla mnie i zapewne reszty klubowiczów szalenie ważne.
tomi - 2010-08-17, 06:11
Witaj
esdziewiaty - 2010-08-17, 11:04
Pozwolę sobie jeszcze zapytać , jeśli to nie tajemnica , czy dostałeś jakiś rabat, i ile brutto zapłaciłeś za samochód?
Zrozumiem jesli odmówisz udzielenia informacji publiczine
lurtz - 2010-08-17, 11:15
esdziewiaty, chwalenie sie autem i tak jest prozne wiec zdradze cene :) Otoz 71800zl.
Alarm, dywaniki i podlokietnik gratis. Wiec za duzo nie utargowalem, ale zawsze cos.
A co do samej skory i podlokietnika, sam jestem ciekaw czy sie nie rozczaruje.
ps. zapomnialem dodac ze do auta wzialem rowniez ESP z ASR (coz malo doswiadczony w jezdzie jestem )
akofreda - 2010-08-17, 18:13
Podłokietnik jes super. Regulowany na wysokość pokrętłem, przesuwane skórzane oparcie, dosyć pojemny (nawigacja portfel, komórka, gumy do żucia , kabelki itp.klucze na działkę.). Na tyle wchozi butelka 0,5 lub piwko po jego zamontowaniu. Bardzo polecam, ręka się nie męczy.
esdziewiaty - 2010-08-18, 10:59
No to sie uspokoiłem co do podłokietnika:D
Dooobrze, mi się udało wszystkie akcesoria które chciałem za darmo dostać(kuweta bagażnika, dywaniki, nakładka na próg bagażnika, rzeczony już podłokietnik) , oraz 1000zł rabatu specjalnego.
Wraz z nakładkami ochronnymi na nadkola i chlapaczami komplet na cały samochó to dało sume 73 300brutto. Samochód kupiony na firme , wersja osobowa , więc można odliczyć 6 000zł.
Pozostaje tylko czekać...
magda - 2010-08-18, 11:59
jak juz dostaniesz autko to podziel sie opinia w sprawie nakladki na prog bagaznika. Zastanawiam sie czy to tylko ta "naklejka" na tyl ,czy tez nakladka na ten prog, na ktorym jest zatrzask bagaznika, bo musze powiedziec, ze juz zdarzylam go w jednym miejscu obic ciut z lakieru (dwa odpryski) podczas wyciagania czegos z bagaznika.
Jezeli chodzi o podlokietnik to, tak jak pisze akofreda, jest bardzo fajny. Polecam. Po zakupie kuwety bagaznika troche sie zdziwilam, bo nie jest ona z typowej gumy, jak dywaniki, tylko z takiej jakby "gąbki", material podobny do karimaty . Jak na razie sie sprawuje, choc mialam obawy czy sie nie bedzie przedzieral.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-11-20, 02:14 ]
Ws osłony progu bagażnika: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=59589#59589.
lurtz - 2010-08-24, 12:35
Niestety dalej czekam na auto Samo auto podobno od piatku jest w salonie (mam ponad 100km do salonu wiec jeszcze nie bylem), tylko czekaja az wroca papiery od rejestracji z warszawy. W ogole rozczarowany jestem rejestracja tymczasowa. Bedzie ona na miesiac, potem musze na kilka dni auto odstawic i papiery musza isc znowu do warszawy gdzie wydadza juz wlasciwy dokument. Wiem ze zawsze jest tak z nowymi autami i nie bylby to problem gdyby auto nie bylo w leasingu, wsio zalatwilbym na miejscu.
I tak jeszcze z innej bajki, jak to jest z myciem auta ktore ma swiezy lakier? Rozumiem ze myjka cisnieniowa odpada? A jak z woskowaniem?
marektbg - 2010-08-24, 12:38
Ciśnieniowa odpada z woskowaniem też lepiej daj ze 3 miesiące spokój.
tweeciak - 2010-08-24, 13:01
lurtz napisał/a: | Niestety dalej czekam na auto Samo auto podobno od piatku jest w salonie (mam ponad 100km do salonu wiec jeszcze nie bylem), tylko czekaja az wroca papiery od rejestracji z warszawy. W ogole rozczarowany jestem rejestracja tymczasowa. Bedzie ona na miesiac, potem musze na kilka dni auto odstawic i papiery musza isc znowu do warszawy gdzie wydadza juz wlasciwy dokument. Wiem ze zawsze jest tak z nowymi autami i nie bylby to problem gdyby auto nie bylo w leasingu, wsio zalatwilbym na miejscu.
