|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
ASO - WROCŁAW - Nawrot
mool17 - 2008-01-07, 09:56 Temat postu: WROCŁAW - Nawrot www.nawrot.pl
Trzeci rok mam przyjemność serwisować auto u Nawrota - a ostatnio jestem tam dość częstym gościem.
Bez zadnych problemów wymieniono mi zardzewiale ramiona wycieraczek.
Zamontowano mi głośniki na tylnej półce za symboliczne 10zl (koszt przejsciowek).
Wielokrotnie zgłaszałem stuki w zawieszeniu - diagnoza na podnosniku nic nie wykazywała. Zaproponowano mi jazdę z tzw. rzeczoznawcą. Zdiagnozował usterkę i przystąpiono do naprawy. Wymieniono prawą półoś (naprawa gwarancyjna). Stuki nie ustały, kolejne umawianie sie, kolejna jazda i wymiana drążka kierowniczego prawego (również naprawa gwarancyjna) i sukces - cisza Za każdym razem, gdy auto zostawało w serwisie dłuzej niż dobę dostawałem auto wymyte :)
Sporym minusem jest to, że salon i serwis zajduja sie na peryferiach (Długołeka) gdzie dojeżdża jeden autobus (jeden na godzine) i jesli naprawa/przegląd jest przewidziany na ~2h to czeka nas siedzenie w salonie,bo nie ma gdzie sie ruszyć naokoło pola i dwupasmówka: Oleśnica - Wrocław.
Umawiać na wizyty trzeba sie z dwutygodniowym wyprzedzeniem.
psur - 2008-01-07, 10:42
O salonie i serwisie:
* pracownicy (sprzedawca, serwis) są bardzo uprzejmi, choć kontakt mejlowy czasem trwał trochę długo, no i trzeba było dzwonić;
* można było nawet sporo wytargować przy zakupie samochodu;
* paliwa na start nalewają 5 litrów i sprzedawca na moją prośbę przypilnował, żeby dokładnie tyle było nalane (i rzeczywiście było);
* serwis ma problem z oddzwanianiem - mieli oddzwonić z migającym wyświetlaczem i cisza (być może była jedna próba z ich strony, ale wtedy nie mogłem odebrać) - szkoda mi czasu i pieniędzy, żeby do nich dzwonić, bo ta usterka nie jest uciążliwa - jak będę tam przy okazji to się o to dowiem;
* stuki (http://daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=218) naprawili i rzeczywiście teraz ucichły w 99% przypadków, choć zaraz po naprawie jeszcze się odzywały;
* nie ściągają kasy na wszystkim, jak byłem z tymi stukami to prosiłem, żeby jeszcze coś sprawdzili odnośnie podwozia - nie było problemu, tak samo założenie pokrowców w cenie itp.;
* jak się umawiałem w serwisie to termin był dopiero ok. 2 tygodnie później.
RWw - 2008-01-07, 13:03
Rozumiem, że umawianie się z dwutygodniowym wyprzedzeniem dotyczy przeglądów i drobnych napraw.
Jeżeli samochód z powodu uszkodzenia nie może być użytkowany, to chyba nie czeka się dwa tygodnie?
mool17 - 2008-01-07, 13:19
Generalnie trzeba odpowiednio wcześnie sie umawiać. Nie zdarzyło sie tak, żebym zadzwonił i usłyszał w słuchawce: "zapraszamy nawet dzis "
Cytat: | Jeżeli samochód z powodu uszkodzenia nie może być użytkowany, to chyba nie czeka się dwa tygodnie | nie potrafię odpowiedzieć jak sie sprawy mają w powyższej sytuacji - na szczęscie nie musialem doświadczać tego wariantu
Pozdrowionka dla Wrocławian.
psur - 2008-01-23, 11:57
Mam pytanie do Wrocławian: czy kupując Logana dostaliście jakiś bon serwisowy na przegląd? Z tego co tu inni klubowicze piszą taki bon się dostaje, a ja nic nie otrzymałem. Czy w związku z tym ceny przeglądy były jakieś inne (bo standard to ponoć 89 zł)?
vandergaart - 2008-01-23, 13:05
Mi przyszedł pocztą po 3 mcach (co prawda nie Nawrot ale też tak możesz mieć).