I tak jeszcze z innej bajki, jak to jest z myciem auta ktore ma swiezy lakier? Rozumiem ze myjka cisnieniowa odpada? A jak z woskowaniem? |
Ja mam tez w leasingu i jak mialem tymczasowy dowod...i moment wymiany (2-3 dni) na tzw " twardy", to Pani ktora przyjmowala ode mnie "miekki" dowod, zrobila jego xero-podpisala z pieczatka "Za zgodnosc z oryginalem" i dala mi ksero. Powiedziala ze..jak by cos..to nie jestem totalnie bez dokumnetow. Wiem ze to nie do konca TAK powinno byc...ale na upartego mysle ze honorowali by ten "dokument". Wiem..jak sie trafi na policjanta ze zlym humorem..to nie ma przebacz - (50 zł za brak dokumentu)
Twardy dowod moglem odebrac w salonie-ewentualnie mogli mi kurierem do domu przeslac na ich koszt
Wiec...nie ma chyba az takiej tragedii
pzdr
Tweeciak
lurtz - 2010-08-24, 15:31
No az takiej tragedii nie ma Ale i tak go zostawie w garazu, jednak 100km z niepewnym papierkiem wole sobie darowac. Jak trafie na sluzbiste to jeszcze wysle mi auto na parking policyjny
lurtz - 2010-08-25, 19:59
Odebralem dzisiaj auto!
Jesli pozwolicie pelna relacje zdam za kilka dni (wraz z fotkami). Jestem zbyt podekscytowany!!
Jedynie tak w skrocie, wsio zgodnie z zamowieniem, spalanie po 130km, 6.2l/100h wiec mysle ze ok.
Btw. zalalem mu bp ultimate mam nadzieje ze jest odpiewiedni dla tego silnika.
Auto juz oblane, cheers
lurtz - 2010-08-25, 20:00
ps.nawet szampan dostalem od sprzedawczyni :D
Ale nie, nie rozbijalem go o auto jak na nowych statkach
esdziewiaty - 2010-08-25, 20:05
Gratuluję. Koniecznie pisz o wrażeniach jak ochłoniesz. Duuuuuuuuużo zdjęć poproszę.
akofreda - 2010-08-25, 20:45
witaj
lurtz - 2010-08-25, 20:45
hee no postaram sie zrobic ich sporo :)
Ok troche ochlonalem.
Wiec tak, kilka kwesti:
1. Podlokietnik troche przeszkadza w zaciaganiu recznego, wiec w miescie jak byly gorki dalem go do gory by miec wieksza swobode
2. Przy wrzuconym biegu, bez gazu i rozpedzie byl slyszalny swist tzn jakies przelozenia bylo slychac, mozliwe ze od skrzyni, ale raczej poki co nie ma sie chyba co martwic
3. Alarm, no tutaj troche porazka, otoz dod. klucz auto otowrzy, ale nie wylaczy alarmu, bede musial chyba aso odwiedzi by ew. jakis pilot dorobili?
4. Skrzynia, w sumie wyglada to tak, ze trzeba sobie dodac +1 do biegu :) Rusza sie z 2 i do 4 jest to bardzo krotkie przelozenie, potem, rewelacja
5. Nadkola, coz widac na przednich uchwyty do montazu plasitkow zabezpieczajacych, troche ordynarne, ale jest to raczej malo istotny szczegol (pewnie i tak je dokupie)
6. Kuweta do bagaznika jest do wersji 4x2, tutaj jest podwyzszona plyta wiec troche wystaje, ale ogolnie ok
A tak poza tym, cudo! :)
Vincent - 2010-08-26, 09:36
lurtz napisał/a: |
3. Alarm, no tutaj troche porazka, otoz dod. klucz auto otowrzy, ale nie wylaczy alarmu, bede musial chyba aso odwiedzi by ew. jakis pilot dorobili? |
Z tego powodu ja wziąłem drugi z dwóch proponowanych w salonie, gdzie jest taki pilocik (dwie sztuki). Sprzedawca powinien był cię uprzedzić.