RWw - 2008-01-23, 17:15
Ja dostałem bon z dokumentami samochodu, ale kilka razy o nim przypominałem sprzedawcy. Nie wiem czy dałby sam.
Dodano 2008-05-06, 19:54:
Wróciłem właśnie z pierwszego przeglądu okresowego. Umówiłem się dwa tygodnie wcześniej, sam mogłem wybrać termin i godzinę.
Dla zainteresowanych podaję ceny:
Przegląd - 89 zł
Wymiana oleju (na moje życzenie) - 91,50 zł
Olej ELF 10W40 3,5l - 102,48 zł
Filtr oleju - 45,76 zł
Uszczelka - 8,55 zł
Od ceny netto dostałem rabat 10% i za całość zapłaciłem 303,56 zł.
GeRRaD - 2008-05-06, 21:21
A co ten filtr taki drogi ....chociaż Purflux dali Myślę również że uszczeleczkę też mogli "starą" zachować
KaS602 - 2008-05-06, 21:35
GeRRaD napisał/a: | Myślę również że uszczeleczkę też mogli "starą" zachować |
A co to za oszczednosc... ?
RWw - 2008-05-06, 22:09
Nie wiem jaki jest filtr, bo na halę nie ma wstępu. Nie zapytałem też o to. Olej jest "z kranu", więc muszę wierzyć, że taki jak napisali. Wstępna wycena prac była na 400 zł, więc i tak ucieszyłem się, że tylko 300. Zresztą teraz mogę zrezygnować z wymiany oleju za rok.
psur - 2008-05-07, 07:05
A olej trzeba u nich kupować czy można przywieźć własny (z Biedronki :P)?
KaS602 - 2008-05-07, 09:12
psur napisał/a: | A olej trzeba u nich kupować czy można przywieźć własny |
Wszedzie mozna przywizc wlasny. Jasli tylko spelnia zalozenia producenta problemu z gwarancja nie bedziesz mial.
ZeneC - 2008-05-27, 21:52
Olej z Biedronki spełnia założenia Biedronki, wszak Wyprodukowano dla Biedronki.
psur - 2008-10-08, 08:57
Wczoraj wpadłem do Nawrota m.in. umówić się na przegląd. W salonie stały tylko MCV i stary sedan - ani Sandero, ani Logana po lifcie nie widziałem.
Ktoś ma jakieś cenne uwagi odnośnie przeglądów? To mój pierwszy przegląd w ogóle, no bo Logan jest moim pierwszym autem.
Mamert - 2008-10-09, 10:48
ZeneC napisał/a: | wszak Wyprodukowano dla Biedronki. |
Raczej "wyprodukowano Z biedronki" (biedne te robaczki) ;)
psur - 2008-10-21, 07:49
A mam takie pytanie - czy jak chcę zmienić olej, to trzeba wcześniej im zgłaszać czy oni zawsze są na to gotowi? Bo umówiłem się na przegląd i zapomniałem powiedzieć, że chcę wymienic olej.
laisar - 2008-10-21, 08:02
Powinni być "всегда готов" (:
psur - 2008-10-21, 10:07
Jako że jestem z tego pokolenia, które od 5 klasy podstawówki uczyło się już angielskiego, a nie rosyjskiego, nie bardzo potrafię rozszyfrować powyższą cyrlicę, ale domyślam się, że chodzi o to, iż serwis powinien być przygotowany, tak? Dzięki za odpowiedź.
laisar - 2008-10-21, 11:04
Zgadza się (; - aczkolwiek mogłoby się oczywiście zdarzyć, że np w nawale wcześniej umówionych i czekających klientów jednak odmówią. Zasadniczo jednak nie jest to skomplikowana i pracochłonna operacja, a w końcu "klyjent naś pannnn" (a może raczej "pecunia non olet"? (; - w każdym razie liczy się i tak efekt...).