greg1367 - 2010-08-27, 08:16
Przyjemnego użytkowania ,pisz proszę o wrażeniach z jazdy
Beckie - 2010-08-27, 19:31
lurtz napisał/a: | W ogole rozczarowany jestem rejestracja tymczasowa. Bedzie ona na miesiac, potem musze na kilka dni auto odstawic i papiery musza isc znowu do warszawy gdzie wydadza juz wlasciwy dokument. |
Czy coś się ostatnio zmieniło w tej kwestii? Jak ja wymieniałem miękki na twardy zrobili ksero z tymczasowego i je sobie zostawili a ja oddałem miękki dowód przy odbiorze twardego.
lurtz - 2010-08-28, 12:07
Beckie napisał/a: | lurtz napisał/a: | W ogole rozczarowany jestem rejestracja tymczasowa. Bedzie ona na miesiac, potem musze na kilka dni auto odstawic i papiery musza isc znowu do warszawy gdzie wydadza juz wlasciwy dokument. |
Czy coś się ostatnio zmieniło w tej kwestii? Jak ja wymieniałem miękki na twardy zrobili ksero z tymczasowego i je sobie zostawili a ja oddałem miękki dowód przy odbiorze twardego. |
Tak, jak sie robi to na miejscu. Jak pisalem auto jest w leasingu, zarejestrowane w w-wie. Wiec nie ma takiej mozliwosci. Musze im odespac oryginal miekkiego i czekac az przysla mi twardy.
lurtz - 2010-08-28, 15:21
Obiecane fotki, niestety zrobione aparatem z tel.
krakry1 - 2010-08-28, 16:32
No b. ładny Duster. Szczególnie ta tapicerka robi wrażenie. No i jeszcze jedna rzecz - radio. Co to za model? Napisałeś w pierwszym poście tego tematu, że budżetowe, ale na zdjęciu nie mogę zobaczyć dokładnie jakie.
lurtz - 2010-08-28, 17:02
krakry1 napisał/a: | No b. ładny Duster. Szczególnie ta tapicerka robi wrażenie. No i jeszcze jedna rzecz - radio. Co to za model? Napisałeś w pierwszym poście tego tematu, że budżetowe, ale na zdjęciu nie mogę zobaczyć dokładnie jakie. |
E nie, firmowe, do esp i skory trzeba bylo wziac. Ale powiem szczerze jestem bardzo zadowolony z radia. Ma wsio co potrzeba i nie swieci jak choinka.
ps.
Przed chwila wrocilem z terenu, mialem sporo frajdy na duzyyym blocie :) Naped sprawuje sie rewelacyjnie.
greg1367 - 2010-08-29, 13:24
Super się prezentuje na fotkach ,skóra wygląda ekstra ,te stalowe stylizowane felgi bardzo ładne.
esdziewiaty - 2010-08-29, 13:29
Jak jest z jakością skóry? Ja sobie podarowałem , bo obawiałem się , ze będzie to coś skóropodobnego , gdzie latem będę cały mokry.
ppart - 2010-08-29, 14:05
W poprzednich postach piszecie, że myjka ciśnieniowa odpada. Dlaczego ????
Ja mam swojego dopiero 1 tydzień i już myłem go ciśnieniowo 2 razy z woskiem?
To jak go myć ?
Lepiej go chyba myć w ciśnieniowej niż w zwykłej ?
lurtz - 2010-08-29, 14:11
ppart napisał/a: | W poprzednich postach piszecie, że myjka ciśnieniowa odpada. Dlaczego ????
To jak go myć ? |
No uslyszalem wiele opinii nt. swiezego lakieru i myjek cisnieniowych. Podobno moze uszkodzic to lakier. Dlatego tez wole nie ryzykowac poki co i poczekac te 2-3 miesiace.
lurtz - 2010-08-29, 14:12
esdziewiaty napisał/a: | Jak jest z jakością skóry? Ja sobie podarowałem , bo obawiałem się , ze będzie to coś skóropodobnego , gdzie latem będę cały mokry.
|
Wiesz nie zauwazylem poki co takich problemow. Poza tym klima jest bardzo sprawna.
lurtz - 2010-08-29, 19:35
Na forum o ile kojarze byl juz poruszany watek dot. wskaznika paliwa. Niestety musze przyznac ze nie popisali sie z tym. Caly czas mi skacze o 3-4 kreski. Wiec wlasciwie musze sie opierac troche na komputerze by wiedziec kiedy w koncu mu dolac. A nie lubie jezdzic pod sama rezerwer.