Pablo78 - 2008-10-21, 17:59
laisar napisał/a: | Powinni być "всегда готов" (: |
Zawsze i wszędzie Towarzyszu Lenin!
z rewolucyjnym pozdrowieniem,
Hasta la victoria sempre!
psur - 2008-10-27, 11:53
Byłem w ubiegłym tygodniu na przeglądzie po 15000 km i po roku (akurat się zbiegło), wymieniłem też olej. Koszt ok. 350 zł, olej elf 10W40, bo taki zaleca Renault (5W40 ponoć za rzadki dla tego silnika). Trwało to ok. godziny, jedyne co znaleźli to spalona żarówka świateł mijania, którą wymienili. W związku z tym łączny koszt z tą żarówką wyszedł bodaj 377 zł.
jackthenight - 2008-10-27, 12:28
psur napisał/a: | Byłem w ubiegłym tygodniu na przeglądzie po 15000 km i po roku (akurat się zbiegło), wymieniłem też olej. Koszt ok. 350 zł, olej elf 10W40, bo taki zaleca Renault (5W50 ponoć za rzadki dla tego silnika). Trwało to ok. godziny, jedyne co znaleźli to spalona żarówka świateł mijania, którą wymienili. W związku z tym łączny koszt z tą żarówką wyszedł bodaj 377 zł. |
A czasem nie powinien być olej 5W40 ???
Chyba takim zalewają w fabryce.
jackthenight - 2008-10-27, 12:45
Kratylos napisał/a: | dla beznyny sa do wybo\ru 5w30 i 10w40 oraz 5w40 |
No tak, ale jak się już zaleje półsyntetyk 10W40 to nie powinno się już później powracać do syntetyka 5W40.
A jak wcześniej miał 5W40 i nie miał żadnych wycieków to szkoda że już mu zalali silnik półsyntetykiem 10W40.
Moim zdaniem jak nie było powodów to należało wlać 5W40.
Czy się mylę ?
mter - 2008-10-27, 15:01
Tak głoszą mądre źródła ...
wox - 2008-10-27, 18:24
Kratylos napisał/a: | u mnie od pierwszego przegladu leje 5w40 zaliczylem juz 3 wymiany i ten olej dobrze sluzy silnikowi praktycznei oleju nei bierze silnik pracuje jak zyleta...
pomimo ze leje to co aso ma w beczce... |
Zawsze się zastanawiam - co oni w tych beczkach mają? Ale jakby to był np. jakiś Lotos, to by już były niezłe przegięcia.
mter - 2008-10-27, 19:22
Lotos to to jeszcze nic. Kiedyś mi kuzyn mechanik opowiadał jak w ASO Deawoo lali stary olej w kółko :). Tzn. jednemu spóścili drugiemu wlali. Gwarancje wytrzymywały, a co się działo potem ?
wox - 2008-10-27, 20:04
Ale za to słyszałem o Tico czy Matizach z przebiegiem 300 a nawet 400 tys km. Ja swoim Matizem bez żadnych awarii przejechałem 120 tys. km. A przeglądy miałem gratis przez 3 lata. Co 10 tys. km wymiana oleju (jaki by on nie był ), w odpowiednim czasie filtry, świece - wszystko za darmo. To były czasy. Wiecie, że coś takiego było? Taka promocja przy zakupie auta była od IV do VI 2000 roku (ja kupiłem pod koniec VI). Auto było o 5 tys. zł tańsze (na nie całych 30 tys. zł). Nie dziw, że Daewoo padło
I tak być powinno! (odnośnie przeglądów)
Odnośnie oleju silnikowego - pamiętam, że w aucie czasem po wymianie zostawał 3 litrowy baniaczek z resztką oleju ("na dolewki"), bo do auta wchodziły niecałe 3 litry.
psur - 2008-12-13, 14:13
Myślałem, że Nawrot to porządny, ale niestety się zawiodłem. Jakieś dwa tygodnie temu żarówka mi padła. Zimno było i ciemno, deszcz padał, a żarówkę i tak musiałem kupić, więc pomyślałem, że skoczę do serwisu bo blisko miałem, kupię żarówkę i od razu zamontują, nie trzeba będzie się męczyć (ta od świateł mijania).
Dziś sobie myję auto, zaglądam pod maskę, a tam luzem na tym czarnym plastiku (tam gdzie płyn do spryskiwaczy tylko z drugiej strony) leży taka plastikowa część z literą G i jakieś dwie mniejsze plastikowe połamane części!!! Nie wiedziałem to co jest, ale miało logo Renault, więc wiadomo, że to moje. W końcu znalazłem - to taka osłonka od kabli na przednim reflektorze. Na jednym jest, a na drugim, na którym wymieniali żarówkę - nie!
Napisałbym coś więcej, ale nie chcę klnąć na forum... mieli fuksa, że pracują do 14, bo juz nie zdążyłem do nich pojechać. Jadę w poniedziałek, a póki co napiszę mejla do kierownika serwisu. Ręce opadają...
I tak skończyło się moje zaufanie do serwisu Nawrota. Zobaczymy jak na to zareagują. Powinni przeprosić, naprawić to oczywiście za darmo, dać rabat na przyszłośc i podać jakieś sensowne wytłumaczenie, a jeśli takiego nie ma, bo sytuacja wynikła ze złej woli, to wyciągnąć jakieś konsekwencje wobec tego oszusta-mechanika. Każdy może się pomylić, ale wtedy się przychodzi, mówi "przepraszam" i naprawia co się zepsuło, a nie zamyka zepsute części w silniku!
Dodano 2008-12-15, 20:44:
Na szczęście stanęli u Nawrota na wysokości zadania. Najpierw rano na mejla odpowiedział kierownik, przeprosił i mówił, żeby przyjechać. Tak też planowałem przyjechać popołudniu. Od razu mnie obsłużyli, już nie musiałem mówić o co chodzi, bo wiedzieli z mejla, uprzejmie przeprosili i naprawili to w 5 minut. Jeszcze tam sprawdzali, który mechanik to zepsuł, nie wiem czy tylko na pokaz, czy może rzeczywiście się przejęli...
Szybko, sprawnie, bez najmniejszych oporów. Do pełni szczęścia zabrakło tylko jakiegoś rabatu na przyszłość. Otrzymują rozgrzeszenie , ale od teraz po każdej ingerencji serwisu będę chociaż pobieżnie sprawdzał auto.
RWw - 2009-04-19, 17:38
Wybieram się w maju do Nawrota na przegląd okresowy po 2 latach. Przy poprzednim przeglądzie dostałem bon serwisowy na przegląd za 450 zł. Czy ta cena obejmuje koszt oleju, filtra i robociznę?
Po pierwszym roku wymieniałem olej i płaciłem, ale to bylo na moje życzenie, więc oczywiste, że policzyli dodatkowo.
RWw - 2009-04-19, 17:58
Kratylos napisał/a: | dodatkowo bedziesz mial platna wymiane swiec i filtra powietrza. |
Ale to nie na przeglądzie po 2 latach?
RWw - 2009-04-19, 18:34
Sprawdziłem u siebie w książce przeglądów.
Filtr powietrza rzeczywiście po 2 latach. Ale świece po 30 tys. km (nie podają okresu do wymiany). Ponieważ do 30 tys. jeszcze mi daleko, to chyba świec nie trzeba wymieniać.
psur - 2009-07-28, 08:03
RWw, ile zapłacił kolega za przegląd? Mi zaśpiewali orientacyjnie 600-650 zł z filtrem powietrza, ale bez świec (ja mam już prawie 30 tys. km).
sami-99 - 2009-07-28, 23:00
psur napisał/a: | Mi zaśpiewali orientacyjnie 600-650 zł |
W Auto Compol w Luboniu orientacyjnie tyle samo.
piotrpek - 2009-10-08, 19:47 Temat postu: Przegląd serwisowy po roku Witam!