Dusterjack - 2010-08-29, 20:30
lurtz napisał/a: | ppart napisał/a: | W poprzednich postach piszecie, że myjka ciśnieniowa odpada. Dlaczego ????
To jak go myć ? |
No uslyszalem wiele opinii nt. swiezego lakieru i myjek cisnieniowych. Podobno moze uszkodzic to lakier. Dlatego tez wole nie ryzykowac poki co i poczekac te 2-3 miesiace. |
Spokojnie możesz myć ciśnieniową, trzymaj tylko dyszę w odległości nie zalecanej 30 cm a np. 50-60 cm. Można jeszcze na początku nie używać programu na insekty, to dosć agresywny środek i co najważniejsze - dokładnie opłukać po szamponach lub proszkach.
Nie zalecam mycia na razie w szczotkowej.
lurtz - 2010-11-02, 22:38
Felgi kupione u Lisowskich w Wieliczce. Po rabacie 1038zl za 4 sztuki (stylizowane, stalowe). Opony ktore zamowilem to: nokian wr g2 215/65 r16 po 430zl za sztuke. Suma sie duza uzbierala, ale mam nadzieje ze warto :)
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-11-20, 02:37 ]
Ws felg: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=67449#67449.
lurtz - 2011-05-04, 19:21
Dawno nie pisalem nt. mojego Dustera. A troche sie dzialo. Zaczne od tego ze mam juz nabite 26k km. Spalanie, coz mam ciezka noge 7-8l/100km. Co sie takiego wydarzalo? Mialem juz wymieniony przedni zderzak, byly troche przejsc ale teraz juz jest ok. Dzisiaj wlasnie odebralem z ASO swoja drakule bo rowniez byl na naprawie ubezpieczeniowej. Zarysowany i wgnieciony tylni prawy blotnik.
Zamowilem wiec od razu nakladki na blotnik i drzwi. Jak wrazenia? Coz nakladki na blotniki super, ale te od drzwi, hmm jakies takie szpary maja. Niestety one chyba tak maja. Dod. jeden sie troche odkleja :/ Mam znowu jechac do salonu by to poprawilli.
Z rzeczy ktore lekko mnie irytuja:
- fotel kierowcy - skrzypi... zglosilem im to od razu i poprawili (smarowali prowadnice etc.)
- zamek od tylniej klapy - no tutaj troche porazka, zglosilem, popsikali czyms i dalej jest tak jak bylo, gdy auto wjezdza w dziure wyraznie go slychac :/ (moze przesadzam, ale nie powinno to takich dzwiekow wydawac...)
- zaczelo mi teraz cos skrzypiec w desce, od strony pasazera (w okolicach poduszki) tego im nie zglaszalem ale jak nastepnym razem sie pojawie to zapewne to zrobie, tez dosc irytujacy dzwiek
- wentylator - na 1 potrafi wydawac metaliczny glosny dzwiek, ASO stwierdzilo ze jest ok :(
Strasznie marudnym uzytkownikiem tego auta jestem :) Moze i przesadzam, ale auto ma 6mc... :(
TD Pedro - 2011-05-04, 19:32
lurtz napisał/a: | Strasznie marudnym uzytkownikiem tego auta jestem |
nie można mieć skrupułów... w końcu samochodu nie dostałeś za "friko", nieważne przy tym jaka to jest marka, czy jest to samochód budżetowy (jak to niektórzy określają) czy nie... u mnie też klapa (chyba - jeszcze tego nie zdiagnozowałem) hałasuje a przebieg dopiero niewiele ponat 4kkm - gratuluję przebiegu... drakulka "ciężko" pracuje... szerokości...
Dominus - 2014-06-20, 11:48
Ostatnim czasie wymyśliłem sobie fajnie było by dorwać skórzane fotele do Duster'a
Jak oceniasz kolego lurtz po 4 latach tapicerkę u siebie? jej trwałość?
lurtz - 2014-06-27, 13:59
Dominus, Niezle. Co prawda pojawilo mi sie juz po 4 latach i 90k pekniecie na siedzisku kierowcy, ale z tego co sie orientowalem naprawa plynna skora kosztuje grosze. Latwo sie czysci i nie widac w sumie po niej ze ma juz tyle lat.
|
|