Wybieram sie na przegląd serwisowy po roku.
Sprawdziłem koszty wymiany oleju w salonie - zaśpiewali ok. 350zł (usługa+olej+filtr).
Nabyłem olej 4 litry ELF EXCELLIUM NF 5W40 5W-40 na Allegro od kolegaberlin w przystępnej cenie 22/1l, a rzeczywiście po doliczeniu kuriera 27zł/1l (szybka przesyłka tylko dwa dni!). Filtr tez na Allegro Filtron 14,50zł (+11zł za przesyłkę).
Miałem pojechać po te zakupy na miasto (Wrocław) ale zniechęca mnie tłok jaki obecnie panuje. Wybrałem opcje dostawy pod drzwi za łącznie 33zł.
Po przeglądzie dopisze sprawozdanko z pobytu w salonie.
Piotrek
piotrpek - 2009-10-22, 17:00
I po przeglądzie
Olej Elf 5w40 i filtr mój.
Dostałem fakturę
Jak widać koszt przeglądu ale NETTO pomniejszony o 89 zł jak w talonie. Tylko w domu zauważyłem że dopisali jakąś uszczelkę i nie wiem jaką bo filtr był z uszczelką.
Obsługa normalna. Bez problemu mogłem za zgodą (co było napisane na drzwiach) oglądać przegląd.
O oleju nic nie mówili. Dostałem część w czwartej butelce (bo wchodzi tylko 3,3l z filtrem) . Więc jak chcesz to wleją nawet 15W40.
Wniosek jeden - przy kolejnym przeglądzie będę bardziej dociekliwy przy wystawianiu faktury.
Jak wyszło finansowo ?
kupno oleju i filtra i usługa =133,5zł+178,47=311,97
a usługa z ich materiałem 350+86,93=436,93
Mariusz - 2009-10-22, 17:39
Tanio!!!!
Mnie policzyli około 210zł
psur - 2010-03-09, 13:56
Byłem u Nawrota ostatnio dwa razy, bo w odstępie kilku tygodni miałem wymieniane dwie końcówki. Wszystko bez problemów, na gwarancji, za pierwszym razem szybka diagnoza (objaw: skrzypienie przy kręceniu kierownicą), przy okazji też jakieś drobnostki mi zrobili. Z tych dwóch wizyt jestem w pełni zadowolony.
piotrpek - 2010-08-02, 16:29 Temat postu: Przegląd 30 tys km Przegląd bez problemu, właściwa obsługa - OK!
Moje materiały (zakup na Allegro - cena z przysyłką):
- olej elf 4x1L = 107 zł,
- świece Bosh 4szt = 50zł,
- filtr powietrza Filtron = 37,50
- filtr oleju Filtron = 26,70
Razem 221,20
Koszt przeglądu (z uszczelką pod korek oleju za 6.78) - 296,50
OGÓŁEM 221,20+296,50 = 517,70 zł
kopaczus - 2012-01-07, 17:47
Cześć,
Poza cenami za materiały eksploatacyjne, rozumiem że konsensus na forum panuje taki iż jest to dobry i kompetentny serwis? Pytam gdyż właśnie tu przyjdzie mi serwisować mojego Dustera :)
Pozdrawiam!
Louis79 - 2012-01-08, 09:56 Temat postu: nawrot też jestem zadowolony z tego serwisu. właśnie robiłem przegląd po 30 tyś km dusterkiem i cena końcowa to 267zł bez wymiany oleju (przegląd+filtr). wszystko sprawnie i kulturalnie.
radar - 2012-04-12, 11:09
Chciałem się wczoraj umówić na przegląd 3-letni. Jak mi gościu zaczął wyliczać to spasowałem. A według książki powinno być podstawowy przegląd (jak na 1 roku) + klima. Nie dość, że gwarancja się kończy i powinni chcieć utrzymać klienta to jeszcze chcieli mi wymieniać olej po roku (jest co 2). Ech. Chyba zamiast umawiać się telefonicznie to pojadę tam w książką, zakażę wszelkich dolewek (wszystko w normie) i będę się modlić przed kasą...
Marek1603 - 2012-04-12, 11:42
A może ci policzył jak dla diesla, bo mnie zawsze tak robią dopiero jak mówię żeby sprawdził jeszcze raz to wychodzi dla 1,6 prawie o połowę mniej.
Marckok - 2012-09-08, 22:54
Nie dam złego słowa na Nawrota powiedzieć; kupiłem u nich 3 samochody (Logana MCV i dostawcze: Trafica i Kangoo), a obecnie - po sprzedaniu Logana - zamówiłem Lodgy
więc trochę pewnie jest tak, że widzą interes w odpowiednim traktowaniu mnie, ale - w porównaniu do innych serwisów z którymi miałem już do czynienia - wszystko jest ok, a ceny bardzo przyzwoite
jak mi padły wtryski w Traficu, to autoryzowany przez Boscha zakład regeneracji wtryskiwaczy wymiękł i zadzwonił żeby zabierać auto bo nie dają rady zdemontować wtryskiwaczy; u Nawrota zrobili...
równie pozytywne mam wrażenia z salonu, ale to inny temat...
miskowski - 2012-10-17, 14:40
Za obsługę sprzedażową pochwalę jak najbardziej. Bardzo cierpliwy i pomocny sprzedawca, no a realizacja zamówienia miesiąc przed terminem też zasługuje na wyróżnienie. Co prawda nie wiem jaki w tym udział salonu, ale fakt jest faktem. Papierki przygotowane wzorcowo, wszystko na czas, umawianie czegokolwiek via e-mail oraz telefon. Duży plus i solidna rekomendacja.
Na ocenę serwisu przyjdzie czas. Mam nadzieję, że nie wcześniej niż przy pierwszej wymianie oleju i później przy pierwszym przegladzie. Wizyt "pomiędzy" wolałbym mimo wszystko uniknąć.
Jedyne co mogę na razie powiedzieć:światła dzienne, podłokietnik, czujniki cofania i chlapacze założyli porządnie.
RWw - 2014-04-03, 08:42
Czy ktoś robił ostatnio u Nawrota przegląd serwisowy? Jaka jest cena (z wymianą oleju)?
Louis79 - 2014-04-03, 15:52 Temat postu: olej najlepiej mieć swój a im powierzyć jedynie filtr oleju bo cena jest kosmiczna 100% przebitka. polecam sklep z olejami na międzyleskiej 4 P.H.U. OILCARS
Paweł85 - 2015-09-13, 11:02 Temat postu: Sezonowa wymiana opon Hej Wszystkim,
Mam pytanie czy wiecie może czy Serwis w Długołęce (Nawrot) wymieniają opony za dodatkową opłatą?
Pozdrawiam
Louis79 - 2015-11-09, 17:52 Temat postu: serwis duster po 20 tyś Serwis bezproblemowo dokładnie na liczniku 19800.cena przeglądu z własnym olejem 395zl w tym filtr oleju,wymiana filtra kabinowego.polecam ten salon bo wydaje mi się uczciwy:)acha zapomniałem dodać wymieniona na gwarancji gałka zmiany biegów -wyciera się srebrna blaszka z nr biegów
cichy78 - 2018-11-22, 10:20 Temat postu: Nawrot Wrocław Witam.
Mam prośbę do forumowiczów. Czy ktoś z Was zamawiał Dustera 4x4 1,6 sce czarna perła, który miał być do odbioru wrzesień-październik i zrezygnował z powodu blokady ?
Bardzo proszę o kontakt jeśli ktoś taki jest na forum tutaj wstrzymanie wydania dustera . Mój i kolegi metalic problem jest opisany ze szczegółami. Mam wrażenie, że salon z rozmysłem wpuścił mnie w maliny, a teraz przeciąga sprawę. Bardzo proszę o pomoc.
|
|